5 dnevni zimski potep po Parizu

Prvo zapoved Francozov »Joie de vivre«, sem vzela kar za svojo. Pomeni namreč užitek do življenja. In čeprav smo v zelo čudnih Covid časih, sem spakirala kovček in se podala v Francijo. V deželo šansonov, odlične kuhinje in ravno prav vzvišenih Francozov. 

Popotovanje se je pričelo že na avstrijsko nemški meji, ko so se policisti odločili za prvo kontrolo dokumentacije. Cepljenje, prebolelost, maske, osebni dokumenti. Šlo je gladko, zato sem pot veselo nadaljevala naprej.

Francija v mojem raziskovanju na srečo na prostem ni zahtevala mask (spremembe so začele veljati komaj 31.12., ko so se odločili, da bodo maske obvezne tudi na prostem). Enako kot pri nas. Le v muzejih, galerijah in notranjostih lokalov. Kontrole covid potrdil zgolj za odhod v notranjost. S tem so bile tudi čakalne dobe temu primerne. Pa nič za to. Se splača. Počakaš, preverijo covid potrdilo, nato letalske kontrole ženskih nahrbtnikov, kot smo pa že prav tako navajeni v velikih mestih. 

Svoje potovanje sem raztegnila na 5 dni, pa vseeno bi lahko ostala še kakšen dan več in s tem dnevno naredila mnogo manj kot 20.000 korakov. Nič hudega, bilo je ugodno s koristnim. ☺

Pariz velja za eno izmed najbolj popularnih mest na svetu. Radi ga poimenujejo »Mesto luči« in »Mesto ljubezni«. Pariške ulice so prepojene s kulturo, umetnostjo, zgodovino in lepoto. Za Pariz pravijo, da ga je potrebno obiskati vsaj enkrat v življenju in zato sem ga za konec leta 2021 obiskala tudi sama. Verjemite. Splača se.  

Pariz (francosko Paris) je glavno mesto in obenem največje mesto v Franciji. Je eno najbolj obiskanih turističnih točk na svetu, saj se ponaša s številnimi svetovno znanimi znamenitostmi, ki zaznamujejo panoramo mesta, ki leži na reki Seni. Med njimi je Eifflov stolp, Elizejske poljane, Slavolok zmage, Notredamska stolnica in druge. Sama sem izbrala še večerno vožnjo z ladjico po reki Seni, od koder je bilo ob polni uri moč videti Eifflov stolp v soju blišča. Prižgejo se lučke, ki utripajo in osvetljujejo Eifflov stolp natanko 5 minut. Nujen je bil seveda tudi ogled umetnostnega muzeja Louvre, sprehodila sem se mimo muzeja Centre Georges Pompidou, ki je znan po tem, da se notranje stene premikajo po željah in interesu posameznika. Več kot omembe vredna je bila tudi  Versajska palača in s tem sprehod po parku Versailles, ogled ter sprehod do gorskega vrha Montmartre ter ogled bazilike Sacre Coeur.

Ogromno za našteti, kaj šele opisati vse občutke teh znamenitih in mogočnih stvaritev. ☺

Kaj si morate torej obvezno ogledati:

* Eifflov stolp, ikona po kateri je najbolj znano mesto Pariz. Stolp meri 324m in ima 3 nivoje. Na prva dva nivoja lahko pridete peš ali z dvigalom, tretji nivo je dosegljiv le z dvigalom, ki pelje višje zgolj ob lepem vremenu. Ob vetrovnih dneh je zgornji nivo zaprt, saj se stolp ob vetru nagne v vsako smer po 4m.

* Muzej Louvre, ki vsebuje mojstrovino Leonarda Da Vincija – Mona Liso. Glavni vhod v muzej je čudovita steklena piramida. 

* Versailles se nahaja že na obronkih mesta. Gre za veličastno palačo, ki je priča monarhije, ki je bila v Franciji. Sproščate se lahko tudi ob pogledu na skrbno urejene vrtove. 

* Ile de la Cité – v latinski četrti mesta se nahaja katedrala Notre Dame, ki je bila zgrajena v gotskem slogu.

* Champs-Elysées je svetovno znana avenija, katero krasijo kostanji, dolga je 2 kilometra in se zaključi s trgom Place Charles de Gaulle, na katerem stoji Slavolok zmage.

Poskrbeti je potrebno tudi za naše brbončice

Mnogo ljudi je bilo mnenja, da je Francija zelo draga, pa temu ni tako. Cene so približno enake kot pri nas. V prestižnejšo restavracijo greš, bolj izbrano vino piješ, dražje bo. Je pa res, da ne moremo mimo klasičnih francoskih bagetk, ki jih polnijo z različnimi mesnimi, sirnimi in zelenjavnimi izdelki. Omenim naj še, da če si »sirni manijak«, kot rada poimenujem sebe, lahko uživaš v Franciji v nedogled. Na francoskem si ob koncu kosila ali večerje radi privoščijo kaj sladkega, velikokrat pa ravno sir, po katerem so tako zelo znani. 

Med poceni možnosti uličnega prehranjevanja pa vsekakor spada tradicionalna francoska palačinka, imenovana »crepes«, ki jo prav tako nadevajo s sladkimi ali slanimi dodatki. Zelo priljubljeni so tudi croissants (rogljički) ter crème brulée (pregrešno dobra francoska sladica, ki vsebuje le pet sestavin: rumenjak, sladko smetano, mleko, strok vanilije in sladkor). Francija se uvršča  med največje pridelovalke vina v svetovnem merilu (chardonnay, cabernet sauvignon, merlot, riesling, …). Za piko na i, pa naj omenim še makrón. Je drobno pecivo, ki je narejeno iz mletih mandljev, lešnikov ali kokosa, stepenega beljaka in sladkorja. Zmes je posušena in oblikovana v dva piškota, ki ju združuje krema ganache. Zasnova današnje oblike makrona je nastala v drugi polovici 19.st., v prestižni pariški slaščičarni in čajnem salonu Ladurée.

Pa še nekaj o zabavi

Za vse željne zabave naj omenim, da je zelo priljubljen Euro Disneyland, ki je zasnovan po svetu risank. Najdete različne tobogane smrti, vodne atrakcije, zabavne spektakle, hotele, pivnice, restavracije, … Kar se tiče pa nočnega življenja, pa se odvija v celotnem mestu, vendar je potrebna pazljivost, v kolikor se poslužuješ javnega prevoza, saj metro vozi zgolj do pol enih ponoči. Pariz je ena izmed svetovnih prestolnic jazza, kjer imajo tudi kabareti pomembno vlogo v pariški zgodovini. Tukaj naj izpostavim Moulin Rouge (rdeči mlin), ki je znano pariško zabavišče na Pigallu. 

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam