10 najboljših maminih nasvetov

Ki jih bom prenesla na svoji hčerki …

Mame so nam šle med odraščanjem velikokrat precej na živce z nešteto navodili, napotki in nasveti, ki sem se jih včasih trudila kar preslišati.

Ko sem bila najstnica, se mi je pogosto zdelo, da so ti nasveti »čisto mimo«, da so zdaj drugačni časi, da so mamini nasveti zastareli in že preživeti. Spomnim se na primer, kako je vedno, ko sva z bratom kot otroka odhajala na kakšno daljšo pot, glasno vprašala: »Sta šla na stranišče? Imata s seboj robčke?«. (Za mlajše bralce: To so bili časi, ko smo za vsak slučaj v žepih nosili s seboj zlikane robčke iz blaga, ne papirnatih, kot je to običajno danes. Uf, sem že stara ha, ha). V en glas sva ji odgovorila “Ja, mami” in ob tem oba zavijala z očmi.

Sedaj, ko sem tudi sama mama, se večkrat zalotim, kako skoraj identično ponovim kakšen njen stavek. Očitno se ti dobronamerni in ljubezni polni nasveti naših mam kljub temu, da smo jih večinoma vsi skušali preslišati, nezavedno vsidrajo nekam globoko v nas in se aktivirajo, ko sami postanemo starši. Tako sem se zadnjič zaslišala, kako že tisočkrat ponavljam Šajani: “Ko prideš domov, si najprej umiješ roke.” Ali ni zanimivo, ker običajno mislimo, da smo absolutno drugačni od svojih staršev, na koncu pa ugotovimo, da se pravzaprav spreminjamo v njih in se slišimo, kako ponavljamo njihove stavke?

Zadnjič sem razmišljala ravno o tem. Katere so tiste stvari, ki so se me dejansko prijele in, kateri so tisti res dobri nasveti, ki mi jih je dala mami. Katere “modrosti” bom predala naprej svojima hčerkama, ki bosta najverjetneje tako kot jaz, ob njih med odrašanjem zavijali z očmi (karma, ali ne?). 

Iz poplave nasvetov, ki sem jih dobila v vseh teh letih sem izluščila 10 takšnih, ki so mi najbolj ostali v spominu.

1. Stvari vedno postavi nazaj na svoje mesto. Tako imaš vedno vse pod nadzorom, vedno pospravljeno in nikoli nič ne iščeš.

Draga mama, vse lepo in prav, ampak v naši hiši očitno samo jaz vem, kje imajo stvari svoje mesto. Za ostale stvari, ki ostanejo »kar nekje«, je tu črna vreča za smeti, v katero vsak večer pomečem vse, kar leži naokoli. Tudi očala za nekaj sto eur, ki jih dragi pusti ob kavču, letijo v črno vrečo, kjer se potem družijo z Barbikami in Winxicami, če bi bilo potrebno☺. Brez milosti, dokler se ne naučijo vsi pospravljati za seboj.

2. Ko zmanjka toaletnega papirja, takoj zamenjaj rolico.

No, to se ni zgodilo še nikoli. Čeprav je celotna zaloga toaletnega papirja vedno na dosegu rok, še nobenemu drugemu članu našega gospodinjstva ni padlo na pamet, da bi prazno rolico odstranil na držalo in nataknil  novo. Očitno je to kvantna fizika, ki jo razumem le jaz.

3. Preden greš spat in ko se zbudiš, vedno najprej poljubi partnerja. 

Tega se s Sandijem drživa. Dosledno ;). Tudi, ko se Sija zbudi 17x na noč, ga z veseljem “rukam” toliko časa, da se zbudi in se poljubiva. Tako pomembnega pravila že ne smemo prekršiti, kajne? 😉 .

4. Pij veliko vode in ne jej ocvrte hrane.

Se trudim, mama. So dnevi, ko mi to uspeva brez težav in so dnevi, ko bi namesto vode pila samo gin tonic in jedla ocvrto hrano, tudi, če bi bila na meniju ocvrta vileda 😉 .

5. Glede vzgoje otrok ne poslušaj nasvetov drugih. Razen seveda mojih☺.

Pri vzgoji otrok smo vsi radi pametni: kako uspavati dojenčka, do kdaj dojiti, kdaj začeti z uvajanjem goste hrane, kaj narediti, ko se otrok sredi trgovine vrže na tla, ker hoče liziko… na vse te teme dobiš 100 različnih nasvetov, pobrskaš še po internetu, po forumih in lahko se ti gladko malo zmeša. Zato poslušam sebe in se ravnam po zdravi pameti. Kadar vse odpove, seveda pokličem mamo ;).

6. Z možem nikoli ne pojdita spat jezna drug na drugega.

Tudi tega se drživa. Vedno zaspim prva. Iskreno, zaspim še predno ležem. Mislim, da zaspim že v pripravljanju na spanje. Je pa res, da se ponoči še velikokrat zbudim in včasih me kar razganja od jeze, ko ga vidim, kako brezskrbno spi na svoji strani postelje in ga nočno prebujanje Sije niti malo ne zmoti, ha, ha… Mame imamo res neverjetne senzorje. Slišimo, ko otrok zavzdihne v sosednji sobi, glasno moževo smrčanje pa nam uspe čisto izklopiti, ali ne?

7. Najprej moraš biti srečna sama, da lahko osrečiš druge.

Tudi tega se držim. Srečna sem, da smo zdravi in skupaj. Za ohranjanje zdravega razuma se moram večkrat tedensko sicer malo resetirati in osrečiti: z užitkom sama pojesti čokoladno tortico, spiti kakšen gin tonic s prijateljicami in si vzeti čas za kopel. Iskreno, včasih se resetiram že s popolno tišino v hiši. Oh, kako lepo je prisluhniti tišini ;). Kadar sem srečna in sproščena, vsakodnevne težave veliko lažje prenašam in to se čuti tudi pri otrocih, ki so takoj bolj umirjeni. Srečna mami = srečna družina! Pika.

8. Pred otroci ne govori grdo.

Ne opravljaj in ne govori grdo o drugih, še posebej tega ne počni pred otroci. Kadar ne najdeš lepih besed, rajši ne reci nič. Jaz se moram včasih prav ugrizniti v jezik, ker mi Šajana takoj servira kakšno mojo izjavo nazaj. Seveda izbere tak trenutek, da potem od sramu menjujem vse barve ;).

9. Otroci naj igrače za seboj pospravljajo sami.

Glede tega se še precej trudimo. Zaenkrat sem vsaj zajezila in omejila igrače na otroško sobo, saj bi sicer preplavile celo hišo. Pospravljanje pa še vedno ne gre najbolje. Saj veste, kako je krasno, ko greš ponoči pokriti otroka in stopiš na najmanjšo in najbolj bolečo lego kocko ali pa na pojoč orkester živalskih glasov (“avto po cesti drvi, le kam se mu mudi…”)? Ni lepšega☺. Vsake toliko časa igračke pospravimo tako, da jih podarimo pomoči potrebnim.

10. Manj je več.

Res je, manj je več, velja za veliko stvari. Pri ličenju, modnih dodatkih, opremljanju doma, kupovanju igrač in pospravljanju ;). Definitivno pa to ne velja za spanje in čokoladno tortico. Tega nikoli ne more biti preveč!

Pustite Trackback v zvezi s tem vnosom

Preberite še

Vesela bom vašega mnenja!

You must be logged in to post a comment.