9 omejujočih prepričanj, ki nas najbolj ovirajo

Ali veš, kako močna so lahko omejujoča prepričanja? Tako kot tvoja miselnost, igrajo pomembno vlogo pri oblikovanju tvoje resničnosti.

Prepričanja prežemajo skoraj vse  – tvoje misli, čustva, delovanje in vedenja. Nekatera prepričanja ti omogočijo večjo produktivnost, samozavest in ti pomagajo, da ustvarjaš življenje takšno, kot si ga želiš.

Visoka raven samozavesti je dober napovednik za uspeh. Enako velja tudi za pogum. Pogum je tisto, ko si upaš ukrepati, čeprav te na drugi strani čaka celo neuspeh, a si kljub temu upaš. So pa še druga prepričanja, ki te lahko močno omejijo. Ni pomembno, kako sposobna si v resnici, saj te ovirajo in zadržujejo na določenem mestu.  

To so omejujoča prepričanja. Zadržujejo te pred uspehom in srečo, ki si jo zaslužiš. 

Čas je, da se znebiš teh 9 omejujočih prepričanj  

Zamenjaj jih z zdravimi prepričanji, ki temeljijo na zaupanju in optimizmu. Pomagala ti bodo doseči zastavljene cilje – uspeh. Zdrava prepričanja so enako močna kot omejujoča. Razlika je le v smeri, ki jo podpirajo.

Navedla ti bom 9 omejujočih prepričanj, ki so glavni krivci za neuspeh.

»Nisem še pripravljena«

Biti pripravljen je iluzija. Nikoli nismo dovolj pripravljeni. Niti vrhunski atleti na startni črti niso. Tako prepričanje se pojavi zlasti takrat, ko se pripravljaš na velik korak. To prepričanje bo namerno prineslo dodatne ovira, ki bodo jasno pokazale na tvojo nepripravljenost.

Če čakaš, da boš 100% pripravljena, koraka ne boš naredila nikoli. Zapomni si, da je razlika med uspehom in neuspehom le v prvem koraku. Ne dovoli, da te to omejujoče prepričanje omeji že na začetku.

»Ne upam si slediti svojim sanjam, ker mi lahko spodleti«

Družba nas je naučila, da je neuspeh slab in se ga je treba sramovati. Toda resnica je, da je neuspeh del uspeha. Kadar slediš svojim sanjam in si zastavljaš visoke cilje, je morda na neki točki neuspeh neizogiben. A zapomni si: nihče ne doživi neuspeha, če se nečesa ne loti. Do končnega rezultata vedno vodijo poskusi, napake in majhni uspehi. To je učenje. Poskus je merilo poguma in želje, napaka je izziv, ki je potreben popravila, uspeh pa je tarča.

»Ne zmorem«

Ne zmorem je močno omejujoče prepričanje. Je zelo negativno. Misliti, da nečesa ne zmoreš, pomeni samouničevanje. Zadrži te na nekem mestu in ne spusti – kot drži železo beton, trdno te prikuje na določeno točko. Je najbolj zahrbtno omejujoče prepričanje, ki te zadržuje.

Vedi pa, da je rešitev povsem enostavna. Besedni zvezi »Ne zmorem«, dodaj le besedico ŠE. Torej: »Ne zmorem ŠE!« Besedica ŠE daje prostor in odpira možnosti. Daje predvidevanja, kaj pa le lahko narediš v tej smeri. Zato imej vedno v mislih stavek: »Tega še ne zmorem« ali »Tega zdaj še ne zmorem« in podobno. Ne pozabi na ŠE.

»Vse mora biti popolno«

Stremiš k popolnosti? Se pravi, da si si postavila zelo visoke standarde. Si torej perfekcionist?

Če ves čas poskušaš nadzorovati neobvladljivo/nepopolno, zapadaš v stres in tesnobo. 

Čeprav se na prvi pogled to zdi zelo dobra lastnost – najboljše ocene v šoli, najboljša v službi, vedno do potankosti urejeno stanovanje in podobno –  je to v resnici močno omejujoče prepričanje. Zadržuje te pred uspehom. Če ves čas poskušaš nadzorovati neobvladljivo/nepopolno, zapadaš v stres in tesnobo.  Ko je karkoli manj kot popolno, ni dovolj dobro. In posledično si s tem omejiš obseg, ker pozor: Resnica je, da nič ni popolno. Popolnosti ni.

Opusti perfekcionizem. Dovoli si spoznati, da kar je dobro zate, je čisto dovolj dobro. 

»Prepozno je«

Učili so nas, da je določene stvari potrebno doseči do določene starosti. Najstnik naj bi že nekako vedel, kaj bo s svojim življenje. Pri 20-ih letih naj bi začel graditi družino. Pri 30-ih naj bi gradil uspešno kariero in postal finančno stabilen, … in tako naprej vse do pozne starost, ko spet veljajo določena pravila.

Pa je to res? Resnica je, da se življenje odvija na svoj način in je brez pravil.  Ni nujno, da se drži družbeno diktiranega vrstnega reda. Torej tudi beseda »prepozno« nima tu kaj iskati. 

Ne glede na to, koliko let je še pred tabo – nikoli ni prepozno. Dokler si živa, lahko poskusiš. Omejitve ni.

»Tako pač je«

Včasih je res prav, če rečemo »tako pač je« in prepustimo zadevo naj gre po svoje. Po drugi strani pa je to lahko tudi znak, da si vrgla puško v koruzo. Videti rezultate kot fiksne, je zanesljiva pot do neuspeha. Večino stvari je mogoče spremeniti. Potreben je le čas in trud.

Zato se izvleci iz tega stanja nemoči in spoznaj, da imaš nadzor nad svojim življenjem. Imaš moč, da spremeniš karkoli. Nič ni tako kot je in nič ni fiksno, če tega ne želiš. Vedno imaš možnost sprememb.

»Nisem dovolj dobra«

To je omejujoče prepričanje, ki izvira iz primerjav. Primerjaš sebe z nekom drugim. Zanimivo je, da si za primerjavo nikoli ne izberemo nekoga, ki je manj uspešen od nas. Raje si izberemo tisto osebo, ki je boljša od nas. Problem nastopi, ko se ob tem začnemo počutiti majhne, manj sposobne, manj vredne ali podobno. Zapomni si: edina poštena primerjava, ki jo lahko izvedeš, je ta, da se primerjaš, kakšna si bila včeraj in kakšna si danes.

V času družbenih medijev ponavadi vidimo le tisto, kar ljudje pokažejo. Nikoli pa ne pokažejo resničnega ozadja. Ni nujno, da so vsak dan nasmejani, polni motivacije, zagona in srečni. Tudi uspehov ni toliko, kot jih oznanijo. Ozadje je vedno drugačno. Raziskava: teden dni brez družabnih omrežij je obrodil presunljive rezultate. Sodelujoči v raziskavah so poročali, o večjem zadovoljstvu s svojim življenjem in o bolj pozitivnih čustvenih stanjih. Nobena kritika ali neuspeh, ki so jih doživeli, niso načele njihove lastne vrednosti.

Zapomni si: sama po sebi si dovolj dobra že zato, ker si. Vedno je bilo tako in vedno bo. Lastna vrednost naj bo na prvem mestu.

»Nimam motivacije«

Veliko ljudi misli, da nima dovolj motivacije. Prepričani so, da je za spremembe in korake v pravo smer nujna samo motivacija.  

To ne bo držalo. Ne gre za pomanjkanje motivacije, pač pa za pomanjkanje smeri. Če nimaš težav pri doseganju ciljev, je to verjetno povezano s ciljem in ne z motivacijo. Postaviti cilj je lahko težavno. Cilji naj bi bili močni in drzni. Zato imej v glavi naslednje. Drzni cilj razdeli na manjše, lažje korake. Poskrbi, da boš te korake lahko vedno spremljala, beležila napredek in se pri tem vsakič nagradila. In cilji naj izvirajo iz tvoje notranje želje ali potrebe.

Ko imaš jasen »Zakaj to počnem«, bo motivacija prišla sama.

Če nimaš težav pri doseganju ciljev, je to verjetno povezano s ciljem in ne z motivacijo.

»Obstaja omejena količina denarja/uspeha/sreče in ga je težko dobiti«

To omejujoče prepričanje je korenina miselnosti pomanjkanja. Miselnost pomanjkanja temelji na prepričanju, da so denar, uspeh in podobno omejeni viri. Ne moremo jih imeti vsi in jih je težko pridobiti. Če verjameš, da obstaja pomanjkanje, se osredotočaš ravno na to. V svoje življenje privabiš še več stresa in zaskrbljenosti. Primerjaš se z drugimi, srečnejšimi in uspešnejšimi in istočasno biješ neskončno bitko z »Vesoljem«. Vedi pa, da na takšen način omejuješ vse svoje potenciale.

Ko si hvaležna za to, kar imaš in verjameš, da je tega v izobilju, pritegneš v svoje življenje še več. Ko vidiš, kaj vse imaš, tudi dobro, veš, kako si do tega prišla. To je dobra popotnica za privabljanje novega obilja. Če pa se osredotočaš na stvari, ki jih nimaš, si na takšen način zapiraš vrata. Omejiš se z miselnostjo pomanjkanja in ne dovoliš, da se tvojo potenciali poženejo v iskanje obilja – ki ga je res veliko.

Kako premagati omejujoča prepričanja?

Pomisli, kaj si resnično želiš. Kako izgleda tvoje sanjsko življenje? Ali na poti do tja obstaja nekaj, kar ti morda to preprečuje? Če je tako, ugotovi, ali tega resnično ne moreš doseči. Ali je to dejstvo ali samo tvoje omejujoče prepričanje.

Zato: zamenjaj omejujoča prepričanja s prepričanji, ki ti služijo in ti krepijo moč

Prepoznaj jih in se odloči – »Ne služijo mi več«, zdaj je čas, da jih nadomestiš s tistimi, ki te bodo pripeljala do ciljev. Kako lahko na najbolj enostaven način izvedeš spremembe?

Omejujoče prepričanje, ki me zadržuje   –   močno prepričanje, ki me podpira

Nisem pripravljena. – Najboljši čas za začetek je sedaj. 

Ne upam si slediti svojim sanjam, ker mi lahko spodleti. – Neuspeh je del uspeha.

Ne zmorem. – Še ne morem.

Vse mora biti popolno. –  Nihče ni nikoli popoln. Tako kot je, je popolno.

Prepozno je. – Dokler sem živa, lahko vedno poskusim.

Tako pač je. – Jaz imam nadzor nad svojim življenjem.

Nisem dovolj dobra. – Sem dovolj, vedno sem bila in vedno bom.

Nisem motivirana. – Postavljam si jasne, srčne/notranje cilje in vem, kaj je moj zakaj.

Denarja/uspeha/sreče je v omejenih količinah. – Denarja/uspeha/sreče je v izobilju in nenehno priteka k meni.

Alenka Dijak je diplomirana Hipnoterapevtka  – klinična (medicinska) hipnoza, učiteljica čuječnosti in meditacij, certificirana Life coachinja. Hipoterapijo izvaja na področjih: odvisnost od hrane, pomanjkanja samozavesti, koncentracije, fokusa, težave pri javnem nastopanju, strahovi in fobije, odvajanje od kajenja, vodi pa tudi tečaje za samo-hipnozo.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam