10 nasvetov, kako se pripraviti na potovanje z otroki

Potovanja ljudje dojemamo zelo različno. Za nekatere je to enkratni dogodek, za druge način življenja.

Nekateri potujejo enkrat na leto in se na potovanje temeljito pripravijo, drugi potujejo skoraj vsak mesec in se potovanj lotevajo bolj spontano. Nič od tega ni prav ali narobe, je le drugače. In prav je tako. Pa vendarle se tudi izkušeni popotniki posebej pripravimo, ko gre za potovanje z otroki. Preberi nekaj nasvetov o tem, kako se pripraviti na potovanje z otroki, da bo celotna pot od začetka do konca čim lažja in manj stresna.

  1. Pogovorimo se z otroki o destinaciji.
  2. Otroke vključimo v priprave in pakiranje.
  3. Telefonska številka in pravila na potovanju.
  4. Razložimo jim, kako bo potekal naslednji dan.
  5. Spodbujanje samostojnosti in učenje.
  6. Poskrbimo za igro.
  7. Primerne namestitve.
  8. Primeren tempo potovanja ali ogledov znamenitosti.
  9. Poslušajmo sebe in upoštevajmo potrebe otroka.
  10. Naj bo sproščeno in zabavno.

1. Pogovorimo se z otroki o destinaciji

Otrokom razložimo, kam bomo odpotovali, lahko skupaj na zemljevidu tudi poiščemo destinacijo. To je čudovit uvod v pogovor o državi, njihovi kulturi, hrani in naravi. Že zelo majhni otroci po navadi pokažejo zanimanje npr. za vulkane in če potujemo na Kanarske otoke, jih bo zagotovo zanimalo, da so nastali z delovanjem vulkanov. Za potovanje v Egipt lahko vključimo podmorski svet, za potovanje na Bali riževa polja in pridelavo riža, ki pristane na naših trgovinskih policah, za potovanje v Mehiko njihovo glasbo itd. Tem za pogovor je lahko ogromno, mi pa izbiramo glede na starost otroka oz. njegovo zanimanje za določeno tematiko. S spoznavanjem države se bodo otroci z nami veselili potovanja in ga pričakovali z navdušenjem.

2. Otroke vključimo v priprave in pakiranje

Otroci že zelo zgodaj razumejo, da se nekam odpravljamo, da se bo ritem vsakdana spremenil in opazujejo starše pri pakiranju in urejanju vseh potrebnih stvari za potovanje. Poskusimo jih vključiti v pakiranje, kolikor je starosti otroka primerno. Že zelo majhni, dve ali triletni otroci bodo z veseljem sodelovali pri pakiranju z izbiro njihove najljubše igračke ali knjige. Malenkost starejši otroci znajo pripraviti tudi obleke, če jim razložimo, za koliko noči potujemo in jih le usmerjamo. 

Če so otroci dovolj stari in jih zanima tudi raziskovanje, jih vključimo v priprave in izbiro krajev in znamenitosti, ki jih boste na potovanju obiskali. S tem otroci širijo znanje, hkrati pa bodo s še večjim zadovoljstvom obiskali izbrane kraje ter se veselili tudi obiska znamenitosti, ki so jih pomagali izbrati.

3. Telefonska številka in pravila na potovanju

Vsem staršem iskreno priporočam, da svoje otroke naučijo telefonsko številko vsaj enega od staršev. Najprej v slovenščini, kmalu pa tudi v angleščini in z mednarodno kodo za Slovenijo. Kadar so otroci zelo majhni, jim pred odhodom na letališče na roko napišemo telefonsko številko in pripišemo “mama”, kar razumejo vsi narodi.

Določimo pravila in jih razložimo otrokom. Razumejo jih že triletniki, brez skrbi. Primer pravil, ki smo jih uporabljali mi:1. Če se na letališču ali kje na potovanju izgubiš – ustavi se. Ne teci, ampak stoj na mestu (po vsej verjetnosti stojimo za otrokom, a nas v tistem trenutku ne vidi).

2. Poglej okoli sebe in če ne vidiš staršev, začni na ves glas klicati (morda smo samo na drugi strani police v trgovini).

3. Če po desetih klicih staršev ni odziva, ne teci naokoli. Poglej okoli sebe in ustavi prvo osebo, najboljše mamo z otroki, in pokaži roko z napisom telefonske številke oz. reči “mama – telefon” (načeloma razumljivo v vseh jezikih). Povej telefonsko številko ali jo natipkaj v telefon osebe, ki ti pomaga.

Sicer pa ta pravila lahko veljajo tudi v vsakdanjem življenju in ne samo na potovanju ter rešijo marsikateri zaplet, ki bi se lahko zgodil.

4. Razložimo jim, kako bo potekal vsak naslednji dan

Dan pred odhodom ali največ nekaj dni prej se pogovorimo z otroki, kako bo potekal dan odhoda. Razložimo, da se bomo npr. peljali z avtom 2 uri do letališča, tam parkirali avto in prišli na letališče. Kako bo potekala oddaja prtljage, čakanje na vzlet in koliko časa bo naš let trajal. Z njimi pojdimo skozi celotni dan, tudi npr. če prevzamemo najet avto na letališču oz. se s taksijem odpeljemo do namestitve. Če so dovolj stari, jim poskusimo razložiti tudi v urah in kdaj bomo prispeli na potovanje.

To storimo tudi na destinaciji in se z otroki pogovorimo, kakšne načrte imamo za vsak naslednji dan. Tudi če nimamo popolnoma organiziranega dneva, je prav, da jim to razložimo. Morda celo zjutraj ponovimo potek dneva in tako otrokom omogočimo, da si približno predstavljajo, kako bo potekal dan. Teh nekaj minut pogovora tudi nam staršem omogoči, da dan poteka lažje.

5. Spodbujanje samostojnosti in učenje

Potovanja so odlična priložnost za učenje in navajanje samostojnosti na vsakem koraku. Lahko je to na letališču in spodbujamo otroke, da pogledajo na ekran, iz katerega vhoda gre naše letalo. Na potovanju otroke naučimo, kako naročijo pijačo ali hrano zase v angleščini, v morju iščemo različne živali in z otroki opazujemo, kako drugačne so si med seboj, v naravi opazujemo naravne pojave, otroke spodbujamo, da preučijo zemljevid metroja in poskusijo ugotoviti, kam moramo priti …  

Morda se otroci prvič ne bodo znašli na letališču ali metro postaji, pravzaprav smo imeli tudi odrasli prvič težave. A večkrat, kot bomo to naredili, bolj samostojni bodo postajali in krepili občutek iznajdljivosti in opazovanja okolice. 

6. Poskrbimo za igro

Zavedati se moramo, da je otrokom v prvi vrsti pomembna igra. V vsakdan vključimo dovolj časa za igro, poiščimo otroška igrišča na destinaciji potovanja, naredimo pa lahko tudi obvezne stvari igrive. Naj nas otroci vodijo na letališču do vhoda našega letala in opazujejo puščice, ki kažejo smer. Enako pri iskanju hotelske sobe ali apartmaja. Take stvari so otrokom zanimive in se skozi igro učijo tudi orientacije. 

7. Primerne namestitve

Družine z majhnimi otroki po navadi več časa preživijo v namestitvah, saj se vračajo sredi dneva za otrokovo dnevno spanje ali pridejo zvečer prej v namestitev, kot bi sicer. Pomembno je, da izberemo namestitev, ki bo ustrezala našemu preživljanju dni na destinaciji. Hotelske sobe so velikokrat majhne in otroci nimajo prostora za igro, zato so bolj primerni apartmaji. Že pred rezervacijo namestitve premislimo, kaj nam bo na potovanju najbolj ustrezalo. Prava izbira namestitve lahko naredi potovanje precej lažje in obratno, napačna lahko oteži že tako spremenjen ritem, ki smo ga navajeni.

8. Primeren tempo potovanja ali ogledov znamenitosti

Velika večina otrok ni najbolj navdušena nad ogledom zgodovinskih znamenitosti ali muzejev. Kar pa ne pomeni, da smo se zato pripravljeni ogledu odpovedati starši. Naredimo premišljen načrt dneva in v dan vključimo tako ogled znamenitosti kot tudi dovolj časa za igro, kopanje ali druge otrokom bolj zanimive stvari. Z otroki se pogovorimo in razložimo, kaj si bomo ogledali in koliko časa bo trajalo ter katera dejavnost, ki bo otrokom zanimiva, bo sledila potem. Na ta način bodo tudi otroci bolj pripravljeni in bodo imeli več potrpežljivosti pri ogledu znamenitosti, ki so njim manj zanimive.

9. Poslušajmo sebe in upoštevajmo potrebe otroka

Otroci nas opazujejo in čutijo stisko, strah ali sproščenost staršev. Bolj, kot bomo starši sproščeni na potovanju, bolj bodo otroci sledili. Na potovanju zato izbirajmo varne poti, tempo potovanja prilagodimo in si vzamemo več časa za premike po destinaciji, pravočasne prihode na letališče ali pristanišča. Če vemo, da bomo na poti dlje časa, s seboj vzamemo dovolj vode ali hrane, ki jo bodo potrebovali predvsem otroci. S tem se izognemo iskanju in hitenju na poti.

10. Naj bo sproščeno in zabavno

Zadnji, a verjetno najbolj pomemben nasvet. Na potovanja odhajamo zato, da preživimo skupni čas, hkrati pa spoznamo novo okolje, drugačne kulture ali preprosto v želji, da se odklopimo od vsakdanjih obveznosti. Naj bo to čas, ki bo družino povezal, zato poskrbimo, da bomo dobre volje, nasmejani in da se bomo predvsem zabavali v skupnem druženju. S potovanja želimo prinesti lepe in tople spomine, otroci pa si bodo potovanje predvsem zapomnili po tem, kako so se na potovanju počutili.

Potovanje z otroki niso počitnice. A nam in otrokom dajo zares veliko. Od širjenja obzorij, razumevanja drugačnosti, zavedanja okolice in učenja poslušati svoj notranji instinkt. Vsega tega se odrasli učimo ali krepimo na potovanjih, otroci pa nas opazujejo in posnemajo. Otroci zaznavajo veliko prej, kot si mislimo in ni potrebe, da s potovanji čakamo. Če smo starši pripravljeni, potem so tudi otroci. 

Vam zmanjkuje idej kam na potovanje?


Na spletni strani Z letalom na poti najdete Knjižnico, kjer vas čakajo brezplačne e-knjige z idejami popotniških destinacij, ki so primerne za posamezen letni čas. V vsaki e-knjigi so razdeljene in opisane različne destinacije, dodane pa so tudi številne koristne informacije in zanimivosti. Izberite si brezplačno e-knjigo in jo prenesite na strani Z letalom na poti – Knjižnica.

Tudi Nepremagljive kdaj potrebujemo pomoč

Če vam organizacija potovanja predstavlja stres ali pa zanjo preprosto nimate časa, vam pri Z letalom na poti z veseljem pomagajo. Medtem ko vi raje preživljate čas s svojimi najdražjimi, za vas poiščejo najboljše opcije letalskih kart in namestitev ter vas vodijo skozi celoten nakup. Z njihovo pomočjo ste prepričani, da je ves nakup opravljen varno in vaš dopust splaniran brezhibno. Kot se za Nepremagljivo tudi spodobi. Skočite na njihovo spletno stran, kjer si lahko preberete in v videih ogledate, na kakšen način delujejo ter tam tudi oddate naročilo.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam