Kako izbrati pravo masažo zase?

Masaža spada med najstarejše in hkrati najpogostejše načine zdravljenja, saj koristi vsem, ne glede na starost.

Znana je po tem, da sprošča, pospešuje krvni obtok in izboljšuje splošno počutje. Razbija vozličke, ki so posledica mišičnih krčev, sprošča, razteza mišice in izboljšuje prekrvitev celotnega telesa. Z masažo odpravljamo napetosti in bolečine v mišicah ter poskrbimo za popolno sproščanje in ugodje. Telesu masaža prinaša številne koristi, če je strokovno opravljena. Ključna pa je tudi prava izbira masaže, saj jo je treba prilagoditi vsakemu posamezniku. O tem, katera masaža je primerna, se osebno dogovorita maser in stranka. Ljudje se za masažo odločajo zaradi napetosti, vnetih in bolečih mišic, stresa, zastojev v limfnih žilah, zaprtja, glavobolov/migren …

Učinki masaže so psihični in fizični. Fizični prinašajo sprostitev telesa in mišic, zmanjšujejo bolečine, pospešijo izpiranje škodljivih snovi – mlečna kislina, popravijo držo, izboljšajo krvni obtok … Psihične učinke pa občutimo kot sprostitev, izboljšanje spanja in psihičnega počutja. Tehnike masaž se med seboj razlikujejo, odvisno od tega, kaj želimo doseči.

Vas spremljajo vsakodnevni stres in napetosti? 

Potem je za vas najbolj iskana in priljubljena sprostitvena klasična masaža. Izvajamo jo ob nežni glasbi in v prijetnem toplo ogrevanem prostoru ob soju svečk. Vsem, ki se zavedajo, da stres dolgoročno vodi v zdravstvene težave, zato priporočamo sprostitveno masažo, ki temelji na nežnih in umirjenih dotikih. Gibi so počasni in prilagojeni linijam telesa, masaža sprosti telo nepotrebnih napetosti, ki so posledica vsakdanjih stresnih dogodkov. Pri tem se uporabljajo izbrana masažna olja, ki izboljšajo tonus in videz kože. 

Ali je za sproščanje primerna še katera masaža? 

Pri nas se stranke sproščajo tudi z masažo stopal – refleksno masažo stopal. Gre za kombinacijo popolne sprostitve in terapevtske metode, pri kateri s pritiskom refleksnih točk stopala sprostimo in spravimo telo v ravnovesje, s tem pa ugodno vplivamo na zdravje in počutje. Posamezne točke na stopalih so namreč povezane z določenimi deli telesa (organi, organskimi sistemi) in odražajo njihovo stanje. Boleče ali spremenjene cone navadno odražajo blokado določenega organa. S pritiskom nanje sprožimo odziv v ustreznih delih telesa in uravnotežimo njihovo delovanje, posledično pa tudi stanje celotnega telesa.

Tehnika namreč temelji na spodbujanju naših samozdravilnih sposobnosti. Telo se prične zdraviti in ponovno vračati v ravnovesje. Refleksna masaža stopal pospešuje krvni obtok, spodbuja delovanje limfnega in  imunskega sistema, pomirja živčni sistem, blaži hiperaktivnost in agresijo ter pomirja bolečino.

Poznamo tudi masažo, ki je namenjena izključno odpravljanju bolečin in težav? 

To je terapevtska masaža ali masaža globokih tkiv, kot jo maserji radi imenujemo. Namenjena je lajšanju bolečin in težav gibalnega sistema. Izvaja se na predelu, kjer se pojavlja bolečina, in periferno glede na njen vzrok. Med masažo oz. terapijo ugotovimo vzrok težav, da se pozneje stranka lahko izogne ponovnim zakrčenjem. Z masažo lajšamo bolečine in jih pozneje z nadaljnjimi terapijami tudi odpravimo. Služi kot pomoč pri akutnih in kroničnih poškodbah, ponavljajočih se bolečinah, omejenem gibanju, migreni, težavah v vratu, ramenskem obroču, hrbtu, kolkih, kolenih, gležnjih …

Med masažo oz. terapijo ugotovimo vzrok težav, da se pozneje stranka lahko izogne ponovnim zakrčenjem.

Ravno pri tej masaži lahko pričakujemo takojšnje lajšanje bolečine. Pomembno je, da se mišici povrne prožnost, s tem pa se poveča tudi prekrvitev. Terapija omogoča, da med masažo preobremenjenih delov prodremo v globino  in s tem do vzroka bolečine, pri čemer se  ta praviloma ne povrne  in se poškodba sanira. Po obravnavi se  stopnja bolečine zmanjša za vsaj 50 odstotkov,  kar predstavlja občutno izboljšanje stanja celotnega mišično-skeletnega sistema.

Kaj pa pomaga proti otekanju in zastajanju vode?

Priljubljena in najmanj intenzivna za telo je limfna drenaža, metoda spodbujanja limfnega žilnega sistema z nežnimi ročnimi tehnikami. Njen namen je pomagati ponovno vzpostaviti ravnovesje v telesu, zato je pri obnavljanju telesa, hujšanju in razstrupljanju bistvenega pomena. Vedeti je treba, da limfni sistem zaznamuje posebnost, po kateri se razlikuje od sistema za cirkulacijo krvi. Za pretok krvi po žilah skrbi srce, limfni sistem pa za delovanje nima svoje črpalke. Spodbujajo ga arterijski pulz, peristaltika in/ali gibanje. Z gibanjem lahko torej vplivamo na pretok limfne mezgovine in spodbudimo limfni sistem. Ta je odgovoren za prenašanje odvečne vode, proteinov in nekoristnih snovi iz tkiva do krvnega obtoka. Žal sodobni način življenja in prehranjevanja povzroča velike obremenitve limfnega sistema z odvečno tekočino in toksini.

Posledica je upočasnjeno delovanje limfnega sistema, kar vodi do upočasnjenega metabolizma in manj energije. Tako je samouničevalni krog v našem telesu sklenjen, zato je limfna drenaža nepogrešljivi del splošnega programa razstrupljanja. Pomaga zvišati raven energije, pospeši procese obnavljanja ter nam pomaga pri imunski odpornosti.

Poznamo tudi posebno masažo za športnike? 

Športnike in rekreativce uvrščamo v posebno skupino, saj se pri njih izvaja specializirana masaža, ki je pripravljena posebej zanje. Celotna športna masaža po navadi vključuje masažo hrbta, rok in nog. Športna masaža bi morala načeloma postati neizogiben del treningov, saj pripomore k boljšemu in hitrejšemu obnavljanju mišic ter presnovi mlečne kisline v njih. Z masažo prav tako zmanjšamo možnost poškodb oziroma te hitreje saniramo. Športna masaža je močnejša, prilagodimo jo vsakemu športniku posebej. Je kombinacija tehnik in prijemov, s katerimi pomagamo športniku odpraviti utrujenost in ga pripraviti na nastop. 

Sports injury concept. Athletic girl feeling pain in her neck against blurred background. Pain after home workout

Zato jo delimo na pripravljalno (segrevanje mišic, boljša prekrvitev tkiv, priprava na napor), tekmovalno masažo (izvaja se med fizičnim naporom in je namenjena sprotnemu ogrevanju mišic) in regenerativno masažo (izvaja se po športnih naporih za odpravo mišične obremenitve, z njo pripomoremo k hitrejšemu obnavljanju tkiva). S športno masažo želimo izboljšati krvni in limfni pretok, okrepiti delovanje imunskega sistema, izboljšati tonus mišic, povečati mišično zmogljivost, zmanjšati morebitne bolečine in s tem preprečiti krče. 

Celulit, večna nadloga žensk

Tako kot so prej omenjene masaže v pomoč mišično-skeletnim težavam, obstaja tudi masaža, ki jo izvajamo v borbi s celulitom in služi lepotnemu namenu. Proticelulitna masaža oziroma masaža proti celulitu je vrhunec vseh programov, ki jih izvajamo proti tej nevšečnosti. Večinoma se na nas obrača nežnejši spol, je pa vedno bolj priljubljena tudi med moškimi. Pri ročni masažni tehniki se prilagodimo zahtevam vsakega dela telesa in strukturi izboklin – jamic.

Masaža proti celulitu je učinkovita, ker zdravi problem na mestu, kjer se pojavlja. Z njo izboljšujemo mikrocirkulacijo in prožnost kože ter učvrstimo vezivno tkivo, pospešimo presnovo ter odvajanje strupenih snovi. Poveča se preskrba kožnega tkiva s kisikom, posledica česar je boljša izmenjava energije v celicah. Mnogokrat jo kombiniramo tudi z ročno limfno drenažo, ki je osnova za razstrupljanje telesa. Ob izvajanju močnejših masažnih prijemov se uporabljajo primerna olja ter kreme, ki učinek proticelulitne masaže še podaljšajo in izboljšujejo. 

Omenim naj še, da masaže niso metoda, s katero bi postavljali diagnoze, niti ne moremo z njimi nadomestiti medicinskega zdravljenja. Le v pomoč so nam pri lajšanju vsakdanjih težav. 

Komentirajte

Vsak petek našim bralkam, ki so prijavljene v novičke Nepremagljive, pripravimo ekskluzivno vsebino, ki jo prejmejo izključno samo prijavljene bralke, na svoj email naslov. 

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam