Angelska krila za vsako dnevno sobo

Rastlina raznobarvnih listov, subtilna, a hkrati tako izredno markantna. Kaladij (Caladium). Verjetno je v zadnjem obdobju prevzela tudi vas, če je še nimate, ste za to rastlino zagotovo že slišali. Govorim o tropski gomoljasti rastlini z imenom caladium, iz družine araceae.

Če malo pretiravam, lahko rečem, da toliko kot ima rastlina različnih vzorcev listov, toliko ima tudi različnih imen: angelska krila, Jezusovo srce, slonova ušesa …

Kaladij zraste nekje do 70 cm visoko in lahko tvori izredno košato solistje. Cveti, vendar je cvet nemarkanten. Vzgaja se predvsem zaradi pisanih in izredno atraktivnih listov. V našem stanovanju jo lahko gojimo kot samostojno lončnico. Zaradi izredno pisanih listov za kaladij izberemo bolj minimalističen okrasni lonec, ker drugače lahko vse skupaj izpade preveč kičasto. Lahko pa kaladij umestimo tudi znotraj naše džungle, med naše ostale lončnice in bo lepo popestril našo zeleno oazo. 

Kaladij ima rad vlažno in toplo okolje. Idealna temperatura je med 20–25 °C. Lahko tudi nekoliko več. Zalivamo pogosto in nikoli ne pustimo, da se zemlja do konca posuši. Občasno rosimo, vendar ne po listih, sploh pa ne po novo nastalih, ker lahko začnejo gniti. V večini knjig lahko preberemo, da ne prenaša direktnega sonca, vendar lahko iz prakse povem, da ji nekaj ur jutranjega sonca izredno prija. Tako postane rastlina še bolj čvrsta in košata. Zelo dobro uspeva tudi na terasah, kamor jo lahko spomladi, ko je dovolj toplo, tudi prenesemo. 

V večini knjig lahko preberemo, da ne prenaša direktnega sonca, vendar lahko iz prakse povem, da ji nekaj ur jutranjega sonca izredno prija. Tako postane rastlina še bolj čvrsta in košata.

Problem nastane v jeseni, ko se njihova rast ustavi. Na to temo dobim vedno veliko vprašanj. Kaj pa sedaj? Listi se sušijo in odpadajo, kaj delam narobe? Nič. Večina namreč ne ve, da je kaladij gomolnica, kot so naprimer narcise. Zato preko zime potrebuje mirovanje. V mojem videu lahko vidite, kako najbolje pripravite vašo rastlino na zimsko spanje.

Torej, s septembrom počasi zmanjšujemo zalivanje rastline, ko se zemlja popolnoma izsuši in opazimo, da ne tvori več novih poganjkov in se listi sušijo, takrat ji porežemo liste. Gomolje previdno vzamemo iz lonca in jih otrebimo zemlje. Gomolje nato zakopljemo v suhe granule, sam najraje uporabljam vulkansko kamenje. Vse skupaj postavimo v temen in suh prostor, kjer je temperatura v povrečju okoli 10 °C. Tako v mirovanju, seveda brez zalivanja, bodo vaše čebulice kaladija prezimile. Spomladi pa jih bomo posadili v novi sveži substrat in rastlina bo še lepša in bogatejša kot je bila prejšno sezono. 

Prezimovanje kaladija v 6-ih korakih:

  1. S septembrom počasi zmanjšujete zalivanje vaše rastline.
  2. Ko se zemlja popolnoma izsuši, ji porežete liste. 
  3. Gomolje previdno vzamete iz lonca in jih otrebite zemlje. 
  4. V lonček s suhimi granulami, najbolje vulkanskim kamenjem, zakopljete gomolje rastline. 
  5. Vse skupaj postavite v suh, temen prostor, kjer je temperatura čez zimo ne pade pod  10°C. Tako v mirovanju, seveda brez zalivanja, bodo vaše čebulice kaladijuma prezimile. 
  6. Spomladi pa jih boste posadili v novi sveži substrat in rastlina bo še lepša in bogatejša kot je bila prejšno sezono. 

Jana lahko spremljate tudi na instagramu, na profilu Botanistbyheart.

Komentirajte

Vsak petek našim bralkam, ki so prijavljene v novičke Nepremagljive, pripravimo ekskluzivno vsebino, ki jo prejmejo izključno samo prijavljene bralke, na svoj email naslov. 

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam