Ena od tistih stvari, ki jih gospodinje zagotovo najbolj sovražimo, je vsakodnevno »izumljanje«, kaj bomo kuhale.
Tudi midve z Rebeko sva eni od tistih, ki z veseljem skuhava karkoli, samo da nisva midve tisti, ki morava dati ideje, kaj to bo. Po pogovorih s prijateljicami sva ugotovili, da smo vse v istem “zosu”, zato danes z vami deliva ideje, za nekaj jedi, ki sva jih skuhali med tednom, med njimi pa sta tudi dve jedi, ki ju lahko pripravite med vikendom in pojeste med tednom. ;). Sami se sicer drživa paleo načina prehranjevanja in najin jedilnik prilagajava temu, pripraviva obrok za družino in svojega prilagodiva tako, da uporabiva sestavine, ki ustrezajo paleo principu. Ampak o tem kdaj drugič.

Riževi rezanci z gamberi in curryem
Sestavine:
- Gamberi
- Bučke
- Smetana za kuhanje
- Riževi rezanci
- Curry
- Kurkuma
- Sol

Na česnu prebražimo gambere, jih malo odstavimo in na istem česnu prepražimo bučke, dodamo začimbe (sol, kurkumo, curry), zalijemo s smetano za kuhanje. Počakamo, da malo povre, dodamo gambere, kuhamo še približno 4 minute. Dodamo kuhane riževe rezance, vse dobro premešamo in voilà! 🙂
Enolončnica z repo in proseno kašo
Sestavine:
- Kisla repa
- Prosena kaša
- Kos svinjskih reber (po želji)
- Krompir
- Pasirani pelati oz. domača paradižnikova mezga
- Čebula
- Česen
- Lovorov list
- Šetraj
- Bazilika
- Timijan

Jed, ki jo lahko pripravimo med vikendom in si jo čez teden pogrejemo. Proseno kašo namočimo čez noč, ali vsaj eno uro preden začnemo kuhati. Skuhamo svinjska rebra. Vode, v kateri so se kuhala, ne zlijemo stran. Če ne jeste mesa, potem to vse naredite samo z vodo. Prepražimo čebulo, dodamo nekaj velikih žlic paradižnikove mezge oz. pasiranih pelatov, dodamo sesekljani česen, solimo, dodamo šetraj, timijan, baziliko, lovorjev list in zalijemo z vodo, v kateri smo skuhali rebra. Posebej skuhamo 2-3 krompirje, ki jih narežemo na koščke in dodamo malo domače vegete. Repo speremo z vodo in jo kuhamo v preostanku vode od reber, odcedimo proseno kašo in jo dodamo. Dodamo še paradižnikovo mezgo, na koščke narezan krompir, dolijemo še vodo, če je potrebno. Pokrijemo in kuhamo približno pol ure, da je repa zmehčana in prosena kaša kuhana. Rebra narežemo na koščke in jih dodamo v enolončnico.
Bučkini polpeti
Sestavine:
- Bučke
- Jajca
- Ribani sir
- Drobtine
- Po želji zelišča in curry

Bučke naribamo, posolimo, pustimo nekaj minut stati, potem jih močno ožamemo, da izpustijo vodo. V skledi zmešamo jajca, sol, ribani sir (najbolje mešanica sirov, gauda, edamec …), malo drobtin, da vse skupaj povežejo, solimo, popramo, lahko dodate tudi curry, kakšna zelišča … Oblikujete polpete in jih spečete v ponvi, lahko jih spečete tudi tudi v pečici, na peki papirju. Poleg se odlično prileže skleda radiča s fižolom in bučnim oljem.
Mešana zelenjava in gamberi v voku
Sestavine:
- Zamrznjeni ali sveži gamberi
- Brokoli
- Stročji fižol
- Rdeča paprika
- Bučke
- Šampinjoni
- Sezamovo olje
- Sol
- Curry
- Koriander
- Riž ali testenine brez ogljikovih hidratov

Na sezamovem olju na hitro prepražimo gambere, dodamo različno zelenjavo, kot so na primer brokoli, rdeča paprika, bučke, stročji fižol, šampinjoni … Nato solite, poprate, lahko dodate mešanico začimb za orientalske jedi, ali pa curry, koriander … Jedi lahko dodate tudi nekaj kapljic sojine omake, vendar pazite na količino, ker je lahko hitro preveč slana. K tej jedi se prileže velika skleda zelene solate, poleg lahko postrežete tudi riž ali rezance brez ogljikovih hidratov. Če imate radi pekoče, v jed dodajte na drobno sesekljani feferon ali dodajte peperoncino.
Rezanci z morskimi sadeži
Sestavine:
- Zamrznjeni morski sadeži
- Zeliščno maslo
- Česen
- Smetana za kuhanje
- Špageti ali široki rezanci
- Sol
- Poper
- Bazilika
- Mešanica začimb za ribe

Morske sadeže pokuhamo v vreli, osoljeni vodi. Na zeliščnem maslu prepražimo česen, nanj vržemo kuhane morske sadeže, dodamo začimbe: sol, poper, baziliko, mešanico začimb za ribe ali morske sadeže, pražimo, zalijemo s smetano za kuhanje, še malo povremo in je to to. Skuhamo špagete ali široke rezance in čez njih prelijemo omako.
Zavitek s špinačo in feto
Sestavine:
- Vlečeno testo
- Špinača
- Kisla smetana
- Ribani sir
- Jajce
- Feta sir
- Sol
- Poper
- Muškatni orešček

Če imamo čas, sami naredimo vlečeno testo (na dno posode damo malo olja, toplo vodo, sol in čez vse skupaj vsujemo moko in zmešamo, da postane testo. Pustimo ga počivati vsaj kakšno uro, potem ga razvaljamo oz. razvlečemo), lahko pa ga enostavno kupimo. Skuhamo špinačo, jo na grobo sesekljamo, ko se ohladi, jo v skledi zmešamo z žlico ali dvema kisle smetane, jajcem, dodamo malo ribanega sira, na koščke nadrobljeno feto, sol, poper in muškatni orešček. S to maso namažemo testo, zavijemo v “štrudl” in pečemo približno pol ure na 180 stopinjah. Po vrhu naj porjavi, testo lahko pred peko po vrhu namažete tudi z oljem. Postrežemo s skledo motovilca s kuhanim jajcem in bučnim oljem.
Ričet
Sestavine:
- Ješprenj
- Dimljena svinjska rebra (po želji, za mesojedce)
- Jušna zelenjava
- Krompir
- Fižol
- Sol
- Šetraj
- Bazilika
- Lovorjev list

Tudi ričet lahko pripravimo med vikendom in ga med tednom samo pogrejemo. Za mesojedce – skuhamo prekajena rebra in vodo, v kateri so se kuhala, ohranimo, za nemesojedce – vse pripravimo le z vodo. Čez noč namočimo ješprenj (če le imate možnost, izberite domači ješprenj, recimo iz kakšnega mlina). Na približno enake koščke narežemo čebulo, por, rumeno in rdeče korenje, kolerabo, zeleno in vse skupaj prepražimo, na koncu dodamo sesekljani česen. Ko je zelenjava prepražena, dodamo na koščke narezan krompir, ješprenj, zalijemo z vodo, ali z vodo, v kateri so se kuhala rebra, dodamo lovorjev list, šetraj, baziliko, kuhamo slabo uro in minut pred koncem po želji tudi dodamo vloženi fižol.