So novoletne zaobljube res rešitev, da bo zdaj vse drugače?

Ko ugasnejo novoletne luči, ko pospravimo okraske nazaj v omaro, se življenje vrne v stare tirnice. Ste si obljubili, da bo letos drugače? Da boste popravili odnos s partnerjem? Milena Svetlin je pripravila nekaj koristnih napotkov za vse, ki želijo obnoviti in nadgraditi svojo zvezo.  

Decembra smo se vsi pripravljali na prihod leta 2018, iskali darila za najbližje in prijatelje, se družili na poslovnih kosilih, se zabavali s prijatelji, znanci in tistimi, ki smo jih srečali slučajno. Veseli december običajno zaznamujejo tudi pospravljanje stanovanja, iskanje smreke, sestavljanje božičnega in novoletnega jedilnika, obisk dveh ali treh nakupovalnih centrov, … . Skratka, milijon skrbi in priprav za tisto spektakularno odštevanje “10, 9, …..3, 2, 1…”,  dvig kozarca s penino ter vzklikanje voščila “Srečno novo leto!”.

Kaj pa potem? Ste kdaj razmišljali, ali je med vama kaj drugače kot je bilo samo trenutek pred tem? Novoletne zaobljube! Ja, to je rešitev! Koliko let je že tako, da si že, ko se bliža konec leta delate načrte, kaj vse bo drugače takoj, ko se na koledarju zamenja letnica? Želite namesto običajnih novoletnih obljub poskusiti kaj novega? Kaj globljega? Nekaj napotkov, ki vam bodo pomagali pri tem, da vam mogoče letos pa res uspe …

Smiselno je, da na vsakem začetku ugotoviš, kje sploh si in, kdo si!

Prepričana sem, da se je smiselno, če želite partnerski odnos poglobiti, da se za trenutek ustavite in iskreno usmerite pogled v sebe, podrete obrambne zidove in strelske jarke, ter si dovolite videti se v »blišču in bedi«, se kot takšni v polnosti sprejeti in si nakloniti ljubezen. 

Oceniti, kako delujemo v odnosu, partnerjem daje možnost, da lahko naredijo spremembe in življenje uravnotežijo. Vsak začetek je težak, zato si je smiselno najprej iskreno odgovoriti na vprašanje, kaj je bilo v preteklem letu tisto najbolj dragoceno kar smo dosegli. Ko sebe kot osebo v odnosu vidimo kot močne, sposobne, prijazne, ljubeznive, sočutne, ranljive in skratka pozitivne, lahko začnemo raziskovati, kaj bi še spremenili. Pri sebi in v odnosu. Kaj je tisto, na kar imamo vpliv in predvsem, kaj je tisto, kar si želimo spremeniti, tisto, o čemer sanjarimo. Ko sanje postanejo najpomembnejši osebni izziv, je mnogo lažje postavljati cilje in jih začeti uresničevati tudi v odnosu. Z iskrenim pogledom v sebe najdemo odgovor, kje imamo rezerve, kje lahko izboljšamo odzive v odnosu, katere je potrebno še izpiliti, obrusiti, pološčiti. Kateri odzivi so dobri, kateri so takšni, ki poglabljajo odnos, držijo odnos povezan in katere odzive je potrebno postaviti »na oltar« za zgled in svetlo luč, ko pridejo težki časi. Iskreno je potrebno poiskati odgovor na vprašanje, kako najpomembnejšo osebo v odnosu – svojega partnerja – vidimo. Ga spoštujemo? Ga vidimo kot dobronamernega in nekoga ob katerem se je varno razgaliti, zaupati njegovim sposobnostim, se mu v polnosti predati? Je partner nekdo, ki lahko pove, da se ob nas počuti slabo, da smo mu storili krivico? Ob tem se nam ni takoj potrebno postaviti na okope, skočiti v strelske jarke in začeti sovražno ofenzivo, ampak partnerjevo bolečino sprejmimo kot priložnost, da odnos poglobimo, se še močneje povežemo. In to ne v jezi, temveč v razumevanju, sočutju, ljubezni. Na tak način gradimo močnejšo pripadnost, večje zaupanje, neizmerno in nezmotljivo vero drug v drugega.

Partnerjevo bolečino sprejmemo kot priložnost, da odnos poglobimo, se še močneje povežemo. In ne v jezi, temveč v razumevanju, sočutju, ljubezni.

V teh odgovorih poiščimo moč in energijo, da partnerju lahko podarimo tisto najboljše kar je v nas, tisto, kar vaju je povezovalo v času zaljubljenosti, tisto, kar smo prvotno namenili samo sebi, tisto, kar samo nas dela tako posebne, tisto, zaradi česar nas partner »prenaša v dobrem in slabem«, tisto, zaradi česar v njem vzbujamo zaupanje in spoštovanje.

Kaj MORAMO narediti, da odnos lahko ne samo traja, ampak tudi cveti?

Predvsem je potrebno sprejeti trdno odločitev, izključno NAŠO odločitev, da bo partnerski odnos uspel, da bo umirjen, spoštljiv, poln ljubezni in razumevanja.

To ni odločitev partnerja – seveda je dobrodošla in zaželena-  ni pa pogojujoča. Odločitvi botruje zaveza, da bomo v odnos vložili vso svojo energijo in trud. Odločimo se odpovedati zameram, ki smo jih gojili do partnerja v preteklem letu, zahtevam po spremembi njegovega vedenja, povračilnim ukrepom v smislu »zob za zob«, …. Poiščimo višje cilje, ponovno poiščimo sanje, osvobodimo sebe in dovolimo zaživeti sebi in tistim, ki so nam blizu in jih imamo neizmerno radi. Samo pokazati jim ne znamo, se bojimo biti smešni, zavrnjeni, sentimentalni, neprizemljeni. Sreče, umirjenosti, veselja, izpolnjenosti, vznesenosti, radosti, … Vsega tega ni moč kupiti, niti izsiliti v odnosu. Vse to nosimo v sebi, mi smo vir teh občutij. Odločimo se, če jih bomo zadržali samo za sebe, ali jih bomo podarili svojim najbližjim, čeprav si (roko na srce) tega včasih ne zaslužijo. 

Odločimo se odpovedati zameram, ki smo jih gojili do partnerja v preteklem letu, zahtevam po spremembi partnerjevega vedenja, povračilnim ukrepom v smislu »zob za zob«.

Ne pozabite: Ko ugasnejo novoletne luči, ko pospravimo okraske, ko že pozabimo, kaj je bilo zavito v škatli pod novoletno jelko, ko zbledi okus božične in novoletne večerje, se življenje vrne v ustaljene tirnice! Imamo sposobnost in moč izbire po katerem tiru bomo drveli v letu 2018. Samo odločiti se moramo!

Srečno!

Pustite Trackback v zvezi s tem vnosom

Preberite še

Vesela bom vašega mnenja!

You must be logged in to post a comment.