Razglednice iz Slovenije: Potepale smo se po Prlekiji

Gozd je od nekdaj bil moje zatočišče in učilnica. Toliko lepše, če v njem lahko tudi prespimo. Spoznaj nov glamping ob Blaguškem jezeru v Prlekiji, kjer se boš lahko popolnoma umirila in črpala novo energijo, obenem pa spoznala še vedno pristne kraje kot je Sovjak in uživala v domačih jedeh kot je postružnjača.

Zdaj pa je na vrsti malica!

Včasih mi je tako žal, da nekatere jedi ne prestopijo regionalnih meja. Ena takih poslastic je prleška postružnjača ali postrgača, kot ji pravijo v Prekmurju. Gre za različico pristne, slovenske pice. Za njo so postrgali po posodi, kar je še ostalo testa od peke domačega kruha. Od tod tudi njeno ime. In prav taka tudi je postržjača, dobra kot kruh, in odlična spremljevalka k svežim solatam. 

Gre za različico pristne, slovenske pice. Za njo so postrgali po posodi, kar je še ostalo testa od peke domačega kruha.


Za 4 osebe potrebujemo:

  •  1/2 zavojčka svežega kvasa
  • 500 g moke
  • 1 jajce
  • 1 dcl mleka
  • 1 čajna žlička sladkorja
  • 1 ščepec soli
  • 2 jedilni žlici olja
  • 1 pest ocvirkov
  • 2 jedilni žlici zaseke
  • Po želji 2 stroka česna
  • 15 dkg sira  

Priprava:

Najprej pripravimo kvasec – v pol decilitra toplega mleka nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja, pokrijemo in pustimo, da vzhaja. Iz kvasca moke, jajca, soli, olja in preostalega mleka zgnetemo testo in pustimo, da vzhaja. Testo položimo na desko in ga razvaljamo na debelino cca. 1 cm, kot testo za pico. Položimo na peki papir in v pekač. Za prleško različico testo posujemo z nasekljanimi ocvirki in zaseko, Prekmurci prisegajo na česen in zaseko. Vsaka vas ima svoj glas. Pečemo 20 minut v pečici na 200 stopinj. 

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si, vse pravice pridržne
Pogoji poslovanja - Piškotki