Gneča v moji kuhinji ali, kako sem z Almo Rekić pripravljala silvestrsko pojedino

V moji kuhinji res že dolgo ni bilo takšne akcije kot tisti dan, ko se je pri meni oglasila KUHARSKA MOJSTRICA Alma.

Že v oddaji MasterChef Slovenija, kjer je bila sodnica, se mi je zdela “fejst” stroga, brez dlake na jeziku, a vseeno sem takoj začutila, da se v njej skriva topla in simpatična oseba. Všeč so mi močne ženske in seveda takšne, ki znajo dobro kuhati in še mene kaj naučijo 😉 . V glavnem, Alma se je v moji kuhinji znašla zato, ker sem si letos zamislila, da bom svoje goste na silvestrovo razvajala z malo drugačnimi jedmi, kot so jih navajeni od mene. Prosila sem jo, če mi pomaga sestaviti silvestrski jedilnik, ki pa bo vseeno dovolj enostaven, da ga bom zmogla tudi sama. Zaželela sem si recepte, ki so primerni za nas, ki smo kuharski telebani. Saj veste, tisti, ki recimo vse do pred kratkim nismo vedeli, da je škrob v bistvu gustin (razsvetlila me je šele Alma) in takšne, ki ob vsaki nenavadni besedi v receptu besno brskamo po googlu. Če se še katera od vas najde v tem opisu, potem tudi ona sodi med telebane pa, če vam je ta opis všeč ali ne 😉 . Jaz priznam: sem kuharski teleban! Seveda sem Almo prosila, če me lahko skozi pripravo vodi korak za korakom. Verjemite mi, da so bili to zagotovo eni najbolj nepozabnih trenutkov odkar tudi sama kuham. Alma izvrstno obvlada taktiko korenček in palica in, ko sem bila že čisto iz sebe in tik na tem, da ji kuhalnico zabrišem direkt v glavo, v upanju, da se ji zapiči naravnost v čelo, se je spomnila in me pohvalila, kako dobro znam olupiti krompir ;). In je kuhalnica spet skoraj letela …

V glavnem, kot sem pričakovala, mi ni nič prizanašala. Najprej sem jih slišala zaradi nožev (menda nimamo pri naši hiši niti enega spodobnega noža), potem nisem dovolj hitro pospravljala za seboj (ugotovila sem, da obstaja ženska, ki je še bolj alergična na nepospravljen kuhinjski pult kot jaz – Alma, seveda), ko sem hotela česen sesekljati v sekljalniku pa jo je skoraj kap. Aja, tudi parmezan mi je tudi izpulila iz rok in ga sama naribala na luskice, saj verjetno ni več zdržala ob tem, kako mučim ubogi sir 😉 😉 ;). Mislim, da je doživela kulturni šok in tako sva obe napetost med pripravljanjem hrane tudi blažili, jaz s srebrno radgonsko penino, ona z gin tonikom ;). Ampak šalo na stran: lahko rečem, da sem bila zelo pridna učenka in Alma mi je postregla z nekaterimi nasveti, ki mi bodo tudi na splošno prišli zelo prav pri kuhanju. Jedi so izvrstno uspele in moram priznati, da res obvlada, podarila pa mi je tudi svojo kuharsko knjigo. Ki bo po vsej verjetnosti ostala nedotaknjena, ampak tega ji prosim ne povejte 😉 . 

SILVESTRSKI JEDILNIK, KI GA JE ZA MOJE GOSTE PRIPRAVILA ALMA REKIĆ (RECEPTI SO PRIPRAVLJENI ZA 6-8 LJUDI)

 Hladna predjed: Goveji carpaccio

SESTAVINE

  • 1 kg govejega fileja
  • Kozarček vloženih kaper
  • 4 vrečke že pakirane rukole
  • 2 kosa sira Grana Padano (parmezan)
  • 0,5 kg češnjevega paradižnika

PRIPRAVA

Goveji file očistimo, ga odpremo in dobro začinimo s soljo in poprom. Dodamo kapre in zavijemo v rolado, jo ovijemo v plastično folijo in za približno eno uro shranimo v zamrzovalnik. Na krožnik, na katerem bomo postregli predjed, najprej naložimo rukolo, jo pokapaljamo z balzamičnim kisom in posolimo. Meso vzamemo iz zamrzovalnika,  narežemo na tanke rezinice in ga položimo na rukolo. Dodamo narezan češnjev paradižnik in na luskice nastrgan parmezan. Za zraven postrežemo popečeno rezino kruha.

Pomembno opozorilo! Nastrgano pomeni nastrgano in ne naribano (zaradi tega sem jih tudi slišala – ker sem hotela nastrgati parmezan 😉 ). Baje smo (po Almino) samo bivše misice tiste, ki tega ne vemo …

 Topla predjed: špinačni rezanci s celimi kozicami

SESTAVINE

  • 1 kg ozkih špinačnih rezancev
  • 100g sušenih paradižnikov
  • Česen
  • 2 kg velikih celih kozic
  • Peteršilj (svež, jaz sem imela sveže zamrznjenega)
  • 250g masla
  • 200g sveže špinače

PRIPRAVA

Špinačne rezance skuhamo na zob (al dente), jih speremo in pustimo, da se ohladijo. V večji ponvi na olivnem olju popražimo sesekljan česen, sesekljan suhi paradižnik, dodamo cele kozice, jih malo sotiramo, zalijemo z 1 dl belega suhega vina, dodamo narezano svežo špinačo, na četrtine narezan češnjev paradižnik, solimo, popramo in dodamo sesekljan petršilj in maslo. Vse skupaj dušimo približno 5 minut. Dodamo rezance ter zmešamo. Na krožnik najprej na dno naložimo sveže liste špinače, ki smo jih pokapljali z oljčnim oljem in nato dodamo rezance s kozicami.

Glavna jed: file brancina z gomoljno zelenjavo in grahovim pirejem

SESTAVINE

  • 8 brancinovih filejev
  • 1kg korenja
  • 1,5kg zamrznjenega graha
  • 2 večja gomolja zelene
  • 1/2 kg krompirja
  • Oljčno olje

PRIPRAVA

Posebej kuhamo grah in krompir – tega olupimo in narežemo na koščke. Ko je grah kuhan, ga približno za pest vzamemo stran in ohladimo (ostati mora cel). Preostanek precedimo in pustimo stati nekaj minut, potem pa združimo skupaj s krompirjem, solimo, dodamo maslo, pretlačimo in za gladek pire uporabimo še fino cedilo. Posebej narežemo gomolj zelene in korenje (na večje kocke) in skuhamo – pazimo, da ne prekuhamo, ampak mora biti še malo na zob (videti mora biti tako, kot, da bi ga lahko še kakšno minuto dlje kuhali). File brancina začinimo in na vročem oljčnem olju popečemo, da kožica postane hrustljavo rumena. File pečemo približno minuto na vsaki strani. Kuhano zelenjavo (korenje in zelena) sotiramo še na maslu in ji dodamo pest graha. Na krožnik najprej naložimo grahov pire, potem dodamo file in sotirano zelenjavo.

Sladica: Creme brulee s svežim sadjem in meringo

SESTAVINE

  • 10 jajc
  • 1 l sladke smetane
  • 500 ml mleka
  • Vanilijeva aroma
  • 300 g svežih malin
  • 500 g svežih jagod
  • 200 g svežih borovnic
  • 1 kg kristalnega sladkorja
  • Šopek sveže melise ali mete

PRIPRAVA

V smetano in mleko dodamo rumenjake, sladkor in vanilijevo aromo. Z metlico dobro premešamo in precedimo. Maso nadevamo v ognjevarne posodice in postavimo v pekač, v katerega smo na dno nalili za prst visoko vode. Postavimo v pečico, ki smo jo pred tem že segreli na 140 stopinj in pečemo približno 20 minut. Ko je pečeno in ohlajeno, posujemo z malo rjavega sladkorja in ga stopimo z “brenerjem”. Iz beljakov in sladkorja stepemo sneg in ga nabrizgamo na brulee (če nimate dresirke, lahko uporabite vrečko za zamrzovanje, ki ste ji odrezali en vogal). Dodamo sveže sadje in posujemo s sladkorjem v prahu.

Opomba: jaz brenerja nimam, zato sladice nismo posuli z rjavim sladkorjem, ampak smo potem za vsaj nekako približen učinek beljake “požgali” z navadnim vžigalnikom za prižiganje sveč. Alma je skoraj končala na urgenci, ampak na koncu je spoznala, da ni drugega izhoda ;).

Hvala fotografu Petru Irmanu, ki mu je uspelo ujeti to nepozabno dogodivščino v moji kuhinji!

Pustite Trackback v zvezi s tem vnosom

Preberite še

Vesela bom vašega mnenja!

You must be logged in to post a comment.