7 nasvetov za zdravo nosečnost

Čestitke, postala boš mamica … Dogodek, ko postane vse ostalo drugotnega pomena, saj ženski že s prvim dnem popolnoma spremeni življenje.

Taka pomembna sprememba pa zahteva tudi nekaj prilagoditev življenjskega stila …Vsekakor je ena prvi reči ta, da poskrbimo za svoje zdravje in za zdravje otročička, kar vključuje vse redne preglede, posvete o teži, spremljanje krvnega sladkorja ipd. Posvetujmo se o načinu prehranjevanja in ustreznih dopolnilih za razvoj otročička ter predvsem poslušajmo svoje telo in svoje dejavnosti prilagodimo počutju …


A kljub temu bodoči mamici ostane veliko vprašanj in na pet pomembnih bomo odgovorili tukaj …

Prehrana

Kaj naj jem je skoraj vedno eno prvih vprašanj, ki si jih postavi bodoča mamica. Precej jasno je, da je treba črtati alkohol in ostale nezdrave razvade. Hrana pa naj bo pestra in uravnotežena. Če pred nosečnostjo ni bila, naj uravnotežena vsekakor postane zdaj.

Pri kalorijskem vnosu ni treba pretiravati. V prvem trimesečju naj ostane tak kot pred nosečnostjo, v drugem lahko dodamo 200 do 300 kalorij in v tretjem od 400 do 500 kalorij. Energijske potrebe vsekakor prilagodimo svojemu življenjskemu stilu in osnovni teži, ne smemo pa med nosečnostjo na dieto ali pa pretiravati s hrano, bolj pomembno je namreč, da zaužijemo predvsem dovolj beljakovin, ki so gradniki telesa. Teh naj bo od 1,2 do 1,5 g na kilogram telesne teže. 

Kakovostne beljakovine zaužijemo s skuto, piščancem, jajci, ribami, lečo ipd. Pazimo le, da izbiramo ribe, ki ne vsebujejo težkih kovin. Taki sta pogosto tuna in kraljevska skuša. Hrana mora biti tudi dovolj toplotno obdelana, da se izognemo okužbam z različnimi bakterijami. Zaužiti je treba tudi ogljikove hidrate, teh naj bo 50 % dnevne porabe in približno 30 % maščob. 

Privoščimo si kakovostno meso, avokado, stročnice, mlečne izdelke, jajca, zeleno zelenjavo, polnozrnate izdelke, jagodičevje in drugo hrano z vlakninami. 

V primeru težav z zaprtjem je odlična rešitev indijski trpotec, ki ga lahko vmešamo v jogurte, smutije ali pa preprosto spijemo z vodo.

Med nosečnostjo ne smemo na dieto ali pa pretiravati s hrano, bolj pomembno je namreč, da zaužijemo predvsem dovolj beljakovin, ki so gradniki telesa.

Če je nosečnica pred nosečnostjo vajena piti kavo in si jo zaželi tudi med nosečnostjo, si še vedno lahko privošči do 200 mg kofeina na dan, kar je toliko, kolikor ga je v skodelici kave. Lahko pa kavo zamenjamo z bolj zdravo alternativo in si privoščimo zeleni čaj matcho, ki prav tako vsebuje nekaj kofeina, a je manj močan kot kava. Odlični so npr. matcha latte napitki.

Primerni prehranski dodatki

Ker je s hrano precej težko zaužiti toliko hranil, kot jih potrebuje nosečnica in bitje, ki raste v njej, je priporočljivo jemanje prehranskih dopolnil. Izredno pomemben je folat oz. vitamin B9, ki omogoča zdrav razvoj otroka. Pomanjkanje lahko privede do resnih težav, zato ga je vsekakor dobro uživati tudi v povezavi z drugimi vitamini iz skupine B.

Pomembne so tudi omega 3 maščobne kisline, ki prispevajo k zdravju in razvoju možganov, oči in srca. Da bi se nosečnica izognila morebitnim krčem, je izredno priporočljiv tudi magnezij, za zdrav razvoj kosti in odličen imunski sistem pa poskrbi vitamin D3. Veliko nosečk se sooča tudi s pomanjkanjem železa, ki ga na naraven način zaužijemo z mesom in nekatero zeleno zelenjavo, odlična pa je tudi alga spirulina, ki telo oskrbi tudi s pomembnimi beljakovinami.

Nega telesa

Med nosečnostjo se je dobro posvetiti tudi negi telesa, saj se nosečka na ta način počuti bolje, bolj samozavestno pa tudi vpliv dobre nege na kožo in na morebiten nastanek nosečniških strij ni zanemarljiv.

S primerno nego lahko preprečimo nastanek prenekatere strije ali pa ga vsaj precej omilimo. Eno najboljših olj za nego trebuščka je naravno olje, na katero ne pomislimo takoj. To je jojobino olje. Precej bolj poznano je namreč mandljevo olje, ki pa na dolgi rok zaradi vsebnosti oleinske kisline še posebej za občutljive ni vedno primerno.

Prav vsaka mamica pa se lahko popolnoma varno in tudi učinkovito razvaja z ekološko pridelanim jojobinim oljem, ki ga lahko kasneje brezskrbno uporablja tudi za nego dojenčkove nežne kože. Gre za olje, ki je po sestavi bolj vosek kot olje, kožo pa oskrbi z esencialnimi maščobnimi kislinami in vitaminom E, ki pospeši regeneracijo. Na ta način se koža bolje obnavlja in nastanek strij je z uporabo jojobinega olja manj verjeten.

Prehranske dodatke in naravne izdelke za nego telesa so bodočim mamicam ponudili v podjetju Malinca, kjer ima že kar nekaj deklet izkušnje z nosečnostjo in materinstvom, zato vedo, kaj mamica potrebuje in kakšna nega je najboljša. 

Paket za nosečke.

Mamicam so tako poleg vseh ostalih pomembnih hranil, kot sta magnezij in vitamin D3 ponudili tudi paketek osnovnih izdelkov za nosečke. Paketek so poimenovali Paket za nosečke.

V paketu za nosečke najdemo B Kompleks s kakovostnim folatom, Omega 3 iz alg kontrolirane pridelave, ki ne vsebujejo težkih kovin in so za otroka varne, in pa ekološko pridelano jojobino olje za nego trebuščka. 

Razvajanje 

Tudi med nosečnostjo je pomembno, da ženska ostane aktivna in da, če ji zdravnik ne predpiše drugače, počne vse to, kar je že pred nosečnostjo. Če mamica počuti dobro in ni zdravstvenih zadržkov, si lahko tudi v nosečnosti privošči različna razvajanja, ki bodo pozitivno vplivala na samopodobo in počutje v spreminjajočem telesu.

Nekatere masaže so sicer res odsvetovane, še vedno pa si lahko nosečka privošči masažo rok, obraza, lasišča, ena bolj primernih terapij za nosečke pa je Bownova terapija. Veliko nosečk se v okviru priprave na lažji porod odloči tudi za akupunkturo in za hipnozo, ki lahko učinkuje tudi v primeru nosečniške slabosti.

Še ena stvar pogosto zanima nosečnice – to je spolnost med nosečnostjo.

Vemo, da nosečkam hormoni pogosto podivjajo in velikokrat se sprašujejo, če sploh smejo … Odgovor je, da če ni zdravstvenih ovir, je spolna aktivnost popolnoma varna in tudi doseganje vrhunca ne bo povzročilo prezgodnjega poroda in drugih komplikacij. 

Nekaj previdnosti se priporoča zgolj v tretjem trimesečju, ko lahko pri tovrstnih aktivnostih pride do otrdevanja trebuha, ki pa prav tako nevarno in kmalu popusti. Zaradi rastočega trebuščka in občutljivih prsi je treba biti le nekoliko bolj iznajdljiv pri položajih, v prvi vrsti pa je treba poskrbeti za udobje. Če nosečnici take aktivnosti ne ustrezajo, se lahko s partnerjem povezujeta tudi na drugačne načine.

Telesna aktivnost

Nastja in Nina

Telo mora tudi med nosečnostjo ostati močno in gibljivo, zato je primerno izvajanje nosečnicam prilagojenih vaj, ki bodo ohranjale primerno telesno kondicijo in zaradi katerih bo tudi porod lažji in še bolj edinstveno neponovljiv. 

Program vadbe za nosečnice so pripravili tudi v Malinci, kjer se je bodoča mamica Nastja Kramer Pesek povezala s še eno nosečnico, kineziologinjo Nino Strojnik. Skupaj sta pripravili strokoven in nosečnicam prijazen program Vadba za nosečnice.

Vadba za nosečnice je učinkovit program, namenjen nosečkam, ki si želijo poskrbeti za zdravo in aktivno nosečnost.

Gre za šestmesečni program, kjer se nosečka naučiti pravilnega dihanja, kako razbremeniti medenico in hrbtenico ter poskrbeti za lep porod in hitro okrevane po njem. Nosečka se lahko odloči za celoten šestmesečni program ali pa se odloči za mesečni program.

Vsekakor vadba pozitivno vpliva tako na mentalno kot fizično počutje mamice, zato jo je priporočljivo vključiti v svoj vsakdan. Veliko lahko naredimo tudi že s sprehodi.

Povezovanje z mladimi mamicami in nosečkami

Za konec pa še to – mamice, ko ste v dvomih, prestrašene ali pa preprosto potrebujete pogovor … niste same. Pogovorite se z mamo, prijateljico, ki je že mamica ali pa poiščite skupino nosečk in mamic. 

Obstajajo skupine priprav na porod, ki lahko veliko pripomorejo k samozavesti ob porodu, ženske pa podpirajo druga drugo. Tudi na spletu je kar nekaj portalov in skupin, kjer se nosečke podpirajo z nasveti. A pri tem velja opozorilo, da se oprimete predvsem pozitivnih informacij. In najpomembnejše – da si zaupate.

Članek je nastal v sodelovanju z malinca.si 

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam