Preden zares štartam na parketu oddaje Zvezde plešejo, sem morala nujno narediti še nekaj …

Na kaj pomislite ob besedi pomlad? Da se ženijo ptički, da bo kmalu sonce? No, tudi na to, ampak mene spomni tudi na nujno zlo v naši hiši, spomladansko čiščenje. zaradi nastopa v oddaji Zvezde plešejo, sem se ga letos lotila malo prej …

Spomladansko čiščenje je eno od tistih opravil, ki se mu pač ne moreš izogniti. Ali pač. No, če ima katera nasvet kako, le z besedo na dan☺ ! Vedno, ko razmišljam, da se mi letos res ne da ukvarjati s tem, da mi gre v bistvu to res na živce, me kar naenkrat zagrabi čisto nerazložljiva čistilna mrzlica in takoj moram v akcijo, ha ha. Po moje so zato kaj krivi tudi hormoni☺ . Kot za vse v življenju, imam tudi za pospravljanje urnik. Postelje na primer preoblačim ob sredah (zato, da imam med vikendom vsaj pred tem mir) in tudi spomladanskega čiščenja se lotim sistematično. Medtem ko tole pišem, razmišljam, kdaj za vraga sem postala ekspert za čiščenje? Kako se mi je zgodilo, da dejansko sedim za računalnikom in pišem članek o ČIŠČENJU in POSPRAVLJANJU 😉 😉 😉 ? Jaz bi morala po vseh pravilih, pisati članek o visokih petah☺ .  Verjetno se sprašujete, zakaj si ne najamem kakšne gospe, ki bi mi enkrat na teden prišla vse pospravit in bi bil mir. Imam eno gospo, ki se mi pridruži pri večjih akcijah, kot so recimo – čiščenje vseh oken v bajti, generalno čiščenje itd. Da bi imela nekoga, ki bi pospravljal in čistil vsak teden sem tudi že poskusila, a na koncu ugotovila, da to ni zame. Da me v bistvu čiščenje na nek način celo sprošča. Ali pa ima mogoče ima kaj veze s tem, da imam rada stvari pod kontrolo. Ne vem …. Vem pa nekaj: lažje je pospravljati kot vzdrževati red, sploh v 300 kvadratov veliki hiši, kjer čiščenju dejansko ni nikoli konca. Začneš zgoraj, predno prideš do dol, že lahko začneš znova. NIKOLI KONČANA ZGODBA.

Kako se mi je zgodilo, da dejansko sedim za računalnikom in pišem članek o ČIŠČENJU in POSPRAVLJANJU 😉 😉 😉 ? Jaz bi morala po vseh pravilih recimo pisati članek o visokih petah☺ .

Samo sesala sem recimo 2 uri. Zato sem že nekaj časa razmišljala o sesalnem robotu, ker res, priznam, sesanje mi je šlo res, res že na živce. Morda tudi zato, ker imam skoraj po celi hiši temen parket ( jaaa, hišo sem delala preden sta prišla otroka) in se na njem pozna vsak prahec, zato lahko sesam 3x na dan in še ni dovolj. Zagotovo imate tudi ve enako v spominu kot jaz, da se je včasih sesalo 1x , 2x na teden (pa še to samo ob sobotah in nedeljah), meni pa je pri dveh majhnih otrocih, ki veliko časa preživljata zunaj, na vrtu in seveda pesek in zemljo pridno nosita nazaj v hišo – zraven še dolgodlaki mački, nekako samoumevno, da to počnem, kot sem že omenila, vsak dan. Zato sem že nekaj časa razmišljala, da bi si nabavila sesalnega robota, ki sem ga potem končno dobila lani za Božič.

Po tistem, ko sem to objavila na facebooku, sem dobila ogromno vprašanj, kako se obnese in, če ga priporočam. Zdaj, po dveh mesecih, lahko končno bolj natančno poročam: super, super, super zadovoljna sem in zaenkrat lahko samo trkam, da se je iRobot izkazal (tako zelo, da sem si naknadno kupila še čistilnega robota za mokro čiščenje). Dobro opravi svoje delo, predvsem pa sem navdušena zato, ker mi prihrani veliko časa. Lepo ga spustim v sobo, jo posesa in ko konča, spusti poseben zvok, potem pa ga samo prestavim v drugo sobo. In preostali čas tako lahko porabim za kaj drugega. In to ni sproščanje…☺. Pa še nekaj – za sesalec sem si na telefon naložila tudi aplikacijo. Dejansko ga lahko vključim tudi, če me ni doma. Edina škoda, ki je, je ta, da nima nog, da bi se še sam prestavil v zgornje nadstropje☺. Tako, da “šparam” še za drugega … Zdaj, ko vem, ko vidim, kako je to res fajn stvar, mi je žal, da si je nisem kupila že prej. Denar večkrat porabimo za različne bedarije, za nekaj, kar pa ti dejansko prihrani čas in delo opravi namesto tebe – ne, za to je pa vedno škoda denarja. Jao, kako smo včasih neumne. No, vsaj jaz sem☺.

Letos je posebna situacija, saj se ravno v času mojega običajnega spomladanskega čiščenja začne oddaja Zvezde plešejo, zato sem izkoristila zadnje proste dneve. Zamenjala sem zimsko z letno garderobo, temeljito pobrisala prah in pajčevine, popolnoma izpraznila kuhinjske predale in izpraznila prostor zadaj za kuhinjo (“rumplkamro” po domače), kjer se je nabralo že vse živo – mimogrede, še vedno sem imela stare gospodinjske aparate, mikrovalovko, pečico, pomivalni stroj…, ki sem jih pred novim letom zamenjala z novimi. Izbrala sem znamko Electrolux in tudi ta odločitev je bila ena izmed boljših v zadnjem času. Predvsem pečica, ki se takorekoč očisti sama, s pirolizo. To je res vrhunska stvar in sploh ne vem, kako sem pred tem sploh preživela tisto drgnjenje pečice, ker je seveda kdaj tudi nisem sproti očistila ;). “Fora” pirolize je, da vso umazanijo zažge, ti pa potem lepo samo vse posešaš in ni ti treba drgniti in ne potrebuješ nobenih čistil. Enostavno top zadeva je!

Posnela sem tudi kratek video (uporabila sem jabolko), da vidite, kako to deluje …

Se sprašujete, Zakaj bi se spomladanskega čiščenja pravzaprav sploh lotili?

Naštejem lahko vsaj štiri razloge:

  1. Najdem stvari, ki sem jih iskala celo leto (recimo vse elastike za lase, ki jih kupujem kot nora in sproti izginjajo. Ali pa manjkajočo nogavico 😉 ).
  2. V hiši lažje dihamo. Spomladansko čiščenje je namreč zame tudi opravilo s katerim se znebim navlake in v hišo spustim novo energijo. Včasih se mi zdi, da je to dejansko začetek novega leta, ne pa prvi januar …
  3. Je dobra telovadba ;). Dvodnevno tekanje gor in do, sem in tja po hiši, stopim na stol, z njega, med pospravljanjem omar naredim na desetine počepov … Kaj je boljšega za kondicijo?
  4. Po čiščenju dobim nov delovni zagon. Nič ni bolj vzpodbudnega in ni boljše motivacije kot pisarna, v kateri ni niti drobca prahu, lepo diši po čistem, je prezračena, vse je lepo na svojem mestu. Ne vem, kako je pri vas, ampak jaz spet dobim veselje do dela …

Tega opravila se vedno lotim po korakih, začnem v 1. nastropju hiše, običajno pa traja cel vikend. Drage moje, dva dni pospravljam in divjam po bajti, ampak na koncu je vredno. Tako lepo je sesti zvečer na kavč, se ozreti okoli sebe in reči – “VAU! Pa imamo res lepo” 😉 . 

Najprej izpraznim mojo in Sandijevo garderobno omaro in se lotim oblačil.

Na en kup letijo oblačila, ki jih bom še nosila, potem imam kup, ki ga poimenujem “mogoče” (in potem na koncu večina oblek konča nazaj v omari) in kup z oblačili, ki jih bom podarila. Police in predale seveda vse temeljito očistim, vse zložim po barvah, po velikosti in po namenu in si obljubim, da bo tako ostalo vse leto, ha ha). No, kakšen teden je morda res tako☺ . Nekaj dobrih nasvetov, kako lahko organizirate svojo garderobno omaro, je pred dnevi delila moja stilistka Nejka, lahko jih preberete TUKAJ.

Spalnica

Ker imam garderobno sobo, v spalnici niti nimam toliko dela, pač posesam, pomijem, operem zavese, pobrišem prah.

Za garderobo so na vrsti kopalnice

Izpraznim vse omarice; dejansko kopalnico popolnoma izpraznim in jo temeljito zrdgnem od tal do stropa. Ne boste verjele (oziroma verjamem, da imamo vse enakte težave), koliko nepotrebne kozmetike se nabere v roku enega leta. Pa jaz res ne vem, kako je to možno, ampak vedno vržem stran eno vrečo nekih na pol porabljenih testerjev, pa kremic, mnogim je pretekel že rok, mnoge sem šparala, ker jih bom zagotovo nekega dne še potrebovala… mah… vse stran! Vse, česar ne uporabljam zadnjih nekaj mesecev, STRAN! Nič ni lepšega kot večer po spomladanskem čiščenju, ki ga preživiš v soju sveč, v topli kopeli, v dišeče in brezhibno čisti kopalnici (to je hec, mimogrede. Samo dol padem, o kakšnih kopelih sploh ne razmišljam, ha ha. In molim, da se tisto noč Sija ne zbudi in bom v kosu prespala vsaj tistih nekaj ur 😉 ).

OtroškI sobI

To je poseben podvig. Načeloma se trudim, da sta to najbolj čista prostora v hiši, ampak recimo, da nam to uspe le vsake toliko časa. Odkar imam otroke, sem precej bolj pozorna tudi na to, kakšna čistila uporabljam. Že nekaj časa sem poslušala prijateljičino navdušenje nad biorazgradljivimi in okolju prijaznimi čistili in nad tem, da je odkrila “Disneyland” s takšnimi čistili in, da od tam nonstop nujno nekaj potrebuje ;). In me je seveda prepričala. Tako sem tudi jaz “odkrila” spletno trgovino okay.si in bolj, ko sem brskala po njihovi strani in brala, kaj je pravzaprav njihova filozofija in, kaj pravzaprav vse ponujajo, bolj sem bila prepričana, da ima prijateljica prav. Da vse, kar imajo, nujno rabim, ha ha. No, prepričali pa so me tudi s tem, da so to dejansko izdelki, ki jih kupujem brez slabe vesti. Čistila so nujno zlo, vse, kar lahko storimo je to, da kupujemo takšna, ki so kar najmanj škodljiva. In malo dlje se bom zadržala pri tej temi, ki se mi zdi pomembna.

Zato, ker je moja naloga kot medijsko izpostavljene osebe (zdaj, ko imam blog, pravijo, da sem tudi infulenserka 😉 ), da tudi osveščam in izpostavljam izdelke, ki so najprej prijazni mojim otrokom in obenem tudi okolju. In dejansko so enako učinkoviti – vsaj jaz osebno do sedaj nisem opazila bistvene razlike. Kot mama se sprašujem, kakšen svet bomo zapustili otrokom in vedno bolj mi je pomembno, kako se tega lotevamo.

Kot mama se sprašujem, kakšen svet bomo zapustili otrokom in vedno bolj mi je pomembno, kako se tega lotevamo.

Dela imamo še ogromno, ampak korak za korakom nam bo mogoče uspelo. Za začetek sem si po nasvetu izbrala paket izdelkov za otroke (znamka ECOS), ki so popolnoma naravni, brez kemikalij, pH nevtralni in hipoalergeni. Izdelani so na rastlinski osnovi in brez vonja. Z njimi čistim, oziroma jih uporabljam v zvezi z vsem, s čimer imata opravka Sija in Šajana: dude, flaške, njun jedilni pribor, tla v njunih sobah, igrače in njuna oblačila (uporabljam tudi naravni pralni prašek, prav tako znamke Ecos). V bistvu sem jih začela uporabljati tudi za pomivanje vse naše posode, s čistilom za igrače na primer očistim tudi Sijin stolček za hranjenje, hladilnik  … Poleg tega, da so ta čistila prijazna mojima otrokoma, so prijazna tudi okolju. Kar je v bistvu na dolgi rok eno in isto? Mislim, oziroma prepričana sem, da je res zelo pomembno kaj vse naši otroci vdihavajo, jedo, pijejo in podobno že zdaj. Na dolgi rok, se bo ‘kolikor toliko’ zdrav način življenja zagotovo poznal. Mora se. 

Kuhinja & jedilnica

Uf 😉 . Najprej lahko povem, da se vsako leto sproti čudim, koliko gospodinjskih pripomočkov imam in polovico od tega jih ne uporabljam, oziroma jih sploh ne znam uporabljati (Alma Rekić, na pomoč!). Ampak nekako vedno mislim, da bi bodo zagotovo prišli prav, zato jih lepo očistim in pospravim nazaj. Kuhinje se lotim tako, da popolnoma izpraznim vse omare, predale in hladilnik, potem pa drgnem, drgnem, drgnem. Potem pa vse lepo zložim nazaj (kozarce po velikosti, kuhinjske krpe so vse brezhibno zlikane in zložene in podobno). In ta občutek čistoče traja točno do zadnjega zamaha s krpo. Ker takoj po tistem se kar naenkrat pojavijo v kuhinji zelooo lačni ljudje (Sandi in Šajana) in nujno si morata narediti nekaj za jest. Aaaaa …

Soba za fitnes

No, ta ne potrebuje čiščenja, ker se v njem ne zadržujem ;). Ha ha ha.

Moja pisarna

Ne razumem, kako se lahko pri računalnikih, tablicah in pametnih telefonih, še vedno nabere takšen kup papirjev. Poleg tega moja mačka Lena izjemno rada počiva na moji pisalni mizi, ki je temu primerno polna dlak ;). Tudi pri čiščenju pisalne mize mi na primer prav pride otroško čistilo za igrače! Pisarne se najlažje lotim tako, da jo popolnoma izpraznim. Največ dela seveda vzame pregledovanje računov, položnic, velikokrat izbrskam kakšne zapiske in najdem stvari, ki sem ji seveda iskala že nekaj časa. Verjamem, da je navlaka v delovnem prostoru lahko velika ovira, zato že sproti velikokrat naredim akcijo in zmečem stran stvati za katere se mi zdi, da se na njih samo nabira prah in, da me motijo. Pri tem sem res brez milosti.

Okna

To je pika na i. Čista okna in vrata so tista podrobnost, za katero si dejansko ne predstavljam, da bi jo izpustila. Mislim, itak mi skoraj odpade roka, za okna, ki so na glavnem hodniku in so tako visoko, da jih ne dosežem, pa pač pokličem profesionalce. Ampak nič ni lepšega kot okna, ki se lepo svetijo in to mi je dejansko znak, da je hiša res čista.  Nekaj časa sem se še ukvarjala z idejo, da bi si kupila res visoko lestev, ampak me je minilo… Operem zavese, pomijem rolete in to je tudi zadnja stvar, ki jo naredim.

Kot sem omenila na začetku, je spomladansko čiščenje zame nekaj neizogibnega, če želim dobre volje, s polnimi pljuči, zakorakati v pomlad in, ko ga je konec, se mi zdi, da smo kar na novo začeli živeti. Hiša diši po čistem, po svežem, vse je prezračeno, v njej je nova energija …. Vedno si to opravilo poskušam narediti čim bolj prijetno (priznam, da si kdaj med odmorom natočim tudi kozarec penine ali pa si pripravim gin tonic), na ves glas si na primer vrtim tudi glasbo, brisanje prahu izkoristim za telefonske pogovore s prijateljicami in zadnji dve leti poskušam vključiti tudi Šajano in za drobna dela, ki jih opravi, seveda dobi tudi nagrado.

Tako. Moj dom je že pripravljen za pomlad, če kdo pride na obisk, naj pride zdaj, mi imamo vse pospravljeno – še kaki dve uri ☺ Upam, da vam je bil kakšen nasvet v pomoč (ali pa ste vsaj dobile motivacijo) in želim vam uspešno čistilno akcijo!

In vse, ki jih je ob tem mojem zapisu prav tako zagrabila pospravljalna mrzlica in ste začutile, da tudi ve NUJNO rabite nov sesalec ali paket čistil, POZOR! Potrudila sem in za izdelke, ki jih uporabljam, ki sem jih preizkusila in lahko iz prve roke potrdim, da so se izkazali, “zrihtala” kodo za popust. To, kar uporabljam jaz, lahko sedaj dobite ceneje vi. 

 S kodo Rebeka875 lahko na www.irobot.si in v iRobot salonu v Domžalah uveljavite 30% popust na Roombo, model 875, in sicer do 12.3.2018 . Po moje je to lepa priložnost za vse, ki že nekaj časa razmišljate o nakupu tega sesalnega robota. 

Ker želim, da tudi vi preizkusite naravna čistila in, ker verjamem, da boste z njimi tudi zadovoljne tudi ve, lahko vsa čistila znamke ECOS s kodo Nepremagljiva, v spletni trgovini www.okay.si , do 12.3. 2018, kupite s 15% popustom. 

 

Pustite Trackback v zvezi s tem vnosom

Preberite še

Vesela bom vašega mnenja!

You must be logged in to post a comment.