Nataša nas vsake toliko na svojih socialnih omrežjih “podraži” s fotografijami sveže zelenjave, ki jo pridela na domačem vrtu in jedmi, ki jih pripravi iz nje.
Televizijsko voditeljico smo Nepremagljive prosile, da z nami deli nekaj najljubših receptov za brezmesni jedilnik.
“Pri nas doma kuhamo vsak dan in se veselimo vsakega domačega obroka. Včasih sva kuhali skupaj z Ano, saj sem jo že od malega navduševala nad pripravljanjem hrane. Zdaj se velikokrat od srca nasmejim vnučkoma, ki vedno sproti povesta, da babi Nataša kuha daleč najboljše in da ji dedi vedno pomaga. David in Dan si največkrat zaželita bučke v omaki in pire krompir,” pravi ponosna babica.
Ekološko in samooskrbno
Ker z možem veliko delava doma, imava ta privilegij, da lahko zato vsak dan pripraviva tri obroke, malic vmes pa ne štejem. Hahahahah … Ker imava velik vrt, na katerem pridelujeva ekološko zelenjavo in tudi nekaj sadja, lahko rečeva, da sva skoraj samooskrbna. Pa še za Anino družinico kaj ostane.To se nama zdi velika vrednota in bogastvo. Tako pripravljava veliko različnih zelenjavnih jedi, enkrat na teden tudi ribe. Meso se na naših krožnikih zelo redko znajde. Včasih kakšen košček iz ekološke kmetije.
Kuhava skupaj in se zraven tudi zabavava. Sicer pa je sploh mesenje kruha, ki ga pečeva enkrat ali dvakrat na teden, moževo delo. Peka brezglutenskega kruha z drožmi zahteva kar nekaj znanja in spretnosti, kar je Dino “naštudiral” v nulo. Jaz samo izbiram moko, vedno malo drugačno mešanico, ostalo prepustim njemu, jaz samo nadziram.
V naših letih, ko nam je zdravje še bolj pomembno, sva vedno bolj pozorna tudi na posodo, v kateri se jedi pripravljajo. Veliko ljudi kuha v posodah, iz katerih lahko aluminij prehaja v hrano in naprej v naše telo. Aluminij pa povzroča hude bolezni. Zato pri nas kuhamo in pečemo izključno v francoskih posodah in pekačih Le Creuset iz 1001 Dar. Te visoko kvalitetne litoželezne posode in pekači nam dajejo garancijo, da jemo zdravo in varno ter zelo okusno hrano.
7 NATAŠINIH RECEPTOV ZA VSAK DAN
Poleg veliko zelenjave, za priloge pripravljava krompir, kaše, kvinojo, riž in sladki krompir. Zelenjavne jedi so lahko kuhane ali pečene, vedno jih narediva malo drugače. Veliko uporabljava ekološke začimbe in najine shranke domačega drobnjaka, kapucink, portulaka in drugih zdravih dobrot, ki jih shranjujeva v olivno olje. Obožujeva tudi solate, zato so pri nas dnevno na jedilniku, ponavadi tudi dvakrat. Uporabljava zdrave maščobe, med katerimi je zlati ghee, konopljino in olivno olje ter avokado. Prav avokado ne manjka v najinih smutijih, s katerimi začenjava dan.
Dušeni file orade z zelenjavo in kvinojo
Potrebujemo:
- file orade
- zelenjavo (korenček, zeleno, peteršiljevo korenino, por …)
- olivno olje, olive Kalamata, kapre
- sol, česen, bio limono
- ekološke začimbe Sonnentor (bio začimbe za ribe, šetraj, mešanico celih poprov, rožmarin)
- ekološko kvinojo
- belo vino
- žlico kisle smetane
- drobnjak
Kadar nimamo veliko časa za pripravo kosila, je dušeni file ribe (lahko je losos, orada, brancin) z zelenjavo odlična ideja, saj lahko skoraj vse že prej pripravimo in potem samo še skuhamo.
File ribe umijem in dam v nižjo litoželezno posodo Le Creuset, v katero sem prej nalila malo vode, toliko, da je pokrito dno in dodala sol, česen, olivno olje, limono, narezano na rezine, kapre, olive in rožmarin. Zraven fileja dam v posodo še na trakove narezano zelenjavo. Jaz največkrat izberem korenček, zeleno, peteršiljevo korenino, por, pa tudi kolerabico ali cvetačo in brokoli, kar imamo doma v hladilniku.
Zavrem in potem pokrijem s pokrovko in počasi na nizkem ognju dušim, da je riba kuhana, zelenjava pa še čvrsta. Minuto pred koncem dodam še piko na i – mešanico Sonnentor ekoloških začimb za ribe, v kateri so peteršilj, timijan, bazilika, luštrek, rumeno gorčično seme, limonska trava in cvetovi plavice. Dodam še pol dl belega vina in glavni del jedi je pripravljen. Vsa ta zelenjava, začimbe, olivno olje in vino, dajo jedi posebno božanski okus.
Zraven se je istočasno v drugi posodi kuhala kvinoja, ki sem ji na koncu dodala šetraj. Malokdo ve, kako zelo zdravo živilo je kvinoja, pri nas je zato velikokrat na jedilniku. Vsebuje namreč veliko beljakovin in esencialnih aminokislin, največ je lizina, pa veliko mineralov: kalcija, magnezija, fosforja, železa in vlaknin. Bogata je tudi z omega 3.
Odlično kosilo je pripravljeno, na krožnik dodam samo še malo zelenjavne dekoracije, lahko tudi žlico kisle smetane z domačim drobnjakom in mešanico poprov. Zraven pa seveda še veliko skledo solate, ki pri nas ne manjka pri nobenem kosilu.
Zelenjavna omaka s sušenim paradižnikom in stročjim fižolom
To omako pri nas obožujemo, poleti jo pripravim s svežim fižolom z našega vrta, pozimi pa uporabim vloženega. V naših omakah nikoli ni nobene moke, gostim jih z zelenjavo in ekološkimi sušenimi paradižniki v steklenih lončkih Byodo. Brez njih pri nas skoraj ni kosila, saj izboljšajo veliko jedi. Pomembne so tudi začimbe, ki dajo jedem posebno aromo, so pa tudi dobrodošle pri vseh, ki nam je mar za naše zdravje, saj vsebujejo veliko antioksidantov. Če so seveda ekološke, brez pesticidov.
Potrebujemo:
- zlati ghee maslo
- por
- korenček, gomoljno zeleno, korenino peteršilja
- papriko
- nekaj svežih paradižnikov
- ekološke začimbe Sonnentor (bazilika, origano, šetraj, lovorjev list in bio začimbe za golaž, v katerih je med drugimi tudi sladka paprika, črni poper, ožepek, pekoča paprika, kumina …)
- Byodo – Pesto rosso – sušene paradižnike v olju
- pest stročjega fižola
- polento
- jajček
- regrat
- fermentirano zelenjavo
- ekološko limono
- konopljino olje
- česen
Na zlatem ghee maslu popražim por. Ko postekleni in zadiši, dodam še narezani česen in drugo zelenjavo, narezano na koščke. Nekaj časa dušim in dodam še paradižnik ter prej skuhani stročji fižol. Vse skupaj zalijem z vodo (toliko, da je zelenjava pokrita), pokrijem s pokrovko in kuham cca 15 minut.
Nato dodam piko na i – sušeni paradižnik Pesto Rosso in ekološke začimbe Sonnentor, ki sem jih naštela zgoraj. Ena mojih najljubših začimb je origano, ki “paše” na vse jedi s paradižnikom. Origano je tudi eden najmočnejših antioksidantov na svetu, vsebuje pa tudi veliko vitaminov in mineralov – vitamin A, B6, C, K, E, železo, magnezij, kalcij, kalij.
Ko dodam vse začimbe, pustim le še toliko, da skupaj s sušenim paradižnikom malo povre in jed je gotova.
V mojih posodah lahko čaka tudi pol ure, saj zadržijo toploto.
Zraven ponavadi postrežem polento z zelišči, lahko pa tudi pire krompir ali ajdovo kašo. Polento skuham in jo nalijem v manjše posodice, namaščene z zlatim ghee maslom, na vrh potresem začimbe. Zraven postrežem tudi skledo solate. Na tržnici sem dobila prvi letošnji regrat, mu dodala fermentirano zelenjavo, česen in jajček.
Solato pri nas zabelimo s soljo, sokom ekološke limone, česnom in konopljinim oljem.
Ajdove palačinke s skuto in rdečim zeljem
Potrebujemo:
- ajdovo moko
- kvinojino mleko
- droži (gre tudi brez njih)
- domača ekološka jajčka
- radensko
- zlati ghee maslo
- ekološke začimbe Sonnentor – bio začimbe za enolončnice
- albuminsko skuto
- sol
- motovilec, grah in fermentirano zelenjavo
- konopljino olje
Palačinke naredim iz ajdove moke, ki ji dodam kvinojino mleko in žlico droži, ki jih vsak teden nahranim za peko kruha, uporabljam jih tudi za druge jedi. Masi primešam še domači jajček in malo radenske. Pustim eno uro in šele nato spečem palačinke.
Na zlatem ghee maslu popražim na drobno narezano rdečo čebulo in rdeče zelje, narezano na manjše koščke. Ko se praži, dodam Bio začimbe za enolončnice Sonnentor, ki vsebujejo paket zanimivih začimb, ki dajo poseben okus. To so žajbelj, kurkuma,česen, bazilika, divji timijan, čili, ingver in ameriški slamnik. Ko je zelje mehko, še posolim in odstavim z ognja.
V stekleni posodi pa zmešam albuminsko skuto, dva rumenjaka in sol.
Pečene palačinke najprej namažem s skutnim nadevom, nanj pa dodam še nadev rdečega zelja z zelišči. Omamno diši in res je odličnega okusa.
Palačinke zavijem in če mi ostane še kaj mase, jo dodam za okras na vrhu palačink. Pekač, v katerem pečete hrano, mora biti iz kvalitetnega materiala, saj le tako lahko zagotovimo dober okus hrani in nič nezdravih snovi, ki bi iz slabih materialov med peko lahko prehajali v hrano.
Pečem 15 do 20 minut na 180 stopinjah Celzija.
Zraven palačink gre solata, v kateri je poleg motovilca tudi grah ter fermentirana zelenjava. Ta je na našem pultu skupaj s kalčki vso zimo in jo tako lahko dodajam različnim jedem. Ker je fermentirana zelenjava že slana in kisla, dodam samo še malo konoplinega olja in solata je pripravljena.
Testenine iz črnega riža z zeleno omako in pečenimi paprikami
Potrebujemo:
- testenine iz črnega riža
- blitvo, koprive, portulak in kapucinko
- zlati ghee maslo
- por
- mešanico ekoloških začimb Sonnentor
- česen, peteršilj, sol
- kislo smetano, lahko ovseno
- paradižnik, češnjevec
- Byodo začimbni preliv z balzamičnim kisom in baziliko
- paprike
- konopljino olje
- limono
Zadnja leta je izbor testenin, ki ne vsebujejo glutena, kar velik. Pri nas imamo radi testenine iz črnega riža, omake pa prijagajamo našemu razpoloženju. Včasih naredim tudi omako, ki na prvi pogled ne izgleda kaj posebnega, ampak okus je pa res božanski. Če pa povem, kaj vse je v tej zeleni omaki, se jo pa res splača kdaj narediti. Ko je sezona vrta, gredo sestavine direktno z naših gredic, pozimi pa iz kozarcev, ki smo jih pripravili za ozimnico. Testenine skuham po navodilih, medtem ko se kuhajo, pa pripravim omako.
Na vrtu naberem blitvo, koprive, portulak in kapucinke. Vsaka od naštetih vrtnin v sebi skriva bogato zakladnico sestavin za dobro počutje in zdravje. Koprive so sploh rastlina, ki bi morala biti dnevno v naši hrani (jaz jo dam ščepec v vsakdanji smuti – posušeno in zdrobljeno). Kapucinka vsebuje veliko vitamina C in je odlična za krepitev imunskega sistema. Je naravni antibiotik in ima učinek tudi na naša dihala. Olajša izkašljevanje sluzi, pomirja kašelj in uničuje bakterije. To je le nekaj njenih učinkov, ima jih pa še veliko, največ v mladih listih in cvetovih, ki jih pobiramo z vrta. Portulak je vrtna plevel, ki smo ga pri nas pred leti nosili na kompost, potem pa smo izvedeli, da med drugim vsebuje tudi veliko omega 3 in ga od takrat uporabljamo v naši kuhinji in ga tudi shranimo za zimo v olivnem olju.
Torej – vso to zelenje najprej operemo in blanširamo v slani vodi, nato damo na cedilo, da se odteče.
Na zlatem ghee maslu popražimo por in dodamo naše zeleno “zlato”. Meni ena najljubših Sonnentorjevih mešanic začimb so bio začimbe za krompir, ki jih dodam tudi te moji omaki. Vsebujejo namreč sestavine, ki s svojo aromo jed zelo obogatijo. To so peteršilj, rožmarin, česen, šetraj, morska sol, čebula, cvetovi plavice, origano, sladka paprika, ognjič, galgant in črni poper. Dodam začimbe in pomešam in še malo podušim, če je premalo slano, dodamo še sol. In obvezno nekaj strokov česna in svežega peteršilja.
Na koncu s paličnim mešalnikom zmiksam našo omako, lahko pa pustimo tudi malo večje kose. Preden jo prelijem čez odcejene testenine, vmešam še nekaj žlic kisle smetane, lahko tudi ovsene.
Na koncu samo še okrasimo s češnjevimi paradižniki in cvetovi kapucink, žlico kisle smetane in dodamo nekaj kapljic Byodo bio začimbnega preliva z balzamičnim kisom in baziliko. Za okras in okus.
Na koncu samo še okrasimo s češnjevimi paradižniki in cvetovi kapucink, žlico kisle smetane in dodamo nekaj kapljic Byodo bio začimbnega preliva z balzamičnim kisom in baziliko. Za okras in okus.
Zravan brezglutenskih testenin z zeleno omako se prileže solata iz pečene paprike, ki jo začinim s sokom limone in konopljinim oljem, ter dodam veliko česna ter seveda sveže domače kalčke. Ker nam je letos paprika na vrtu odlično uspevala, smo je veliko tudi spekli in shranili za zimo. Tako nam zdaj pride še kako prav.
Pečena zelenjava z začimbami in krompir z blitvo in koprivami
Zelenjava se lahko pripravi na veliko načinov. Pri nas doma imamo najraje pečeno na zlatem ghee maslu. Ni važno, katera zelenjava se peče, če ji dodamo začimbe, je zelo okusna in tudi zdrava. Najboljšo aromo naredi pečen žajbelj.
Za današnji recepti sem uporabila:
- cvetačo
- por
- bučke
- rdeče zelje
- korenček
- ekološke začimbe Sonnentor: žajbelj, lovor, origano, šetraj
- zlati ghee
- krompir
- blitvo, koprive
Zelenjavo dobro umijemo in osušimo. Razporedimo jo po pekaču, ki smo ga prej namazali z zlatim ghee maslom. Zelenjavo posolimo in ji dodamo začimbe. Nepogrešljiv pri peki zelenjave je žajbelj. To je zelišče, ki mu pripisujejo veliko zdravilnih učinkovin, vsebuje pa tudi nepogrešljivi vitamin K, ki je pomemben za dobro kri in zdrave kosti. Zaradi vsebnosti čreslovine in grenčine, žajbelj spodbuja delovanje žolča in jeter ter tako pomaga prebaviti mastno hrano.
Jaz vedno dodam še lovor, origano in šetraj. Tudi šetrajevi lističi v sebi skrivajo veliko zdravilnih učinkovin, med drugim preprečujejo želodčne tegobe, zato ga dodajamo jedem, ki napenjajo. Ponavadi so to stročnice, pa tudi zelenjavne jedi. Šetraj ima tudi protiglivično in protibakterijsko delovanje.
Pečico nastavimo na 180 stopinj Celzija in pečemo približno 20 minut. Vmes nekajkrat vzamemo pekač iz pečice, zelenjavo premešamo in pogledamo, kako se peče. Če se nam zdi, da bi se lahko prijela dna, dodamo malo vode ali belega vina.
Sicer pa nas čudovite vonjave kmalu prepričajo, da je zelenjava z začimbami pečena. Zraven postrežemo kuhani krompir, ki mu dodamo blanširano blitvo in koprive – ščepec zdravja in lepe zelene barve.
Prav privlačne barve so tiste, ki dajo jedi dodano vrednost in navdušijo za zelenjavne jedi tudi otroke. Vsaj pri nas je tako.
Fižolova juha, pečen sladek krompir in solata
Fižolove juhe pri nas skuhamo vedno malo več, da jo imamo za dva dni.
Drugi dan se ponavadi kam odpravimo in pridemo domov lačni, zato se juha samo pogreje, zraven je dober tudi samo domači kruh.
Današnji jedilnik pa ima poleg močne fižolovo juhe zraven še pečen sladki krompir z ohrovtom in skledo solate. Meso pri takšnem kosilu res ni potrebno.
Za današnji recept sem uporabila:
- rdečo čebulo
- olivno olje
- korenček, hokaido bučke, brokoli, cvetačo, koromač, zeleno, česen
- kuhan fižol v zrnju
- Sonnentor ekološke začimbe za golaž in čarobna cvetlična sol z ljubeznijo
- Byodo sušeni paradižniki Pesto rosso in bio balzamični kis z granatnim jabolkom
- sladki krompir
- ohrovt
- žajbelj, lovorjev list, šetraj, origano
- motovilec, radič, avokado, paradižniki
- jajčka
Moje fižolove juhe so pripravljene iz zelenjave, ki jo podušim na rdeči čebuli ali poru. Najprej na olivnem olju podušim čebulo, ko postekleni, dodam narezano zelenjavo: korenček, hokaido bučke, brokoli, cvetačo, koromač, zeleno, česen.
Dodam ekološko zelenjavno kocko in vse skupaj še nekaj minut mešam in nato zalijem z vodo. Ko je zelenjava še čvrsta, dodam še skuhan fižol in začimbe.
V fižolovo juho stresem tudi nekaj mešanice ekoloških začimb Sonnentor za golaž, v kateri so sladka paprika, čebula, česen, kumina, morska sol, ožepek, črni poper in pekoča paprika. Nato pa še lovorjev list, origano in šetraj.
Vse skupaj pokuham in na koncu dodam še Byodo sušene paradižnike Pesto rosso, brez katerih si fižolove juhe ne predstavljam več (moški pa si lahko dodajo še Byodo Pesto Arrabbiato, v katerem so sušenim paradižnikom, dodani še pekoči feferoni).
V moje jedi nikoli ne dodajam kakršnekoli moke, tudi fižolove juhe nikoli ne gostim z moko, ampak jo zgosti zelenjava.
Ko je vse skupaj kuhano, vzamem iz juhe lovorjeve liste in s paličnim mešalnikom jed zmiksam in okrasim s kalčki, smetano in paradižnikom.
Medtem, ko se je na štedilniku kuhala fižolova juha, se je v pečici pekel sladki krompir z ohrovtom. Sladki krompir nam je letos na vrtu bogato obrodil, zato ga večkrat spečemo kot prilogo in je res okusen, sploh če mu dodamo še rožmarinovo sol, žajbelj in čebulico, ki mu dajo poseben okus in aromo. Pečem ga na olivnem olju, približno 25 minut na 180 stopinj Celzija in ga med pečenjem večkrat premešam.
Zraven sem naredila še solato iz radiča in motovilca, ki sem ji dodala avokado, paradižnik in kuhana jajčka.
Takšna solata je najbolj okusna, če ji dodamo malo bio balzamičnega kisa z granatnim jabolkom (Byodo je garancija za visoko kvaliteto in ekološki proizvod) in konopljinega olja. Solimo pa lahko s čarobno cvetlično soljo z ljubeznijo, da našo jed tako tudi začinimo.
Šparglji v pečici in fermentirani basmati riž s kapucinkami
Za konec pa še en recept za nedeljsko kosilo, ki bo s svojim okusom in barvami navdušil vse družinske člane.
Ena naših najljubših nedeljskih jedi so špargljeve jedi, sploh odkar pripravljamo to okusno zelenjavo z domačega vrta.
Najbolj enostavna priprava so pečeni šparglji, ki jim v pekač, ki smo ga naoljili z olivnim oljem, dodamo tudi nekaj druge zelenjave. Lahko por, čebulo, korenček, rdeče zelje, paradižnik … Zraven lahko postrežemo samo krompir v kosih, proseno ali ajdovo kašo, lahko pa tudi basmati riž z olivami, zelišči in kapucinkami.
Za današnji recept sem uporabila:
- šparglje
- por, čebulo, korenček, rdeče zelje
- paradižnik
- olivno olje
- zlati ghee
- basmati riž
- albuminsko skuto
- kalamata olive
- radič
- motovilec
- kalčke
- baziliko in drobnjak v olju
- limono
- Sonnentor ekološke začimbe za enolončnice in solatne začimbe ter sol, origano in šetraj
- Byodo balzamični kis z jabolki
Jaz vedno gledam, da je zelenjava različne barve. Če imam, dodam tudi svežo papriko, ki je odlična v tej kombinaciji. Obvezen dodatek so začimbe. Jaz sem izbrala mešanico ekoloških začimb Sonnentor za enolončnice, saj vsebuje žajbelj, kurkumo, česen, baziliko, divji timijan, čili, ingver in ameriški slamnik. Drobno mlete začimbe se skoraj ne vidijo, dajo pa pečenim špargljem poseben aromatičen okus.
Pečemo na 180 stopinj Celzija, približno pol ure. Vmes nekajkrat vzamemo pekač iz pečice in malo potresemo, po potrebi dodamo še malo olivnega olja. Pečene lepo zložimo na krožnik in dodamo še dve ocvrti jajci.
Zraven pečenih špargljev sama naredim še kakšno prilogo, ki jo na mizo postavim kar v posodi, da si vsak vzame sam, kolikor želi. Lahko je to samo kuhani krompir, lahko prosena ali ajdova kaša, kvinoja … Ali pa ekološki basmati riž. Jaz riž pred kuhanjem še fermentiram, ker imam v hladilniku na razpolago ajdove droži. Dam ga v posodo z vodo, skupaj z žličko droži. Zakaj? Ker je hitreje kuhan in veliko lažje prebavljiv. Kuhani riž stresem v posodo, ki sem jo prej naoljila s kalamata olivami v olivnem olju in premešam. Dodam sol, šetraj in origano ter za nekaj minut pustim na ognju, da se okusi prepojijo. Preden dam na mizo, okrasim jed z zdravilnimi kapucinkami, ki imajo res veliko antioksidantov in so naravni antibiotiki. Največ jih je v cvetovih in mladih listih.
Zraven sem naredila še dve solati, eno paradižnikovo s skuto in olivami ter domačo baziliko. Namesto olja in soli sem dodala domači drobnjak v olju s soljo in pokapala z limoninim sokom. Druga solata je z radičem, motovilcem, kalčki in paradižnikom. To sem zabelila z bio balzamičnim kisom z jabolki in olivnim oljem ter dodala Sonenntor solatne začimbe, v katerih so poleg soli tudi druge začimbe, ki naredijo solato še posebej okusno.
Verjemite, na koncu so bili prav vsi krožniki in posode prazne. Takšno kosilo ni le dobro, ampak z veliko zelenjave in solat ter začimb naredimo tudi veliko za svoje dobro počutje in zravje. Tudi zdravniki in številni strokovnjaki že priznavajo, da prav z domačo, ekološko hrano lahko za sebe in svoje najdražje naredimo zelo veliko. Zato naj nam ne bo škoda časa za to.