Vsebino omogoča EKO ŠKRNICL

10 živil, ki jih za lepšo kožo vključite v jedilnik

Poletje je za večino najljubši letni čas. Le kako ne bi bil, saj smo poleti bolj sproščeni, vse je bolj lahkotno in greje nas vroče poletno sonce.

Seveda pa sonce ni vedno naš najboljši prijatelj, saj uničuje kolagenska vlakna. Če to vemo in upoštevamo ter znamo spodbuditi nastajanje lastnega kolagena, potem lahko brezskrbno uživamo. Danes bomo govorile kolagenu. Izvedeli boste, kaj kolagen sploh je in katerih 10 vrst živil vam bo pomagalo pri tvorbi kolagena.

Kaj je kolagen?

Kolagen je najbolj zastopana beljakovina v našem telesu. Njegova funkcija je zelo pomembna, saj gradi kar 30 % vseh beljakovin, 70 % nohtov, las in kože ter skoraj 100 % vezivnih tkiv. Je zelo priljubljeno prehransko dopolnilo, a nima pomembne funkcije le za lepoto. Prisoten je v koži, kosteh, mišicah, kitah, hrustancu, vezivnem tkivu in celo v vitalnih organih. Lahko bi rekli, da v telesu deluje kot »lepilo«.

Kako je kolagen sestavljen?

Gre za kompleksno organsko molekulo, ki je sestavljena iz manjših enot.
Za nastanek kolagena so najprej potrebni najbolj osnovni delci, aminokisline, ki jih v telo večinoma vnašamo s hrano. V največji meri ga sestavljajo aminokisline: prolin, glicin, glutamin in arginin. Telo s pomočjo vitamina C, ki je nepogrešljiv pri nastajanju kolagena, aminokisline poveže v peptide, te pa se nato združijo v končno beljakovino – kolagen. Poznamo kar 28 različnih vrst kolagena, ki jih naše telo potrebuje.

Kako kolagen deluje?

Kolagen izboljša videz in zdravje kože; koža je manj dovzetna za okužbe; na obrazu in telesu je manj gubic; lasje so bolj trdni, močni, prožni in gosti; nohti so bolj močni in vzdržljivi; bolečin v sklepih je manj; hrustanec je bolj prožen, kar pomeni, da so sklepi bolj gibljivi in močni; prebava je boljša, težav s prepuščajočim črevesjem pa manj; mišična masa ne upada; mišice so bolj odzivne; zobje so močnejši in bolj zdravi; izboljšano je delovanje jeter; kolagen varuje tudi kardiovaskularni sistem; hidracija kože je povečana.

Telo kolagen ves čas proizvaja samo, študije pa so dokazale, da se nekje med 20. in 25. letom starosti njegova proizvodnja začne manjšati. V telesu namreč nastaja vsaj 28 različnih vrst kolagena, vsak pa je odgovoren za drugačne naloge. 

Kolagen nujno potrebujemo za zdravo telo

Gubice na obrazu niso edina posledica pomanjkanja kolagena, saj le ta gradi 1/3 vseh beljakovin v telesu. Naše telo je zelo pametno in najprej zmanjša vsebnost kolagena tam, kjer ga najmanj potrebuje, torej v laseh in nohtih. Vendar pa se jim kaj kmalu pridružijo še koža, hrustanec in kosti. Zaradi pomanjkanja kolagena hrustanec ob večjih obremenitvah hitreje poči, posledice tega pa so lahko zelo resne. Zlomljena kost povzroči več nevšečnosti kot zgubana koža, ampak če imata obe isti izvor.

Za lepoto od znotraj navzven

Lepa koža je nekaj, kar si želimo vsi, a zdrave kosti in močno telo je nekaj, kar potrebujemo vsi. Človek je lahko naravno lep tudi pri 60 letih, če zna pravilno skrbeti zase, s tem mislimo, da skrbi za pravilno prehrano in za svojo kožo. Dejstvo je, da ste, kar jeste. Ko pogledate človeka, lahko hitro ugotovite, s čim se kdo prehranjuje. Znanstveno je podprto, da je mediteranska dieta najbolj zdrava. Hitro pa se vidi tudi, kdo se večinoma prehranjuje s hitro prehrano. 

Dejstva o kolagenu

  • V telesu imamo največ vode, na drugem mestu je kolagen.
  • Kolagen je najbolj zastopana beljakovina v telesu.
  • Telo kolagen gradi samo.

6 kategorij hrane, ki pozitivno vpliva na tvorbo kolagena

  • Protivnetna živila, najboljše se začimbe, kot so kurkuma, ingver in cimet.
  • Hrana, bogata z omega maščobnimi kislinami, kot so orehi, lanena in chia semena, kokosovo in olivno olje, avokado in ribe.
  • C vitamin je nujno potreben za tvorbo kolagena. Največ ga najdete v zeleno listnati zelenjavi, agrumih in jagodičevju.
  • Fitoceramidi so molekule, ki kožo ohranjajo mladostno, hidrirano in napeto. Le te najdete v pšeničnih kalčkih, špinači, rjavem rižu in pesi.
  • Antioksidanti, ki se pri obnovi kože najbolje obnesejo, so karotenoidi. Najdete jih v oranžni hrani: buče, korenje, sladek krompir in melona.
  • Živila, bogata s kalijem poskrbijo, da se iz telesa izloči odvečna voda, zaradi katere je vaš obraz zabuhel. Uživajte krompir, oreščke, stročnice, sadje in zelenjavo.
Tudi hrana je lahko ključ do lepše kože.

10 živil, ki jih vključite v svoj jedilnik

1. Vodna kreša

Je prava zakladnica C vitamina in kalcija. C vitamin je eden glavnih gradnikov kolagena, z uživanjem vodne kreše pa ga boste v telo vnesli kar precej. Iz kreše si lahko pripravite solate ali jo posipate po vrhu rižote.

Vodna kreša ima še dve zanimivi lastnosti – povečuje prekrvavitev in dostavo mineralov v vse celice telesa (študija). Posledica tega je bolj prekrvavljena in nahranjena koža. Bogata je tudi s kalijem, manganom, fosforjem in vitamini A, C, K, B1 in B2.

2. Rdeče paprike

Antioksidanti, ki jih najdete v rdečih paprikah, imajo pomembno vlogo na jedilniku, ki pomaga pri staranju. Poleg tega, da so paprike bogat vir vitamina C, vsebujejo še pomemben antioksidant – karotenoide, ki pripomorejo k nastajanju kolagena in zavirajo staranje kože. Karotenoidi varujejo kožo pred poškodbami, ki jih povzroča sonce, in toksini iz okolja. Študija je pokazala, da na telo delujejo protivnetno. 

3. Papaja

Sicer boste svežo in ekološko neoporečno papajo v Sloveniji nekoliko težje dobili, lahko pa po njej posežete, če se odpravljate na počitnice v tople kraje. Ta sadež je namreč izredno bogat z antioksidanti, vitamini in minerali, ki lahko pomagajo pri izboljšanju elastičnosti kože ter zmanjšajo videz podočnjakov in gubic. 

Bogata pa je z naslednjimi snovmi: vitamini A, C, K in E; kalcij, kalij, magnezij, fosfor ter B vitamini. Papaja vsebuje tudi encim, imenovan papain, ki velja za enega najboljših protivnetnih sredstev, s tem pa zavira proces staranja. To je tudi razlog, zakaj papajo najdete v marsikaterem kozmetičnem preparatu.

4. Borovnice

Antioksidant, imenovan antocianin, ki ga je v borovnicah in ostalem jagodičevju obilo, je ena izmed snovi, ki velja za pravi eliksir mladosti. Gre za barvilo, ki hrani daje modre in vijoličaste odtenke. Ta močni antioksidant lahko varuje kožo pred poškodbami, ki jih povzročijo sonce, stres in onesnaženost okolja. Ima močno protivnetno delovanje in preprečuje izgubo kolagena.

5. Brokoli  

Ne pozabite na brokoli, ki bi se na vašem jedilniku moral znajti iz več razlogov. Poleg tega, da je odličen vir rastlinskih beljakovin, je bogat tudi s snovmi, ki delujejo protivnetno in zavirajo staranje, kar se bo poznalo tudi na vaši koži. Bogat je z vitaminoma C in K, vlakninami, kalcijem, celo paleto antioksidantov, folati in luteini. 

6. Špinača 

Špinača poskrbi za odlično hidracijo telesa in kože. Obenem je bogata z antioksidanti, ki pomagajo pri procesu oksigenacije. Visoka vsebnost vitamina C v špinači spodbuja nastajanje kolagena, vitamin A pa poskrbi za močne in sijoče lase.

7. Oreščki  

Oreščki so odličen vir vitamina E, ki pripomore k obnovi kožnega tkiva, hidraciji kože in varuje kožo pred škodljivimi UV žarki. Obenem vsebujejo tudi omega maščobe, ki krepijo celične membrane kože ter skrbijo za sijočo polt.

8. Avokado

Avokado je bogat z maščobnimi kislinami, ki delujejo protivnetno in skrbijo za gladko ter prožno kožo. Obenem vsebuje hranila, ki lahko preprečujejo negativne učinke staranja. Mednje štejemo vitamine K, C, E, B in A.

9. Sladek krompir

Sladek krompir je še eno živilo, bogato s karotenoidi oziroma vitaminom A. Ta lahko pomaga obnoviti elastičnost kože in prispeva k mehki, mladostni polti.

10. Granatno jabolko

Granatna jabolka so še eno živilo, ki bi se zaradi visoke vsebnosti C vitamina moralo pogosteje znajti na vašem jedilniku. Obenem so granatna jabolka izredno bogat vir antioksidantov in komponente, imenovane punicalagini, ki lahko preprečuje izgubo kolagena v koži.

Vegan Collagen Booster je napredno prehransko dopolnilo, ki bo poskrbelo, da bo vaše telo začelo proizvajati kolagen samo!

Kaj pa nepremagljiva pika na i za pospešeno nastajanje kolagena?

Zdrava hrana in znanost se morata dopolnjevati. Pri Eko škrniclu ne verjamejo v umetno dodajanje telesu lastnih snovi, kot je kolagen. Povedali so nam še: »Nikoli ne boste mogli doseči enakih rezultatov z dodatkom kolagena, kot pa če telesu daste vse potrebno, da ga ustvarja samo. S to miselnostjo, preučevanjem najnovejših tehnologij in testiranji smo ustvarili edinstveni izdelek, Vegan Collagen Booster

Dodali so še: »To ni kolagen, temveč napredno prehransko dopolnilo, ki bo poskrbelo, da bo vaše telo začelo proizvajati kolagen samo! Izdelek na vaše telo deluje kot gradnik. Še tako vrhunski kuhar ne bo naredil okusnega kosila brez ključnih sestavin. Za mlad videz vašega telesa je VEGAN COLLAGEN BOOSTER sestavina, ki jo potrebuje za nastanek in sintezo kolagena.«

Kaj priporočamo Nepremagljive?

Za hitrejšo tvorbo kolagena priporočamo VEGAN COLLAGEN BOOSTER, ki nas je navdušil. Vsaka Nepremagljiva želi biti zdrava, se dobro počutiti in pri tem skrbeti še za mladosten videz kože. Zakaj priporočamo VEGAN COLLAGEN BOOSTER?

Gre za inovativno formulacijo, ki ugodno deluje pri ohranjanju čvrstosti in elastičnosti kože. Še posebej nam je všeč, da so prvi učinki opazni že po 14 dneh. Izdelek sestavljajo veganski gradniki, med njimi je glavna zvezda ceramid, ki naravno hidrira kožo in prispeva pri povečani proizvodnji kolagena. Obožujemo rezultate, ki so napeta in sijoča koža, močni nohti ter bujni in dolgi lasje.

Kaj pa zdrave maščobe?

V prehrani so izjemnega pomena tudi maščobe omega 3. Omega 3 so integralni del celičnih membran in vplivajo na delovanje celičnih receptorjev. Omogočajo, da celice normalno funkcionirajo, dajejo impulz za izgradnjo hormonov, ki kontrolirajo določene funkcije organizma, kot so strjevanje krvi, sproščanje in krčenje arterijskih sten, znižujejo tveganje za srčni infarkt in kap, izboljšujejo bolezenske znake nekaterih kroničnih vnetij, kot sta revma in luskavica. Naše telo omega 3 maščobnih kislin ne more tvoriti samo, zato je nujno potreben vnos tovrstnih kislin preko prehrane.

V prehrani so izjemnega pomena tudi maščobe omega 3.

Kaj pa omega 3 ribje olje?

Če vas ne skrbi za zdravje oceana, je to verjetno izbira, ki lahko zadosti vašim potrebam po vnosu omega 3 maščobnih kislin. A preden posežete po tej izbiri, smo Nepremagljive našle odlično rešitev. Rešitev je naravi prijazna in človeku koristna. Proces, ki vključuje vzgojo malih rib in rakov, s katerimi se hranijo večje ribe, ima velikanski učinek na vodni ekosistem in je precej potraten postopek z vidika vzgoje rib in porabe vode, česar po navadi nimamo v mislih. Pri Eko Škrniclu ne želijo biti del te žalostne zgodbe. Istočasno so povedali, da je težko najti vir omega 3 maščobnih kislin, ki bi zadoščala njihovim standardom, saj večji del teh vsebuje toksine, ki jih ne želijo jesti sami, kaj šele, da bi jih ponuditi svojim strankam, saj jim želijo ponuditi le najboljše.

Kaj pa, če ima Eko škrnicl boljšo rešitev?

Vir, preko katerega mali rakci in ribe pridobivajo omega 3, dejansko je v algah. Ribe same po sebi niso bogate z omega 3, vendar to maščobno kislino pridobijo preko prehranjevanja z mikroskopsko majhnimi algami. Tovrstne maščobe shranijo v telesu, da lahko preživijo v mrzlih vodah. Ko ribe izolirajo v kontrolirano okolje in jih hranijo z industrijsko predelano hrano, le-tem količina omega 3 pade in človek dobi zelo malo ali nič omega 3.

Life’s™OMEGA ima pozitiven vpliv na okolje, uporablja minimalno količino vode in nima negativnega učinka na ocean ter življenje v njem. Je brez toksinov, težkih kovin in mikroplastike.

Kako lahko dobimo zadostno količino omega 3 v najčistejši obliki?

Pri Eko škrniclu so našli patentirano formulo life’s™OMEGA, ki vsebuje visoko vsebnost EPA in DHA maščobnih kislin, vir le-teh pa so našli v algah. Kar 85 % bolj potentna vsebnost DHA in EPA v primerjavi z ribjem oljem. Life’s™OMEGA ima pozitiven vpliv na okolje, uporablja minimalno količino vode in nima negativnega učinka na ocean ter življenje v njem. Je brez toksinov, težkih kovin in mikroplastike.

Zakaj smo nepremagljive izbrale kapsule VEGAN ALGAE OMEGA-3?

Kapsule VEGAN ALGAE OMEGA-3 ohranjajo zdravje celičnih membran. Podpirajo nastajanje hormonov, ki regulirajo strjevanje krvi. Pomagajo pri lupusu, ekcemu, dermatitisu. Izboljšajo koncentracijo in prispevajo k zdravju možganov. Pomagajo regulirati krvni tlak in izboljšajo zdravje kože in prispevajo k sintezi kolagena. Telo ščitijo pred vnetji in pomagajo pri kroničnih bolečinah, po športnih naporih (oksidativni stres). Ščitijo tudi srce in ožilje ter pozitivno vplivajo na zdravje oči, saj pomagajo pri težavah s suhimi očmi.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam