7 predmetov v kuhinji, ki jih je treba čim prej očistiti ali zamenjati

Preberite, katere pogosto uporabljene kuhinjske izdelke, pozabljate očistiti in kdaj je čas za zamenjavo. Verjetnost, da sem to dogaja tudi vam, je velika. 

Nekatera najbolj umazana mesta v kuhinji so predmeti, ki jih najpogosteje uporabljate. Običajni kuhinjski pripomočki, kot so gobice, krpe za posodo in deske za rezanje, lahko postanejo gojišče mikrobov in bakterij, če jih ne čistite. Ker ti predmeti pogosto pridejo v stik s hrano, posodo ali rokami, lahko predolgo čakanje na njihovo čiščenje ali zamenjavo celo škoduje vašemu zdravju. Preberite, katere kuhinjske predmete morate očistiti in kdaj je čas, da jih popolnoma zamenjate. Nato ta opravila dodajte na seznam rednega čiščenja kuhinje, da bo vaš kuhinjski prostor ostal brez mikrobov in bakterij.

1. Deske za rezanje

Deske za rezanje so eno najbolj vsestranskih kuhinjskih orodij. Odlične so za pripravo hrane, njihova stabilna površina pa omogoča enostavno čiščenje. Poleg tega ima večina desk za rezanje dolgo življenjsko dobo, če so pravilno vzdrževane. Če uporabljate plastično desko za rezanje, jo po vsaki uporabi preprosto operite v pomivalnem stroju. Če uporabljate leseno ali bambusovo desko, jo očistite z vročo milnico.

Leseno ali bambusovo desko očistimo z vročo milnico.

Kdaj zamenjati desko za rezanje? Ko deske za rezanje pokažejo znake obrabe, kot so globoki žlebovi ali nestabilna površina, jih zamenjajte. V razpokah rezalnih desk se lahko zadržujejo škodljive bakterije, zato jih je nemogoče popolnoma očistiti.

2. Gobice

Ker gobice pridejo v stik s toliko umazanije in bakterij, se hitro (in pogosto) umažejo. Gobice vsak dan očistite tako, da jih vržete v mikrovalovno pečico ali pomivalni stroj, da uničite mikrobe. Za razkuževanje gobic lahko uporabite tudi 3/4 skodelice belila, ki ga razmešate v 2 litrih vode. Kuhinjsko gobico namakajte 5 minut in jo nato dobro sperite v topli vodi.

Gobice se v kuhinji zelo hitro umažejo.

Kdaj zamenjati gobico? Nobena gobica ne bo ali ne sme biti večna. Priporočamo, da gobice zamenjate vsak mesec.

3. Filtri za vodo

Uporaba vrča za vodo z vgrajenim filtrom je preprost in poceni način za izboljšanje kakovosti pitne vode. Toda ali se spomnite, kdaj ste nazadnje zamenjali filter v vrču? Če ne sledite proizvajalčevim priporočilom za zamenjavo, filter ne bo mogel opravljati svojega dela.

Kdaj zamenjati filter? Večino filtrov je treba zamenjati vsakih 2-6 mesecev.

4. Steklenice za vodo

Steklenice za vodo za večkratno uporabo so dobra naložba. Poleg tega, da potešijo žejo in poskrbijo za hidracijo na poti, lahko pomagajo tudi zmanjšati vaš ogljični odtis. Poleg tega lahko ob ustreznem vzdrževanju zdržijo več let. Splošno pravilo je, da steklenico za vodo umivate vsak dan. Bodite pozorni na območja, ki jih zlahka spregledate, kot je ustnik, in investirajte v podolgovato krtačo za čiščenje steklenic, s katero boste lažje dosegli dno.

Kdaj zamenjati steklenico za vodo? Zamenjajte steklenico, ko se pojavijo resni znaki obrabe, vključno z zunanjimi razpokami ali neprijetnimi vonjavami.

5. Krpe za posodo in brisače

Vaše zanesljive krpe za posodo in brisače so vas spremljale v vseh kuhinjskih razlitjih in lepljivih situacijah. Z njimi obrišete razlite tekočine, ki so iztekle na pulte, in pobrišete razlite drobtine. Čeprav so te krpe sicer odlične za brisanje površin, so vendar nagnjene tudi k mikrobom in bakterijam, ki se lahko ob njihovi uporabi prenesejo na vaše roke.

Kdaj zamenjati krpo? Da bi preprečili nastanek mikrobov, krpe za posodo in brisače zamenjajte vsak dan. Umazane brisače operite ločeno v vroči vodi in jih zamenjajte, ko postanejo raztrgane ali močno obarvane.

6. Začimbe

Ko boste naslednjič pospravljali shrambo, bodite pozorni na stojalo za začimbe. Čeprav vam kuhanje s starimi začimbami verjetno ne bo škodilo, lahko zaradi njih hrana postane manj aromatična. Ko kupite nove začimbe, na trak napišite datum nakupa in ga nalepite na začimbo, da boste natančno vedeli, koliko je stara.

Vsake toliko preverite tudi, kako stare so vaše začimbe.

Kdaj zamenjati začimbe? Vrzite začimbe vsakih nekaj let, odvisno od njihove sestave. Cele začimbe imajo običajno daljšo življenjsko dobo kot mlete.

7. Plastične posode za shranjevanje

Vsi poznamo nekoga, ki leta in leta rad uporablja stare posodice za jogurt. Toda predolga ponovna uporaba katere koli plastične posode, še posebej tiste, ki je bila namenjena hrani, je lahko nevarna. Sčasoma plastika razpade, zaradi česar se kemikalije izločajo v hrano. Po vsaki uporabi opazujte znake obrabe, kot so razpoke, sprememba barve ali nenavaden vonj, in embalažo za enkratno uporabo vedno zavrzite, ko izdelek porabite.

Kdaj zamenjati posode za shranjevanje? Po uporabi je treba plastične posode za enkratno uporabo reciklirati ali zavreči. Posode za shranjevanje za večkratno uporabo reciklirajte ali zavrzite in jih zamenjajte vsakih nekaj let. Razbarvane, popačene, razpokane posode ali posode z nenavadnim vonjem je treba zamenjati takoj.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam