Kaj znanost pravi o objemanju in tem, da pripelje do spolnosti

Objemanje je nekaj, kar vsi obožujemo. A je kaj lepšega, ko vas objame vaš partner, ko stisnete k sebi otroke ali topel objem staršev?

Objem je izkaz nežnosti in ljubezni, lahko pa je tudi nekaj, kar pripelje do spolnosti, vendar to še ne pomeni, da bi moralo vedno biti tako. Objemanje s partnerjem ima po mnenju strokovnjakov velik pomen, saj zelo vpliva na vaš odnos. Predstavljajte si, da se s svojim romantičnim partnerjem udobno stiskate na kavču. Morda gledate film. Držita se za roke. Objemata se in ležite mu v naročju.

Zveni lepo, kaj ne?

Moralo bi že zveneti lepo, saj se zaradi dotika in stika kože s kožo, ki ga imamo med objemanjem, sprošča oksitocin. To je hormon “ljubezni”, ki skrbi za dobro počutje. Če ste kot večina ljudi, vam je preprosto prijetno, če se objemate. Toda kaj se zgodi potem? Ali je objemanje končni cilj? Ali je to le priprava na nekaj bolj intimnega? Kako verjetno je, da bo objemanje privedlo do spolnega odnosa? Nekoliko presenetljivo so si mnenja strokovnjakov nasprotujoča.

Objemati ali ne objemati?

Ena izmed strokovnjakinj meni, da lahko objemanje ovira erotično strast. Pravzaprav govori, da parom, ki želijo povečati spolno strast, svetuje, naj se ne objemajo. Njen argument je, da je čustvena povezanost, ki se pojavi med objemanjem, nasprotje erotični strasti. Zaradi tega se ob partnerju počutimo preveč blizu in si postanemo preveč poznani, zato je malo verjetno, da bi se pojavila poželjiva čustva. Nekateri raziskovalci pa so prišli do drugačnih zaključkov.

Še en vodilni raziskovalec odnosov in spolnosti, meni, da je objemanje ne le dobra stvar za vaš odnos, temveč je na podlagi svojega 40-letnega raziskovanja intimnega življenja parov sestavil seznam stvari, ki jih počnejo pari z odličnim spolnim življenjem. Objemanje je na tem seznamu! Prepričan je, da sta povezanost in bližina, ki ju prinaša objemanje, gorivo za boljšo in bolj zadovoljujočo spolnost.

Zakaj objemajo moški in zakaj ženske?

Med akademskimi raziskavami in kliničnimi izkušnjami se je raziskovalka pogovarjala s številnimi moškimi in ženskami o njihovih spolnih željah. Pogosto je bilo omenjeno tudi objemanje, vendar včasih iz različnih razlogov.

Ženske, s katerimi se je pogovarjala, so pogosto objemanje opisovale kot nekaj, kar pripomore k večji spolni želji. Nekatere heteroseksualne ženske, s katerimi se je pogovarjala, so na primer navedle, da se raje objemajo pred spolnim odnosom, kot da bi moški začel “kar naenkrat”. Te ženske so povedale še, da jim je dotikanje, ki ni spolno, pomagalo, da so se privadile na bolj intimno, spolno vzdušje. To je smiselno glede na to, kar vemo o tem, da je ženska spolna želja pogosto odzivna in potrebuje čas, da se razvije. V tem smislu lahko objemanje deluje kot prehodna dejavnost iz neseksualnega scenarija v potencialno seksualnega.

Moški, s katerimi se je pogovarjala, so svoj odnos do objemanja opisali nekoliko drugače. Večina ni nujno opisovala, da uporablja objemanje kot način, da se spravi v razpoloženje, čeprav je prepričan, da ga nekateri uporabljajo. Namesto tega so ti moški navedli, da so med objemanjem opazili, da se pri njih pogosto spontano pojavijo spolni nagoni. Moški so včasih rekli, kot na primer: “Vse, kar mora storiti, je, da se me dotakne,” in opazili so, da imajo potrebo po spolnosti. Povedali so, da je dotikanje partnerke, ki se je začelo na neseksualninačin, spodbudilo njihovo željo, da bi stvari prenesli na naslednjo raven. V obeh primerih pa se zdi, da je objemanje opisano kot ojačevalec želje in ne kot zaviralec.

Zakaj objemanje ne bi smelo vedno voditi do seksa?

Tega ni mogoče dovolj poudariti, pravijo znanstveniki. Tudi če ugotovite, da lahko ljubkovanje poveča vaše zanimanje za seks, je zelo pomembno, da spolne dotike uravnotežite z neseksualnimi dotiki. Z drugimi besedami, objemanje, božanje, poljubljanje in crkljanje so pomembni tudi sami po sebi. In pomembno je, da si romantična partnerja v odnosu vzameta čas za “samo” objemanje, “samo” poljubljanje in “samo” crkljanje.

Zakaj? No, če vse te dejavnosti za dobro počutje in vzpostavljanje povezanosti pogosto ali vedno vodijo k spolnosti in če enemu od partnerjev ni do spolnosti, lahko reče ne tem drugim dejavnostim, da ne bi dal napačnega sporočila. Z drugimi besedami, nekdo se ne bo želel več objemati, ker se partnerjema zdi, da je to vedno začetek spolnosti. Terapevti pogosto vidijo pare, ki se počutijo spolno nepovezane, ker se sploh ne objemajo več, saj menijo, da bodo s tem dali napačen vtis. To pa prizadene oba partnerja. Oseba, ki si ne želi spolnosti, izgubi priložnost, da bi bila objeta, kar si je morda res želela. Njen partner pa je zavrnjen in običajno na zmeden način. Da ne omenjamo, da je zaradi izogibanja vsem drugim neseksualnim dotikom manj verjetno, da bodo pari čutili spolno željo, ker se ne počutijo fizično blizu svojemu partnerju – začaran krog. 

Kaj pa objemanje po seksu?

Govorili smo o objemanju pred seksom. Vendar se objemanje ne konča in se ne sme končati, ko je seksa konec. Pravzaprav je za vaše spolno življenje koristno, če se objemate tudi po njem.

 V dveh študijah so raziskovali spolno vedenje več kot 500 udeležencev v razmerjih, vključno z dejavnostmi po seksu, kot sta objemanje in poljubljanje. Raziskovalna skupina je ugotovila, da dlje, ko so pari prakticirali ljubkovanje po seksu, večje je bilo njihovo spolno zadovoljstvo in zadovoljstvo v odnosu. Čeprav je bil ta vzorec močnejši pri ženskah, so ga opazili tudi pri moških.

Pred in po seksu se objemajte po mili volji in pogosto. Če objemanje pripelje do seksa, je to čudovito, vendar poskrbite, da se boste s partnerjem velikokrat objemali, pri čemer je neseksualni dotik končni cilj.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam