Intuicija proti tesnobi: Razlika med notranjim glasom in strahom

Ste že kdaj imeli tisti občutek v trebuhu? Vaši občutki temeljijo na intuiciji. Zdi se, da so fizična manifestacija vaših instinktov.

Včasih so ti instinkti lahko zaščitniški in vam dobro služijo. Če pa imate pogosto občutek utesnjenosti, ki ne temelji na resnični nevarnosti, se morda soočate s tesnobo. Tesnoba in intuicija imata veliko podobnosti. Obe sta lahko na primer vključeni v sprejemanje odločitev. Vendar pa vam odločanje na podlagi tesnobe dolgoročno morda ne bo koristilo. Po drugi strani pa vam lahko intuicija pomaga ohranjati meje. Toda kako lahko razlikujete med njima?

Kaj je tesnoba?

Tesnoba je občutek zaskrbljenosti ali strahu. Je normalno človeško čustvo, ki se je razvilo skozi evolucijo, da bi ljudje ostali varni, kadar bi lahko obstajala potencialna nevarnost. Na primer, ljudje postanejo bolj pozorni, ko v temni sobi slišijo nenavaden hrup, zato ker um pošilja signale, ki vas opozarjajo, da to, kar je povzročalo hrup, morda ni varno. Ko je vir zvoka razkrit in veste, da ste na varnem, občutki tesnobe običajno popustijo.

Kakšni so simptomi tesnobe?

Tesnobe ne doživlja vsaka oseba na enak način. Simptomi se lahko razlikujejo od osebe do osebe, odvisno od njene osebnosti, življenjskih izkušenj in vrste tesnobe, s katero se spopada. Obstajajo nekateri simptomi, ki so pogosto povezani z anksioznostjo, kot so:

 • stalne misli in občutki zaskrbljenosti
 • težave s spanjem ali ohranjanjem spanca
 • utrujenost
 • občutek nemira ali napetosti
 • razdražljivost
 • bolečine v želodcu, glavoboli in druge telesne bolečine
 • težave s koncentracijo

Ni nujno, da so simptomi, ki jih oseba doživlja, ekstremni. Nekateri ljudje, ki se soočajo s socialno anksioznostjo, na primer zardevajo, imajo povišan srčni utrip, se počutijo nesamozavestne ali težko vzpostavijo očesni stik, ko se znajdejo v družabnih situacijah, ki sprožajo njihovo tesnobo. To, da ne doživljate hujših simptomov, še ne pomeni, da ne čutite tesnobe.

Kaj so anksiozne motnje?

Včasih tesnobni občutki ostanejo in so stalno prisotni. Kadar oseba doživlja stalne misli o zaskrbljenosti ali premišljevanje, čeprav ni prisotna nobena nevarnost, se to imenuje anksiozna motnja. Anksiozne motnje se lahko sčasoma poslabšajo in lahko ovirajo splošno počutje in vsakdanje življenje osebe. Obstaja več različnih vrst anksioznih motenj. Njihova razvrstitev temelji na situacijah/okoljih, zaradi katerih je oseba zaskrbljena, ali se počuti tesnobno. 

Kaj vključujejo nekatere različne vrste anksioznih motenj?

Generalizirana anksiozna motnja – pretirana tesnoba ali zaskrbljenost zaradi različnih tem, kot sta delo ali videz, ki ju je težko nadzorovati.

Panična motnja – nenehno in nepričakovano doživljanje napadov panike, ki ga spremljajo spremembe v socialnem vedenju in strah pred naslednjim napadom panike.

Socialna anksiozna motnja – strah pred socialnimi situacijami, kot sta pogovor z drugimi ali vzpostavljanje očesnega stika, ki osebi povzroča stisko in vpliva na njeno socialno vedenje.

Specifične fobije – zanje je značilen vztrajen in iracionalen strah pred nečim, kot so pajki ali zaprti prostori, ki povzročajo velik stres in vedenje, da se teh stvari izogibamo.

Različne anksiozne motnje imajo lahko različne sprožilce in učinke na vsakdanje življenje osebe. Oseba s socialno anksioznostjo se lahko na primer zaradi strahu pred interakcijo z drugimi vzdrži obiskovanja zabav ali družinskih srečanj. Po drugi strani pa se lahko oseba s panično motnjo izogiba dejavnostim, pri katerih se ji poveča srčni utrip, na primer vadbi, saj so fizični občutki lahko podobni napadom panike.

 Kaj je intuicija?

Intuicijo lahko opišemo kot zavedanje, da je nekaj res, ne da bi za to imeli kakršen koli dokaz. Predstavljajte si na primer, da je vaš otrok izgubil domačo nalogo. Iz nekega čudnega razloga se vam zdi, da je morda v košari za perilo. Ko preverite in ugotovite, da je domača naloga prav tam, je to intuicija.

Intuicijo lahko opišemo tudi kot slutnjo o določeni situaciji, ki vas lahko usmeri k določeni odločitvi. Nekateri ljudje intuicijo označujejo kot svoj notranji kompas ali notranji občutek. Ljudje doživljajo intuicijo brez zavestnega razmišljanja. Gre za spoznanje, ki se samo pojavi v umu in telesu in ki ga je lahko še posebej težko prezreti.

Ali vodi intuicija v pravo smer?

Ljudje pogosto verjamejo, da jih intuicija vodi v pravo smer. Če imate slab občutek glede novega partnerja ali nove službe, lahko te misli, ko se vam ne izide, pripišete intuiciji. Intuicija je lahko zaščitni mehanizem.

Vendar so lahko občutki in misli, ki jih povzroča intuicija, zelo podobni mislim in občutkom, ki jih doživljamo med epizodo tesnobe. Če vaše vedenje usmerja tesnoba in ne intuicija, potem morda sprejemate odločitve, ki niso v vašo korist. Na srečo obstaja nekaj načinov, ki pomagajo razlikovati med tesnobo in intuicijo.

Tesnobe ne doživlja vsaka oseba na enak način.

Kakšne so ključne razlike med intuicijo in tesnobo?

Razlikovanje med intuicijo in tesnobo je lahko težavno iz več razlogov. Prvič, oba občutka lahko doživljate hkrati. Če ste na primer v težavni situaciji, lahko imate občutek, da bi morali oditi, hkrati pa ste lahko zaskrbljeni zaradi svoje varnosti.

Drugi razlog, zakaj je težko razlikovati med intuicijo in tesnobo, je, da obe povzročata podobne občutke v telesu. Intuicija in tesnoba lahko povzročita, da se počutite bolj pozorni, da opazite, kdaj se vam kaj ne zdi v redu, ali da se v določeni situaciji počutite neprijetno.

Kako lahko ugotovite, ali vaše odločitve vodi intuicija ali tesnoba? Obstaja nekaj načinov, kako ju ločiti.

Miselni vzorci

Kadar oseba doživlja intuicijo, ta ne vključuje sklepanja ali aktivnega razmišljanja. Pravzaprav se intuicija pojavi brez namernega spoznavanja. Gre za notranji občutek, zaradi katerega se vam v zvezi z določeno situacijo zazdi, da vas bo prešinilo. Ta občutek v želodcu ali misel, ki se pojavi v glavi, se lahko pojavi takoj in sčasoma postane vse močnejša.

Kadar oseba doživlja tesnobo, jo pogosto spremljajo stalne misli o skrbi in razmišljanje. Oseba aktivno razmišlja o situaciji ali dogodku, zaradi katerega se počuti tesnobno. Gre za tako imenovane miselne vzorce, ki lahko ustvarijo izkrivljen pogled na svet.

Oseba z anksioznostjo lahko na primer nenehno tehtajo prednosti in slabosti neke situacije. Lahko pa se osredotoči na določeno podrobnost ali dogodek, ki jo je vznemiril. Ko ima čas, da razmisli o številnih različnih, pogosto negativnih stvareh, ki bi jih lahko pomenile, lahko ta element obravnava kot “namig” ali “opozorilni znak”.

Občutki in čustva

Intuicija lahko privede do dobrih in slabih občutkov v zvezi z ljudmi, dogodki in situacijami. Ko na primer v službi spoznate novega prijatelja, vam lahko intuicija pove, da bo ta oseba v vaše življenje prinesla veliko sreče. Ali ko ste na prvem zmenku, ki se izredno dobro odvija, vam lahko intuicija pove, da je oseba, s katero ste na zmenku, “tista prava”.

Anksioznost običajno spremljajo negativna čustva, kot so občutki strahu, skrbi in razdražljivosti. Zato so misli ali odločitve, ki jih spodbuja tesnoba, običajno negativne narave, medtem ko so tiste, ki jih spodbuja intuicija, lahko negativne ali pozitivne.

Če nenehno doživljate negativne misli ali občutke, si morda želite vzeti nekaj časa in jih ovrednotiti. Ali so se pojavile kar tako, od nikjer, ali so jih miselni vzorci spremenili v skrb? Ali imate kdaj pozitivne občutke ob novih odnosih ali dogodkih ali se zdi, da so vsi povezani z bolj negativnimi čustvi?

Motivacija 

Intuicija in tesnoba imata pogosto različne motive. Intuicija lahko osebi pomaga pri razvoju in sprejemanju dobrih odločitev. Če na primer vidite oglas za delovno mesto, ki vas zanima, vas lahko intuicija spodbudi, da se prijavite. Imate vpogled, da ste pripravljeni sprejeti nov izziv in poskusiti nekaj, kar ste si vedno želeli.

Anksioznost je pogosto motivirana s strahom in željo, da bi se ohranili na varnem. To velja za vse vrste situacij. Anksioznost vam lahko na primer prepreči, da bi se ponoči sami sprehajali po temnih ulicah, saj se bojite za svojo varnost. Ali pa lahko tesnoba osebi reče, da ne bi smela še naprej hoditi z nekom, ker bi ji ta oseba lahko zlomila srce.

Normalno je, da želite biti varni. In v mnogih primerih je to dobra prednostna naloga. Če pa vaše odločitve vodi tesnoba (in ne intuicija), lahko v imenu varnosti in udobja zamudite neverjetne priložnosti.

Intuicija ali tesnoba? Vprašanja, ki si jih zastavite.

Razlike med intuicijo in tesnobo lahko uporabite za izdelavo miselnega kontrolnega seznama, kadarkoli se sprašujete, kako razlikovati med njima. Nekaj vprašanj, ki si jih lahko zastavite, je:

 • Ali imam občutek, da se moram zaščititi? Če je tako, zakaj in pred čim?
 • Ali se mi nenehno pojavljajo misli o tej določeni situaciji?
 • Ali se zdi, da se moje misli kopičijo v vse bolj negativne in zaskrbljujoče?
 • Ali pogosto razmišljam o prihodnosti ali preteklosti?
 • Ali sem že kdaj prej imel/-a isto misel/občutek? Če da, v kakšni situaciji so se pojavile?
 • Kako se počutim v svojem telesu? Ali mi utripa srce ali imam občutek, da imam metuljčke?
 • Kako sem prišel do svoje odločitve/rešitve? Ali sem o tem razmišljal, se o tem pogovarjal z drugimi ali sem preprosto vedel?
 • Ali je to priložnost, ki si jo želim uresničiti? Če je, katere ovire me ovirajo?

Anksioznost lahko povzroči, da se dogodki, ki so vznemirljivi, zahtevni ali zahtevajo ranljivost, zdijo kot grožnja. Zaradi nje lahko prehitro odnehate ali zamudite potencialne priložnosti. Prisluhnite svojemu telesu in poskušajte razumeti, od kod prihajajo vaše misli in občutki. Sami sebe poznate bolje kot kdor koli drug, zato ste odlična oseba, ki lahko ve, ali govori vaše črevesje ali gre za tesnobo. 

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam