Po zaslugi tega recepta velikonočna potica zame ni več bav bav

Vedno sem bila prepričana, da so prave gospodinje tiste, ki znajo speči potico. 

Tisto pravo, orehovo, ki jo imam jaz osebno najraje in za katero sem vedno mislila, da je bav bav. Ne vem, me ni se je to zdelo vedno zapleteno, vse tisto valjanje testa, pa pripravljanje nadeva, pa ene 600 postopkov ;). Potem pa sem pred časom na instagramu videla objavo Metke Albreht, v kateri se je pohvalila, da je v dveh urah pripravila potico … Seveda sem jo takoj poklicala in povabila v svojo kuhinjo ;). Ne samo, da sva spekli odlično orehovo potico, tudi zabavali sva se pri tem in lahko rečem, da peka potice zame ni več noben bav bav.

Spodaj z vami delim Metkin recept in postopek, dogajanje in pripravo pa si lahko ogledate v videu.

Recept

Sestavine za testo

1kg moke

180g masla

90g sladkorja

50g kvasa

2dcl mleka

9 rumenjakov

dve jušni žlici soli

velika žlica ruma

Sestavine za nadev

150g masla

100g moke

500g orehov

240g sladkorja

2 celi jajci

4 rumenjaki

100 g drobtin

sneg 6 beljakov

vaniljev sladkor

velika žlica ruma

mala žlička prave kave

1 kisla smetana

polovica pecilnega praška

Postopek

V skledo za gnetenje stresete moko, naredite jamico, dodate sol. V jamico nadrobite kvas in dodate malo sladkorja, ki ga odvzamete od določene količine. Prav tako v jamico nalijete nekaj melka, ki ga odvzamete od količine, ki je zgoraj v sestavinah. Pozor, mleko pred tem segrejte, naj bo toplo in ne vrelo. Prekrijete z moko, ki je ob robu sklede in počakate, da začne kemična reakcija delovati. 

V preostalo mleko , ki je ostalo dodate maslo . Na zmernem ognju naj se stopi. Ko je stopljeno, dodamo vse prostale sestavine -sladkor, rum, vaniljev sladkor, rumenjake. Vso to mešanico postopoma med gnetenjem, mešanjem z električnim mešalnikom dolivamo k moki in kvasu. Če je vse skupaj pregosto, dodamo malo mleka, če je preredko pa dodamo malo moke. Ko je testo zgneteno, ga postavimo nekam na toplo in ga pokrijemo s kuhinjskim prtom, da hitreje vzhaja. Ko naraste na dvojno količino, je pripravljeno za valjanje.

Med tem ko testo vzhaja pripravimo nadev. V veliko stekleno posodo stresemo mlete orehe, stopljeno maslo, moko, jajca, rumenjake, drobtine, rum, vaniljev sladkor, kavo, kislo smetano, pecilni prašek in tik preden začnemo mazati nadev , stepene beljake. S tem dosežemo, da je masa bolj mazljiva.

Ko je testo razvaljano, ga namažemo z ražvrkljanim rumenjakom. Nato dodamo nadev in ga enakomerno namažemo po celotni dolžini. Po želji lahko dodamo pinjole in rozine. Nato ga počasi zvijemo. Pomagamo si lahko s prtom, da je enakomerno zvito po celi dolžini. Z navadnim plitkim krožnikom zvito testo razrežemo na velikost modela, ki ga imamo za peko potice. Predhodno si pripravimo modelčke za peko. Temeljito jih namažemo z maslom. 

Ko je testo v modelu, ga po dolžini preluknjamo z zobotrebcem, da gre ves zrak ven. Počakamo pet do deset minut, da še enkrat vse skupaj vzhaja. Pečico segrejemo na 170 C , vse skupaj pečemo 40 do 45 min, odvisno od pečice.  S tem, ko jo pečemo malenkost krajši čas kot je predpisano v običajnih receptih, ji podaljšamo sočnost za dva do tri dni

Pa dober tek!

Pustite Trackback v zvezi s tem vnosom

Preberite še

Vesela bom vašega mnenja!

You must be logged in to post a comment.