Ste vedeli, kje vse se lahko skrivajo alergeni?

Alergije postajajo vedno pogostejše, celo tako, da strokovnjaki menijo, da preraščajo v epidemijo, in raziskujejo, kako jih lahko omilimo ali se jim izognemo. Že vsaka peta ženska je na primer alergična na barvo za tekstil, pogoste pa so tudi alergije na živalsko dlako, pršice, hrano in pelode v zraku. 

Tveganje, da se v zrelih letih in zgodnji starosti prvič spopadate z alergijo, ni zanemarljivo, saj zboli 20 odstotkov ljudi, starih od 45 do 70 let. Ne mislite torej, da ste varni, če doslej še niste imeli težav, vseeno se izogibajte alergenom. Prav tako si je dobro zapomniti, da stres in strah lahko pospešita alergijsko reakcijo. Znebite se ju pravočasno z jogo, avtogenim treningom in sproščanjem.

Pretiravati pa ni dobro niti z alkoholom, saj študije kažejo, da imajo redni pivci tega povečane možnosti za nastanek alergijske astme in senenega nahoda.

Pretiravati pa ni dobro niti z alkoholom, saj študije kažejo, da imajo redni pivci tega povečane možnosti za nastanek alergijske astme in senenega nahoda. Poleg tega je približno 13 odstotkov odraslih alergičnih na rdeče vino. No, alergija pa kljub temu ni obsodba na stradanje. Na trgu je namreč vse več hrane brez laktoze, glutamata itd., torej živil, ki so alergikom prijazna. Berite nalepke in pozanimajte se, kaj je v hrani, ki jo jeste. In še to – alergije imajo lahko tudi pozitivne plati, saj so znak krepkega imunskega sistema, poleg tega pa alergiki redkeje obolevajo za rakom.

Premočna obramba imunskega sistema

Naš imunski sistem se ves čas spopada z virusi in bakterijami, ki prodirajo v telo. Pri alergikih pa se bori tudi proti neškodljivim snovem, na primer pelodi trav ali hrani. Pri tem se aktivirajo bele krvničke – nastajajo t. i. imunoglobulini. Sproži se obrambna reakcija v celicah nosu, kože, dihalnem traktu ali črevesni sluznici. Ko pride telo naslednjič spet v stik z isto snovjo (alergenom), ki je sprožila preobčutljivostno reakcijo, jo imunski sistem prepozna. Sprosti se histamin, ki vodi v alergijsko reakcijo. Sluznica se nam vname, oči se zasolzijo, krvni tlak se zniža, pojavijo se izpuščaji na koži, v skrajnih primerih pa so posledice lahko tudi resnejše. 

Če želite okrepiti vaš imunski sistem, si lahko v nepremagljivi knjižici Imunski sistem od A do Ž preberete koristne nasvete naše Ariane Vetrovec. Najdete jo TUKAJ.

Mleko, moka in jajca so najpogostejši vzrok za alergijo pri otrocih, pri odraslih pa so na prvem mestu sadje in zelenjava, orehi in lešniki, stročnice, arašidi, ribe in morski sadeži. Alergija na hrano v treh četrtinah primerov pojenja v zgodnjih letih, medtem ko alergija na jajca napoveduje večjo verjetnost alergij v odraslosti, zlasti astme in rinitisa. Zanimivo je, da so pri tistih, ki so alergični na pelod dreves, trav, plevelov in lateksa, znane navzkrižne alergije na hrano, zlasti na sadje in zelenjavo. Alergikom na pelode tako teče iz nosu tudi pri uživanju sojinih izdelkov, npr. tofuja. Sprožitelj so sojine beljakovine, ki imajo podobno zgradbo kot cvetni prah.

Najpogostejše navzkrižne reakcije se pojavljajo tudi med pelodi in jabolki, lešniki, zeleno, karijem, janežem, potem korenjem, papriko, paradižnikom, kamilico, meto, arašidi, kivijem, medtem ko – zanimivo – alergični na pelod oljke niso nujno alergični tudi na olivno olje. Že skoraj vsak drugi alergik na pelode ne prenese niti mandljev, lešnikov, jabolk, jagod ali češenj. Tisti, ki so alergični na trave, imajo težave tudi s pšenico, ječmenom, grahom, kivijem in paradižnikom. Alergije na določena živila pa so običajno precej neprijetne, saj lahko veliko druge hrane vsebuje sledi snovi, ki sprožijo alergijsko reakcijo. Tako se je najbolje popolnoma odpovedati alergenom.

Skrite nevarnosti

Ljudje, ki se spopadajo s hujšimi oblikami alergije, morajo biti pozorni na vsakem koraku:

 • Alergeni živalskih dlak npr. ostanejo v prostoru, tudi ko živali ni več v bližini, alergijsko reakcijo pa lahko doživijo tudi med obiskom živalskega vrta.
 • Pozornost velja pri odpiranju bio zabojnikov. V njih se namreč kopičijo spore plesni, ki lahko spodbudijo astmo, zato jih je priporočljivo redno čistiti z vročo vodo pod pritiskom.
 • Tudi sredstva za odišavljanje zraka, loščila za pohištvo in steklo ter druga čistila niso nedolžne snovi in povečujejo tveganje za razvoj astme. Rešitev je, da pogosto zračimo ali si priskrbimo sveže cvetje namesto sprejev in dišečih sveč.
Pozorni bodite tudi pri izbiri čistil.
 • Tisti z alergijo na nikelj ne smejo pozabiti, da se ta ne skriva samo v paskih ročnih ur. Tudi mobilni telefoni ga lahko vsebujejo in sprožijo alergijo, svarijo raziskovalci. Nikelj so našli v tipkovnici, zaslonu ali ohišju, zato naj alergiki ovijejo svoj telefon v zaščitni ovoj, če jim škodi. 
 • V več kot 50 odstotkih usnjenih izdelkov, kot so torbice in paski za uro, ki pridejo v stik s kožo, je preveč kroma, kar lahko vodi v razvoj ekcemov. Vsebnost kroma naj bi bila pod 3 mg na kg usnja, zato preverite, preden jih kupite.
 • Problematične pa so lahko tudi dišave – previdno predvsem s tistimi, ki vsebujejo mošus. Pazite, tudi ko kupujete gel za prhanje ali dezodorant. Napravite preizkus. Tri do pet dni dvakrat dnevno poškropite dišavo v komolčni vzgib. Če je koža vneta ali rdeča, ga ne smete uporabljati.
 • Robčki z dodanimi izvlečki lahko dražijo sluznico, zato kupujte tiste brez dišav, razdraženo nosno sluznico pa oskrbite z mastno otroško kremo.
 • Previdni bodite z barvami! Vse večji je namreč porast pacientov, ki imajo težave zaradi snovi v barvi za tetovažo. V Evropi t. i. PPD ni dovoljen v kozmetiki ali barvah, a vseeno bodite previdni. Dvakrat torej premislite, preden si omislite tetovažo na počitnicah zunaj Evrope, kjer je PPD dovoljen.
 • V porastu je prav tako alergija na lateks v kondomih, tudi lubrikanti in spermicidi lahko izzovejo vnetja in razdraženost sluznice. Če imate težave, uporabljajte kondome brez lateksa, ki ne bodo povzročili alergije.
 • Tudi izdelki za samoporjavitev lahko vsebujejo alergene snovi. Predvsem gre za nevarno DHA. Neprimerna toplotna obdelava, prevelik delež vode in neprimerno skladiščenje lahko vodijo v nastanek rakotvornega formaldehida, ki že v manjših količinah draži sluznico. Svetujemo vam, da poiščete alternativo – naravne samoporjavitvene kreme.

Kako si lahko pomagamo sami?

 • Strokovnjaki so ugotovili, da uživanje določene zelenjave zmanjša tveganje za razvoj alergij. Sestavite si jedilnik tako, da bo pet dnevnih obrokov vsebovalo paradižnik, jajčevce, kumare, zeleni fižol ali bučke, ki lahko omilijo preobčutljivostno reakcijo telesa.
Uživajte veliko zelene zelenjave.
 • Pretirana uporaba mila in gela za prhanje, celo pilinga za telo, povzroča vnetje kože in lahko sproži alergijo, ki vodi v astmo, ugotavljajo strokovnjaki. Zato berite etikete in uporabljajte naravno kozmetiko.
 • Če imate težave s senenim nahodom, lahko kupite varovalne mreže, ki povsem ščitijo notranje prostore pred vdorom pelodov v zraku. Celo v avtu lahko namestite filter proti pelodom. Najnovejši sesalniki prav tako vsebujejo filtre, ki vas obranijo tudi pred izredno majhnimi delci, kot so pelodi. Poiščite pravega zase in investirajte v svoje zdravje.
 • Ugotovljeno je, da probiotične bakterije zmanjšajo alergijske reakcije v prvem letu otrokovega življenja. Bakterije verjetno podpirajo razvoj imunskega sistema. V otrokovo prehrano zato vključite kozarček probiotičnega jogurta na dan, ki tudi vam ne bo škodil.
 • Otroci, ki odraščajo s psi in mačkami, v odraslosti dokazano redkeje zbolijo za alergijo. Pri tveganju za alergijo se zato ni treba nemudoma znebiti domačih živali. Posvetujte se z zdravnikom.
 • Ne oblačite se v spalnici, saj so pelodi lahko tudi na obleki. Pred spanjem se oprhajte in si operite lase. Čistite tla in pohištvo z mokro krpo raje kot s sesalnikom. Ker so preproge prava legla pršic, pa se raje odločite za gladka tla, npr. parket.
 • Pri alergijski astmi se veliko gibajte. Koristijo vam lahko vzdržljivostni športi, kot so nordijska hoja, tek, kolesarjenje.
 • Pri kožnih alergijah kreme z ureo povečujejo sposobnost ohranjanja vlažnosti kože.
 • Proti srbečici si pomagajte s kopeljo z mandljevim oljem, zlato rozgo in žajbljem.
 • Vodite pa tudi dnevnik alergije s težavami in snovmi, s katerimi pridete v stik, saj bo zdravniku v pomoč pri postavljanju diagnoze. 

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam