Izjemno preprosta in okusna japonska miso juha

Danes vam predstavljamo miso juho, ki je značilna za japonsko kulinariko. Pri njih sicer prevladuje ribja hrana in vsem znani suši. Vse bolj pa so priljubljene tudi juhe, ki so izjemno preproste, a ukusne in zdrave. Sama sem iskala recept, ki ima malo kalorij ter tako naletela na miso juho. Zelo japonsko je tudi, da si srečen in zadovoljen, kar ob tej juhi zagotovo boste. Všeč mi je tudi, da je malo sestavin.

Zgodba o zgodovini misa

Med 8. in 12. stoletjem je bil miso rezerviran samo za izbrance, predvsem plemstvo in duhovnike. Za tem je postal hrana samurajev, skrivnost pripravljanja miso paste pa so kmalu osvojili tudi nekateri kmetje, zato se je občasno znašel tudi na mizi običajnih ljudi.

V 15. in 16. stoletju se je na ozemlju Japonske odvijalo več vojn in prav miso naj bi bil zaslužen za marsikatero zmago. Po tem obdobju je miso postal izjemno razširjen, recepti za njegovo pripravo so se izpopolnili in vzniknilo je mnogo različic, od preprostejših do kompleksnih, od poceni do prestižnih.

Evropa je morala na prihod misa še malo počakati. V naše kraje ga je zaneslo šele v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je George Ohsawa, pionir makrobiotične prehrane, sestavino predstavil vzhodnjaške modrosti ter zdrave hrane željnim Evropejcem. 

Tradicionalno je miso narejen iz soje, vendar ga lahko naredite iz marsičesa, tudi iz arašidov, čičerike, mandljev … Poleg osnovne sestavine vsebuje še riž ali kakšno drugo žito ter sol. Okus paste je seveda odvisen od sestavin.

Kako pripraviti miso pasto?

Sojo skuhamo in jo zmešamo z rižem, na katerem smo vzgojili koji plesen (Aspergillus oryzae), ki je prvi korak pri pripravi misa. Mešanici dodamo sol, ki služi kot konzervans, in jo na sobni temperaturi v lesenem sodu pokrito pustimo starati (fermentirati) nekaj tednov. Čas staranja je odvisen od sestavin in je hkrati pomemben pri razlikovanju med vrstami miso paste. Teh je na tisoče, vendar so osnovna pravila razlikovanja med miso pastami zelo preprosta: svetlejše miso paste so manj starane, manj slane in blažjega okusa.

Recept za miso pasto, za dve osebi:

Sestavine:

1 korenček

2 cm svežega ingverja

pol manjšega brokolija

za eno pest šitaki gob

svetli del pora

žlica sezamovega olja

žlica sojine omake

zvrhana žlica temne miso paste

malo soli

Priprava:

1. Korenček očistite in narežite na kratke palčke. Brokoli nalomite na majhne cvetke. Kocen olupite in mehkejši del narežite na palčke. Poskusite, da bo iste velikosti kot pri korenčku. Z žličko ostrgajte korenino ingverja. Narežite na tanke rezinice, da prerežete vlakna, in nato še na palčke. Beli del pora narežite na tanko in poševno, preostali zeleni del uporabite za kaj drugega. Odlomite gobje klobučke, ostalo zavrzite. Majhne šitake pustite cele, večje narežite na četrtine ali osmine, odvisno od velikosti.

2. Vso zelenjavo na hitro popražite na sezamovem olju. Še preden bi se zelenjava obarvala, jo zalijte s 400 ml vode.

3. Dodajte sojino omako in kuhajte 5–10 minut, kakor vam je všeč kuhana zelenjava, bolj ali manj čvrsta.

4. Posebej zmešajte miso pasto in ji dodajte malo vode. Vlijte jo v kuhano juho, premešajte, preverite, ali je dovolj slana, in takoj servirajte.

Pa dober tek!

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam