Ali lahko jemo bolj zdravo in uredimo svoj odnos do hrane?

Obstaja razlika med omejevanjem hrane in izogibanjem določenemu živilu, ker ne ustreza vašemu telesnemu ali duševnemu zdravju.

Če vaše telo na primer kriči o laktozni intoleranci, ni nujno, da se počutite omejeno, če na zabavi preskočite krožnik s sirom ali poiščete različice svojih najljubših jedi brez mleka. To je le eden od načinov, kako poskrbeti zase.

Gre za zamisel o iskanju “produktivne hrane”, ki povečuje užitek in dobro počutje hkrati. Iskanje teh živil – ta so edinstvena za vsakega posameznika in nanje vplivajo vaše telo, vzgoja, etika in življenjski slog. Miselnost, ki temelji na produktivni hrani, se sprašuje: Kaj je tisto, zaradi česa se počutim dobro?

Poiščite svojo produktivno hrano

Znanost lahko uporabimo za oblikovanje “popolne” prehrane za svoje splošno zdravje, a če ne upoštevamo življenjskega sloga, jo je težko izvesti. To je klasična kultura prehranjevanja: spodbujanje ljudi, da sledijo določenemu načinu prehranjevanja, ki se ne prilega njihovemu življenju. Če ste si kdaj rekli: “Vem, kaj naj naredim, le da tega ne počnem,” potem verjetno še niste našli svoje produktivne hrane.

Produktivna hrana je tista, ki je videti dobro, je dobrega okusa, ima dober vonj in se ob njej dobro počutite. Z miselnostjo produktivne hrane iščemo živila, ki so prav tako vznemirljiva za čute kot za naše zdravje. Ker imamo vsak svoje preference in prehranske potrebe, se točno določena živila, ki jih štejemo za produktivna, pri vsakem razlikujejo. Iskanje lastnih je ključ do tega, da boste lahko dosegli tisto sladko točko, kjer se vaša izbira hrane naravno in brez napora uskladi s potrebami vašega telesa.

Hrana, ki jo jeste, vam mora biti všeč

Obstajata dve pravili: Hrana, ki jo jeste, vam mora biti všeč in mora biti enostavna. Naučili so nas, da bo, če želimo jesti zdravo hrano in se osredotočiti na prehrano, to naporno, nekoliko mukotrpno opravilo. To preprosto ni res.

Hrana, ki jo jeste, vam mora biti všeč in mora biti enostavna.

Iskanje vaše produktivne hrane lahko traja dlje časa in zahteva predanost. Razumevanje svojega telesa, preferenc in želja lahko vključuje veliko iskanja, izobraževanje o prehrani ter poskuse in napake. Morda se boste morali odvaditi dogme, zaradi katere se počutite v nasprotju z živili, ki jih imate radi. Morda se boste morali zavezati, da boste spremenili nekatere svoje prehranjevalne vzorce – na primer zmanjšali vnos sladkorja, alkohola ali preveč predelanih živil, ki lahko oblikujejo navade in zameglijo vaše želje.

Živila je treba poznati

Prvi korak je prepoznavanje živil, ki morda niso produktivna za vas, drugi pa iskanje rešitve za vsako od njih. Če na primer obožujete sladoled, vendar ste ugotovili, da vam mlečni izdelki povzročajo prebavno nelagodje, sladkor pa tesnobo, koliko ste v resnici uživali v sladoledu? Morda se vam zdi iskanje okusa brez mlečnih izdelkov in z manj sladkorja kompromis, vendar vam bo morda omogočil, da boste v sladoledu uživali bolj svobodno, ker ne bo imel neprijetnih stranskih učinkov.

4 koraki do odkrivanja produktivnih živil

Poiščite motivacijo

Ugotovite svojo motivacijo. Poiščite vsaj eno motivacijo za zdravo prehranjevanje, ki jo lahko občutite razmeroma takoj, na primer več energije, prebavno ugodje ali boljše razpoloženje. Sprememba telesne teže, čeprav je za nekatere povsem sprejemljiv cilj, a je nezanesljiv motivator. Če teža za vas ni motivacija, poiščite drug razlog, ki vas bo spodbudil k izboljšanju prehrane.

Poiščite reakcije na hrano

Odkrivajte morebitne reakcije na hrano, da se boste lahko informirano odločali o najboljših živilih za vaše telo. Vodenje dnevnika hrane in življenjskega sloga vam lahko pomaga povezati točke med tem, kako se počutite ob hrani v trenutku, ko jo jeste, in tem, kako se počutite po njej. Poskusite se izogniti aplikacijam, ki štejejo kalorije – zlahka se osredotočimo na številke, pri produktivni hrani pa gre za več kot to.

Če želite narediti še korak dlje, je izločitvena dieta zlati standard za odkrivanje reakcij na hrano. Pri omenjeni dieti iz prehrane za določen čas odstranite eno ali več živil, nato pa živila ponovno uvedete, da lahko spremljate morebitne spremembe simptomov. Najraje začnem z živili in snovmi, ki so pogosto najmanj produktivne: gluten, mlečni izdelki, sladkor, alkohol ali kofein. Izločite jih lahko vse ali pa eno po eno za obdobje dveh do štirih tednov. 

Kakšne so lahko reakcije na določeno hrano?

Simptomi reakcije na hrano so lahko utrujenost, tesnoba, možganska megla, napihnjenost, zgaga, zaprtje, akne, ekcemi ali druge kožne reakcije in drugo. Ljudje pogosto niti ne prepoznamo, da smo imeli te simptome, dokler ne odstranijo sprožilcev in se začnemo počutiti bolj živahne in polne energije. In ko povečate svoja pričakovanja glede tega, kako se želite počutiti vsak dan, običajno dajete prednost prizadevanjem, da bi se tako počutili.

Hrana je več kot to, kaj jemo

O prehrani razmišljajte kot o več kot le o tem, kaj jeste. Poleg hrane je veliko dejavnikov, ki vplivajo na vašo izbiro hrane in na to, kako presnavljate to, kar jeste. Dokazano je, da kronični stres, anksioznost in depresija povzročajo povečano željo po sladkorju, rafiniranih ogljikovih hidratih in slanih prigrizkih, ki so bili ustvarjeni za ustvarjanje presežkov. Pomanjkanje spanja na primer poveča raven stresa, in ko smo pod stresom in utrujeni, naše telo hrepeni po energijsko bogatih živilih, kot je sladkor. Hkrati – in iz istih razlogov – nam običajno primanjkuje motivacije za načrtovanje hranilno bogatih obrokov. Hrana, ki jo v takšnih situacijah izberemo, ohranja krog stresa, tesnobe, depresije in utrujenosti. Vendar se kolo vrti tudi v drugo smer: Gibanje in bivanje v naravi lahko na primer izboljšata vaše razpoloženje, raven energije in spanec, hkrati pa povečata vašo motivacijo in sposobnost izbire, ki bolj podpira vaše zdravje.

Začne se z enim obrokom

Začnite z enim produktivnim obrokom in nato nadaljujte. Ni vam treba imeti vseh odgovorov naenkrat. Pravzaprav boste dosegli boljše rezultate, če se boste osredotočili na en obrok naenkrat. Pomaga, če si ta obrok zapišete – morda v zapiske na telefonu ali na beležko v kuhinji. Ko enkrat odkrijete en obrok, boste lažje našli tudi druge. Kmalu boste ugotovili, da večina živil, ki jih jeste, spada na seznam produktivnih jedi. Kar zadeva ostale, se življenje dogaja, in ko je vaše osnovno počutje dobro, se boste navadno vrnili tja.

Ne glede na to, kakšni so vaši cilji na področju zdravja in dobrega počutja, je prava preobrazba v procesu, rezultati pa pridejo z doslednostjo. Če boste našli svoja produktivna živila, ne boste le veliko bolj uživali v procesu doseganja svojih ciljev, temveč boste lažje nadaljevali z uživanjem teh živil. Pri tem ne gre za žrtvovanje ali omejevanje. Gre za način, kako poskrbeti zase in še toliko bolj vzljubiti to, kar jeste.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam