Januarja revščina vedno pokaže svoj pravi obraz

December je tudi čustveno naporen čas. Pretirano poudarjanje popolnosti in narekovanje sreče v vsaki bleščavi izložbi nam daje občutek, da imajo vsi vse, le mi ne. 

A bistvo praznikov ni v okraskih in darilih, temveč je v srčnosti. Na Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) si zato želijo, da bi se v letošnjem decembru odvijali mali srčni čudeži in to na zelo preprost način: NAJ TUDI NA VAŠEM OKNU ZAŽARI SRCE. 

Kako?

  • vzemite si urico zase ali za družino ali kar za širšo družbo
  • poiščite papir – kakršnegakoli
  • narišite srce – majhno, večje, največje – in ga, po želji, pobarvajte v svoje barve
  • izrežite srce in ga nalepite na okno
  • okrasite lahko vsa okna, ki jih imate na voljo. 

Naj na oknih vaše hiše, bloka, vrtca, šole, pisarne … zažari ENO SRCE, enobarvno ali vseh barv, ki v svet pošilja vse vaše dobre misli. Na ZPMS verjamejo v moč srca. Pravijo, naj delimo srca drug z drugim in se povežimo, da bo december lepši in prijaznejši. 

Humanitarni projekti niso služba, ampak poslanstvo

»Naj se v letošnjem decembru sliši klepet src po širni Sloveniji,« pravi Anja Vogrič, za katere Nepremagljive dobro vemo, da je tudi sama eno samo veliko srce. Rada ustvarja in rada dela dobro za druge. Pravi, da ko podpreš drugega, sam poletiš. Zato si v njeni službi pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije, kjer je vodja kreativnih projektov in ustvarja zgodbe, s katerimi poleg vsega drugega opozarja tudi na otroke iz socialnih okolij, ne bi mogle zamisliti bolj primerne osebe. Sama pravi, da to ni služba, ampak poslanstvo, ki ga opravlja z neizmernim veseljem. Zelo rada je del humanitarnega sveta, zato sem jo povabila na klepet in prosila, da nam približa projekte, ki jih ustvarjajo, in nam namigne, kako lahko pomagamo tudi mi. Najin pogovor se je seveda vrtel okoli veselega decembra, ki pa za nekatere ni tako zelo vesel, saj nimajo dovolj denarja niti za hrano, kaj šele za darila in zabave. 

»Z družinami v stiski nimam neposrednega stika, razen z družino, ki ji osebno pomagam. Na terenu so prisotna naša društva in zveze, 112 združujemo širom Slovenije. V lokalnem okolju se nanje obrnejo družine, zahtevki pa pridejo k nam. Društva na lokalni ravni sodelujejo s šolami, vrtci, centri za socialno delo, tako da so informacije o družinah preverjene in potrjene iz različnih virov. Naša komisija za humanitarna vprašanja in projekte pa preuči vsako posamezno vlogo in se odloči o višini in vrsti pomoči,« pojasnjuje Anja. 

Hiša Palčica nudi zavetje otrokom, ki jih iz različnih razlogom odvzamejo staršem.

Pred dvema letoma pa se je Anja še posebej zavzela za Hišo zavetja Palčica. »Hišo zavetja Palčica imam tako rada zato, ker vem, da te otroke – čeprav jim je sedaj težko – čaka boljše življenje. Tu bivajo otroci, ki so stari od 0 do 6 let in so iz različnih razlogov odvzeti staršem. Odvzemi se zgodijo, bodisi zaradi nasilja v družini, ali se starševstvo zgodi prezgodaj in starši nanj še niso pripravljeni, ali pa preprosto niso opremljeni z znanji, da bi vzgajali otroka. Ti otroci se redko vrnejo v primarne družine, večinoma gredo naprej v rejniške družine oziroma v posvojitev,« pripoveduje Anja, in nadaljuje: »Ko slišiš, kaj se je tem otrokom zgodilo ali dogajalo, si težko predstavljaš, da se to dogaja v 21. stoletju v Sloveniji, v Evropi. Vsi otroci si zaslužijo brezskrbno otroštvo. Zato je v decembru še toliko večja želja zbrati čim več osnovnih dobrin in sredstev, za katere vem, da bodo prišla v prave roke in polepšala praznike marsikateri družini, ter tudi čim več daril, ob katerih bodo otroci vsaj za trenutek pozabili na neprijazen vsakdan,« poudarja Anja in še doda: »Veste, večina otrok, ki Dedku Mrazu napišejo pismo, je zelo skromnih, zaželijo si na primer novo pižamo, ali mu celo pišejo, da naj obdaruje bratca ali sestrico, ki si nekaj močno želita.« 

Po veselem decembru se vrača kruta resničnost

Po kratkem izletu v praznično vzdušje, pa januarja lučke ugasnejo in življenje gre naprej. In vsa novoletna voščila ne morejo izbrisati socialnih stisk, ki pestijo premnoge družine. Kaj lahko naredimo? »Ker smo s pomočjo donatorjev za darila že poskrbeli, se sedaj osredotočamo na zbiranje hrane ter higienskih izdelkov in pripomočkov. Če želimo v novem letu hitro pomagati, moramo imeti nekaj zaloge. Seznam hrane se sestoji večinoma iz živil, ki zdržijo dlje časa. Hrano ter higienske izdelke in pripomočke bomo sprejeli na sedežu ZPMS, krovne organizacije 112 društev in zvez po Sloveniji. S svojimi članicami smo vsakodnevno v stiku, sporočajo nam potrebe, prošnje družin. Tista društva, ki v zadnjih tednih izražajo potrebo po hrani v svojem okolju, bomo obvestili o donaciji. Nato vsako društvo hrano razdeli med “svoje” družine, pri čemer poročajo o solzah sreče pri prevzemih, ki družinam omilijo skrbi vsaj za nekaj dni, mogoče celo tednov. Starši (in otroci) pa se še posebej razveselijo, če se med donacijo najdejo tudi priboljški, recimo kakav, čokoladni namaz, čokolešnik … Sladki priboljški, ki niso bistveni za vsakdan, so pa predvsem v otroških očeh najboljši del prejetega paketa,« pojasni Anja. Pomagate pa lahko tudi z nakupom izdelkov Zveze prijateljev mladine Slovenije – koledar, voščilnice, copati, majčke –, od prodaje katerih gre del sredstev za programe Eno srce. 

Anja Vogrič

Z Anjo sva se strinjali, da so se časi zelo spremenili: živimo v dobi, ko imamo na voljo veliko dobrin, možnosti in pa predvsem večinoma vsi dostop do interneta, kjer vidimo, kaj vse je mogoče imeti. Tako so tudi želje in potrebe večje. Popolnoma se je spremenilo razmerje med tem, kaj resnično potrebujemo, in med tem, kaj nam v oglasih sporočajo, da nujno potrebujemo. »Če se vrneva k hrani,« pravi moja sogovornica, »pa je moja želja v prihodnosti organizirati izobraževanja, kjer bi družine iz šibkejših socialnih okolij naučili, kako z majhno količino denarja pripraviti kakovostne obroke, kako biti, seveda, če se le da, čim bolj samooskrben, ter kako najti sestavine tudi v naravi. Narava nam zelo veliko ponuja, in če bi bili malo bolj ozaveščeni, bi znali vsaj del sredstev privarčevati tudi na ta način. Seveda pa sta za vse to potrebni želja in volja, da se tega naučiš. Kar pa je v večini primerov težko, saj starši včasih nimajo volje skrbeti niti zase,« pravi Anja. In tako se otrok znajde v začaranem krogu, saj opazuje in tudi sam prevzame enak vzorec. Zato poskušajo pri ZPMS s štipendijami tem otrokom omogočiti, da bivajo med šolanjem v dijaškem domu, kjer lahko vidijo, da je življenje lahko tudi drugačno, ter da s končano izobrazbo dobijo več priložnosti za zaposlitev.  

Kateri so socialno-humanitarni programi Zveze prijateljev mladine Slovenije?

Najdemo jih pod skupnim imenom ENO SRCE in z njimi na različne načine pomagajo otrokom iz socialno šibkejših okolij. Družinam priskočijo na pomoč s plačilom življenjskih stroškov in s hrano (Pomoč družinam); poskrbijo, da imajo otroci vse za šolo (Polna šolska torba); mlade podpirajo na poti do izobrazbe (Adin štipendijski sklad); krijejo stroške terapij in pripomočkov otrokom s posebnimi potrebami (Sapramiškin sklad) ter otrokom in mladostnikom omogočajo športne aktivnosti (Športnik sem). V ENO SRCE transparentno usmerjajo sredstva iz donacij ter jih delijo med društva in zveze po vsej Sloveniji. 

Kako lahko podpremo sklad ENO SRCE? 

Podatki za zbiranje sredstev, ki jih bodo namenili izvajanju programov in projektov za vse otroke:

Zveza prijateljev mladine Slovenije, Dimičeva 9, 1000 Ljubljana

IBAN: SI56 6100 0000 3512 232

Koda namena: CHAR

Sklic: SI00 07-245016

Namen: ENO SRCE

Na številko 1919 lahko pošljete SMS z besedo ENOSRCE5 in prispevali boste 5 evrov.

Zvezo prijateljev mladine Slovenije lahko podprete tudi z odstopom 1 % dohodnine. Odstop dohodnine je za vas popolnoma brezplačen. 

Podprete jih lahko tudi z nakupom dizajnerskih copat Urše Drofenik, čudovitega koledarja ali novoletnih voščilnic. https://www.zpms.si/trgovina/

 In zapomnite si. ENO SRCE osreči oba: tistega, ki prejme, in tistega, ki da.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam