Vsebino omogoča malinca.si

Trije super recepti z granatnim jabolkom

Granatno jabolko je eno tistih sadežev, ki morda niso tako pogosto na našem jedilniku, saj gre za sadež, ki je malce bolj eksotičen. Uživati je potrebno njegova semena, ki pa jih je kdaj prava umetnost izbezati iz samega sadeža. Pa vendarle ni tako težko in se zaradi pozitivnih lastnosti tudi izplača nekoliko bolj potruditi. 

Granatno jabolko je namreč prava zakladnica vitaminov in mineralov. Poleg visoke vsebnosti vitaminov B5, K, C in celo kalija, vsebuje kar tri vrste antioksidantov, ki telo varujejo pred prostimi radikali. Antioksidantov naj bi ta sadež vseboval celo več kot zeleni čaj, ki je eden najbolj znanih napitkov z antioksidanti. 

Deloval naj bi antibakterijsko in protivirusno, z njegovo pomočjo naj bi se lažje bojevali proti nekaterim vrstam raka, proti visokemu krvnemu tlaku, sladkorju v krvi, artritisu in srčno-žilnim boleznim. Gre torej za izjemen sadež, zato si ga le čimvečkrat privoščimo. Svežega ali pa v različnih jedeh.

Granatno jabolko lahko uporabimo v različnih receptih, a najprej ga je treba odpreti …

Verjetno se je že čisto vsak kdaj vprašal, le kako naj na najbolj preprost način iz sadeža granatnega jabolka dobim semena.

In zelo mogoče je, da so bili tisti prvi poskusi takšni, da so se končali s kopico zmečkanih semen in sokom, ki je tekel tako po prstih kot tudi kje drugje. Naprimer po oblačilih, od koder ga je presneto težko odstraniti.

Najlažje je, če z ostrim nožem odrežemo vrh granatnega jabolka – tistega s kronico oziroma muho. Potem pogledamo, kje so semena in tam, kjer jih ni, naredimo vzdolžne zareze. Na ta način bomo lahko granatno jabolko razdelili na rezine, kot bi razprli pomarančo, ki pa se na eni strani še drži skupaj. Belo sredico lahko zdaj na preprost način odstranimo. 

Potem si pripravimo posodo, v katero damo malo vode. Razprto granatno jabolko obrnemo in s kuhalnico nežno potolčemo, da začnejo semena padati v vodo. Kar ostane na rezinah, čisto nežno izbezamo ven s prsti. Z rezin bomo tako čisto preprosto dobili vsa semena, ki se pri tem ne bodo poškodovala. V posodi bodo semena potonila na dno, vse drugo, kar bi po naključju padlo v vodo, pa bo plavalo na gladini. Semena bomo tako očiščena lahko uporabili v receptih.

Kako lahko uporabimo semena granatnega jabolka?

Semena granatnega jabolka lahko uporabimo tako v sladkih kot tudi slanih jedeh. Odlično se podajo v solate in sladice, pripravimo pa lahko tudi odlične napitke, ki se še posebej podajo na praznično okrašeno mizo, saj je sezona granatnega jabolka ravno med septembrom in januarjem, torej v jesenskem in zimskem času.

Vitaminska solata

Okusna in zdrava solata z granatnim jabolkom

Če želimo pripraviti odlično solato, bogato z vitamini, je morda malce nenavadna, a resnično odlična kombinacija kodrolistnega ohrovta in granatnega jabolka. Poleg kopice vitaminov in antioksidantov je takšna solata tudi pravo gurmansko doživetje.

Sestavine:

 • 2 velika lista kodrolistnega ohrovta
 • pest rozin
 • polovica granatnega jabolka (semena)
 • mehki ali feta sir
 • parmezan

Preliv:

 • limonin sok
 • žlička medu
 • olivno olje
 • sol

Priprava: 

Ohrovt natrgamo ali narežemo na manjše listke ter dodamo rozine, semena granatnega jabolka in koščke mehkega sira. Za preliv zmešamo limonin sok, žličko medu, olivno olje in sol. Količine prilagodimo svojemu okusu in premešamo. Po vrhu solate naribamo parmezan in postrežemo. 

Sladica ali zajtrk v kozarčku z granatnim jabolkom

Granatno jabolko je s svojim čudovitim okusom odlično za pripravo sladic ali pa preprostih sadnih zajtrkov, ki bodo poskrbeli za dodatna hranila. 

Sestavine:

Priprava:

V eni posodici zmešamo skyr jogurt, kokosov sladkor in chia semena. V drugi posodici kosmiče namočimo v malo vode. Medtem ko se namakajo, na majhne koščke narežemo ananas in olupimo ter očistimo granatno jabolko. Potem pa damo po plasteh v kozarec jogurt, kosmiče in sadje. Na koncu dodamo še plast granatnega jabolka in vse skupaj posujemo z grobo nastrganim kokosom.

Limonada z granatnim jabolkom

Namesto običajne limonade, si lahko pripravimo bolj zanimivo različico z granatnim jabolkom in sladilom brez kalorij. Čudovita barva limonade z granatnim jabolkom je prava paša za oči, zato si jo lahko privoščimo tudi ob posebnih in prazničnih priložnostih.

Sestavine:

 • 1 granatno jabolko
 • 2 limoni
 • 1,5 l mineralne vode
 • 4 žlice eritritola (sladilo brez kalorij) ali drugega poljubnega sladila

Priprava: Olupimo in očistimo granatno jabolko, dodamo sladilo in 2 dl mineralne vode. V mešalniku dobro premešamo. Uporabimo lahko tudi palični mešalnik. Potem mešanici dodamo sok ene limone in pol ter prelijemo s preostankom mineralne vode. Preostalo polovico limone narežemo na tanke rezine, ki jih dodamo v limonado. Po želji lahko dodamo tudi nekaj celih semen granatnega jabolka.

Recepti so nastali v sodelovanju z Malincinimi ambasadorkami. 

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam