Kaj bomo pa danes jedli?

Z Andrejo, urednico mojega bloga, sva sedeli pri meni doma in delali načrte za naprej. Pa je beseda nanesla tudi na ’kuharijo’. Kaj boš pa ti danes kuhala? Hm, kaj boš pa ti? 

Pa sva zakričali obe v en glas – DOBER NASLOV ZA BLOG! KAJ BOMO DANES JEDLI? ALI KAJ BOM DANES KUHALA?:-))))

Pride dan (no, več njih), ko resno razmišljam, da bi se naša družina začela prehranjevati presno! -;). Težava ni v tem, ker kuham, ampak v zamislih, v tem, KAJ naj skuham. Zdi se mi, da sem se sčasoma, predvsem zdaj, ko imam družino, ’zaciklala’ v krogu enih in istih jedi, in da čeprav radi jemo (sodeč po Sandiju tega res ne bi mogli reči, ampak če pogledate mene, se vidi, da s hrano nimam težav) ☺ ter spremljam kuharske recepte, oddaje na to temo in na splošno vse, kar se vrti okoli hrane, postavim na mizo eno in isto.  Zdi se mi, da zadnje čase ne počnem drugega, kot tuhtam, kaj za vraga naj svojim še pripravim za kosilo ali večerjo. Mislim, da je med vikendom skoraj prvi stavek, ki ga izgovorim zjutraj ob kavi: -»KAJ BOMO PA DANES JEDLI?« Vam je znano? Tudi to, da vsi preostali (s tem imam v mislih Sandija -:)) skomignejo z rameni in rečejo: “Vseeno mi je.” No, da ne bom samo jamrala vem, obstaja rešitev. K sreči je res veliko dobrih spletnih strani z recepti in imam tudi kar lepo zalogo kuharskih knjig, slaba stran te ’rešitve’ je, da si je treba za prebiranje in brskanje po receptih vzeti malo več časa ter da se mi velikokrat zgodi, da za recept, ki me je pritegnil, nimam doma sestavin in bi morala zaradi njega obleteti vse žive trgovine ,). 

Zdi se mi, da zadnje čase ne počnem drugega, kot tuhtam, kaj za vraga naj svojim še pripravim za kosilo ali večerjo. Mislim, da je med vikendom skoraj prvi stavek, ki ga izgovorim zjutraj ob kavi: -»KAJ BOMO PA DANES JEDLI?«

Med pogovori s prijateljicami sem ugotovila, da imajo popolnoma enake težave. Tudi eden zadnjih sestankov in pogovorov, ki sva jih imeli z Andrejo, urednico mojega bloga, se je kmalu zasukal v to smer, kaj bova tisti dan kuhali doma. In je čez nekaj časa rekla Andreja: »Veš kaj, poglejva, kaj imaš v hladilniku in zamrzovalniku, pa dajva, narediva tri, štiri jedi, ki niso zakomplicirane, jih pripraviva in to uporabiva v blogu. Glede na to, da sva ugotovili, da nisva edini, ki jima zmanjkuje zamisli, bo to gotovo prišlo prav tudi tvojim bralkam.« In sva si nataknili predpasnik, zavihali rokave, natočili gin & tonic ter šli v akcijo …

Pripravili sva štiri jedi, ki se nama niso zdele preveč komplicirane in ne zahtevajo eksotičnih sestavin. Lahko jih tudi kombinirate med seboj (npr. krompirjev narastek je lahko samostojna jed, kot sva jo naredili midve, lahko pa je tudi priloga k lososu ali mesu oziroma čemu podobnemu). In ja, če se že sprašujete: vse sva pojedli sami. Častna!

Krompirjev narastek 

Ta recept sva našli na Electroluxovi spletni strani, ampak sva ga malo prilagodili sestavinam, ki sem jih imela doma.

!!! Namesto sladkega krompirja sva uporabili bučo in namesto žajblja posušeni timijan.

Sestavine:

800 g krompirja  

1 velik sladek krompir 

1 jajce

1 skodelica na tanko naribanega parmezana in še malo za povrhu narastka

100 g masla in nekaj za premaz

6 majhnih modelov za peko

1/2 skodelice krušnih drobtin

8 svežih listov žajblja, nasekljanih

sol

črni poper

Postopek:

Premažite šest majhnih modelov za peko z maslom in jih potrosite z drobtinami. Olupite krompir in sladek krompir ter ju narežite na majhne kocke. Kuhajte krompirjeve kocke v slani vodi, dokler se ne zmehčajo. Odlijte preostalo vodo. Kocke sladkega krompirja skuhajte v posebni kozici. Odlijte vodo in pustite, da se krompir ohladi, nato ga pretlačite v gladek pire. Vmešajte maslo, parmezan in jajce. Začinite z nasekljanim žajbljem, soljo in črnim poprom. Dodajte kocke sladkega krompirja in nežno premešajte. Krompirjevo zmes vlijte v modele za peko in po njih potrosite nekaj parmezana, soli in črnega popra. Pecite 1517 minut na sredini pečice pri 220 °C z malo pare, dokler se narastki lepo zlato ne obarvajo.

Losos z grahovim pirejem

Obe glavni sestavini sta super, ker ju kupiš zamrznjeni in samo prestaviš doma v zamrzovalnik ;).  

Sestavine:

4 fileji lososa, limona, 400 g zamrznjenega graha, sol, maslo, smetana za kuhanje

Postopek:

Zamrznjen grah skuhate v soljeni vodi (kdaj je kuhan, vem tako, da ga sproti poskušam), ga precedite in s paličnim mešalnikom zmešate v gladko maso. Na ponvi segrejete maslo in dodate smetano, počakate, da zavre in zmešate z grahom. Lososov file pokapljate z limoninim sokom, posolite in poprajte. V ponvi segrejete olivno olje, nanj položite file (s kožo navzdol). Andreja mi je omenila, da je nekje videla ali prebrala, da moraš lososovo kožo pred pečenjem zarezati, zato sva naredili še to. Verjetno zato, da ga ne potegne skupaj ;). Jaz ga spečem tako, da ko je nekje do polovice, lahko tudi malo več, pečen (spremeni barvo), ga obrnem in spečem do konca. 

Zelenjavna rižota

To je super stvar, ker lahko dejansko vržeš noter vso zelenjavo. Lahko je samostojna jed, h kateri za moj okus super ’paše’ motovilec s trdo kuhanim jajcem, ali pa je priloga k mesu. 

Sestavine:

riž (za 4 osebe okoli skodelica)

čebula

česen

rdeča paprika

rumena paprika

šampinjoni (1 paket)

zelenjavna jušna osnova

poper

maslo

Postopek:

Zelenjavo narežete na kocke, rezine … Kakor vam je ljubše. Čar je tudi v tem, da se lahko igrate z oblikami. Na olivnem olju prepražite sesekljano čebulo (jaz uporabljam rdečo, ker jo tudi sicer obožujem), ko postekleni, dodate česen, in ko ta zadiši, dodate zelenjavo. Če imate pri roki zelenjavno jušno osnovo, zalijte z njo zelenjavo (včasih uporabim tudi bio jušne zelenjavne kocke) in pražite. V mrzlo, osoljeno vodo stresite riž in ga kuhajte. Če nimate občutka za to, kdaj je kuhan, sledite navodilom na embalaži, sicer pa se midve zanašava na svoj okus in sproti poskušava, kdaj je dovolj kuhan. Potem ga precedite in primešate k zelenjavi. Midve sva si poleg privoščili motovilec s trdo kuhanim jajcem.

Krompir in brstični ohrovt iz pečice, piščančji file

Sestavine:

1/4 kg brstičnega ohrovta

800 g krompirja 

(količine lahko prilagajate glede na to, kaj imate raje krompir ali ohrovt 😉 )

olivno olje

sol

poper

Postopek:

V pečici, ki ste jo prej segreli, pečete v pekaču na krhlje narezana krompir in brstični ohrovt (skupaj). Pred tem ju še začinite z olivnim oljem, soljo in poprom (glej video), spečete še piščančji file in postrežete. 

Opozorilo ali ko se dve amaterki spravita kuhati ;): nisva izurjeni kuharici, zato sva se tega zapisa lotili bolj zaradi zamisli. Kdaj je na primer kuhan riž? Ugotoviva tako, da ga poskušava. Enako velja za testenine, krompir … Dobro poznava svoji pečici in kuhalne plošče (jaz sem pred kratkim zamenjala vse aparate v kuhinji z Electroluxovimi in sem totalno navdušena, sploh nad indukcijo), tako da vsaka od naju natančno ve, koliko časa potrebuje kakšna sestavina za pripravo. Skratka, drage najine sotrpinke, hoteli sva vam malo olajšati kuhanje med vikendi in vam postreči z zamislimi, ter upava, da sva dosegli svoj namen. 

Za še več zamisli podarjava tudi Electroluxovo kuharsko knjigo. V komentarje pod objavo na moji facebook strani napišite, kaj boste danes kuhali. Med odgovori bova izbrali enega in podarili knjigo z recepti.

Dober tek!

Vaša R.

 

Pustite Trackback v zvezi s tem vnosom

Preberite še

Vesela bom vašega mnenja!

You must be logged in to post a comment.