Jaz sem se že odločila: Potrebne so spremembe! Kaj pa vi?

Ena tistih stvari, brez katere si v zadnjih tednih sploh ne predstavljam življenja, je – KAVA. Jutra, ko sem na poti v Ljubljano na treninge, si nikakor ne znam več predstavljati brez tega, da si poleg tiste prve, jutranje kave, ki me zbudi, ne bi na Petrolu obvezno privoščila še kave za s seboj. 

Čeprav mi brez kave živeti ni (ha ha), saj sem že od nekdaj ’kofetarica’, se tokratni zapis ne bo vrtel povsem okoli nje :). Pred dnevi sem namreč nekje zasledila podatek, da zaradi ’takeaway’ kave  odvržemo na leto v naravo 100 milijard lončkov za enkratno uporabo! Priznam, tudi jaz, predvsem ko sem bila mlajša, se nisem ukvarjala s temi bio in eko zadevami, zdaj pa se mi zdi, da se, kadarkoli prižgem televizijo (no, če sem iskrena, sem jo, odkar nastopam v oddaji Zvezde plešejo, natanko enkrat) in preletim družbena omrežja, nekje pojavi novica o tem, koliko plastike plava v oceanih, pa na primer kje končajo vse gume. In zadnjič, ko sem se peljala in srkala kavo iz lončka za enkratno uporabo, me je prešinilo, da smo se noro razvadili. Da sem tudi jaz ena od tistih, ki so prispevali k tisti milijardni številki, ki si je v resnici ne znam niti predstavljati. Verjetno bi, če bi vse te lončke dali na en kup,  dobili kar novo gorovje ;).

Skratka – pred časom sem sodelovala s spletno trgovino okay.si, kjer prodajajo izdelke, ki od pridobivanja surovin, skozi proizvodnjo in do reciklaže predstavljajo prednosti za okolje, družbo in gospodarstvo, hkrati pa varujejo zdravje ljudi, živali in naravo. In postala sem tudi njihova redna stranka ;). Pravzaprav vsa ekipa ’Nepremagljivih’. Všeč mi je njihov način razmišljanja, ki sovpada z mojim, zato sem se odločila, da vam jih malo predstavim in morda še koga od vas, kakega tistega, ki se še ni, malo premaknem v smer varčevanja☺ : Moramo se zavedati, da našo Zemljo puščamo svojim naslednikom, in menim, da si vsakdo želi zapustiti svojim otrokom čim lepši planet.

Moramo se zavedati, da našo Zemljo puščamo svojim naslednikom, in menim, da si vsakdo želi zapustiti svojim otrokom čim lepši planet.

Zato MORAMO podpreti izdelke, ki so pridobljeni iz obnovljivih virov, niso testirani na živalih, kjer se pri nastajanju ne onesnažujej okolje in ne izkorišča delovne sile. In tudi mi  pri izdelavi mojih parfumov zelo pazimo, kako nastajajo: NISO testirani na živalih in ne vsebujejo nobenih sestavin, kot so parabeni in različni alergeni. 

 Ampak zakaj pravzaprav to pišem? Ob poplavi vseh podatkov, kako vedno bolj onesnažen je naš planet, me je – iskreno – začelo resno skrbeti. Zase, za svoje zdravje, za bližnje in predvsem za svoji dve hčerki. Že pred časom sem se odločila oziroma lahko rečem, da smo s puncami, ki mi pomagajo pri projektu Nepremagljiva, ugotovile, da nam ni treba narediti cele revolucije, vsega postaviti na glavo, se čez noč odpovedati vsemu udobju, zato da bi lahko bile prijaznejše do okolja in konec koncev tudi do sebe. 

Jaz sem za začetek v vsakodnevno rutino uvedla nekaj majhnih sprememb. Boste videle, potem ko na primer uvedeš eno, dve, te kar potegne notri in začneš brskati ter študirati, kaj in kako bi lahko še spremenil. Poleg tega so tudi že trajnostni in okolju neškodljivi izdelki zdaj res že  ’dizajnersko’ tako lepi, uporabni in tudi zadosti poceni, da izgovorov ni.

Pet najpomembnejših sprememb, ki sem se jih odločila za začetek uvesti pri sebi:

  1. Lončke za kavo za enkratno uporabo sem zamenjala z lončkom za VEČKRATNO uporabo. Nisem si mislila, da bo to takšna težava, ker imajo na okay.si res res pestro izbiro. ’Ecoffee cup’ lončki so pralni v stroju, dizajn ne zbledi, so popolnoma naravni iz organskega bambusa, ne puščajo okusa kavi … Jaz sem nad njim navdušena, in to tako zelo, da sem vam, če bi ga katera želela kupiti, uredila celo popust …  Punce iz okay.si vam bodo pri nakupu kateregakoli od lončkov ’Ecoffe cup’ s kodo REBEKA20 priznale 20-odstotni popust. Na juriš! ☺ . Aja, pa izjemno pomembna informacija: na ’Petrolih’ se lepo prilegajo v njihove avtomate za kavo. Preizkušeno 🙂 .
  2.  Uporabljam NARAVNA ČISTILA, ki so biorazgradljiva in ne onesnažujejo voda. In iz prve roke povem, da so povsem tako učinkovita kot običajna čistila. Z njimi sem na primer letos opravila spomladansko čiščenje svojega doma in so se izkazala. Najbolje pri čistilih se mi zdi, da mi ni treba biti več tako zelo noro pozorna na to, kaj sem ’pošpricala, preden sem pobrisala, ker so tako zelo varna, da sem mirna, tudi če se dotaknejo kaj takega, kar potem moja mlajša hčerka, Sija, nese v usta ….
  3. Voda v plastenkah. Najboljša voda je zame tista, ki doma priteče iz pipe. Pika. Povsod že prodajajo res lepe ’flaške’, ki jih napolniš z vodo. Poleti si jo recimo lahko mrzlo nalijete v termo ’flaško’ in ostane lepo hladna. Meni so recimo všeč ’flaške’ iz nerjavečega jekla, vedno preverim, če ne vsebuje BPA, ftalatov ali drugih toksinov. 
  4. Hrane ne kupujem več na zalogo in kar vsepovprek brez načrta. Ker se je še vsakokrat zgodilo, da česa nisem porabila in smo vrgli stran. Tako da so zdaj poleg urnikovna moji ’to do’ listi tudi NAKUPOVALNI SEZNAMI – slednje sem sicer uvedla predvsem tudi zato, ker sem v zadnjih tednih res omejena s časom in samo gledam, kako bi lahko koristno uporabila vsako minuto prostega časa. In izkazalo se je, da so tudi odličen asistent pri tem, da zavržemo manj hrane.
  5. Vedno bolj mi gre na živce PLASTIKA. Vedno več je dokazov, da je tudi kancerogena, in jaz se res ne bi rada čez 15 let spraševala, zakaj je, Bog ne daj, moj otrok zbolel. Najmanj, ampak res najmanj, kar lahko naredimo, je, da za v trgovino, za vse nakupe uporabljamo vrečko za večkratno uporabo.

V tej smeri bom prav gotovo nadaljevala ter redno uvajala nove in nove spremembe. To je najmanj, kar lahko naredim. Če vas nisem prepričala jaz, naj vas prepričajo spodnji podatki, ki sem jih našla na spletni strani Statističnega urada Slovenije: Prebivalec Slovenije je v 2016 v povprečju proizvedel 476 kg komunalnih odpadkov, to je 1,3 kg na dan. V Sloveniji je v letu 2016 nastalo 59.000 ton odpadkov iz plastike. V 2015 je vsak prebivalec Slovenije zavrgel povprečno 73kg hrane.

 

Pustite Trackback v zvezi s tem vnosom

Preberite še

Vesela bom vašega mnenja!

You must be logged in to post a comment.