Kako je videti oddih na Kajmanskih otokih

Ker sva bila na Jamajki res blizu Kajmanskih otokov, čezmorskega ozemlja Združenega kraljestva na Karibih, znanega predvsem kot davčne oaze brez davkov na dobiček, in neskočnih lepot, sva se odločila, da je zdaj edinstvena priložnost, da skočiva še tja.

Letalska karta je stala 600 ameriških dolarjev za oba, iz Kingstona in nazaj.  Na največjega – Veliki Kajman, soseda Cayman Brac in Mali Kajman sva pustila za kdaj drugič, saj lahko na njiju prideš samo z letalom. George Town, glavno mesto, je center vseh financ in krasno mestece, pravljično. Tu se bohoti tudi ena najlepših plaž Seven Miles, kjer ponavadi leži veliko zagorelih in večinoma bogatih teles, a po tem, ko so bili Kajmani za turiste skoraj 20 mesecev popolnoma zaprti, sva bila na tej to plaži, poleg približno še drugih 100 ljudi, tudi midva. Otok ima čudovit botanični vrt, ki si ga je zamislila sama kraljica Elizabeta leta 1994. No, moj mož bi dodal na seznam obveznih ogledov zagotovo muzej redkih, prestižnih avtomobilov. Tudi narodno galerijo najdete tu, o zgodovini pa neizpodbitno pripoveduje Pedro St. James, tritočkovna zgradba, ki je bila uničena zaradi požara, strele, orkana … Tu lahko doživiš nekaj nepozabnega in si rezerviraš plavanje z želvami, morskimi biči ali delfini.  

Kajmanski otoki so povsem drug svet, čeprav so samo eno uro leta stran od Jamajke. Jamajka so lepa voda, prebivalci z dredi in mavričnimi kapami, reggae-jem, kulturo, tradicijo … Kajmanski otoki pa so Amerika. Spominjajo me na Keys West na Floridi, v smislu ”Pika Nogavička” lesenih, turkiznih modro, rožnatih, zelenih, rumenih … zgradb. Tu je čistoča na najvišjem nivoju, vse je pometeno, urejeno … Tukaj je zelo malo temnopoltih, večinoma prevladujejo belci. Ceste so urejene, kot avtoceste. Stopnja kriminala je ničelna.

Tipična karibska arhitektura

Nihče ne zaklepa hiše, vsi puščajo vse na mizah … Tu ni gneče, medtem ko je na Jamajki veliko turistov. Ampak najino spoznanje – na Kajmanskih otokih ni toliko duše! Ni čutiti kulture, tradicije … Ukvarjajo se s turizmom in to je znana davčna oaza. Tu delajo odvetniki, davčni svetovalci … Mimogrede, mladim svetujem, da si tukaj za tri mesece poiščejo službo.

Najin dom v karanteni.

Plača natakarja je med 6.000 in 10.000 evrov na mesec. Če si deliš sobo s tremi prijatelji, boš imel stroška 1.500 evrov, ostalo ti bo še ogromno denarja. Oni na vse cene dodajo 16-odstotni ”gratuity fee”, neke vrste ”uslužnino”. In če margarita stane 10 evrov, je 16 odstotkov te takse že vštete, izplača pa se osebju. Vsi delavci so plačani na uro, od 5 do 7 dolarjev, plus dobijo 16-odstotkov te takse, plus (bogati Američani, ki hodijo na počitnice sem, ne pogledajo na račun, da je napitnina že v ceni) mnogi dodajo še dodatno napitnino. Res se tu da zaslužiti, ampak je vse zelo drago. Samski in pari bodo, kljub temu tu živeli kot carji. V dveh letih si lahko zaslužiš hišo. Ne smeš pa tu imeti otrok, ker šolanje stane minimalno 50.000 dolarjev na otroka letno. 

Plaže so noro lepe, takšnih ne vidiš … Potapljaški svet vabi. Več kot 600 kotičkov je primernih za potapljanje. 

Skratka, za Kajmanske otoke ne potrebujete več kot štiri dni. V tem času imaš možnost videti čisto vse. Cene so res vrtoglave. Je raj in če bi si lahko privoščili, potem bi lahko tu počitnikovali tudi pet mesecev. Ker trenutno res tukaj ni gneče, si sam. V bližini Rum Pointa so številne luksuzne vile, kamor prihajajo bogataši na počitnice za 14 dni. In midva sva bila resnično sama daleč naokrog. Popoln mir. Če bi se odločila za pisanje knjige, bi zagotovo prišla sem, ker me tu nihče ne bi motil. Če bi se pobirala po ločitvi, bi priletela sem. Tukaj pač prideš poležavat. Kdor pa je željan raziskovanja, gre definitivno na Jamajko.      

In tu sva se midva srečala z okužbo koronavirusa. Najine počitnice so se nepredvideno podaljšale. Ampak sva iz slabega poskušala potegniti čim več dobrega. Nisva obupala! Tako da kljub obvezni karanteni in okužbi s koronavirusom, štejeva te počitnice med najlepše. Drage Nepremagljive, če bi vas podrobnejša razlaga, kako se nama je pripetila karantena in kaj organizacijsko so ključni koraki v takšni situaciji, sporočite, z veseljem napišem še kaj več o ujetništvu v raju … Vam pa svetujem, da Jamajko in Kajmanske otoke umestitev na svoj bucket list. 

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam