Vsebino omogoča EKO ŠKRNICL

5 najboljših vrst živil, ki jih moramo uživati za zdravje črevesja

Vaš želodec je velik del prebavnega sistema, na katerega neposredno vpliva hrana, ki jo uživate. Kadar ni zadovoljen, boste to zagotovo vedeli.

Vam je kaj znano? Ker nihče ne uživa v tem, da se zbudi z občutkom napihnjenosti, ni presenetljivo, da je “najboljša hrana za zdravje črevesja” v zadnjem času postala eden od najzanimivejših pogovorov na področju prehrane – tudi če vam ni povsem jasno, kaj besede “zdravje črevesja” pravzaprav pomenijo.

Kaj je pomeni zdravje črevesja?

Zdravje črevesja je precej nejasen pojem, vendar se v zvezi s prehrano običajno nanaša na koncept uravnotežene črevesne mikrobiote, tj. pravih sevov bakterij, ki živijo v črevesju. Te bakterije so pomembne za nemoteno delovanje drugih sistemov v telesu. Del črevesnih nalog je razgradnja vlaknin in njihova uporaba za ustvarjanje spojin, ki pomagajo pri vzdrževanju krvnega sladkorja, holesterola in apetita.

Kaj se zgodi, če ni ravnovesja bakterij?

Razumljivo je, da se lahko, ko te bakterije izstopijo iz sistema, pojavi niz zaporednih učinkov na več sistemov v telesu. Ravnovesje bakterij v črevesni mikrobioti lahko vpliva na vse od zdravja prebavil – napihovanje, pline in gibanje črevesja – do duševnega zdravja, lahko pa je povezano tudi s kroničnimi boleznimi. Nereguliran črevesni mikrobiom ima lahko vlogo pri razvoju prebavnih motenj, kot je sindrom razdražljivega črevesja, in lahko spodbuja neredno iztrebljanje ter preobčutljivost na hrano.

Na srečo lahko zdravo črevesje na enostaven način podprete s prehrano. Tukaj je pet vrst živil, ki jih morate dodati v svojo prehrano, da bo vaše črevesje zadovoljno in nepremagljivo.

1. Živila s probiotiki

Zelo verjetno ste že slišali za probiotike, “dobre bakterije”, ki skrbijo za dobro delovanje vašega prebavnega sistema. Ti mikroorganizmi imajo veliko vlogo pri zdravju vašega črevesja in eden od načinov, kako lahko poskrbite, da boste čim bolj izkoristili njihove koristi, je uživanje probiotičnih živil. To so živila, ki vsebujejo enake bakterije, kot so tudi v vašem želodcu.

Tukaj je nekaj primerov živil, ki vsebujejo veliko probiotikov:

 • jogurt
 • kefir
 • kislo zelje
 • kombuča
 • miso
 • kimči in drugi fermentirani izdelki
Živila s probiotiki, kot je na primer miso, so živila, ki vsebujejo enake bakterije , kot so tudi v vašem želodcu.

2. Živila s prebiotiki

Probiotikom so pri ohranjanju zadovoljstva vašega črevesja partner prebiotiki. Prebiotična živila vsebujejo vlaknine, ki spodbujajo rast zdravih bakterij v črevesju in poskrbijo, da se probiotiki v kombuči, ki ste jo spili, ne izločijo takoj. Oboje skupaj poskrbi, da mikroorganizmi v vašem črevesju živijo svoje najboljše življenje.

Živila, ki vsebujejo veliko prebiotikov, so naslednja:

 • stročnice
 • oves
 • šparglji
 • regrat

3. Sinbiotična živila

Sinbiotična živila so jedi, ki združujejo probiotike in prebiotike tako, da imajo probiotiki največ možnosti, da preživijo dolgo prebavno pot do samega črevesja. Takšna živila hkrati prinašajo koristi probiotikov in prebiotikov v vaš želodec, zaradi česar je vaš trebuh zelo zadovoljen.

Preizkusite te kombinacije, da bi izboljšali zdravje črevesja:

 • miso juha s šparglji ali drugimi stročnicami
 • jogurt s sadjem in ovsenimi kosmiči
 • burger iz leče s kimčijem

4. Živila z visoko vsebnostjo vlaknin

Veliko ljudi prisega na vlaknine, ki jim pomagajo ohranjati redne obroke, kar izjemno dobro deluje. Le-te pomagajo ohranjati pravilno delovanje prebavnega sistema, kar lahko pomaga odpraviti težave, kot sta napihnjenost in zaprtje. Vlaknine pomagajo upočasniti prebavo, zato se dlje časa počutite siti, kar je dodaten bonus, če si prizadevate shujšati.

Vlaknine so nepogrešljive pri ohranjanju dobrega stanja črevesja.

Vse tri vrste vlaknin – topne, netopne in fermentirane – pomagajo črevesju na različne načine, zato poskrbite, da boste vlaknine dobili iz več virov.

Vlaknine boste našli v številnih živilih, ki jih verjetno že uživate, na primer v naslednjih:

 • chia
 • otrobi
 • suhe slive
 • brstični ohrovt
 • fižol in leča
 • artičoke
 • avokado
 • jagodičevje
 • morske alge

5. Protivnetna živila

Vnetje je znak, da se vaše telo intenzivno popravlja. Kronično vnetje, ki ga povzroča telo, ki napada lastne zdrave celice, pa lahko privede do bolezni, kot so težave s prebavili, sindrom razdražljivega črevesja in Crohnova bolezen. Na srečo obstajajo živila, ki lahko pomagajo umiriti vnetje in obvladati neželene simptome.

Nelagodje v prebavilih ublažijo tudi protivnetna živila.

Na svoj krožnik dodajte ta protivnetna živila, ki bodo ublažila nelagodje v prebavilih:

 • špinača in druga zelenolistna zelenjava
 • losos
 • brokoli, cvetača, zelje in ohrovt
 • avokado
 • zeleni čaj
 • oljčno olje

Kaj je še priporočljivo dodati za krepitev črevesja?

Za vaše črevesje je zelo koristno, če boste enkrat na leto 3 mesece neprekinjeno jemali probiotike. Zavedati se je treba, da dobre kulture, ki so prisotne v probiotiku, potrebujejo 8 tednov, da ustvarijo v črevesju stabilne kolonije. To je tudi razlog, da je 3-mesečno neprekinjeno jemanje probiotikov najbolj optimalno.

Kako naj poteka jemanje probiotika?

Velikokrat se tudi sprašujemo, kdaj vzeti probiotik, na poln želodec, zjutraj … Probiotik je najbolj priporočljivo uživati zvečer pred spanjem, torej ne na preveč poln in ne na preveč prazen želodec. Po 3-mesečnem rednem jemanju probiotika se lahko odločimo, da stanje optimalne črevesne flore vzdržujemo na način, da jemljemo probiotik 7 zaporednih dni, s 3 tedenskimi vmesnimi odmori in na ta način nadaljujemo z jemanjem.

Kaj pa, če jemljem antibiotike?

V primeru jemanja antibiotikov se obvezno lotimo jemanja probiotikov vsaj 3 mesece neprekinjeno, ker antibiotik, kljub temu da naredi veliko koristnega, naredi tudi veliko slabega za naše črevesje, ki je temelj imunskega sistema. Ob jemanju antibiotikov je zelo koristno, da se probiotik jemlje vsaj s 4-urnim razmikom z antibiotiki. Če črevesja ob jemanju in po jemanju antibiotikov ne podpremo s probiotiki, lahko za kar nekaj časa pademo v začaran cikel oslabljenega imunskega sistema.

Probiotike je zelo koristno jemati med različnimi obolenji s povišano temperaturo, saj črevesju tako pomagamo, da se kvalitetno bori. Naloga probiotikov je, da ohranja stabilen PH črevesja in ob enem izboljša absorpcijo hranil, zdravil in prehranskih dopolnil. Zelo učinkovit je tudi v primeru slabosti ali driske, saj z vnosom dobrih bakterij pomagamo telesu, da se stanje hitreje povrne v normalo. Povedati je treba tudi to, da učinek na črevesju pri uživanju kefirja in probiotičnega jogurta ni enak uživanju dobrega probiotika. Dejstvo je namreč, da jogurti, kefirji ipd. vsebujejo seve, ki niso človeku lastni. 

Katere izdelke priporočajo Nepremagljive?

Dobro že veste, da Nepremagljive prisegamo na izdelke Eko Šknicla. Gre za kakovostne izdelke, ki jih redno uporablja tudi naša Rebeka. Pobrskale smo po njihovi spletni trgovini in lastnih omarah, da vam naštejemo tiste, ki jih imamo najraje. Izdelki, ki ugodno vplivajo na črevesje, so: Her Biotic, Unibiotic, Strong Biotic in Kids Biotic. Vsak probiotik ima svoj namen. Poleg omenjenih probiotikov, na črevesje dobro vpliva tudi Green d-tox.

Unibiotic

Ali obstaja unikatna mešanica mikrobioloških kultur?

Danes bi vam rade predstavile izdelek, ki je unikaten tako kot njegovo ime: UNIBIOTIC. Gre za unikatnomešanico mikrobioloških kultur in fruktooligosaharidov, ki so hrana za mikrobiološke kulture. Unibiotic je ustvarjen iz 4 različnih sevov, ki skupaj zagotavljajo več kot 6,5 milijard kultur na kapsulo. Dodati je še treba, da so kapsule obložene s posebno ovojnico rastlinskega izvora, kar zagotavlja, da mikrobiološke kulture preživijo želodčno kislino. Kapsule ne vsebujejo konzervansov, laktoze, glutena in so brez sladil. Priporočena je 1 kapsula na dan.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam