Vsebino omogoča EKO ŠKRNICL

Da nismo jedle prav, se nam pozna na hlačkah

»Zdravje je zelo preprosto, mi reče nasmejana Petra Kordež, prehranska svetovalka iz Eko Škrnicla,« ki kar brbota od energije. Ampak če je res tako preprosto, zakaj smo pa potem toliko bolni? Jo vprašam.

Nasmehne se in mi pove, da se je po drugem porodu tudi ona, ki je bila od nekdaj športnica in je pazila na prehrano ter zdrav življenjski slog, počutila povsem brez energije, utrujena je bila že zjutraj, ko se je zbudila, četudi je otrok celo noč spal.

»Odločila sem se, da nekaj naredim. Začela sem raziskovati in ugotovila, da se ne zavedamo fizioloških procesov, kako delujejo, da večinoma delujemo proti njim in da telesu ne namenjamo dovolj pozornosti ter da mu zares vsak dan nudimo prave pogoje. Saj veste, zdrava ženska lahko z dobro energijo naredi zelo veliko.

Ko smo v dobri energiji, zmoremo narediti marsikaj. 

Velik problem je, ko pride stresna situacija. In ko smo zakisani, torej znotraj zapackani, ker na dnevni bazi ne nudimo telesu pravih pogojev, marsikaj pride na plan, ker prej nismo poskrbele za to, da bi telo delovalo optimalno. Naše telo je inteligentno in če mu dajemo prava navodila ves čas, vsak dan, je telo sposobno obnove in je sposobno samo sebe zdraviti,« poudari Petra, mene pa zanima, kakšna navodila naj dam svojemu telesu, da bom pokala od energije, tako kot moja sogovornica.

Prehranska svetovalka Petra Kordež

Pojem kar dva zajtrka 

»Preden sem ugotovila, kaj početi, da bom imela toliko energije, kot je imam zdaj, sem se tudi jaz spraševala, zakaj sem se zbudila nenaspana, zakaj sem težko hodila v hrib, zakaj sem utrujena, izmučena, zakaj imam težke noge … In sem ugotovila, da zato, ker sem zvečer jedla rižoto, polento, proseno kašo … Ko sem začela raziskovati, kako naše telo deluje v posameznem delu dneva, ko sem mu dala pravo gorivo in nisem več izpuščala zajtrka, privoščila sem si celo dva – enega ob 6.30 in enega ob 8.30, ko sem tortico pojedla zjutraj namesto zvečer, za zadnji obrok pa sem, najmanj tri ure pred spanjem, telesu raje privoščila zelenjavno enolončnico ali skledo solate s stročnicami, se je moje počutje zelo hitro spremenilo. Že po enem tednu sem bila zjutraj bolj lahkotna, misli pa so bile jasnejše.

Poleg nujnega zajtrka (ali celo dveh) zdaj poskrbim za kosilo najmanj do druge ure, po tem času pa telesu dodajam le še popoldansko malico in večerjo, ki bazirata na veliko zelenjave, ogljikovi hidrati in beljakovine pa so le v obliki stročnic, semen in oreščkih. Razlika v energiji in počutju je res velika, tako pri meni kot pri vseh ženskah, ki jim svetujem in se mi prihajajo zahvaljevati.

Naša prehrana, naše navade namreč vplivajo tudi na naše hormone.

Sem redna uporabnica probiotikov, dvakrat letno naredim kuro po tri mesece, ker se zavedam, da sevi dobrih kultur potrebujejo vsaj 8 tednov, da ustvarijo stabilne kolonije v našem črevesju. Po treh mesecih jemanja imam tri tedne pavze, potem pa jih spet jemljem 7 dni zapored in tako nadaljujem z jemanjem naprej. Enako svetujem tudi ljudem, ki prihajajo do nas in če upoštevajo ta proces jemanja, se stvari izboljšajo, seveda ob upoštevanju kakovostnega prehranjevanja, gibanja in pitja dovoljšne količine kakovostne vode. Opažam, da ljudje povečini probiotikov ne uporabljajo pravilno in četudi se ob jemanju počutijo bolje, jim probiotiki ob nepravilni uporabi ne morejo dati vsega, kar bi jim lahko. Najbolje je, da se jih dosledno jemlje vsak večer pred spanjem – tako se bodo lažje ustvarile stabilne kolonije dobrih bakterij, saj se telo med spanjem ne bo ukvarjalo z vsemi tistimi procesi, s katerimi se ukvarja čez dan, temveč počiva in se obnavlja. Je pa res pomembno, da se držimo te rutine in ne vzamemo probiotika le takrat, ko se počutimo slabo.«

Kako probiotiki pomagajo našim hormonom? 

»Povsem preprosto je,« pravi prehranska svetovalka: »Naše telo deluje kot velik stroj. In če naše črevesje nima pravega pH-ja, črevesje ne more delovati optimalno, posledično pa se tudi hormoni obnašajo drugače. Naša črevesna flora je odgovorna tudi za hormonsko ravnovesje. 

Tudi sama je redna uporabnica probiotikov, dvakrat letno naredi kuro po tri mesece.

Če bom zvečer pojedla npr. zelenjavno juho s čičerko in lečo ali si privoščila pisano solato, bo probiotik zvečer lažje opravil svoje delo. Če pa zvečer jemo preobilno in imamo ‘kočerjo’ namesto večerje, telo tega ne bo moglo ustrezno absorbirati, ker v tem času tega preprosto ni sposobno. Posledično svoje telo kvarimo, namesto da bi ga zdravili, saj s pravimi pogoji ustvarimo kakovostno razstrupljanje, kar je v popoldanskem in večernem času tudi zelo pomembna naloga našega telesa. Po tretji uri je treba našemu telesu dati priložnost, pojesti takšen obrok, da se bo telo lahko kakovostno razstrupljalo, ne pa, da ga bo pri tem ovirala hrana, ki ni primerna za ta čas v dnevu in nas bo zato še bolj zapacala in zakisala. Moje priporočilo torej je, da po tretji uri ne uživamo preobilnih obrokov, temveč telesu dodajamo hranila, ki so pretežno nevtralna (veliko, veliko zelenjave). Ne pozabimo pa se odpraviti v posteljo vsaj dve uri pred polnočjo.

»Ker nismo dobro jedle prvo polovico dneva, ko je absorpcija hranil 100 %, si zvečer močno želimo hrane, ki za naše telo takrat ni več primerna.«

Hranila se 80–100-odstotno absorbirajo le od 3. ure zjutraj do 3. ure popoldan in če jemo belo moko, sladkor, procesirana živila po tem času, telo tega preprosto ne zmore absorbirati. Sladkorje, na primer, lahko absorbira 100 % le do 9. ure zjutraj in če si že morate privoščiti rogljiček ali tortico, si ju privoščite do devetih zjutraj.

Opažam, da ne znamo več jesti preproste hrane

»Naša ženska odgovornost je poskrbeti za obroke vsakega družinskega člana,« pravi sogovornica, ki opaža, da smo pri hrani začeli komplicirati, da ne znamo več jesti preproste hrane, ker je na voljo vsega preveč. »Najbolje je jesti kot reven kmet. Predelana hrana res ni dobra, niti za naš hormonski niti za imunski sistem. Veliko ljudi pravi, da ne ve, kako kuhati sezonsko. Obenem ni prav, da ves čas kuhamo eno in isto, potrebujemo ideje. Zato smo se povezali z  Nino Zorčič in Sandro Salihovič, ki pripravljata zdrave in slastne sezonske recepte ter razveseljujeta z res odličnimi idejami. Objavljamo jih v sklopu našega bloga //LINK/// https://www.eko-skrnicl.si/blogs/strokovni-nasvetu . Obenem pa si moramo življenje poenostaviti. Enolončnico lahko skuhamo za tri dni in jo hranimo v hladilniku, zdaj ko prihajajo hladnejši dnevi, pa lahko tudi na balkonu. Ogromno stvari imamo lahko nakuhanih – od prosene in ajdove kaše do riža …« 

Je sladkor kriv za viroze?

Pa smo pri sladkorju … Petra svetuje, naj se ga izogibamo, kolikor je le mogoče, saj zasluzi in zakisa telo, kar vodi v bolezen. »Tudi ko pridejo viroze, ne bomo zboleli ali bomo le milo zboleli, če bomo pazili, kakšno gorivo dajemo svojemu telesu,« opozarja Petra in doda: »Danes je treba poskrbeti in podpreti svoje telo, saj ne vemo, kaj bo prinesel jutri. Naše telo ne pozna kompromisov. Nam kot ženskam, ki skrbimo za družino, mora biti to pomembno. Dati si moramo vsaj pol ure gibanja na svežem zraku vsak dan. In ko se odločamo, kaj bomo jedle, se vprašajmo, kako se želimo počutiti naslednje pol ure – ali potrebujemo energijo ali hočem biti zaspana? Če bomo jedle njoke s smetano in sirom, bomo čez pol ure postale zaspane in še to – potrebovale bomo košček čokolade. Če nam telo sporoča, da je utrujeno, mu torej  nismo dale pravih navodil in ustvarjamo začarani krog.«

Zakaj zvečer hlepimo po kalorični hrani?

»Zvečer se sprostimo, adrenalin in kortizol se nehata izločati prekomerno, in takrat imamo občutek, da se moramo napolniti, da se bomo bolje počutili. Bolje je popiti 2 dl vročega čaja ali toplo zelenjavno juhico, kot pa takrat naročiti pico. Poskusite in videli boste, koliko bolje se boste počutili,« spodbuja Petra, ki razlaga, da si zvečer želimo jesti, ker zjutraj nismo jedli.

Vam je prizor kaj znan? Zvečer se sprostimo, adrenalin in kortizol se nehata izločati prekomerno, in takrat imamo občutek, da se moramo napolniti, da se bomo bolje počutili.

»Če zjutraj dam telesu pravo hranilo, dovolj vlaknin, dovolj beljakovin in polnovrednih ogljikovih hidratov, telo ne bo potrebovalo obilnih večerij. Če pa mu do tretje ure tega ne damo, so naše celice lačne in ko se zvečer umirimo, telo začne hlastati po prigrizkih.« Petra nato primerja naše telo z avtom – če mu bomo dali napačno gorivo, nas ne bo vozil naokrog … tako kot telo ne bo zmoglo narediti za nas vsega, kar si bomo želeli, če mu ne bomo dali tega, kar zares potrebuje.

Da nam bo lažje …

Naša sogovornica predlaga, da poleg pravilnega vnosa hranil hodimo zgodaj spat in tudi tako pripomoremo k hormonskemu ravnovesju, zjutraj pa vstanemo še pred drugimi, da lahko v miru poskrbimo zase. »Tako ne bomo trpele za toliko težavami, kot zdaj mučijo ženske – zavedati se moramo, da imamo vaginalne težave tudi zato, ker naša črevesna mikroflora ni dobra. Ko smo ugotovili, koliko žensk ima tovrstne težave, smo pri Ekoškrniclu naredili poseben probiotik, ki podpira tako vaginalno kot črevesno floro ter našo kožo, čez dan pa si pomagamo podpreti svoje telo tudi z adaptogenimi zelišči, kot sta maca in ashwagandha ali menowell, če smo v obdobju menopavze Tako lahko ob ustrezni prehrani, ki je bogata  z zeleno zelenjavo, različnimi semeni, vlakninami, stročnicami, polnovrednimi žiti, kot so ječmen, prosena kaša, ajdova kaša, kvinoja, poskrbimo za dober pH in tako hranimo dobre bakterije. Če so dobre bakterije nahranjene, je v črevesju ravnovesje, naše telo pa lahko nemoteno deluje.«

Vnet mehur in zasluzena rodila

»Hudo mi je, ko vidim, koliko žensk se vrti v začaranem krogu vnetij mehurja,« mi pove sogovornica. Če bi takoj, ko opazimo, da ni vse, kot bi moralo biti, začele jemati probiotike z brusnico in DM-nozo, ki delujeta po principu gašenja požara, bi lahko vnetje hitro ustavile, tako pa se to razbohoti in pomagamo si z antibiotiki. Ti pa nas peljejo v začarani krog, saj sesuvajo črevesno floro. Če med antibiotično terapijo ne jemljemo probiotikov, je naše telo na veliki preizkušnji.

»Če smo telo pacali celo življenje, ne moremo pričakovati, da bo čisto v enem mesecu.« 

Druga težava, ki me izjemno žalosti, je zasluzenost naših rodil in posledično vnetja. Tega je tako veliko! A če bi iz svoje prehrane črtale izdelke iz bele moke, kot so testenine, njoki, štruklji, pekovski izdelki, sladkor, vse mlečne izdelke, med njimi so jogurti, skute, siri, mleko, ki proizvajajo sluz, torej zasluzujejo tudi naša rodila, bi se stanje takoj izboljšalo, bistvena razlika bi se pokazala že v enem mesecu, v treh pa bi se počutile povsem drugače. Rafinirana prehrana (bela moka) zasluzuje naša rodila, kar povzroča, da nastajajo ciste, miomi, kandida. V tem primeru je zelo pomembno, da uživamo pravo hrano ob pravem času ter izločimo vse, kar je belo – belo moko, mlečne izdelke, vse, kar vsebuje sladkor, razen sadja.

Potem mi Petra zaupa, kako lahko še hitreje kot s slabim počutjem vemo, da je čas za alkanizacijo s špinačnim smutijem in probiotiki: če je na hlačkah sluz, to pomeni, da smo telesu dale napačna navodila s prehrano. »Zakaj so Azijke bolj zdrave? Ker ne jedo take hrane, po kakršni posegamo me,« zaključi najin pogovor Petra Kordež.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam