14 nasvetov za vrtnarjenje za začetnike

Vas zanima, kako lahko na preprost in poceni način poskrbite, da bo vaš vrt čudovit? Danes z vami delimo najboljše nasvete za vrtnarjenje za začetnike.

O vrtnarjenju se je treba veliko naučiti, a ko gre za osnove sajenja, obrezovanja in zalivanja, obstajajo ključni nasveti za vrtnarjenje za začetnike, ki bi jih moral poznati vsak vrtnar.

Za lep vrt ne potrebujete diplome iz vrtnarstva, ampak morate preprosto vedeti, kje začeti. Na srečo se vedno lahko naučite nekaj o preprostih pravilih, ki prinašajo uspeh pri vrtnarjenju, pa naj gre za nasvete o najboljših rastlinah za vaš vrt ali za seznanjanje z najnovejšimi vrtnimi trendi, ki vam bodo pomagali ustvariti sanjski vrt. S temi nasveti za vrtnarjenje, od ocenjevanja tal in merjenja izpostavljenosti soncu do tega, kdaj je treba rastline zalivati, bodo tudi največji vrtnarji začetniki v hipu postali profesionalci. 

NAJPREJ NAREDITE NAČRT

Sliši se zelo logično, vendar se zlahka prepustimo navdihu. Kot pri vsakem projektu si zamislite, kakšen videz želite doseči, in izhajajte iz tega. Na voljo je ogromno različnih slogov, od vrtov v hiškah do sodobnih, od tropskih vrtov do gramoznih vrtov. Resnično se izplača, če si prizadevate za določeno shemo, da vrt ne bo videti kot mešanica idej brez enotne teme. Spletna mesta, kot sta Pinterest in Instagram, so fantastična za iskanje idej in zožitev na tisto, kar vam je všeč.

OCENITE SVOJE ZEMLJIŠČE

Prepričajte se, da veste, s čim imate opravka. Pred nakupom novih rastlin ocenite svoj vrtni prostor. Preden se odločite, katere rastline boste kupili, si vzemite čas in preverite, kje so lege, kamor sije sonce, in kje je senca, katera območja so suha, katera močvirnata itd.

OGLEJTE SI OKOLICO, KJER ŽIVITE

Oglejte si sosedovo dvorišče. Kot svetujejo vrtni oblikovalci: “Zgledujte se po vrtovih v svoji okolici in preverite, katere rastline uspevajo v razmerah v tleh v vaši okolici.” Če ima sosednja hiša najboljšo rastlino banane, kar ste jih kdaj videli, veste, da bodo tudi pogoji na vašem vrtu primerni. 

SPOZNAJTE TLA SVOJEGA VRTA

To je zelo pomembno, saj bo vrsta tal (ilovnata, peščena, kredna ali glinena) vplivala na rast vaših rastlin. Večina rastlin ne bo preživela v “napačni” zemlji, zato si je vredno ustvariti predstavo, preden začnete vlagati v rastline. Preprosto naberite majhno pest zemlje in dodajte malo vode, da jo lahko zvijete v kroglo. Če se kroglica zlahka razpade z nekaj pritiska, je to najverjetneje peščena zemlja. V dobri drevesnici vam lahko svetujejo, katere rastline so primerne zanjo. Vedno vprašajte za nasvet.

UGOTOVITE, KOLIKO SONCA DOBI VAŠA PARCELA

Svetloba in senca določata, kaj lahko gojite, saj boste morda potrebovali trpežne rastline, če na vaši parceli ni dovolj sonca. Podobno kot pri vrsti tal bo tudi količina sonca ali sence vplivala na rastline, ki bodo tam z veseljem rasle. Na splošno velja, da imajo rastline z velikimi listi raje senčna mesta, medtem ko bodo rastline z ozkimi ali majhnimi listi bolje rasle na soncu.

NAJPREJ POSADITE VEČJE RASTLINE

Najprej posadite največje rastline. Začnite razmišljati o tem, kje bi drevo (ali drevesa) lahko stalo najprej. Drevesa bodo zavzela največ prostora in jih bo pozneje težko ‘stisniti’. Upoštevajte nadzemne kable in se izogibajte sajenju preblizu hiše. Drevesa so fantastične rastline za vsak vrt; nudijo dom in hrano prostoživečim živalim in na splošno bodo naredila vrt bolj zanimiv. Če je prostor omejen, imate na voljo tudi veliko manjših dreves.

ŽE NA ZAČETKU POSTAVITE MEJE

Z zastiranjem neugledne ograje ali vzpenjanjem plezalk po grdem zidu lahko bistveno spremenite prostor in določite prizorišče za preostali del vrta. Pri tem so zelo uporabne zimzelene rastline, saj imate tako vse leto na voljo zeleno ozadje, ki bo popestrilo sezonsko zasaditev in sedežne površine pred vami. Strukturne zimzelene rastline so običajno dražje od kratkoživih rastlin, vendar so vredne naložbe, saj se bodo vračale 365 dni na leto in še vrsto let.

NE KUPUJTE RASTLIN, ČE VAŠA ZEMLJA NI PRIPRAVLJENA

Vse je odvisno od tal. Nič ni hujšega kot gledati, kako draga rastlina v plastičnem lončku usiha, ker zemlja ni pripravljena za sajenje. Najprej odstranite plevel, prekopljite, dodajte sredstvo za izboljšanje tal … in poskusite ne saditi, ko je zelo vroče, sicer boste morali biti pripravljeni na vsakodnevno zalivanje.

Vrtnarjenje je lahko tudi sproščujoč hobi.

NE KUPUJTE RASTLIN IZ SUPERMARKETOV

Namesto rastlin, ki jih najdemo praktično že v vsaki trgovini, se odpravite v lokalno vrtnarijo, kjer rastline negujejo in vam bodo znali svetovati, ali se bodo obnesle na predvidenem mestu. Te rastline so bolje negovane, dobili boste nasvet in tako tudi več možnosti, da bo rastlina pri vas zadovoljno uspevala dolgo časa.

NE KUPUJTE VSEGA PO EN KOS

Pri sajenju velja, da je varnost v številu. Če kupujete majhne trave, trajnice in grmovnice, pomislite, kako rastline delujejo v svojem naravnem okolju, in jih sadite v skupinah, na primer po tri, pet in sedem. Skupine enakih rastlin so pogosto bolj vplivne kot veliko posameznih različnih primerkov, ki so lahko videti neposrečeno.

Večina rastlin se najbolje obnese, če so posajene v majhnih skupinah. Če kupite samo eno rastlino, ta ne bo izstopala ali pa je sploh ne boste opazili. Več enakih rastlin v skupinah pa bo imelo veliko večji učinek. Če imate dovolj prostora, poskrbite, da se te skupine ponavljajo po celotnem obrobju in tako ustvarite veliko bolj eleganten in hkrati naraven videz.

RAZMISLITE, KAKO BODO RASTLINE CVETELE PO VRSTI

Rastline sadite z upoštevanjem časovnega okvira. To pomeni, da razmišljate takole: medtem ko se cvetenje ene rastline izteka, se rastlina poleg nje začne razvijati. To zagotavlja, da boste imeli čudovito zasaditev skozi vse leto.

SLEDITE SVOJEMU SRCU

Ne pozabite, da je to vaš vrt, torej vaša izbira, in eno najboljših daril za vrtnarje je svoboda ustvarjanja. Obstaja veliko trendov in ključnih ‘videzov’ za vrtove, o katerih boste razmišljali. Ne pozabite, vaš vrt, vaša pravila, in če bi radi imeli povsod vrtne palčke, se tega enostavno lotite!”

VODA, VODA, VODA, VODA

Zalivanje in znanje o tem, kako skrbeti za rastline, sta ključna za uspeh vsakega vrta. Rastlina lahko potrebuje nekaj časa, da se ukorenini in postane samozadostna. Zaradi dolgih obdobij brez dežja je zelo pomembno, da greste ven in zalivate, da rastline preživijo. Najbolje je, da to storite zjutraj ali zvečer, nikoli pa sredi dneva. Majhne rastline bodo potrebovale malo vode pogosteje, medtem ko je za večje rastline, kot so drevesa, bolje, če jih dobro namočite dvakrat na teden. Ne pozabite, da je treba zalivati korenine in ne listov.

BODITE POTRPEŽLJIVI

Ne pozabite, da je vaša naloga dolgotrajna. Potrpežljivost je vrlina pri vsakem sajenju, saj morate počakati, da se stvari ustalijo. Vrtovi potrebujejo čas, da dozorijo, in najboljši vrtovi so načrtovani in zasajeni več let. To pomeni, da lahko obremenitev in stroške vrta razporedite na daljše časovno obdobje. Vrzeli na novih vrtovih lahko zapolnimo z enoletnicami, ki jih vzgojimo iz semen, dokler ne zrastejo druge rastline in te vrzeli zapolnijo. Načrtujte morebitno velikost rastlin, da ne boste imeli na koncu prenatrpanih cvetličnih gred, ki jih bo treba preoblikovati.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam