Je visoko predelana hrana hujša kot droga?

Krofi, kosmiči in pice bi morali biti na novo opredeljeni kot droge. Znanstveniki namreč trdijo, da visoko predelana živila povzročajo enako zasvojenost in so enako škodljiva kot cigarete. 

Raziskovalci pravijo, da izdelki izpolnjujejo enake standarde za zasvojenost kot nikotin. Ta živila pa so povezana z debelostjo, sladkorno boleznijo, boleznimi srca in drugimi težavami. Skupina znanstvenikov poziva tudi k omejitvam pri trženju teh živil.

Znanstveniki trdijo, da bi bilo treba visoko predelana živila treba uvrstiti med droge, saj povzročajo zasvojenost in so enako škodljiva kot cigarete. Raziskovalci trdijo še, da izdelki, kot so krofi, sladka žita in pica, izpolnjujejo uradna merila, na podlagi katerih so bile cigarete v 90. letih prejšnjega stoletja opredeljene kot droga. Med njimi so povzročanje kompulzivne uporabe in spreminjanje razpoloženja v možganih ter lastnosti ali sestavine, ki krepijo zasvojenost ali sprožajo željo po uživanju.

Zelo škodljive so tudi sladkarije, ki vsebujejo umetne arome

Ultra predelana živila, med katera spadajo tudi gazirane pijače, čips, pecivo in sladkarije, vsebujejo velike količine umetnih arom, konzervansov in sladil. Te lastnosti jim dajejo slasten okus, hkrati pa vsebujejo veliko kalorij, maščob, sladkorja ali soli, kar povečuje tveganje za debelost in druge kronične bolezni. Raziskovalci so povedali tudi, da so ta živila bolj podobna drogam, saj so po okusu in teksturi zelo oddaljena od naravnih živil.Gre za industrijsko proizvedene snovi, ki so zasnovane tako, da zagotavljajo sladkor in maščobe.

To dejansko niso več živila. To so izdelki, ki so bili zelo dobro zasnovani za dostavo snovi, ki povzročajo zasvojenost. Raziskovalci želijo omejiti trženje teh živil otrokom, tako kot je prepovedano oglaševanje nikotina otrokom. V Sloveniji so stvari še dokaj pod kontrolo, medtem ko je Ameriška kriza debelosti v veliki meri povezana z razširjenostjo zelo predelane hrane. Ta živila naj bi predstavljala približno 50 odstotkov ameriške prehrane.

Predelana hrana dokazano povzroča bolezni

Opozarjajo, da so tudi ljudje z zdravo telesno težo izpostavljeni tveganju, da zaradi uživanja nezdrave hrane zbolijo za rakom in drugimi težavami. Ta hrana je bila med drugim povezana s povečanjem števila bolezni, kot so rak debelega črevesa in danke, ledvični rak ter Alzheimerjeva bolezen.

Nenehno zviševanje sladkorja v krvi zaradi uživanja sladke hrane lahko privede tudi do sladkorne bolezni. V Ameriki je vsaj ena od petih prezgodnjih smrti neposredno povezana z močno predelano hrano, kot so pica, pecivo in soda. Hrana z veliko kalorijami, kot so pice, torte in hot dogi, je pogosto polna sladkorja, soli in maščob, kar povečuje tveganje za debelost, bolezni srca in druge kronične bolezni.

Debelost je le ena od posledic preveč predelane hrane

Raziskovalci v Braziliji so ocenili, da je bilo leta 2019 približno 57.000 Brazilcev, starih med 30 in 69 let, umrlo zaradi visoko predelanih prigrizkov. To je pomenilo skoraj 22 odstotkov smrti zaradi bolezni, ki bi jih lahko preprečili, v tej starostni skupini in 10 odstotkov vseh prezgodnjih smrti. Strokovnjaki so povedali, da bi bil v državah z visokimi dohodki, kot so ZDA, Kanada in Združeno kraljestvo, kjer je poraba nezdrave hrane večja, ocenjeni učinek še večji.

Uživanje nezdrave hrane je povezano s številnimi bolezenskimi posledicami, kot so debelost, bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen, nekateri raki in druge bolezni, ter predstavlja pomemben vzrok preprečljivih in prezgodnjih smrti med odraslimi Brazilci. Poznavanje števila smrti, ki jih je mogoče pripisati uživanju teh živil, in modeliranje, kako lahko spremembe prehranskih vzorcev podprejo učinkovitejše prehranske politike, bi lahko preprečilo bolezni in prezgodnje smrti.

Večja umrljivost zaradi predelane hrane

Septembra objavljena šokantna študija, v kateri je bilo ugotovljeno, da se stopnja zgodnjega raka dojk, debelega črevesa in trebušne slinavke po vsem svetu povečuje, je kot krivca prav tako navedla ta živila.Raziskovalci so objavili študijo, ki kaže, da je ena od petih prezgodnjih smrti v tej južnoameriški državi povezana s predelano hrano. Strokovnjaki zdaj pozivajo, da bi jih bilo treba tovrstna živila regulirati podobno kot nikotin.

Uživanje nezdrave hrane je povezano s številnimi bolezenskimi posledicami.

Dr. Charles Everett Koop je leta 1988 objavil 600 strani dolgo poročilo o odvisnosti od nikotina. Takrat je več kot polovica odraslih prebivalcev ZDA kadila cigarete, vendar so bili dolgoročni učinki njihove uporabe razmeroma neznani. Dr. Koop je na podlagi treh ključnih meril, kompulzivne uporabe, spremembe razpoloženja in okrepitve, ugotovil, da je nikotin snov, ki povzroča zasvojenost. Lani so znanstveniki ugotovili, da je želja po cigareti, ki jo čutijo številni kronični uporabniki, tudi četrti steber zasvojenosti. 

Zasvojenost z nikotinom je enaka zasvojenosti s predelano hrano

Nikotin je snov, ki povzroča zasvojenost, uporabila tudi za visoko predelano hrano. Prva je bila kompulzivna uporaba, ki so jo opisali kot željo po uživanju živil, čeprav se oseba zaveda, kako nezdrava so. Ljudje želijo zmanjšati količino hrane in se odločijo za diete, ki pa veliki večini ne uspejo. Krivo je, da vsebnost maščob in sladkorja v živilih sproži odziv zasvojenosti v možganih.

Čeprav je potrebnih več raziskav o nezdravi hrani, da bi ugotovili, kako natančno vpliva na možgane, je dejstvo, da lahko hitrost, s katero jo telo predela, igra pomembno vlogo. Raziskovalci pravijo, da so ti hitri dvigi sladkorja podobni temu, kako v telesu delujejo nikotin, alkohol in kokain. Visoka vsebnost sladkorja in maščob v teh živilih namreč vpliva tudi na dopaminske receptorje v možganih. To vpliva na vaše počutje ali razpoloženje na način, ki ga lahko možgani sprožijo.

Enostavno moramo zaužiti več predelane hrane

To opisujejo kot ‘psihoaktivni’ učinek, saj bo oseba morala zaužiti več visoko predelanih prigrizkov, da bi ga ponovno dosegla – tako kot pri drugih drogah. Predelana hrana ima tudi učinek “okrepitve”, pri katerem lahko oseba poseže po hrani, tudi če tega ne potrebuje. Lep primer je to, da imamo v hladilniku zdravo hrano in se zaradi svoje odvisnosti odločimo iti ven in kupiti čokoladni sladoled ali si naročimo pico. Vsi poznamo občutek, ko hrepenimo po svoji najljubši nezdravi hrani, ker težke maščobe in sladkorji vplivajo na možgane, kar ustreza četrtemu, kasneje dodanemu merilu. Uživanje te hrane lahko sčasoma povzroči hude negativne učinke na zdravje. Vsi vemo, da je uživanje visoko predelane hrane povezano z rakom, saj uživanje te hrane povečuje tveganje za nastanek raka, tudi pri zdravem posamezniku.

Podjetja tobačnih izdelkov danes prodajajo otroške kosmiče

Podobno kot so tobačna podjetja v devetdesetih letih prejšnjega stoletja uporabljala like, kot je bil Joe Camel, tudi številna živila, ki se tržijo otrokom, vsebujejo frajerske in barvite like. Leta 1963 je tobačna družba RJ Reynolds Tobacco Company, ki stoji za Joejem Camelom, od prvotnega proizvajalca kupila havajski punč. Tobačno podjetje, ki je bilo sprva razvito kot podjetje za mešanje koktajlov za odrasle, je na sladko pijačo nalepilo lik z imenom “Punchy” in jo začelo tržiti otrokom.

Leta 1990 so jo prodali ameriškemu proizvodnemu velikanu Procter & Gamble, vendar šele nato je postala prepoznavna. Leta 1985 je podjetje Philip Morris, ki je bilo takrat in zdaj največji proizvajalec cigaret v državi, kupilo podjetje General Foods, ki je zdaj lastnik priljubljenih, barvitih otroških kosmičev, ki se tržijo otrokom, kot so Trix, Lucky Charms in Coco Puffs. Tukaj gre za primere, ko industrija uporablja znanje o prodaji nikotina, da bi potisnila na trg visoko procesirano hrano.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam