30 minut za hitro in učinkovito jogo

Ker zdaj precej več časa preživimo doma in veliko sedimo, vas vabim, da z mano naredite 30-minutno joga prakso, pri kateri se ne bomo samo miselno sprostile in zadihale, temveč tudi razgibale, raztegnile, okrepile vse mišice telesa ter po možnosti tudi malo ‘zašvicale’.

Zakaj joga?

1. Za izboljšanje gibljivosti telesa

Za izvajanje joge ti ni treba biti gibčna, saj je čar joge prav v tem, da jo lahko izvajaš na vseh ravneh sposobnosti. Pozabi na slike, ki jih videvaš na družabnih omrežjih, nekaj ​​minut na dan si vzemi zase in uživaj v asanah (položajih), ki ustrezajo tebi in tvojemu telesu. Gibljivost bo sčasoma sledila. 

2. Krepi mišice in daje moč

Ko želimo izboljšati kondicijo, večina najprej pomisli na naprave za fitnes, težke uteži in noro zadihanost. A to ni edini način za gibanje, krepitev mišic in vzpostavljanje telesne pripravljenosti. Vsakodnevna vadba joge ti bo pomagala raztegniti in izoblikovati mišice vsega telesa. Priljubljeni položaji, kot je npr. deska, hkrati krepijo roke, noge, ramena in trebuh.

3. Pripomore k pravilni drži

Vsakodnevna vadba joge pomaga izboljšati telesno držo. Bolečine v hrbtu, ki jih povzroča nepravilna drža, pa lahko ublažimo z njo. 

4. Pripomore k zmanjšanju telesne teže

Vsakodnevna vadba joge bo spodbudila presnovni sistem in pomagala pri izgorevanju maščob, kar bo privedlo do izgube teže. Vsakodnevna joga ti lahko pomaga obnoviti hormonsko ravnovesje v telesu, kar lahko normalizira telesno težo.

7. Poveča energijo v telesu

Prednost joge je, da nam ob redni praksi vrača energijo kljub hitremu življenjskemu tempu ter pomaga, da dlje ostajamo sveže in močne.

Vsakodnevna vadba bo prebudila glavne energijske centre (čakre) v telesu. Odlični položaji za dodatno energijo so tisti, ki podaljšujejo hrbtenico in energiji omogočajo kroženje po celotnem telesu ali odpirajo prsni koš in poglabljajo dih. 

8. Znižuje stres

Številna večja podjetja danes ponujajo možnost za vadbo joge, saj kaže, da ta neverjetno vpliva na raven stresa. Redna vadba namreč aktivira parasimpatično živčevje, kar spodbuja sprostitev in zdravljenje ter posledično znižuje raven stresnega hormona – kortizola v telesu. 

9. Boljši spanec

Študije so pokazale, da lahko vsakodnevno izvajanje joge zmanjša nespečnost in izboljša kakovost spanca. Sproščujoče asane, kot so predkloni ali dvig nog ob steni navzgor, sproščajo telo in pripomorejo k boljšemu spancu. 

10. Globlji dih

Globoko in mirno dihanje je bistveni del vsake prakse joge. Jogijske dihalne tehnike (imenovane pranajama) temeljijo na tem, da poskušamo upočasniti dih in se osredotočimo na trebušno dihanje. 

Ob izvajanju dihalnih tehnik smo bolj sproščeni in v ravnovesju, pripomorejo pa tudi k temu, da smo ves dan bolj samozavestne in mirne. Prav tako globlje dihanje povečuje pljučno kapaciteto oz. dihalno prostornino. 

11. Pozornost in čuječnost

Joga in čuječnost gresta z roko v roki. Pri vadbi joge boš pozornost preusmerila na občutke, misli in čustva, ki spremljajo določen položaj. To zavedanje bo um vrnilo v sedanji trenutek, kar je glavni cilj osredotočene pozornosti.

Vadba pozornosti ima trajne fizične in psihične koristi, ki se ujemajo s učinki joge. Mirnejša in bolj sproščena boš, manj tesnobna in pod stresom. Imela boš višjo raven energije, bolj boš energična, samozavestna in zadovoljna s seboj.

12. Boljša koncentracija

Položaji joge in meditacija zahtevajo, da se osredotočiš na dih. Opazovanje dihanja namreč pomirja um in te naredi mentalno bolj okretno. Zaradi večje duševne stabilnosti si boš lahko zapomnila in obdržala v glavi več informacij. Le nekaj minut jutranje meditacije lahko pripomore k boljši koncentraciji ves dan.

Kot zdaj že vemo, prednosti vsakodnevne vadbe joge vključujejo boljšo telesno pripravljenost, uravnavanje srčnega utripa, zmanjšanje stresa, navsezadnje pa nas vsakodnevno izvajanje položajev tudi osrečuje. 

Si za to, da začneš tudi ti? Že 5 minut vadbe joge na dan bo pripomoglo k velikim spremembam. Vabim te, da se mi pridružiš pri 30-minutni praksi, ki bo ob vsem naštetem še za trenutek pospešila tvoj srčni utrip in te dodobra ogrela. Si z mano?

Zakaj izbrani položaji?

Mačka – krava

– Izboljša držo in ravnotežje, 

– krepi in razteza hrbtenico in vrat, 

– razteza boke, trebuh in hrbet,

– poveča koordinacijo,

– masira in stimulira organe v trebuhu, kot so ledvice in nadledvične žleze,

– ustvari čustveno ravnovesje,

– blaži stres in pomirja um.

Strešica

– Pomirja možgane in pomaga lajšati stres in blago depresijo,

– telesu daje energijo in vitalnost, 

– razteza ramena in roke,

– krepi roke in noge,

– pomaga lajšati simptome menopavze,

– izboljša prebavo,

– lajša glavobol, nespečnost, bolečine v hrbtu in utrujenost.

Stolček

– Deluje na mišice rok in nog, spodbuja trebušno prepono in srce,

– krepi gležnje, stegna in hrbtenico,

– razteza ramena in prsni koš,

– krepi trebušne organe, prepono in srce.

Bojevnik 2

– Krepi in razteza noge in gležnje,

– razteza stegna, prsni koš in pljuča, ramena,

– spodbuja trebušne organe,

– poveča vzdržljivost,

– lajša bolečine v hrbtu.

Deska (plank)

– Krepi mišice nog, rok, hrbtenice,

– oblikuje trebušne mišice,

– krepi zapestja,

– aktivira celotno telo.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam