7 razlogov, zakaj nikoli ne smete pozabiti na dlesni

Zobe si načeloma umivamo vsaj dvakrat na dan po približno dve minuti. To je naloga, ki nam jo vsiljujejo že od malih nog. Tudi kot starši svoje otroke učimo, da je treba skrbeti za zobe.

Tradicionalno ščetkanje je vsekakor ključni del varovanja zdravja vaših zob, vendar žal ni dovolj. Ščetke namreč dosežejo le 60 odstotkov površine zob, zato se med njimi kopičijo ostanki hrane in zobne obloge, ki lahko vodijo do bolezni dlesni. Tukaj je torej naša današnja tema. Skrb za dlesni, na katere velikokrat pozabimo.

Da ne bi zanemarili preostalih 40 odstotkov zob, je treba vsak dan uporabljati medzobno ščetko za čiščenje težko dostopnih mest. V nadaljevanju predstavljamo 7 razlogov, zakaj bi morali skrbeti za celotna usta, ne le za zobe.

Zmanjšajte tveganje za nastanek bolezni

Slaba ustna higiena je najpogostejši vzrok za bolezni dlesni, ki lahko privedejo do tega, da so vaše dlesni med ščetkanjem rdeče, otekle in krvaveče. Čeprav je to precej splošno znano, se manj kot polovica ljudi zaveda, da lahko bolezni dlesni povečajo tveganje za številne druge bolezni, vključno s sladkorno boleznijo, artritisom, boleznimi srca in celo demenco. 

Zato morate skrb za zobe in dlesni obravnavati kot bistveni del ohranjanja zdravega življenjskega sloga – tako kot telesno vadbo in zdravo prehrano. Bolezni dlesni so zelo pogoste, saj jih ima osem od desetih ljudi, starejših od 35 let, eno od oblik bolezni. Dobra novica pa je, da je mogoče blage primere odpraviti z dobro ustno higieno, vključno s ščetkanjem med zobmi.

Poskrbite za lep nasmeh 

Bleščeč nasmeh je vsem všeč in vsi si ga želimo, a ne brez razloga. Le ta namreč močno krepi samozavest, ki lahko izboljša tako vaše razpoloženje in videz. Na srečo za bleščeč nasmeh ni treba porabiti več tisočakov za zapletene postopke – pogosto je lahko tako preprost kot skrb za zobe in dlesni. S temeljitim čiščenjem boste poskrbeli, da bodo vaši zobje lepi, da obiski zobozdravnika ne bodo potrebni. Hkrati pa vaši zobje ne bodo spremenili barve. Ne pozabite, da se sijoč nasmeh začne z zdravimi zobmi.  

Verjemite, da je enostavno

Obstaja mit, da je uporaba medzobnih ščetk težka ali celo boleča, vendar to preprosto ni nujno. Poiščiteenostaven, udoben in učinkovit način čiščenja medzobnih prostorov, s katerim bodo vaša usta ostala sveža in zdrava. Izbira tovrstnih ščetk je zelo pestra. Pogovorite se s svojim zobozdravnikom, da vam bo priporočil pravilno velikost za vrzeli med zobmi, da boste našli pravo velikost zase. 

Če ohranjate čiste in zdrave zobe ter dlesni, se lahko izognete hudi zobni gnilobi in okužbam dlesni.

Izognite se slabemu zadahu 

V vaših ustih so bakterije, ki razgrajujejo beljakovine iz ostankov hrane, sline in zobnih oblog ter pri tem sproščajo pline, ki imajo neprijeten vonj. To pomeni, da je vzdrževanje dobre ustne higiene za preprečevanje kopičenja bakterij v vseh delih ust, pomembno za ohranjanje svežega vonja v ustih. In nikar ne pozabite najezik, ki ga je ravno tako treba čistiti. To lahko storite s čistilom za jezik, ki ga pogosto najdete na ščetkah na nasprotni strani ščetin. 

Ohranite svoje zobe, tako da zanje dobro skrbite

Medtem ko je izguba zob včasih veljala za neizogibni del staranja, to zagotovo ni nujno. Če ohranjate čiste in zdrave zobe ter dlesni, se lahko izognete hudi zobni gnilobi in okužbam dlesni, ki sta dva najpogostejša vzroka za izgubo zob. Ne pozabite tudi na redne obiske pri zobozdravniku, da boste čim prej opazili morebitne težave. 

Poskrbite tudi za prihranjen denar

Vsakdo, ki je moral opraviti večji poseg pri zobozdravniku, ve, da je ta lahko izjemno drag. Na srečo se lahko z vsakodnevno skrbjo za zobe in dlesni izognete številnim pogostim težavam, ki lahko kasneje povzročijo velike stroške. Poskrbite za doslednost vsak dan.

Med nosečnostjo je treba negi ust nameniti še več pozornosti

Zaradi hormonskih sprememb veliko nosečnic trpi za gingivitisom – blago obliko bolezni dlesni, ki povzroča draženje, rdečico in otekanje. Že majhne količine zobnih oblog, ki ostanejo na zobeh in okoli njih med nosečnostjo, povzročijo pretiran odziv dlesni.

Nosečnice z boleznimi dlesni lahko z ohranjanjem dobrega ustnega zdravja preprečijo poslabšanje svojega stanja. To lahko pozitivno vpliva tudi na nosečnost, zlasti pri tistih ženskah z znanim visokim tveganjem za nizko porodno težo ali prezgodnji porod.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam