Vsebino omogoča Dentalni center Tatalović

Kako je svoj nasmeh popravila tudi Rebeka Dremelj

Le kdo ne bi imel tako lepih, belih in ravnih zob kot filmski igralci?! Lep nasmeh lahko namreč močno vpliva na naše počutje, samozavest, tudi uspeh. A imajo le redki povsem ravne in snežno bele zobe, medtem ko večini do tega pomagajo zobozdravniki.

Zobje se z leti spreminjajo zaradi procesov staranja pa tudi navad in življenjskega sloga. Obarvajo jih kava, čaj, rdeče vino, tudi kajenje. Vse več ljudi zato tarna in je nezadovoljnih zaradi obarvanosti in manjših nepravilnosti zob, saj si želijo imeti nasmeh zvezdnikov čez lužo. A tudi to ni več nedosegljivo, saj za to poskrbi estetsko zobozdravstvo, ki se vse bolj razvija in širi tudi pri nas, estetski posegi pa so dostopni vsem, ne le filmskim zvezdam. Zobne prevleke ali luske so med najbolj razširjenimi storitvami, ki jih ponuja zobozdravstvo za doseganje t. i. hollywoodskega nasmeha. Gre za estetski protetični nadomestek, s katerim oskrbimo večinoma sprednje ploskve in grizne robove zob v vidnem območju. So zelo estetske in z njimi lahko z minimalnim brušenjem popravljamo obliko, barvo, velikost in v določeni meri tudi smer oz. lego zob, ne da bi ogrozili njihovo kakovost. 

S Katjo Ereš Tatalovič, dr. dent. med., iz Dentalnega centra Tatalovič smo se pogovarjali prav o zobnih luskah. Poznamo dve vrsti njihove izdelave: indirektne in direktne metode. Pri prvi zobe skenirajo s skenerjem in pošljejo v zobni laboratorij. Tam izdelajo vizualizacijo končnega stanja z luskami po navodilu zobozdravnika in pacientovih željah (drugačen lok, spremenjena oblika itd.). Novo stanje prenesejo pacientu v usta z začasnim materialom, da se lahko že pred brušenjem vidi, kako naj bi bilo videti na koncu. Zobe brusijo minimalno, za luske pa je nujno, da pri tem ostanejo v sklenini, torej v prvi plasti zoba.

Sledijo pomerjanja – to so faze, ki so pomembne, da se prepričajo, ali keramika sedi na svojem mestu, da ni nikjer razmaka in podobno. Na koncu se luske trajno zacementirajo v usta. Po drugi metodi pa lusko izdelajo v ustih iz kompozitnega materiala. Zoba pri tem ni treba obrusiti, če pacientu ni všeč, saj se zgolj odpolira stran, kar je odlično. Slabost tega načina je le, da se kompozitni material lahko zabarva v ustih in smo pri tem postopku bolj omejeni s spremembo barve. Prav zato je slednje primernejše za posamezne zobe, ne za celotno rekonstrukcijo nasmeha.

Katja Ereš Tatalovič, dr. dent. med., odgovarja na ključna vprašanja o zobnih luskah

Ali postopek boli?

Ne, postopek ne boli, saj uporabljamo lokalno anestezijo. Sama preparacija je plitva, saj načeloma posega zgolj v sklenino, torej v prvo plast zoba, ki ni oživčena. Včasih nam položaj zoba dopušča tudi, da nič ne brusimo, ampak samo dodajamo material – keramiko oz. lepimo kompozit pri direktnih modelacijah.

Ali je postopek primeren za vsakogar?

Ne, indikacije so zelo omejene – na voljo moramo imeti dovolj zdrave sklenine. 

Kaj vse lahko spremenimo pri zobu/videzu z zobnimi luskami?

Manjše rotacije, inklinacije, barvo, obliko, dolžino zob …

Je zobna luska trajna oz. kakšna je njena življenjska doba?

Ob primerni ustni higieni, pravilnem načrtovanju in rednih kontrolah lahko trajajo zelo dolgo.

Kaj vse lahko popravimo z zobno lusko?

Videz zoba, manjše estetske anomalije, dobimo lepši nasmeh.

Gre za enkraten obisk ali postopek zahteva več obiskov?

Če gre za indirektno metodo – keramične luske, je potrebno več obiskov. V primeru kompozitnih direktnih lusk pa je vse odvisno od tega, koliko jih potrebujemo, ali jih naredimo v ustih ali odtis/scan pošljem v laboratorij in oni izdelajo vizualizacijo novega stanja, ki ga potem prenesemo v usta.

So zobne luske primerne za vsak zob?

Včasih nam položaj zoba dopušča tudi, da nič ne brusimo, ampak samo dodajamo material – cenetiramo keramiko oz. lepimo kompozit pri direktnih modelacijah. Vse je odvisno od indikacije za lusko in načrtovanja. Sama jih delam največ do petic.

Je zob nato bolj občutljiv?

Načeloma ne.

Je potrebna kakšna posebna skrb za zob z zobno lusko?

Dobra higiena in redni pregledi.

Ali bo zobna luska po barvi kaj odstopala od naših naravnih zob?

Odvisno, ali pacient želi spreminjati barvo ali jo ohranjati, vsekakor pa poskušamo posnemati čim bolj naravne lastnosti zob. 

Imajo zobne luske lahko tudi ljudje, ki imajo bolj občutljive zobe, denimo ob hitrem skelenju?

Najprej je treba ugotoviti, kaj je vzrok skelenja, kakšna je sklenina in ali je zob sploh primeren za lusko.

Kdo se največkrat odloči za zobne luske?

Mladi, stari, moški in ženske, vsi, ki si želijo z minimalno invazivnim posegom polepšati nasmeh, če seveda stanje v ustih dopušča izdelavo lusk.

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri zobozdravnika, ki nam bo naredil zobne luske?

Na izkušnje zobozdravnika in da ima za sabo dobrega tehnika oz. celotno ekipo.

Izkušnja Rebeke Dremelj – luska je tista, ki je spremenila njen nasmeh

Tudi pevka in podjetnica Rebeka Dremelj se je odločila za zobne luske in delila z nami svojo izkušnjo. »Vse življenje sem imela zob, ki je bil nekoliko pomaknjen navznoter, zato sem se vedno fotografirala z desnega profila. Ob levem profilu je namreč na zob pogosto padla senca in videti je bilo, kot da sem brez zoba,« pripoveduje. Obiskala je številne zobozdravnike, katerih nasvet je bil enak: iz njenega zdravega zoba bi bilo treba narediti nastavek (špico), na katero se vstavi umetni zob. »S tem se nikakor nisem strinjala, zato sem se čez čas sprijaznila in navadila na to svojo zobno napako. Pozneje pa sem začela prijateljevati z zobozdravniško družino Tatalovič, zato me je njihova zobozdravnica Katja, ki je seveda opazila moj zob, začela prepričevati, da mi bo naredila lusko.

Ko pa mi je naredila lusko in sem se pogledala v ogledalo, se skoraj nisem prepoznala, saj sem se zdela sama sebi popolnoma drug človek.

Upirala sem se zelo dolgo, ko pa mi je dejala, da če mi zadeva ne bo všeč, jo bo v istem dnevu tudi odstranila in bom lahko imela ponovno svoj stari zob, sem se, sicer še vedno malo nejevoljna, odločila za poseg. Ko pa mi je naredila lusko in sem se pogledala v ogledalo, se skoraj nisem prepoznala, saj sem se zdela sama sebi popolnoma drug človek. Še med vožnjo domov sem se tisti dan zbala, da se bom kje zaletela, saj sem vso pot pogledovala proti ogledalu,« se nasmeji. No, njeni izkušnji je sledilo precej njenih prijateljev, ki so bili nezadovoljni s katerim od svojih zob. »Nekateri so me vprašali celo, ali sem si povečala ustnice, ker je bil moj nasmeh povsem drugačen, a dejstvo je, da mi je zgolj ena sama luska spremenila nasmeh,« zaključi misel in svojo izkušnjo Rebeka.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam