3 stvari, ki jih lahko storite danes, da bo vaše življenje imelo več smisla

Ko govorimo o psiholoških potrebah, ki so v jedru človekove narave, iskanje smisla morda ni tako v ospredju kot druge potrebe, kot so sreča, optimizem, prijateljstvo in varnost. 

Vendar to ne pomeni, da ni pomembna. Raziskave kažejo, da lahko življenje brez smisla slabo vpliva na človekovo psihološko počutje. Vaš občutek za smisel je morda izmuzljiv, vendar ne neobstoječ.

Po drugi strani pa ima življenje, ki ima in pozna smisel, izjemne koristi za um in telo. Na srečo nam lahko nove raziskave na področju duševnega zdravja pomagajo razumeti, kako ljudje iz določenih dejavnosti in načinaživljenja dobijo smisel. Tukaj so trije načini, kako lahko v svoje življenje že danes vnesete smisel in najdete svoj namen.

#1. Spremenite način razmišljanja o smrti

Umrljivost je pomemben, če ne celo najpomembnejši motivator za to, kako si organiziramo življenje. To opredelitev potrjujejo tudi rezultati nedavne študije, ki je pokazala, da se ljudje opredelijo bolj krepostno, če jih vprašamo, kako si želijo, da bi se jih spominjali, v primerjavi s tem, ko samo opišejo, kdo so v sedanjosti.

Ker je zapuščina pomemben element iskanja življenjskega smisla, je lahko pogled na življenje skozi prizmo končnosti izjemno koristen za nekoga, ki se morda počuti izgubljenega ali brez smisla. Čeprav se vam to morda zdi morbidno ali pa imate celo občutek, da bi lahko ljudje zaradi takšnega razmišljanja naredili kaj nepremišljenega ali sebičnega, sta tukaj 2 dokaza, da ni tako.

1. Pri nekaterih ljudeh, kot so športniki, ki osvajajo najhujše gorske vrhove, je zamisel o zapuščini po smrti povsem drugačna kot pri povprečnem človeku. Njihov resnični cilj ni zapustiti nečesa, kar bi temeljilo na vrlinah, temveč na izjemnih dosežkih, pri katerih se človeška izkušnja preusmeri do največje zmogljivosti.

2. Za tiste, ki se občasno uporabljajo miselnosti “enkrat, se živi”, lahko ta hedonistična mantra obstaja na površju globljega odnosa do smrti – odnosa, v katerem obstajajo tudi krepostni nameni, kaj bodo zapustili za sabo. Pogovor in razmišljanje o smrti z vidika tistega, kar bomo pustili za sabo, nam lahko pomagata ugotoviti, kaj je v življenju resnično pomembno, in nam dasta pogum, da si za to brez strahu prizadevamo.

#2. Tudi sovražna miselnost lahko obrne stvari na bolje

Druga nedavna študija je odkrila, da sovražna čustva, ki jih morda gojite do skupine, institucije ali abstraktnega pojma, morda krepi smisel in namen vašega življenja. Psihologi to vrsto sovražnih čustev imenujejo “kolektivno sovraštvo”. To se razlikuje od osebnega sovraštva, ki ga čutite do določenih ljudi, ki so vam storili krivico. Kolektivno sovraštvo pogosto izvira iz tega, da ste del skupnosti, ki v drugi skupini vidi sovražnika.

Ko vaši prijatelji, družina in skupnost prepoznajo kolektivno entiteto, ki jim ni všeč, zlahka zapadete v sovražno čustvo do nje. To lahko velikokrat vidimo v času volitev ali večjih sprememb v državi. Težnjo po pridobivanju smisla iz vidika sovražnih čustev je pomembno nadzorovati, vendar je v nekaterih primerih takšno sovraštvo lahko koristno in učinkovito. Morda moramo gojiti več sovražnih čustev do podnebnih sprememb, rasizma in drugih družbenih bolezni. Veliko je odvisno od tega, na kaj je sovraštvo usmerjeno.

Dobra dejanja nam dajejo večji občutek smisla.

#3. Vedno pomagajte drugim

Nedavno so izvedli študijo, s katero so želeli ugotoviti, katere vrste dejanj najbolj osmislijo življenje ljudi. Ko si ogledamo najbolj smiselna prizadevanja, ki obstajajo med kulturami: junaštvo, starševstvo, izobraževalni in poklicni dosežki, kulturni obredi, skoraj vedno vključujejo jasne elemente cene, ki jo moramo plačati. To pomeni, da je za to treba plačati z bolečino, porabo energije, časa ali sredstev, kakšno drugo vrsto žrtvovanja…

Raziskovalci so tudi ugotovili, da so dejanja bolj smiselna, če so pozitivno vplivala na življenje drugih. Navajamo še dva dodatna razloga, zakaj nam dobra dejanja dajejo večji občutek smisla:

1. Pri napornih prizadevanjih v težkih okoliščinah je večja verjetnost, da bo to privedlo do občutka kompetentnosti.

2. Prizadevanje v težkih položajih z drugimi ljudmi gradi družbeno povezanost, ki je prav tako močan vir smisla.

Razmišljanje o smrti, ki vam pomaga ugotoviti, kaj želite doseči v sedanjosti, usmerjanje sovražnih čustev v dober namen in pomoč drugim, tudi če je to morda težko, so tri strategije, s katerimi lahko najdete več smisla v življenju. Ko boste svoj smisel našli, bo vaš trud zagotovo poplačan.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam