Kaj so fobije in kako se spopasti z njimi

Kako se spopasti s fobijo in obvladati tesnobo ter premagati strahove? Danes bomo govorili o fobijah, kakšni so simptomi in kaj jih povzroča.

Od arahnofobije – strahu pred pajki – do klavstrofobije – strahu pred majhnimi prostori – fobije se pojavljajo v različnih oblikah. Medtem ko je povsem običajno, da imamo nejasne strahove pred določenimi stvarmi, so fobije pogosto bolj izrazite in se lahko zdijo zelo obremenjujoče. Na srečo so nam danes na voljo številna orodja, ki nam pomagajo pri spopadanju z njimi in celo pri njihovem premagovanju. Najprej si podrobneje oglejmo, kaj so fobije, ter ključne znake, na katere je treba biti pozoren pri sebi in drugih.

Kaj so fobije?

Fobije so precej pogoste, saj naj bi se z njimi borilo skoraj tri odstotke ljudi. So vrsta anksiozne motnje, ki se lahko kaže, kot pretiran ali nerealen občutek nevarnosti pred nečim. Na primer kraj, položaj, predmet ali bitje. Fobije so lahko zelo izčrpavajoče in imajo velik vpliv na življenje osebe, saj povzročajo tesnobo in osebo silijo k izogibanju določenim dejavnostim ali situacijam.

Kaj povzroča fobije?

Za fobijo ni enega samega vzroka, ampak je lahko v igri več dejavnikov, kot so prejšnji dogodek ali travma, naučen odziv staršev ali sorojencev ali celo genetika, saj so nekateri ljudje bolj nagnjeni k občutku tesnobe kot drugi. Fobije na splošno delimo na dva načina: specifične ali enostavne fobije in kompleksne fobije. Specifične fobije se pogosto razvijejo v otroštvu, s starostjo pa lahko postanejo manj pogoste. Pogosti primeri so strah pred pajki, strah pred zobozdravnikom ali strah pred injekcijami. Kompleksne fobije so bolj invalidne in se običajno razvijejo v odrasli dobi. Pogosto so povezane z globoko zakoreninjeno tesnobo pred določenim položajem, kot so socialne fobije.

Kakšni so znaki fobije?

Glavni simptomi fobije so:

  • tesnoba in napadi panike
  • slabost
  • utripanje srca
  • primanjkovanje sape
  • tresenje

Kot večina duševnih motenj so tudi fobije osebne za vsakega posameznika. Nekateri ljudje ne občutijo nobenih simptomov, dokler se ne soočijo s tem, česar se bojijo, pri drugih pa lahko že misel na določeno situacijo ali stvar povzroči paniko.

Kako je z diagnozo in zdravljenjem fobij?

Na splošno se ljudje s fobijo popolnoma zavedajo svoje težave. Vendar je malo verjetno, da bi imeli uradno diagnozo. Mnogi se lahko naučijo, kako se spopasti s fobijo, živijo z njo in se izogibajo viru svojega strahu. Če pa vaša fobija postaja neizvedljiva in tako zelo obremenjujoča, da začne vplivati na vaše vsakdanje življenje, se pogovorite s svojim osebnim zdravnikom. Morda vas bo lahko napotil k strokovnjaku s strokovnim znanjem na področju vedenjske terapije, na primer k psihologu.

Kako se spopasti s fobijo?

Dobra novica je, da je skoraj vse fobije mogoče uspešno zdraviti z različnimi tehnikami. Eden najuspešnejših načinov za premagovanje fobije je postopek, znan kot desenzibilizacija, tj. splošna izpostavljenost predmeta ali situacije, ki se je bojite. Razumljivo je, da se ljudje s fobijami pogosto izogibajo določenim situacijam. Vendar pa to dejansko lahko pripomore k ohranjanju fobij, saj si ne morete dati priložnosti, da bi spremenili svoje dojemanje tega, česar se bojite, ali da bi videli, da se s tem lahko spopadate bolje, kot ste pričakovali. Pri mnogih ljudeh lahko soočenje s strahom pomaga zmanjšati njegov vpliv in ga narediti manj strašnega.

Obstajajo tudi številne možnosti samopomoči, s katerimi se lahko naučite, kako se spopasti s fobijo. Sem spadajo svetovanje, psihoterapija in kognitivno-vedenjska terapija ali sprostitvene in vizualizacijske tehnike, ki jih lahko preizkusite sami doma. Morda bi bilo dobro, če bi se posvetili tudi spremembi življenjskega sloga, da bi lažje obvladovali tesnobo. To vključuje redno gibanje, zdravo prehrano, dovolj spanja ter izogibanje kofeinu in drugim poživilom.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam