To je jedilnik, s katerim Natalija Verboten razvaja družino

Vau! Tudi Nepremagljive bi se z veseljem prepustile Natalijinemu kulinaričnemu razvajanju. Prosile smo jo, da nam zaupa recepte za nekaj jedi, ki jih je v zadnjem času pripravila za družino.

Serijo člankov na temo “Kaj bomo pa danes kuhali,” po nama z Rebeko, kjer sva z vami delili najine ideje za kosilo ali večerjo, nadaljujemo z Natalijo. Ima sloves dobre kuharice, zato smo se že zelo veselile njenih predlogov in receptov.

Pljukanci z govejo – čebulno omako

Pljukanci so domače istrske testenine, v katere smo se zaljubili na prvi ugriz:

Sestavine (za 6 oseb):

  • 600 g gladke moke
  • 6 ščepcev soli 
  • 450 ml vrele vode

Priprava: 

Nekaj žlic moke damo na stran, ker jo bomo kasneje potrebovali pri dodelavi testa. V preostalo moko vmešamo sol, naredimo vdolbino in prelijemo z vrelo vodo. Ker je voda vrela, testo najprej zmešajte z leseno žlico, nato z rokami.

Tisto nekaj moke, ki smo jo dali na stran, potresemo na delovno površino in testo stresemo. Testo gnetemo tako, da gnetemo z zapestjem, dokler ne postane gladko in se prilepi na podlago. Po potrebi dodamo še drobtino moke. Testo mora biti trdo, sicer se bo med kuhanjem drobilo. Pri gnetenju testa velja pravilo, da gnetemo s celotno težo telesa, ne le z rokami.

Pljukanci z goveje – čebulno omako.

Testo pokrijemo in pustimo počivati ​​približno 15 minut. Nato razdelite na 4 dele. Vsak del nato zvijte v dolg, za prst debeli valj, na suhi površini. Testo se ne bo prijelo. Če se lepi, osnovo pomokamo. Z nožem narežemo na kose velikosti lešnika.

Pljukanci imajo obliko vretena. Da bi dobili to obliko, morate koščke testa le drgniti med pomokane dlani. Pljukanec je na sredini debelejši in se proti koncu zoži. Če z obliko niste zadovoljni, oblikovano obliko le razvaljajte v kroglo in ponovite postopek.

Kuhamo jih v slani vreli vodi 15 min. 

Goveje – čebulna omaka: meso (cca 80 dag – za cca 6 oseb) začinimo (sol, poper, kumina, rdeča paprika, vegeta, olje), popečemo na maščobi in na blagem ognju, da meso spusti sok, se rahlo peni, dodamo 2 stroka česna + 4 velike sesekljane čebule (cca 80 dag), dušimo na blagem ognju kakšno uro oz. uro in pol, vsake toliko premešamo, vmes po potrebi zalijemo s kozarcem vode, tik pred koncem v skodelici pripravimo ‘zatep’ (moka, voda, 2 cm gorčice, rdeča paprika, kumina) in vlijemo k mesu, naj rahlo vre še 5-10 min. Po potrebi dosolimo.

Pljukance odcedimo, dodamo omako in postrežemo. Po želji dodamo še solato.

Orada na žaru in krompir z blitvo

Očiščene orade premažemo zunaj in znotraj s premazom iz mešanice začimb za ribe, ki ji dodamo kvalitetno olivno olje, vegeto, sol (solni cvet), v notranjost dodamo rezino limone ter vejico rožmarina. Spečemo na žaru.

Orada na žaru, s krompirjem in blitvo.

Krompir z blitvo: krompir olupimo, narežemo na kose, skuhamo v slani vodi. Na kvalitetnem olivnem olju na kratko segrejemo sesekljan česen in peteršilj, toliko, da zadiši, dodamo sol + vegeto; ta preliv dodamo k odcejenemu krompirju. Blitvo skuhamo v slani vodi, odcedimo ter dodamo h krompirju. Vse premešamo, dodamo limonin sok (lahko dodamo še tudi olivno olje, sol, vegeto, … po okusu, če je potrebno). Postrežemo toplo. Dodamo še solato po želji.

Telečja obara

Najprej si pripravimo jušno osnovo (kosti in zelenjavo (pol čebule, korenje, peteršiljeva korenina, zelena, lovorjev list), damo v lonec, prilijemo vodo, osolimo in kuhamo 40 minut, precedimo.) Če nimamo jušne osnove, lahko uporabimo tudi juho iz kocke.

  • ¾ kg teletine
  • maščoba
  • 15 dag nasekljane čebule
  • korenček
  • 3 dag moke
Telečja obara in za sladico palačinke.

Meso narežemo na majhne koščke. V lonec damo maščobo, čebulo, nasekljan korenček, 2 žlici vode in pol žličke soli. Dušimo. Ko se tekočina osuši in čebula postekleni, dodamo meso in mešamo. Pazimo, da se mesni sok ne prismodi. Ko se mesni sok posuši, dodamo moko. Pražimo na rahlem ognju, pazimo, da se ne prismodi, nato prilijemo jušno osnovo. Dodamo začimbe (lovorjev list, majaron), kuhamo do mehkega. Vmes pripravimo žličnike – v skodelici zmešamo ostro moko, jajce, sol in sesekljan peteršilj v gosto zmes. Dodajamo žličnike (polovica kavne žličke v obaro, ki se kuha in rahlo vre), žličniki naj se kuhajo 10-15 min. Proti koncu zgostimo s podmetom iz moke in vode (raje večkrat po malem), po potrebi dodamo sol, vegeto … Kuhamo še nekaj časa, malo okisamo in postrežemo.

Mi smo se po telečji obari posladkali še s palačinkami.

Pečenice, kašnice s kislo repo in pire krompirjem

Pečenice skuhamo, popečemo, kašnice spečemo v pečici. Pripravimo pire krompir.

Pečenice, kašnice s kislo repo in pire krompir.

Repo kuhamo v loncu, vode prilijemo le toliko, da je pokrita. Če želimo, da bo bolj okusna, dodamo jušno kocko, sicer kuhamo v osoljeni vodi. Kuhamo jo cca 35 min, nenehno mora vreti. Ločeno, v slani vodi do mehkega skuhamo 2 olupljena, na drobno narezana krompirja. Kuhani krompir odcedimo in dodamo k repi, premešamo. Lahko dodamo malo mlete kumine, rdeče sladke paprike. Proti koncu zgostimo z malo podmeta iz moke in vode, kuhamo še nekaj časa, po potrebi dosolimo.

Pasulj

  • 750 g suhega fižola
  • 1 lovorjev list
  • 2 žlici maščobe
  • 2 žlici moke
  • 2 sveži dimljeni klobasi
  • 2 večji čebuli
  • 3 stroki česna
  • 2 dcl jušne osnove
  • 1 žlica mlete sladke paprike
  • 1,5 žličke soli
  • 5 zrn popra

Čez noč namočen fižol tetovec odcedimo, speremo, stresemo v lonec in zalijemo s svežo hladno vodo. Dodamo lovorjev list in česnov strok ter vsebino zavremo. Vodo odlijemo, fižol ponovno zalijemo s svežo hladno vodo in kuhamo 15 minut.  

Pasulj

Čebulo in česen olupimo ter ločeno drobno sesekljamo. V večjem loncu razpustimo dve žlici olja, včasih za okus dodam malo hamburške slanine. Malo prepražimo, poprašimo z malo moke in jo na hitro popražimo, da zadiši. V lonec nato dodamo čebulo, domačo prekajeno klobaso in počakamo, da mešanica porjavi. Vse skupaj večkrat dobro premešamo. Preden zalijemo s tekočino, dodamo še česen in ga skupaj z ostalimi sestavinami na hitro prepražimo. Prilijemo vodo s fižolom, dodamo mleto papriko, poper in jušno osnovo ter kuhamo na zmernem ognju približno 120 minut (toliko časa, da se fižol povsem zmehča). Solimo šele takrat, ko je fižol že kuhan.

Po pasulju smo imeli za sladico še domači jabolčni štrudelj.

Komentirajte

Vsak petek našim bralkam, ki so prijavljene v novičke Nepremagljive, pripravimo ekskluzivno vsebino, ki jo prejmejo izključno samo prijavljene bralke, na svoj email naslov. 

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam