ZA 1. ROJSTNI DAN, SEM SI TORTO SPEKLA KAR SAMA!

Blog nepremagljiva je pred kratkim praznoval 1. rojstni dan. Torto sem si spekla kar sama.

Ne bom pozabila dneva, ko sem moji prijateljici Andreji, sicer novinarki, poslala mejl. In mi je odgovorila nazaj v smislu stara moja, ti bi morala pisati blog. Rekla je, da lepo pišem, da imam veliko za povedati in, da mi več kot očitno ljudje radi sledijo. In, pozor, da sem tudi zelo zabavna ;). Ha ha ha. BLOG? JAZ? Lepo te prosim, jaz naj bi pisala blog, jaz, ki v življenju nisem prebrala niti enega. Meni se to ne da … Pa je vztrajala, vztrajala, vztrajala ( ja, ko si Andreja nekaj zapiči v glavo, potem običajno to tudi doseže)  in tako sva malo za šalo in malo zares, skupaj štartali blog nepremagljiva.si. V enem letu imava več kot 600.000 ogledov strani in očitno imam res kaj za povedati ;). 

Preden se lotimo zabavnega in slastnega dela tega zapisa, peke torte, moram napisati še par besed. Pred letom dni sva se torej z Andrejo podali v avanturo in začeli ustvarjati blog nepremagljiva.si. Težko opišem z besedami, kaj mi pomeni, da ste ga tako dobro sprejeli in, da vam moji zapisi dejansko nekaj pomenijo.  Tako, da najprej hvala tudi vam, ker me spremljate, berete in delite moje objave. Upam le, da so dosegle svoj namen. Iskreno, velikokrat tudi meni odleže, ko me nekaj tako zelo tišči, da to občutim skorajda kot že fizično bolečino in to lahko spravim na papir (oziroma ekran ;)). Tako so nastali najbolj brani zapisi kot na primer Smo res samo številke, pa o naših sanjskih počitnicah na Maldivih, tistega, da morajo naši otroci vedeti, da življenje ni potica in seveda blog Ko primitivizem res več ne pozna meja, za katerega (na žalost) lahko rečem, da je (žal) aktualen vsak dan. 

Mislim, da je jasno, da v ustvarjanju bloga uživa cela ekipa in dragi moji, to je šele začetek ;). Zelo pa smo uživale tudi ob praznovanju prve obletnice. Odločile smo se, da si bomo spekle torto, ker pa nobena izmed nas ni ravno genij za peko slaščic, sem v svojo kuhinjo povabila Jeleno Vadnjal (Jelenin Sweet butik). Odkar so mi na novo opremili kuhinjo z gospodinjskimi aparati Electrolux, sem do bila novo veselje do kuhanja in peke, ampak nekako se na področju sladic še vedno ne znajdem najbolje. Kot mi je razložila Jelena (verjetno se je spomnite iz tekmovanja MasterChef Slovenija), si je za sladice treba vzeti čas in imeti moraš mir. No, to dvoje je v naši hiši in pri mojem urniku nemogoče ;).

Ampak hvala bogu, obstajajo profesionalke kot je Jelena, ki vzamejo stvari v svoje roke in me spravijo v akcijo. Tako sem tudi mojo pečico po skoraj letu dni uspešnega izogibanja peki sladic, končno “krstila”  – s peko torte. Takšne kot jo delajo profesionalci ;). Sicer pa pečico Electrolux zares priporočam, saj se je do sedaj že večkrat izkazala. Meni je pomembno, da so vsi aparati v hiši enostavni za uporabo, da imajo lep dizajn in, da imam z njimi kar najmanj dela (beri čiščenja) in moja pečica ima samočistilno funkcijo s pirolizo. Prav tako mi je pomembno, da, kadar se lotim kakšnega kulinaričnega podviga, zato ne “obletam” 100 trgovin, ampak najdem vse na enem mestu. In prav vse sestavine za slastno Nepremagljivo torto sem nakupila v Lidlu.

Čokolade ni nikoli preveč!

To, da obožujem čokolado ni nobena skrivnost – včasih jo obožujem še preveč in tako sem recimo Šajani spomladi pojedla vse velikonočno zajčke, ki jih je dobila za darila ;). Tako, da na Jelenino vprašanje, kakšno torto bi rade imele, je bil seveda odgovor ČOKOLADNAAAA! ČIM BOLJ ČOKOLADNA, TEM BOLJE! In smo zavihale rokave ter se spravile delati dvojno “mousse “ čokoladno torto. Kot se spodobi za praznovanje, je bilo v moji kuhinji precej živahno, kar si lahko ogledate tudi v prispevku na koncu tega zapisa.

In, kako lahko vi spečete Nepremagljivo dvojno mousse čokoladno torto? Jelena svojih receptov običajno ne izdaja, ampak tokrat je v čast 1. rojstnemu dnevu nepremagljiva.si naredila izjemo ;). Hvalaaa 🙂

SESTAVINE

Za biskvit:

220 g kristalnega sladkorja

235 g moke

70 g kakava v prahu

5 g pecilnega praška

8 g sode bikarbone

5 g soli

2 jajci

235 ml mleka

120 ml olja

235 ml vrele vode

Čokoladni mousse:

210 g čokolade za kuhanje

90 ml mleka

260 ml sladke smetane

6 g želatine v prahu

Čokoladni mousse:

210 g mlečne čokolade!!!

90 ml mleka

260 ml sladke smetane

6 g želatine v prahu

Čokoladni mousse:

315 g bele cokolade!!!

135 ml mleka

240 ml sladke smetane

8 g želatine v prahu

 

Dodatno še:

Pekač za torte 26 ali 28 cm

Peki papir

Poljubno dekoracijo – npr. Mini piškotke, čokoladice, rezano cvetje

Satenast ali svilen trak 2 cm širine 2 cm za pentljo.

POSTOPEK

Biskvit:

Pečico segrejte na 180 stopinj.

Na dno pekača 28 cm položite peki papir.

V eni posodi zmešajte vse suhe sestavine.

V drugi posodi zmešajte vse mokre sestavine – razen vrele vode!

K suhim sestavinam prilijte mokre. Dodajte vrelo vodo in dobro premešajte

Biskvit pecite cca. 30 – 40 minut.

 MOUSSE KREMI

Čokolado stopite nad soparo. 

Sladko smetano stepite.

Želatino pripravite po navodilih na vrečki.

Mleko segrejte do vrenja. V mleku raztopite pripravljeno želatino in dobro premešajte.

Mleko z želatino prilijte k čokoladi in dobro premešajte.

Ročno – z lopatko nežno primešajte stepeno sladko smetano.

Pripravljen mousse prelijte preko biskvita in dobro ohladite.

Jelena mi je zaupala tudi 5 napotkov, ki vam bodo v pomoč pri peki Nepremagljive torte:  

  1. Sol poudari okuse, zato ščepec vedno dodajte v biskvite in kreme, sploh v čokoladne.
  2. Sestavine za torto naj bodo vedno sobne temperature, z izjemo smetane, ki mora biti dobro ohlajena.
  3. Biskvite vedno pustite, da se ohladijo v pekaču.
  4. Torto razrežite z vročim in suhim nožem.
  5. Preden torto postrežete jo vsaj 15 minut pustite na sobni temperaturi.

 

Zdaj sem tudi videla, da peka torte pol toliko ni zakomplicirana kot sem bila prepričana in obljubila sem si, da ob naslednjem družinskem praznovanju presenetim z izdelkom izpod svojih rok. Čokoladnim, se razume ;).

Pustite Trackback v zvezi s tem vnosom

Preberite še

Vesela bom vašega mnenja!

You must be logged in to post a comment.