Kako sem organizirala Šajanin 5. rojstni dan

Priprave na otroško zabavo v šestih, čisto enostavnih korakih 😉

Organizacija otroške rojstnodnevne zabave je zagotovo veliko bolj zabavno opravilo kot priprava zabave za odrasle. Na plano lahko spustimo otroka, ki se še vedno skriva v nas. Sploh, če ste tako nora mamica kot jaz :).

Vsako leto, že 5 let zapovrstjo, si zvečer po zabavi, ki jo vsako leto in vsakokrat z drugo tematiko pripravim za Šajano, rečem: »OK stara, zdaj si šla pa reees čez vse meje. Tole je preveč zapleteno, da bi še naprej pripravljala doma. Naslednje leto bom poenostavila. Tudi Sandi mi pritrdi, da je bilo vsega preveč in, da bova naslednjo otroško rojstnodnevno zabavo naredila nekje drugje. Samo ne doma …«.  Potem pa ponovno pride avgust, grabiti me začne predpripravljalna mrzlica in ponovno postanem kot majhna deklica. Želim, da je Šajanin rojstni dan v septembru najlepši in popoln, zato seveda prekršim vse svoje obljube izpred enega leta☺.

Leta nazaj, ko še nisem imela otrok, sem pogosto pela na zabavah otrok, ki jih je za svoje tri otroke organizirala moja prijateljica s katero sedaj tudi poslovno sodelujeva. Ko sem takrat opazovala,  kakšne nore priprave je imela, sem si sama pri sebi mislila, da je malo nora. Ta bo otroku za 18. Rojstni dan še Michaela Jacksona pripeljala. Noro. Tega jaz nikoli ne bom počela.

Seveda, Rebeka. Ti si še hujša!

Zarečenega kruha se seveda največ poje in sedaj, ko so njeni otroci že odrasli, jaz nadaljujem njeno tradicijo. Delam vse tisto, kar sem rekla, da ne bom. 

Vsem mamicam, ki so tako nore kot jaz, bi rada malo olajšala delo, zato sem pripravila 6 enostavnih korakov za organizacijo sanjske rojstnodnevne zabave (in to ne, da bi se vam vmes zmešalo ;).

1. Tema zabave

Če je le mogoče, izberite temo zabave skupaj z otrokom, razen če ste prepričani o tem, kaj ga bo najbolj razveselilo in želite, da je presenečenje. Temo izberite en mesec pred načrtovano zabavo, saj boste imeli tako dovolj časa, da vse pripravite, oziroma porazdelite delo☺. Marsikatera bo rekla, “Kaj si ti ja nora, nimam se jaz časa en mesec ukvarjati z rojstnim dnem”. Ravno zaradi kroničnega pomanjkanja časa je pomembno, da se organizacije lotimo mesec dni prej. V nasprotnem primeru smo zadnji dan živčne  razvaline in naveličane vsega in vseh.

Pri nas je bila  letos tema (seveda!) baletna zabava, ker je trenutno vse povezano s tu-tuji, roza barvo in plesom po prstih. Pinterest je super aplikacija, kjer najdem ogromno idej in navodil, kako lahko stvari narediš sam. Tam sem na primer našla popolno dekoracijo, ki jo je potem izdelala prijateljica, ki rada ustvarja: roza venček iz tila, ki sem ga obesila na vhodna vrata, roza baletna krilca za dekoracijo mafinov, baloni v obliki balerine, roza prt, krožniki in prtički z balerinami… ja vem, veliko rozaaaa barve ;).

Pravilo: jaz sem tista, ki točno ve, kaj bi rada in razdelim delo tistim, ki to znajo narediti! 

2. Vabila

Določite dan, ko imate vi in vaš otrok največ časa. Najboljša izbira je konec tedna, čeprav lahko zabavo pripravite tudi med tednom, saj navadno trajajo približno 3 ure, kar lahko stlačite tudi v delovni dan ;). Potem skupaj z otrokom izdelajta in napišita vabila, za katera ponovno lahko veliko idej najdete na pinterestu. Napišite ime vsakega gosta, kdaj in kje točno je zabava, kdaj se konča in na katero telefonsko številko vas lahko pokličejo starši za potrditev udeležbe. Če imate zabavo doma, se prej (jasno!) dogovorite ali bodo na zabavi prisotni tudi starši ter bratci in sestrice, ali le povabljenimi prijateljčki. V izogib presenečenjem ;).

Pravilo: na vabilih jasno napišite,  KDO, KAJ, ZAKAJ, DO KDAJ! 

3. Dekoracija

Navadno dekoracijo pripravim en večer prej. V bistvu ponoči blodim po stanovanju in nameščam še zadnje balone na prava mesta, da bo Šajana na svoje rojstnodnevno jutro res presenečena. Balone in ostale dekoracije, kot so napisi VSE NAJBOLJŠE, krožniki, kozarci in prtički, vedno naročim v Partyshopu v koloseju in do danes me še niso razočarali. Balone pripeljejo na dom in za dodatek zraven vedno primaknejo še kakšnega☺.

Vse, kar ste pripravili, fotografirajte še preden pridejo povabljenci, kajti v trenutku, ko so v prostoru več kot trije otroci, nič ni več tako, kot je bilo. Baloni začnejo skrivnostno pokati, nekdo se na skrivaj sladka z dekoracijo s torte, spet drugi po tleh polije sok. Ohranite trezno glavo in globoko dihajte ;).  To je otroška zabava, katere namen sta običajno razgrajanje in glasno kričanje.Dekoracije po 15 minutah itak nihče več ne opazi. Še dobro, da sem par noči prebedala in urejala detajle, ali ne?

Včasih slišim pripombo,da imam pa res veliko časa. Dnevno odgovorim na 200 mejlov v zvezi s parfumarno MySpirit, obenem skrbim za veleprodajo, marketing, za svojo glasbeno kariero, snemam glasbenega skavta in imama doma dojenčka. Točno! Še hišo, ki ima 300 kvadratov imam in se, lej ga zlomka, ne počisti sama od sebe! Drage moje, vse je v tem, kako si postaviš PRIORITETE. Rajši kakšno uro manj spim, nagrada pa so iskrive oči moje hčerke.

Pravilo: vso dekoracijo pripravite že dan prej. Ko spravite otroke spat, tisti večer izpustite aerobiko in pripravite vse potrebno za zabavo! 

4. Igre in animacija

Otroci bi se verjetno izvrstno zabavali, če bi bili popolnoma prepuščeni sami sebi, a kaj, ko bi iz stanovanja naredili celo katastrofo. Razmislite, kaj bi jih zabavalo in, kakšne igre se radi igrajo. Lahko najamete animatorja, na voljo pa je tudi cel kup dvoran in telovadnic, ki oddajajo prostore za otroške rojstnodnevne zabave. Malo pobrskajte po internetu in videli boste, da ni vse tako grozno drago. Sama sem sicer pristaš otroških zabav na domu, čeprav si vsako leto rečem, da tega ne bom počela več, da imam res dovolj brisanja blatnih odtisov z roza tepihov in čokoladnih rokic z mačke ali z bele sedežne garniture 😉 .

Lansko leto sem tako najela Miškino gledališče. Bili so noro dobri. Prišli so, postavili sceno za predstavo in  odigrali 1, 5 ure dolgo predstavo. Ne bi verjela, če ne bi tega videla na lastne oči:  otroci so uro in pol sedeli popolnoma pri miru. Letos sem najela kar animatorko, ki se je z otroci nekaj časa igrala zabavne igre, kasneje pa je k nam prišla še čisto prava balerina, ki je deklicam pokazala nekaj plesnih korakov. Takšne animacije otroke lepo zaposlijo in zabavajo in tako nimajo več časa razmišljati, kaj bi še ušpičili ;). Animator je lahko tudi kakšen stric, teta, prijateljica … Pomembno je le, da vi niste obremenjemni. Na pinterestu najdete cel kup idej za zabavne igre, ki se jih otroci lahko igrajo in vam v ta namen ni potrebno zapraviti veliko denarja.

Pravilo: vedno poskrbite, da bodo otroci imeli delo, da bodo animirani.

5. Hrana in pijača

Najprej se odločite, ali boste torto naredili sami, ali jo boste kupili. Ocenite svoje sposobnosti za pripravo torte za 30 oseb v obliki balerine z Barbiko na sredini. No, če ste pogumni in ustvarjalni kar hrabro, jaz sem jo raje naročila. Se je že zgodilo, da sem jedla torto, ki jo je bilo treba pravzaprav piti s slamico, figurica na njej pa je bila bolj podobna kakšnemu liku iz grozljivke kot pa fotografiji na Pinterestu:).  Predvsem morate vse narediti pravočasno, tudi naročila v zadnjem hipu niso najbolj dobrodošla. Pravočasno pripravite tudi spisek za nakup hrane, lahko na primer naročite pico ali pa naredite mini sendviče. Zagotovo bodo otroci navdušili tudi nad mini burgerji in hotdogi. Osebno menim, da se je za otroški rojstni dan popolnoma brez pomena igrati nutricionista in otrokom vsiljevati zdravo hrano. Za zdrave in uravnotežene obroke lahko vsak drug dan v letu poskrbijo njihovi straši. Otroci na zabavah vedno radi grizljajo čips in smokije, seveda pa ne pozabite na pijačo! Najboljša izbira so voda, sveži sadni sokovi in limonada z medom. Razmišljajte tudi, kaj se zgodi, ko se kaj od tega polije in pade na tla, zato umaknite tisti bel tepih z dolgo dlako ☺.

Pravilo: Hrana in pijača naj bosta namenjeni otrokom in zabavi. Za eno popoldne pozabite na zdrav način prehranjevanja. Presenečeni boste, kako vsi pridno sedijo in jedo. 

6. Zaključek in pospravljanje

Žal je tudi to del zabave. Če imate dobre prijatelje ali ste sami dovolj organizirani, skušajte pospravljati sproti. Tako se boste izognili temu, da bi se pozno ponoči zgrudili v kup smeti, polite pijače in po tleh razmazane torte ter si prisegli, da otroške zabave za rojstni dan doma ne boste organizirali nikoli več! (No, mogoče samo še naslednje leto! 😉 )

Pravilo: izkoristite kako mamico, ki je prišla z otrokom in prijateljico, da vam sproti pomagata pospravljati in čistiti. Seveda se lahko s svojimi “čistilnimi” sposobnostmi izkaže tudi očka.

Pustite Trackback v zvezi s tem vnosom

Preberite še

Vesela bom vašega mnenja!

You must be logged in to post a comment.