Panakota ali creme brulee? Kadar se ne morem odločiti, naredim oboje

Obe sladici, pa naj bo kosilo pred tem še tako obilno, pri nas doma s krožnikov izgineta v trenutku. Panakota in creme brulee sta večni klasiki, preprosti, a še vedno lahko čutite njune polne okuse, predvsem pa ju lahko pripravimo kadarkoli, ne glede na letni čas in priložnost. Narejeni sta zelo hitro, lahko se poigravamo z okusi in uporabimo zelo podobne sestavine.

Panakota s sivko

Slastna panakota, ki jo lahko okrasimo po želji in ji dodamo sadno ali čokoladno omako. Foto: Peter Irman

Za panakoto si morate vzeti dobri dve uri časa. Lahko jo postrežemo z omako iz sadja ali čokolade. S panakoto skorajda ne morete zgrešiti, saj je lahka, okusna in jo lahko postrežete tudi po obilnem obroku. Recept pa je za 8 oseb (no, pri nas doma je to za 3).

Sestavine:

  • 1 l sladke tekoče smetane
  • 3 dcl polnomastnega mleka
  • 150g sladkorja
  • 20 g vanilijinega sladkorja ali strok vanilije
  • 20 g sušene sivka ali ekstrakta po okusu
  • 4 listi želatine

Priprava:

Tekočo smetano zavremo skupaj z mlekom in sladkorjem, dodamo vanilijin sladkor in sivko (ali kakšen drug ekstrakt, po okusu). Ko vsebina zavre, dodamo namočeno in odcejeno želatino in dobro premešamo. Nadevamo v modele in ohladimo.

Okrasimo po želji.

Creme brulee

Creme brulee se sliši kot zapletena sladica, v resnici pa je pripravljen v 20. minutah. Foto: Peter Irman

Vem, da se creme brulee sliši kot zelo zapletena sladica, vendar ga v resnici sploh ni tako težko pripraviti. Z vami delim recept za 3 osebe.

Sestavine:

  • 0,5 l tekoče sladke smetane
  • 0,1 l mleka
  • 5 rumenjakov
  • 80 g sladkorja
  • 20 g vanilijinega sladkorja

Priprava:

Vse sestavine dobro premešamo z metlico, maso precedimo, nadevamo v ognjevarne modele in pečemo približno 15 minut na 130 stopinj celzija. Ohladimo, pred serviranjem posujemo s sladkorjem in karameliziramo z gorilnikom (če ga nimate, to lahko storite tudi z zgornjim žarom). Creme brulee lahko okrasimo z različnimi omakami in svežim sadjem, poljubno pa lahko tudi v samo kremo dodajamo različne okuse.

Komentirajte

Vsak petek našim bralkam, ki so prijavljene v novičke Nepremagljive, pripravimo ekskluzivno vsebino, ki jo prejmejo izključno samo prijavljene bralke, na svoj email naslov. Postani del Nepremagljivih in v petek te bo v poštnem nabiralniku čakala Knjižica receptov gurmanskega jesenskega piknika.

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržne
Pogoji poslovanja - Piškotki

6 receptov izpod rok nepremagljive Alme Rekič! GURMANSKA jesenska PIKNIK KOŠARICA!

Brezplačno, naravnost v vaš e-mail nabiralnik; Knjižica receptov gurmanskega jesenskega piknika.Naročite se na naše novice in prejemali boste ekskluzivne vsebine, ki jih za vsak teden pripravljamo nepremagljive.