Mamice, veste kaj je Brainobrain?

Moj otrok hodi na Brainobrain. Hodi kam??? A daj no, kaj sploh je to?

Priznam, da ko sem prvič slišala za izobraževalni program za otroke s tem imenom in, ko so mi druge mamice razlgale, kaj je to, sem imela kar nekaj zadržkov in sem si sama pri sebi mislila “Ja pa kaj še, na kaj  bomo še vse silili svoje otroke, da morajo hoditi zato, da se staršem ne bo treba ukvarjati z njimi.” Ampak, kot se je izkazalo, v štartu nisem dobila pravih informacij in zato nisem bila navdušena. Potem, malo kasneje, sem govorila z neko mamico, ki je imela otroka na drugi ali celo tretji stopnji in, ko mi je z navdušenjem začela razlagati o tem tečaju in kaj vse se otroci tam naučijo, sem postala malo bolj pozorna. 

Zato sem se odločila, da se v Brežicah oglasim na spoznavnem dnevu. Rekla sem si, da kaj me pa stane, če grem pogledati, poslušati in se pozanimati, kaj lahko ponudijo mojemu otroku. Tako, na prvo žogo, je vse skupaj videti kot matematični krožek, kar pa je daleč od tega. Brainobrain so nam predstavili kot poseben program, kjer se otroci naučijo razmišljati izven okvirjev, naučijo se sprejemati več informacij hkrati, pridobijo samozavest, hitrost, točnost, razvijejo izvrstne matematične veščine, fotografski spomin, znajo si vizualizirati stvari, naučijo se koncentracije, za katero se mi sploh zdi, da je našim otrokom dandanes manjka. Vse to se naučijo skozi zgodbice in pesmice. V njih so sporočila, da se moramo v življenju za stvari truditi, da nič na tem svetu ni samoumevno. Ko sem prišla na ta spoznavni dan, so mi predstavili punčko, ki je zaključevala zadnje stopnje, mislim, da je bila 5. razred osnovne šole. Njena trenerka jo je postavila pred tablo in rekla: “Dragi starši, zdaj pa se spomnite račun in ona ga bo rešila iz glave.” In tako je eden od staršev naročil, naj izračuna  215 x 96, jaz pa sem bila drugi starš, ki ji je naročila naj izračuna 390 :17 +36. In ta punčka si je naju oba zapomnila, zapomnila si je najina računa in ju rešila hitreje kot sem ju jaz na kalkulator na telefonu. Da se razumemo. Ta punčka ni bila nek poseben, neverjeten genij. Braionobrain je zanjo postal zabava in v svoji glavi je uspela ustvariti vzorec, preko katerega se zna najprej tako skoncentrirati, da si dva taka računa zapomni in, da ju potem zna še celo rešiti. Otroci se tega tam naučijo s pomočjo abakusa. To je starodavno orodje, leseno azijsko računalo, ki se je uporabljal vrsto stoletij, še preden so izumili moderen številčni sistem. S pomočjo abakusa v zelo kratkem času pride do hitrih in vidnih sprememb v otrokovem obnašanju in mentalnih sposobnostih.

Otroci si te kroglice, ki jih  prestavljajo na abakusu potem znajo tudi predstavljati in, če razložim po domače, te kroglice potem kot namišljene kroglice prestavljajo v svoji glavi in na ta način rešijo račune, ki so nepredstavljivi za računanje še nam, starejšim in istočasno lahko izvajajo različne matematične operacije, seštevanje, odštevanje, množenje, deljenje, … Ampak še enkrat poudarjam, da poanta programa Brainobrain ni v računanju in tudi ni nujno, da je vaš otrok nek totalni navdušenec nad matematiko. Recimo, nedolgo nazaj so se pogovarjali o Tini Maze. Pogovarjali so se se, kaj je ona morala vse za to narediti da je uspešna, koliko je to odrekanj in na kakšen način vse lahko prideš do nekega uspeha. Še ena stvar, ki mi je izjemno všeč je ta, da nimajo radirke. Oni nič ne brišejo, radirajo, ampak napako samo prečrtajo. In to zato, da lahko za nazaj pogledajo, kaj so delali narobe, kje so se zmotili, ker iz napak naj bi se ljudje nekaj naučili. Dejstvo je, da je v življenju tudi tako. Če napake in slabe stvari pometeš pod preprogo, jih ne vidiš več. Če pa jih postaviš nekam na  vidno mesto in se odločiš, da se boš iz njih nekaj naučil, greš potem močnejši in boljši naprej. 

Kot mi je razložila Tea Grbić, direktorica programa Brainobrain za Slovenijo, otroci, ki obiskujejo njihov program, v šoli postanejo hitrejši in več časa zdržijo pri nekaterih aktivnostih ter spontano začnejo iskati izzive. »Starši pogosto pričakujejo, da bo otrok zato boljši pri matematiki, vendar daje Brainobrain veliko širše znanje in se osredotoča predvsem na veščine, ki bodo otroku prišle prav pri vseh šolskih predmetih in v življenju na splošno. Otroci se v programu namreč umirijo, postanejo bolj motivirani, samozavestnejši, pogumnejši, znajo si postavljati osebne cilje, razvijajo vztrajnost in delovne navade ter sprejemanje odgovornosti. Naši otroci dobro vedo, da sta za uresničevanje ciljev potrebna delo in vztrajnost, ter obenem ugotavljajo, da za vse obstaja rešitev.« 

Otroci se v programu namreč umirijo, postanejo bolj motivirani, samozavestnejši, pogumnejši, znajo si postavljati osebne cilje, razvijajo vztrajnost in delovne navade ter sprejemanje odgovornosti.

Šajana je zdaj že na drugi stopnji in enkrat na teden obiskuje tečaj za dve uri. Pri nas, v Brežicah je urejeno tako, da se začne takoj po šoli. Zelo se zabava in ni tako kot si mi starši zamišljamo, da otroci sedijo notri in morajo računati in jim je vse skupaj muka. Veliko ustvarjajo, delajo origamije in veliko se naučijo preko takih in drugačnih življenjskih zgodbic. Jaz svojega  otroka absolutno ne bom silila, da hodi na Braionobrain, ampak dokler bo sama z veseljem tako rada hodila, bom jaz zadovoljna, ker se mi zdi, da je to še ena od tistih stvari, ki so dobra naložba za prihodnost.  

Vse, ki vas na to temo zanima kaj več, vabim na njihovo spletno stran www.brainobrain.si in tam lahko dobite še veliko več informacij.

Pustite Trackback v zvezi s tem vnosom

Preberite še

Vesela bom vašega mnenja!

You must be logged in to post a comment.