10 stvari brez katerih ne smete na pot!

Potovanja. Nekaj, česar se vsi veselimo, a preden se odpravimo na pot, se moramo tudi ustrezno pripraviti. Le tako bomo na našem cilju resnično uživali in bomo brez skrbi.

Sliši se enostavno, vendar ni! Zagotovo se vam je že kdaj zgodilo, da ste pred potovanjem na kaj pozabili. Da do te situacije ne pride, je ključno smotrno načrtovanje. Še posebej, kadar gre za daljše potovanje, po možnosti na drugo celino in imate mlajše otroke. Takrat moramo vsak korak smotrno načrtovati, česar se zaveda tudi naša Nepremagljiva Jasna Žaler Culiberg, ki se je skupaj s sedemčlansko družino odpravila na dolgo enomesečno pot po Afriki. Zaradi številnih izkušenj s potovanji, številčnosti družinskih članov in dobre samoorganiziranosti , izjemno dobro ve, kako se na pot pripraviti brez stresa in skrbi. Mi smo pred odhodom pokukali v njeno potovalno torbo in z vami delimo nekaj njenih odličnih nasvetov.

Pred odhodom v Afriko smo pokukali v potovalno torbo naše nepremagljive Jasne.

Tako kot obstajajo pravi mojstri v pakiranju stvari, obstajajo tudi tisti, ki jim priprave na odhod predstavljajo nočno moro, saj ne vedo, kaj vzeti s seboj. Pred vsakim odhodom na pot, si je zato potrebno napisati seznam stvar, ki jih potrebujemo za potovanje. A tudi tu lahko hitro kaj izpustimo, če se seznama ne lotimo sistematično. V prvem koraku razdelimo potrebščine po sklopih, kot jih bomo predstavili v nadaljevanju in nato naredimo podkategorije. Ste pripravljeni?

Dokumenti

Brez papirjev se ne pride daleč. Pri osebni izkaznici ali potnemu listu pazite na njihovo veljavnost, saj številne države zahtevajo, da je dokument veljaven še vsaj pol leta po vstopu na njihovo območje. Ne pozabite niti na kopije vseh dokumentov in jih hranite tako v fizični obliki kot na e-mailih. 

S tem mislimo tudi na vizum, vozovnice za letalo, vlak, avtobus, plačilne kartice, cepilne knjižice, vavčerje hotelskih rezervacij, vozniška dovoljenja, zavarovalne police … Kopije naj bodo vedno pospravljene ločeno od izvirnikov. 

Gotovina in kartice

Veliko večino kartic v marsikateri državi, sploh v tistih bolj eksotičnih, zavračajo, zato vam priporočamo Mastercard, ki je uporaben praktično povsod po svetu

Kot prvo si naredite izračun, koliko vas bo planirano potovanje stalo in vzemite zraven še vsaj tretjino celotnega zneska za rezervo. Idealna bi sicer bila polovica zneska. Nikoli namreč ne veste, kaj vas na poti doleti in bolje je denar prinesti nazaj domov, kot nekje na sredini potovanja ostati brez njega, saj lahko reši marsikatero zagato. Ker je pogosto veliko težav z valutno menjavo, pa tudi zaradi enostavnega plačevanja, je dobrodošla kreditna ali debetna kartica. A ne katerokoli! Veliko večino kartic v marsikateri državi, sploh v tistih bolj eksotičnih, zavračajo, zato vam priporočamo Mastercard, ki je uporaben praktično povsod po svetu. Ker se nikoli ne ve, kaj nam bo potovanje prineslo, s seboj za vsak slučaj vzemite še telefonsko številko vaše banke/izdajatelja kreditne kartice – na omenjeno številko se lahko obrnete v primeru kraje ali izgube. Denar razdelite na več delov in ga hranite ločeno od kartic.

Lonely planet

Če se nočete izgubiti in radi veste, kje boste dobro razvajali svoje brbončice – torej okusno jedli in pili – potem Lonely planet ne sme manjkati med vašo prtljago. V njem na enem mestu najdete veliko dobrih in uporabnih informacij, ki lahko vaše potovanje le še izboljšajo.

Tehnika in druge naprave

Telefoni, polnilci, fotoaparati, kamere, tablice, računalniki, včasih celo voki toki … Tako kot brez tehnike ne gre v vsakdanjem življenju, ne gre niti na potovanju. Pred potjo napolnite in preverite vse naprave, da resnično delujejo. Ne pozabite niti na dodatne baterije, pomnilniške kartice, diske … Tudi mobilnik za rezervo nam zna še kako priti prav. Če potujete z avtomobilom je dobrodošla še navigacija z naloženimi zemljevidi, ki pa jo lahko zamenjate tudi s pametnim telefonom ali tabličnim računalnikom.

Sončna očala in sončna krema

Kaj je boljšega kot lepo sončno vreme, a tudi to lahko prinese slabo voljo, sploh če nas zaradi visokih temperatur opeče, ker nimamo zaščite. Zato ne pozabite na kremo za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem in sončna očala, ki bodo zaščitila tudi vaše oči, medtem ko boste opazovali znamenitosti sveta in lepote okolice.

Potovalna lekarna

Ob spremembi okolja, temperature in hrane, se rade pojavijo tudi spremembe v našem počutju in telesu. Na pot zato vselej vzemite potovalno lekarno, v katero sodijo tablete za glavobole, sredstva proti bolečinam, nekaj za grlo in prebavne motnje, antibiotiki, škarjice, obliži, povoji … V potovalno lekarno sodijo tudi vsa predpisana zdravila. Pred pa odhodom ne pozabite preveriti datuma uporabnosti vseh zdravil. 

Zdravstveno zavarovanje

Nesreča in nepredvidljive situacije nikoli ne počivajo, zato je osnova za varno in posledično mirno pot – zavarovanje. Sem sodi zdravstveno zavarovanje Vzajemna Multitrip. S celoletnim zavarovanjem Multitrip potujte brez skrbi pred stroški zdravljenja v tujini, njihova posebnost pa so ugodne premije in visoka zavarovalna kritja. Sem sodi 24/7 asistenca, ki krije nujne medicinske in zobozdravstvene storitve, krije nujne zdravstvene prevoze, krije iskanje in reševanje ponesrečenih oseb in zavarovalno vsoto do 1.000.000 €. Potem pa je tu še riziko odpovedi potovanja Coris. Ko zaradi nepredvidenega dogodka ne morete na potovanje, vam s tem povrnejo stroške. Zavarovanje velja za posamezne potovalne storitve in turistična doživetja, kot tudi če morate odpovedati svoje potovanje zaradi bolezni, izgube službe ali v primeru drugih zapletov, tudi covida-19. 

Oblačila

Ko se odpravljamo na morje, se zna zgoditi, da pozabimo toplejša oblačila, ki nas ščitijo pred vetrom. Hribolazci pa kdaj pozabijo na kopalke in naletijo na prijetno bazensko zdravilišče ali gorsko jezero, kjer je dovoljena osvežitev. Seveda ne pretiravajmo s količino, bodimo le pripravljeni na neobičajne vremenske situacije. Kadar potujemo skozi različne vremenske pasove pa oblačila zložimo sistematično, po možnosti po dneh. Tudi kar zadeva obutev dajmo raje prednost udobju pred izgledom in izberite kaj univerzalnega. Težke in utrujene noge namreč ne napovedujejo dobrega izida … V torbi imejte vedno s seboj dodatno brisačo. Če vam ne bo koristila na plaži, vam bo pa morda v kopalnici. 

Kozmetika

Puder, korektor, maskara, črtalo, senčilo in balzam za ustnice predstavljajo osnovo in ne zavzamejo veliko prostora. Vsekakor pa ne pozabite še na odstranjevalec ličil in vlažilno kremo, ki jo lahko uporabite za obraz in telo. Obvezni so tudi izdelki za nego telesa, kot so: gel za tuširanje, šampon za lase, zobna pasta, ščetka, dezodorant, razkužila, čistilni robčki, tamponi, pa fen in brivnik. Ker na potovanjih večino časa preživimo zunaj, kjer so temperature in vlaga pogosto drugačne kot smo jih vajeni, je pomembna izbira kakovostne kozmetike. Naš predlog je naravna kozmetika Favn, saj so njihovi produkti iz zdravilnih zelišč in eteričnih olj odlični tudi za izsušeno kožo, ki nas na potovanjih pogosto spremlja. 

Dodatne, a ne nepomembne potrebščine

Ne nazadnje je tu še seznam dodatnih potrebščin, ki nam na potovanju še kako pridejo prav, v najrazličnih situacijah. Nož, blazine, šotor, spalna vreča, kakovostna vetrovka, dežnik, nahrbtnik, vrečke za umazano perilo, mokra oblačila in čevlje, baterijska svetilka, pribor za šivanje, pribor, ko jemo, plastenka za vodo, pumpa in blazina za spanje. Vsi ti izdelki se zdijo malenkosti, a lahko na potovanju spremenijo marsikatero situacijo, zato je pomembno, da so kakovostni. Najboljšo izbiro le-teh imamo pri nas v Intersportu. Tu pa je še Autan za zaščito pred komarji in insekti, ne pozabite pa niti na igrače za vaše najmlajše, kot so pobarvanke, karte, barvice … Tako jih boste, če jim postane dolgčas, zamotili, vi pa boste s tem pridobili nekaj več trenutkov zase.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam