6 tipov ljudi, ki se jim izogibajmo!

Naša duša in telo sta zelo povezana, nenehno si izmenjujeta informacije. Bolj si znamo prisluhniti in se poslušati, lažje jih beremo. 

Kadar prepoznamo situacije in ljudi, ki lahko negativno vplivajo na naše počutje in posledično zdravje, se lahko zaščitimo. Bistveno pri tem je, da vemo, da nam ni treba biti sužnji nefunkcionalnih vzorcev, ki jih živimo, dokler se ne odločimo za spremembo.

Star pregovor pravi: »Povej mi, s kom se družiš, in ti povem, kdo si!« Ljudje, s katerimi se družimo, jih spustimo v svojo bližino, lahko namreč bistveno vplivajo na nas. Nekateri dobro, drugi slabše. V življenju pridobivamo izkušnje, ki polnijo naš nahrbtnik. Naučiti se moramo, kako se analizirati, kako prepoznati nefunkcionalne vzorce, predelati težke spomine, ki nam lahko pustijo večne rane. Zato je delo na sebi tako pomembno in zato potrebujemo čas zase, da prihajamo do uvidov in konstruktivnih rešitev. Vsak dan smo lahko boljši, vse je odvisno od nas. 

Znati moramo postaviti osebne meje in se odločiti, koga spustiti do sebe, koga pa ne. Vedno obstaja rešitev.

Dobra komunikacija med bližnjimi je ključ do dobrih odnosov. Pomemben je tudi način, kako komuniciramo. Življenje je bolj enostavno, kot si mislimo, da je. Odločimo se, kakšno življenje želimo živeti, zapišimo glavna vodila in jim sledimo. Tako ni dvomov, kateri vlak je pravi in kateri lahko odpelje brez vas. 

Začnite zdaj in za začetek prepoznajte 6 tipov ljudi, ki bi se jim morali izogibati.

Pesimist

Običajno takšno osebo prepoznamo, ko postanemo tudi sami črnogledi. Težko vidimo ‘sonce’, najtežje pa je, kadar smo si z njo zelo blizu. Lahko gre za starše, partnerja, otroka, šefa, sodelavca, prijatelja … Že na poti do te osebe nezavedno spremenimo izraz na obrazu in se nekako naravnamo na prihajajoče energije. Na začetku odnosa jih še nekako nadzorujemo, potem pa se vedno bolj predajamo nastalemu vzdušju. 

Največja težava pri takem odnosu je, da tej osebi pustimo, da vpliva na naše razpoloženje ter počutje, ki ga na koncu prenašamo na vse svoje življenjske vloge. Življenje tako iz mešane palete barv postane črno-belo. Nekatere pripelje celo do depresije. 

Ampak človekova prednost je ravno v tem, da ima razum in išče rešitve za nastale težave. 

Zato je pomembno, da se poslušamo, opazujemo. Da prepoznamo takšne ljudi v bližini. Vedno seveda ne moremo oditi, lahko pa si olajšamo breme. Prijatelje si lahko izbiramo, družine ne. Lahko razumsko sprejmemo, da je nekdo takšen in da ne moremo vplivati na njegovo spremembo, če si sam tega ne želi. Ni pa nam treba vstopiti v njegov vzorec vedenja. 

Čustvena pijavka

To so ljudje, zaradi katerih se lahko počutimo izčrpane, brez energije, izmolzene, saj črpajo našo energijo. Ste kdaj po telefonskem pogovoru medtem ko ste pomagali z nasveti kolegici, znanki, tako izčrpani, da bi kar zaspali? In ste opazili, da je tako, kadarkoli ste v stiku s to osebo? Veliko vzame in ničesar ne da. Vi pa ste kot jama brez dna … Vzrok je nezrelost takšnih oseb. Vse življenje se vidijo kot žrtve usode in nepredvidljivosti drugih. Stvari se zgodijo – in oni se zgolj odzivajo nanje. Zaradi tega se iz svojih napak nikoli ničesar ne naučijo in jih ponavljajo.

Na prvi pogled so zelo očarljivi. Zdijo se celo boljši od drugih ljudi. Bistri so in nadarjeni. Šepetajo vam obljube, ki pa so pozabljene že pred zoro, kajti mi smo samo vir za njihove potrebe.

Njihova značilnost je, da niso nikoli ničesar krivi. Ne čakajo, vse želijo takoj. Če dobijo nazaj ‘ne’, dramatizirajo, odreagirajo z manipulativnimi čustvenimi eksplozijami. So kot otroci, čeprav niso, a imamo občutek, kot da prežijo na nas. Sebe ne zmorejo videti v pravi luči, krivdo lahko celo preložijo na nas.

Če je oseba pripravljena, lahko stopi na dolgo pot trdega dela na sebi. Problem pa je ravno v tem, da se ne vidi v realni luči, zato boste na poti samopomoči pred njimi pristali vi. 

Laganje je lahko tudi simptom nekaterih drugih motenj.

Lažnivec

Za lažnivca je laganje normalen vedenjski vzorec. Zanje so njihove laži celo resnica. Odgovornost pogosto prenesejo na drugega, sebe pa predstavijo kot žrtev. Gre za pomanjkanje občutka sočutja do drugih. Lahko so impulzivni, posesivno ljubosumni in celo agresivni.

Morda ste v partnerskem odnosu z lažnivcem. Če vztrajate v njem, gre za soodvisni odnos in večno negotovost. Dober primer sta prevara in laž. Kadar partner prevara ali vara in svoje dejanje skriva, igra, dokler ga ne odkrijete. Tako dobro laže, da potrebujete čas, da se prepričate, da ste naleteli na resnico. Vendar pazite, lahko se celo prepričate, da ste vi tisti, ki ne pozna resnice, v ozadju pa še naprej teče isti film.

Običajno se vzroki za takšna dejanja skrivajo v otroštvu. Otroci lažejo, da opozorijo nase. Morda so bili v otroštvu deležni premalo ljubezni staršev glede na svoje čustvene potrebe. Tako pride do mentalne nezrelosti. 

Laganje je tudi simptom nekaterih drugih motenj:

  • MOM, ‘borderline’ ali mejna osebnostna motnja,
  • psihopatija, sociopatija,
  • odvisnosti (alkohol, droge).

Mejna osebnostna motnja

MOM je najpomembnejša motnja v psihopatologiji motenj osebnosti, ki je zelo pogosta. Značilen je vedenjski vzorec, v katerem prevladujejo intenzivni in kaotični odnosi s spremenljivimi in skrajnimi stališči do drugih oseb, a tudi do sebe. Mejne osebe dajejo vtis, kot da bi bile nenehno v krizi.

Njihovo življenje je neprekinjena drama s premori

Lahko so samodestruktivni, impulzivni in nimajo jasnega občutka identitete. Poskusi samomora so reakcija zavračanja ali razočaranja v odnosih. Pogosto nihajo med idealiziranjem in omalovaževanjem drugih. Njihovo osebno življenje je kaotično, nestabilno. 

Značilna so pogosta razočaranja, zavrnitve. Pogosto so jezni in depresivni. Kažejo šibek nadzor nad občutki in impulzi, kar lahko vodi k agresivnemu in destruktivnemu vedenju do sebe ali drugih. Z obrambnimi mehanizmi poskušajo svoje nesprejemljive lastnosti ne le projicirati na druge, ampak jih tudi pripraviti do tega, da bi se obnašali v skladu z njihovimi projekcijami. Kadar živiš s takšno osebo, se počutiš razčlovečenega in nič več ne veš, kaj je prav in kaj ne, kaj si storil in česa nisi. Čeprav dejanje prihaja od osebe z MOM, te je sposoben zmesti in prepričati, da je tvoje.

Pomembno je soočenje (tudi pri MOM), vendar takšen npr. partner običajno ni pripravljen na to. Edina rešitev je izhod – iz laži. Velikokrat pa poišče pomoč nasprotna stran, saj laži lahko močno prizadenejo in osebno ranijo človeka. Običajno se branijo, da si ti tisti, ki potrebuješ strokovno pomoč, tako pa poiščejo psihoterapevtsko pomoč le žrtve (tisti, ki živijo z osebo, ki ima MOM).

Manipulator in narcis

Tudi manipulator pokriva marsikatero motnjo. Ene smo se že dotaknili – MOM. Prav tako pa manipulatorja najdemo znotraj narcistične osebnostne motnje.

Manipulator je videti samozavestno, karizmatično, grandiozno. Popolnoma mogoče je, da je celo zelo uspešen. 

Ste se že kdaj počutili opeharjene? Vas je oseba zaradi lastnih interesov tako prežela z njimi, da ste, čeprav ste bili na začetku proti, pristali na njene psihološke igrice in se potem čudili sami sebi? Se niste več prepoznali, saj vas je nekdo ‘posilil’, vam vsilil nekaj, česar niste želeli? Morda ste srečali prefinjenega manipulatorja z rožami v rokah … Poznano?

Potem pa pojdimo še stopnjo višje …

Zlahka nam je zlezel pod kožo, kaže, da je superman? S pretiranim občutkom lastne vrednosti, ki jo sebi daje in tebi krade? Edino njegov/njen svet je pravilen, dober. Videti je samozavestno, karizmatično, grandiozno. Popolnoma mogoče je, da je celo zelo uspešen. 

Kaj pa zdaj? Narcistična motnja. Notranji svet takšne osebe pa je popolnoma drugačen kot zunanja maska. Krhek je, ranljiv, prazen, z zelo nizko samopodobo. Po drugi strani pa je narcis uspešen in tekmovalen, a tudi brezobziren do drugih za dosego svojega cilja. Izkoristi druge.

Morda ste bili na delovnem mestu že kdaj priča, kako je nadrejeni pobral vaše zasluge in si nadel medaljo zanje brez kančka sočutja do vas?

Če jim ne gre vse po načrtih, postanejo preračunljivi in maščevalni. Celo popolnoma se lahko zrušijo in padejo v depresijo. Krivec je seveda nekdo drug. V sebi pa se srečujejo z občutkom neustreznosti, tesnobo in osamljenostjo. Želijo biti sprejeti in oboževani. 

Veličastne ideje lahko nastanejo iz pomanjkanja zahtev in meja staršev – razvajenosti. Lahko pa so morali pozornost staršev pritegniti le s svojimi izjemnimi dosežki. V ospredju je potreba po potrjevanju in pohvalah. Od staršev niso prejeli dovolj sočutja, zato ga ne morejo čutiti do drugih.

Nepristna zunanja podoba se kaže skozi dvoličnost v odnosih. Takšne osebe potrebujejo jasne cilje. Držite jih na razdalji. Če zaznate preveliko kontrolo, poskušajte v komunikaciji s takšno osebo omejiti povedano na kratko in jedrnato bistvo. Če se zaplezamo v spore, raje čim hitreje poiščimo konstruktivno rešitev.

Psihopat

Tudi psihopat je lahko zelo uspešen. Je oseba, ki lahko za svoje interese posledično naredi tudi kaj dobrega za druge. Vendar nima sočutja, tako lahko v trenutku preklopi in lahko pride do skrajnosti – mučenja in uboja. Običajno ta dejanja nastopijo po poslovnem neuspehu ali težavah v odnosih.

Tu so zbrane značilnosti iz predhodnih motenj: je površinska oseba, ki ne zmore bližine, s potrebo po stimulaciji – hitro mu je dolgčas. Ima šibko kontrolo in je impulziven. Nagnjen je k manipulativnosti. Lahko je spolno promiskuiteten. Odgovornosti običajno ne čuti in hitro zaide v kriminal.

Žal jih je veliko tudi uspešnih poslovnežev. So koristoljubni in ambiciozni. Njihove odločitve so običajno neetične. Spremljata jih egocentričnost in brezsramnost.

Navzven so očarljivi in ugledni, vendar manipulativni. Ne zmorejo graditi pristnih odnosov. Zanje je ‘oltar’ moč (finančna). Imajo karizmo in so inteligentni. Do svojih podrejenih so žaljivi.

Motnja izvira iz otroštva. Lahko je posledica zlorab, zanemarjanja, zapustitve, čustveno nevarne navezanosti, antisocialnih staršev v kombinaciji z njihovim temperamentom. Največji problem je nizka frustracijska toleranca – nadzor nad svojimi impulzi.

Zdravljenje je treba pričeti že zgodaj, v mladosti. Menijo, da strokovne pomoči ne potrebujejo. Prave antisocialne psihopate je nemogoče spremeniti. Tisti, ki se zapletejo s takšnimi osebami, pa seveda potrebujejo strokovno pomoč, da lažje presežejo ovire, zberejo moč za odhod iz razmerja z njimi in zopet najdejo sebe.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam