Vam je od nedeljskega kosila ostala hrana in ne veste, kaj bi z njo?

Maj Janežič je samo za Nepremagljive pripravil recepte za jedi, ki jih lahko pripravimo iz ostankov hrane.

Zagotovo vsem znan prizor: nedeljsko kosilo, polna miza hrane in, ker vsaka resna gospodinja vedno pripravi malo več vsega, da slučajno kdo ne bi ostal lačen, tudi ostanki. Dva krompirja, kos piščanca, nekaj testenin in kruha … V naslednjih tednih bomo objavljali recepte, s katerimi bomo z Majevo pomočjo najpogostejše ostanke spremenile v vsaj tako okusne jedi, kot so bile tiste originalne, nedeljske. Njihova priprava je hitra in enostavna – ravno prav za kosilo ali večerjo med tednom, ali pa še posebej sedaj, ko smo vsi na počitnicah in vsak dan znova izumljamo, kaj bomo jedli. Vse količine so za dve osebi.

Pa začnimo z rižem, ki ga verjetno vse vedno skuhamo preveč.

Riž z okusom po Tajski

Iz ostankov riža lahko pripravimo cel kup različnih jedi, ena bolj zanimivih pa je pečen riž z okusom po Tajski. Ker recept ne vsebuje sestavin živalskega izvora, je primeren tudi za vegane, mesojedci pa ga seveda lahko obogatite z nekaj kosi piščanca ali rakci. Za pripravo jedi boste potrebovali 20 minut.

Sestavine:

  • 400g kuhanega riža (najbolje dolgozrnatega) nekaj vejic brokolija
  • 1 srednje veliko korenje
  • 1 rumena paprika
  • 1 mlada čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 manjši kos ingverja (približno za palec)
  • 2 žlici kokosovega olja
  • 1 žlica sladkorja
  • 0,5 dcl sojine omake
  • 1 limeta
  • čili po okusu
  • sol
  • poper

Priprava:
Brokoli, korenje, papriko in mlado čebulo narežemo na manjše kose. Česen drobno sesekljamo in ga v skodelici zmešamo skupaj s sladkorjem, limetinim sokom in sojino omako. Posebej narežemo še čili (če nismo ljubitelji pekoče hrane, ga seveda lahko tudi preskočimo) in ingver. Pomembno je, da vse sestavine pripravimo pred pričetkom kuhanja, saj se med praženjem vse odvija precej hitro.


Ko smo pripravljeni, v woku ali večji ponvi na največjem ognju segrejemo kokosovo olje. V njem najprej približno pol minute pražimo čili in ingver, nato dodamo brokoli in korenje. Med intenzivnim praženjem večkrat premešamo in po približno treh minutah dodamo še papriko in mlado čebulo. Nadaljujemo s praženjem in mešanjem še približno tri minute, nato dodamo riž.

Riž vmešamo med zelenjavo, pražimo še nadaljnje tri minute in vse skupaj zalijemo z mešanico česna, sladkorja, limete in sojine omake. Solimo in popramo po okusu. Še zadnjič dobro premešamo, pražimo še eno minuto in takoj postrežemo.

Komentirajte

Vsak petek našim bralkam, ki so prijavljene v novičke Nepremagljive, pripravimo ekskluzivno vsebino, ki jo prejmejo izključno samo prijavljene bralke, na svoj email naslov. Postani del Nepremagljivih in v petek te bo v poštnem nabiralniku čakal Vodič s trendi za jesensko ličenje.

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržne
Pogoji poslovanja - Piškotki

Nepremagljiva Romina Regvat je za vas pripravila:VODIČ s trendi za JESENSKO LIČENJE

Brezplačno, naravnost v vaš e-mail nabiralnik; Vodič s trendi za jesensko ličenje. Naročite se na naše novice in prejemali boste ekskluzivne vsebine, ki jih za vas vsak teden pripravljamo nepremagljive.