Nosečnost je blaženo stanje … Resnično????

JAZ TEGA NIMAM V SPOMINU 😉 . MOJA PRVA NOSEČNOST JE BILA SICER PRECEJ ENOSTAVNA IN NISEM IMELA VEČJIH TEŽAV, DRUGA PA JE BILA POPOLNOMA DRUGA ZGODBA …

Za to, da sem noseča s Šajano,  sem izvedela na potovanju po ZDA. Veliko smo hodili po New Yorku in Los Angelesu, niti sanjalo se mi ni, da sem noseča in verjetno je bilo to za telo malo preveč. Iz previdnosti sem zaradi krvavenja vseeno naredila test nosečnosti in, ko sem zagledala dve modri črtici, sem se seveda tudi takoj umirila in veliko več počivala. Večjih težav v nosečnosti nisem imela, vsaj spomnim se ne, da bi bilo tako. Vem le, da sem nastopala do svojega devetega meseca nosečnosti.  Konec avgusta sem tako še nastopila in potem rodila  17. septembra. Torej, 17 dni pred porodom sem bila še na odru gasilske veselice 😉 . Tam sem skakala kot nora gor in dol. Težav med nosečnostjo tako nisem imela sem pa imela strašansko zakompliciran porod, na izvidu pa je pisalo, da moram drugič nujno roditi s carskim rezom.

Pri Siji sem tako imela carski rez. Iskreno, zdaj, po obeh izkušnjah, lahko povem, da, če bi se morala odločiti med naravnim porodom in carskim rezom, bi se zagotovo še enkrat odločila za carski rez kljub temu, da teden dni preživiš v bolnišnici in je okrevanje daljše. Po prvem porodu se nisem sestavila kar tri mesece, saj je bil res težak, poleg tega pa so me začele mučiti hormonske spremembe, kar je posledično vodilo tudi v raka ščitnice.

Druga nosečnost je bilo pravo nasprotje prvi. Že prvi dan ko sem zanosila, sem dobila občutek, da nekaj ni v redu. Skozi vso nosečnost sem se slabo počutila, prvi mesec sem neprestano bruhala, kar recimo v nosečnosti s Šajano sploh nisem. Imela sem zelo kratek maternični vrat in grozilo mi je, da bom morala celo nosečnost preležati v postelji. Na srečo to ni bilo potrebno, vendar sem morala paziti nase in recimo nisem smela dvigovati nič težkega, pretiravati pri ničemer. Tudi nastope so mi prepovedali, vendar sem jih nekaj vseeno izpeljala, a niso bili pretirano zahtevni. Pri Siji sem tako nazadnje nastopila septembra in potem rodila v začetku decembra. Zelo sem pazila nase, vendar se vsem klasičnim nosečniškim težavam nisem uspela izogniti. Noro me je pekla zgaga, ponoči sem se težko obračala, »cveteti« so mi začeli nohti, boleli so me zobje in mučil me je tako močan refluks, da sem nenehno kašljala. Zaradi tega so mi celo dvakrat predpisali antibiotike, ker druge rešitve niso našli. Dokler nisem potem zadev vzela v svoje roke in »izsilila« pregled na Golniku, kjer so ugotovili, da imam močen refluks in, da je bilo zdravljenje v obeh primerih z antibiotiki nepotrebno, težavo pa je potem odpravila zamenjava zdravil – ena tabletka Nolpaza je bila dovolj, da sem pozdravila ta moj res neverjeten kašelj. Bil je tako silovit, da nisem skupaj uspela spraviti niti enega stavka. In le kdo bi si mislil, da je vse to sprožila nosečnost.

Zelo sem pazila nase, vendar se vsem klasičnim nosečniškim težavam nisem uspela izogniti.

Poleg tega, da sem tako grozno kašljala, so me precej boleli sklepi in zjutraj, ko sem se zbudila, se mi je zdelo, da imam 100 let. Čez dan sem po hiši hodila kot račka in zvečer sem bila popolnoma utrujena, težko sem sedela že na stranišču in nisem bila za nobeno rabo. Vse, kar me je pri nosečnosti s Sijo lahko bolelo, me je. Ampak, potem sem vedno pomislila na tiste mamice, ki imajo še hujše težave in morajo dosledno preležati celotno nosečnost. Vseeno pa, če sem iskrena, sem pri obeh, Šajani in Siji, komaj čakala, da bo konec. V prvi nosečnosti sem bila s tistim trebuhom tako neokretna, da sem komaj vozila avto, pri Siji pa se je odštevanje začelo že pri treh mesecih in komaj sem čakala, da bom rodila. Spomnim se tudi, kako sem med prvo nosečnostjo prebrala na kupe knjig in brskala po forumih, a na koncu ugotovila samo, da sem bila po vseh teh informacijah še bolj zmedena.

Seveda obstaja ženske, ki rodijo z lahkoto. Vendar, ko se pogovarjam s prijateljicami, so imele vse kar velike bolečine in nobena izmed njih je ni pozabila v trenutku, ko je prvič zagledala svojega novorojenca. “In pozabiš takrat na vse bolečine in muke,” velikokrat slišim. No, jaz še do danes nisem pozabila tiste bolečine, ki sem jo doživela pri Šajani. In verjetno te bolečine nikdar v življenju ne bom pozabila. Prvi stik s Šajano ni bila ljubezen na prvi pogled in nisem takoj pozabila vsega trpljenja. Ob vsej ljubezni do mojih otrok, sem po porodu kljub temu najprej pomislila le to, da naj jo odnesejo, da bom končno lahko prišla malo k sebi. Tega si seveda mamice ne upajo povedati, ker to ni lepo. Vse so bile neverjetno blažene takoj in vse so v trenutku pozabile na vse bolečine.:-) Potem pa svizec zavije čokolado…:-)))

Poleg dovolj počitka in pravilne prehrane, sem pri obeh nosečnostih zelo pazila na svoje telo in ga negovala.

Ampak dovolj slabih spominov, čeprav je res je zanimivo, kako sama nosečnost ni niti slučajno napovedovala težkega poroda. Je pa nosečnost tudi čas, ko moramo ženske še bolj paziti nase. Poleg dovolj počitka in pravilne prehrane, sem pri obeh nosečnostih zelo pazila na svoje telo in ga negovala. Nisem si lakirala nohtov, skrbno sem prebrala vsa navodila na različnih izdelkih za nego, da na svoje telo ne bi nanesla ničesar, kar bi lahko škodovalo mojemu otroku. Spomnim se, da je malo pred tem, ko sem imela Šajano, rodila moja kolegica, ki so se ji v nosečnosti pojavile takšne strije, da je bilo grozno. Mene je kar malo prestrašila, saj si niti v sanjah nisem predstavljala, da se ti dejansko lahko zgodi tudi kaj takšnega. Ona se je kasneje celo odločila za operacijo, kjer so ji odstranili odvečno kožo, ki je ostala po porodu in posledično tudi strije. Vedno, kadar je pogovor nanesel na to temo, so bile moje prijateljice polne nasvetov, kako preprečiti, da se ti koža preveč ne raztegne in, kako jo v nosečnosti negovati. Trmasta kot sem, sem nenehno brskala za izdelki, ki bodo učinkoviti, a hkrati neškodljivi, se pravi organski, brez parabenov, umetnih barvil in podobno. Tako sem recimo naletela na izdelke Belly Butter, ki jih uporabljam še danes (pravzaprav uporabljam Mama&Baby Butter, mešanico kariteja, kokosa, ognjiča in sivke, s katero mažem tudi Šajano in Sijo in po večernem kopanju jima ga nanesem z nežno masažo, pri kateri izjemno uživata. Itak 😉 ).Tudi jaz bi, če bi me kdo vsak večer pred spanjem malo zmasiral:-)  Mislim, da je tudi njihova redna uporaba močno pripomogla k temu, da nisem “kasirala” strij. Poleg tega, da so pripomogla k temu, da je moja koža ostajala mastna in posledično tudi bolj prožna, je bila vsakodnevna masaža (ki sem si jo seveda privoščila sama ;), res dobra sprostitev. 

Kakorkoli, dve nosečnosti sta za mano. Dve različni izkušnji, za kateri pa mi kljub vsem tegobam in težavam ni niti malo žal. Po prvem porodu sem sicer kar nekaj časa zatrjevala, da tega ne bom več ponovila, a kot veste, sem besedo hitro požrla in zelo sem vesela, da sem jo ;).  

Za vse mlade mamice pa še en nasvet: ne obremenjujete se z vsem, kar preberete ali slišite od prijateljic. Ni vse res. Popolnoma normalno je, da ste utrujene od vsega in, da se sprašujete, kaj vam je bilo tega treba in, da vam gredo lastni otroci in mož kdaj strašansko na živce. In tudi čisto normalno je, da tako zelo ljubiš svojega otroka, da se včasih bojiš, da mu od silne ljubezni lahko škodiš. To so realna in normalna stanja. Vse ostalo je zgolj fikcija:-) .

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 

Pustite Trackback v zvezi s tem vnosom

Preberite še

Vesela bom vašega mnenja!

You must be logged in to post a comment.