Vsebino omogoča Hyundai Slovenija

6 pametnih nasvetov za pakiranje avtomobila, ko se odpravljate na počitnice

Vožnja do cilja je že sama po sebi počitniško doživetje. Nič ni bolj vznemirljivega, kot če se z družino ali prijatelji naložite v vozilo in se odpravite do obale ali se namenite v gorsko letovišče.

Priprava in pakiranje vozila za počitnice je nekaj, kar je treba načrtovati in česar nikoli ne smete storiti v zadnjem trenutku. Upoštevajte te smernice in zagotovili si boste učinkovito pakiranje vozila za oddih. To to dobro obvlada tudi naša Rebeka, ki vozi Hyundai Tucson, priključni hibrid.

1. Upoštevajte velikost svojega vozila in število oseb, ki se bodo vozile v njem. 

V avtomobilu je le toliko prostora, kolikor ga potrebujete. Pred pakiranjem avtomobila ocenite, koliko torb ali kosov prtljage lahko varno prepeljete s svojim vozilom, da boste lahko potnikom svetovali, koliko stvari naj spakirajo. Potnike prosite, naj pametno spakirajo svoje kovčke. Dobro izkoristite prostor, ki ga imate na voljo.

2. Razmislite o tem, kaj morate vzeti s seboj. 

Če se peljete na plažo, boste potrebovali prostor za ležalnike, senčnik in prostor za shranjevanje predmetov, ki bodo polni peska. Če se odpravljate na smučišče, boste morali ugotoviti, kako boste smuči spravili v ali na avto. Če na počitnicah kampirate, boste morali upoštevati vso dodatno opremo, ki jo boste morali vzeti s seboj. 

3. Kam spakirati stvari za dopust? 

Odvisno od vrste vozila, ki ga vozite, obstaja več možnosti, kam pospraviti prtljago in opremo. Če se vozite z avtomobilom, boste najverjetneje uporabili prtljažnik in po možnosti zadnji sedež. SUV-ji in kombiji imajo pogosto prtljažnike, ki voznikom omogočajo, da prtljago pritrdijo na vrh vozila; vendar to pogosto negativno vpliva na porabo goriva. Te vrste vozil imajo zadaj veliko prostora za tovor. Vsekakor razmislite, kaj res potrebujete.

4. Pri pakiranju uporabite strategijo pakiranja za potovanje z letalom. 

Razmislite o tem, da bi v majhno torbico, ki jo lahko nosite s seboj, spakirali predmete, ki jih boste morda potrebovali na poti: revije, prigrizke, pulover ali jakno, lahko odejo, sončna očala itd. Potniki lahko te male torbice shranijo pod sedežem ali na tleh, da bodo lažje dostopne. Tako potnikom med odmori ali postanki ne bo treba brskati po prtljagi. Nič ni bolj nadležnega kot to, da se je treba ustaviti in iskati nekaj, kar je ostalo v prtljažniku avtomobila. 

5. Predmete, ki jih boste potrebovali takoj, spakirajte najbližje vratom. 

Vse stvari, ki jih boste potrebovali kmalu ali takoj, pospravite v zadnji del prtljažnika. Predmete, ki jih ne boste potrebovali, dokler se ne razpakirate in namestite v sobo, pa lahko postavite globlje v prtljažnik. 

6. Če prtljago ali opremo pakirate na streho vozila, poskrbite, da je varno privezana. 

Veliko voznikov raje uporablja posebej oblikovane potovalne strešne kovčke, ki jih je mogoče priviti na vrh vozila. Dragocenosti nikoli ne pakirajte na zunanjo stran vozila, saj bodo med postanki zlahka dostopne za nepridiprave. Cene le teh kovčkov pa se gibljejo od 100 EUR naprej. 

Pravilno pakiranje vozila vam bo prihranilo čas in trud med počitnicami. Ključ do uspešnega pakiranja je nadzor. Pakirajte samo predmete, za katere veste, da jih boste potrebovali. Veliko lažje se je dalj časa voziti v avtomobilu, če je v njem dovolj prostora za noge in je vsa prtljaga, zapakirana v prtljažniku.  

Načrtovanje potovanja je ključno

Kaj in kako boste spakirali za potovanje, je odvisno od tega, kako daleč boste potovali, in od razloga potovanja. Na primernost vašega vozila za vožnjo po cesti vplivajo številni dejavniki. Ti vključujejo tlak v pnevmatikah, vzmetenje, vidljivost skozi vetrobransko steklo, zavorne sposobnosti, olje itd. Vendar se pogosto ne zavedamo, da lahko način pakiranja za potovanje vpliva na sposobnost našega vozila, da varno vozi po cesti.

Vozniki bi se morali zavedati tveganj, ki jih prinaša preobremenitev njihovih vozil – ne le zaradi poškodb, ki jih lahko povzroči na vzmetenju in pnevmatikah, temveč tudi zaradi nevarnosti za varnost v cestnem prometu, kot so slabše vozne zmogljivosti, daljša zavorna pot itd.

Pakiranje začnite premišljeno.

Pakiranje začnite premišljeno

Najbolje je, da večino prtljage spakiramo večer pred odhodom. Tako bomo preprečili nepremišljeno natrpavanje prtljage v vozilo, ko se vsem mudi. Razmislite tudi, kako boste prišli do rezervne pnevmatike ali kompleta za nujne primere, če bi se na cesti zgodila nesreča! Ne pozabite: Zadnji vstopi, prvi izstopi. Predmete uredite v vrstnem redu, v katerem bodo ali bodo morda potrebni za dostop do njih.

Specifikacije vozila, pakiranje in upoštevanje cestnoprometnih predpisov

Voznikom vedno svetujemo, da pred prehitevanjem drugega vozila postavijo tri vprašanja. Ali je to zakonito, varno in potrebno? Enako lahko velja tudi pri pakiranju vozila za potovanje.

Pravila cestnega prometa je treba spoštovati

Varnost potnikov in upoštevanje zakonov o varnostnih pasovih in avtomobilskih sedežih za otroke morata biti na prvem mestu, preden začnete razmišljati o tem, kam spakirati prtljago. Najprej razmislite, kateri predmeti morajo biti po zakonu v vašem vozilu – na primer trikotnik za nujne primere. Prav tako upoštevajte cestnoprometna pravila glede uporabe ogledal in možnosti uporabe vsaj dveh ogledal. Seznanite se z omejitvami glede višine in širine za pakiranje prtljage na vrhu vozila ali zunaj vozila. 

Spoznajte omejitev teže svojega vozila

Dodajanje teže lahko vpliva na zmogljivost in vodljivost vašega vozila. Nikoli ne prekoračite največje dovoljene mase za vozilo. To je največja dovoljena masa na podlagi zmogljivosti podvozja, pnevmatik in vzmetenja. Vključuje vse, kar je v vozilu in na njem (koristni tovor), voznika in potnike. Omejitev mase vašega avtomobila je navedena na ploščici VIN pod pokrovom motorja ali v priročniku.

Prepričajte se, da dodani tovor v notranjosti ali na strehi ne presega največje dovoljene mase vašega avtomobila. V priročniku lastnika preberite sezname in specifikacije o omejitvi mase vozila ali priporočenem tlaku v pnevmatikah.

Pakiranje prtljage na streho

Številni vozniki uporabljajo streho / strešne nosilce kot način za prevoz zelo velikih ali nerodnih predmetov. Vendar pa je treba upoštevati nekaj pomembnih opozoril:

Vsa vozila niso enaka – o tem, kaj je primerno in kaj ne, se pozanimajte v navodilih za uporabo. Zavedajte se, da strešni tovori povečujejo zračni upor na vozilu ter povečujejo višino in težo.

Preden se odpravite na pot, preverite višino svojega vozila s spakiranim strešnim prtljažnikom.

Predmeti na strehi morajo biti shranjeni v varno pritrjenem strešnem zaboju, pri čemer je treba upoštevati omejitve teže vozila. Na splošno je bolje, da na strehi prevažate obsežne, vendar lahke predmete, težke predmete pa v avtomobilu. Varno pritrdite vsak tovor, ki se prevaža na strehi vozila. Če uporabljate vrvi/trakove ali kavlje, poskrbite, da ostanejo pritrjeni ob vsakem postanku. Preden se odpravite na pot, preverite višino svojega vozila s spakiranim strešnim prtljažnikom. Na armaturni plošči si zabeležite novo višino vozila, ko boste morali potovati pod nadvozom ali skozi predor.

Še nekaj nasvetov za pakiranje, da bo pot varna

  • Da bi ohranili nizko težišče in optimizirali porazdelitev teže, pakirajte velike in težke predmete na dno prtljažnika ter jih po možnosti pospravite čim bolj naprej. Če je težka prtljaga pakirana nizko in tesno, se lahko zmanjša njena udarna moč v prometnem trku.
  • Ne pakirajte nad linijo zadnjih sedežev, saj vam to zakriva pogled nazaj. Pakiranje kovčkov in torb višje od zadnjih sedežev je lahko nevarno. Ne samo, da zmanjšuje vidljivost, temveč tudi izpostavlja potnike nevarnosti, da se v primeru trčenja resno poškodujejo.
  • Če morate uporabiti celotno višino prtljažnika, naložite v mrežo ali drug zaščitni zaslon/varnostno pregrado, da preprečite, da bi predmeti leteli naprej. Manjše predmete zapakirajte v škatle, večje pa pritrdite s sidrišči za tovor v avtomobilu. V prtljažniku lahko uporabite prazne škatle ali plastične zaboje, da manjši tovor ne zdrsne po prostoru.
  • Prepričajte se, da predmeti iz tovornega dela v sili ne bodo zadeli potnikov. Ostanite osredotočeni na to, da je pomembno, da dobro vidite cesto in druge udeležence v prometu. Slaba vidljivost prispeva k številnim smrtnim žrtvam med pešci in poškodbam na cesti.
  • Potrebujete dobro vidljivost skozi sprednje vetrobransko steklo in stranska ogledala ter po možnosti skozi vzvratno ogledalo in zadnje steklo. Zajeto zadnje okno otežuje vožnjo in predstavlja veliko tveganje pri vzvratni vožnji. Brez vidljivosti nazaj ne morete vedeti, v kaj lahko trčite.
  • Razmislite tudi o uporabi prostorov pod potniškimi sedeži. Bolje, kot lahko razporedite težo prtljage, boljša bo poraba goriva in boljša vodljivost vozila na cesti.

Pri pakiranju vedno upoštevajte varnost in udobje potnikov, ki potujejo z vami – ljudi ali živali

Potniki in njihova varnost so vedno na prvem mestu. Potniki morajo biti pripeti z varnostnim pasom, otroci pa pripeti v otroških avtomobilskih sedežih. Ne pozabite, da zadnji vstopi, prvi izstopi: Imejte zlahka dostopne osnovne predmete, ki jih boste morda potrebovali med potovanjem, kot so hrana, pijača, plenice, zdravila ali zabava za otroke. V avtomobilu imejte na dosegu roke potovalno lekarno. Nujna lekarna lahko vsebuje obliže, antibakterijsko mazilo, zdravila proti potovalni slabosti, pogosto uporabljena zdravila brez recepta in vsa zdravila, ki jih uporablja družina.

Vedno imejte s seboj steklenico vode in zdravo hrano, ki povečuje energijo, da se izognete dehidraciji in zaspanosti. Pripravite veliko robčkov in sredstva za razkuževanje rok. Pakirajte plastične vrečke za smeti, da ohranite čisto okolje. V predalu za rokavice ali na konzoli imejte pri roki svetilko. Nikoli ne potujte z nezavarovanimi hišnimi ljubljenčki v avtomobilu – uporabite ustrezne varnostne pasove ali potovalne zaboje.

Ne pozabite

Vožnja s polno naloženim vozilom vpliva na moč in okretnost vozila. Voznik bo s polno naloženim vozilom potreboval večjo razdaljo, da ga bo ustavil. Povečajte razdaljo za vozilom, ki vozi pred vami. Povečajte budnost/pozornost. Potniki in prtljaga lahko povečajo motnje, ki odvračajo pozornost, in zmanjšajo vidljivost.

Bodite pozorni na nevarnost zaslepitve drugih udeležencev v prometu – zaradi polno naloženega prtljažnika se lahko zadnji del vozila nagne in nagne vaše žaromete previsoko, kar zaslepi nasproti vozeče udeležence v prometu.

Če prevažate težak tovor, razmislite o tem, da bi žaromete nastavili nekoliko navzdol.

Ceste si delite odgovorno s povečano pozornostjo pri preverjanju mrtvih kotov, ogledal in uporabi smernikov pri prehitevanju, menjavi voznega pasu in združevanju. Naslednjič, preden se odpravite na pot, si vzemite nekaj trenutkov in razmislite, ali je vse varno zavarovano! Premišljen voznik je varnejši voznik!

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam