Vsebino omogoča HYUNDAI SLOVENIJA

Kako Nepremagljive lahko poskrbimo za varnost v prometu

Varna vožnja je prvi korak k preprečevanju nesreč na cesti. To je nekaj, za kar se moramo truditi vsi udeleženci v prometu.

Varnost na cesti je pomembnejša kot kdajkoli prej, saj preživimo veliko časa na cesti. Število udeležencev v prometu pa se povečuje. V današnjem času je med vožnjo več motečih dejavnikov kot kdajkoli prej. Moti nas zemljevid na armaturni plošči avtomobila, ki ne deluje, otroci na zadnjem sedežu kričijo in zahtevajo svoje, mobilni telefon brni, ker nas kličejo iz službe, na cesti je gneča … Kljub vsemu naštetemu pa je vožnja naša odgovornost, ko sedemo za volan. Poskrbeti moramo za svojo varnost in varnost drugih. Danes vam tako prinašamo najboljše nasvete, kako poskrbeti, da bo vaša vožnja še bolj varna.

Tukaj je 18 nasvetov, ki jih morate upoštevati pri varni vožnji:

Osredotočite se na vožnjo. 

Ves čas bodite pozorni in glejte na cesto. Med vožnjo ne opravljajte več nalog hkrati. Odložite vse moteče dejavnike in se osredotočite na dogajanje okoli sebe.

Načrtujte vnaprej. 

Če zamujate, je velika verjetnost, da boste vozili hitreje, vendar je velika hitrost lahko nevarna. Ko se nekam odpravljate, imejte v mislih, da je možen kakšen zastoj ali gneča.

Zagotovite si nekaj dodatnega časa, da ne boste negativno presenečeni, če na vaši poti pride do zastojev ali če se morate na poti ustaviti še na bencinski črpalki.

Upoštevajte omejitve hitrosti. 

Zdi se zelo preprosto, vendar so znaki za omejitev hitrosti postavljeni z razlogom, da bi zaščitili vas in druge udeležence v prometu. Če prekoračite hitrost, lahko ob nesreči povzročite več škode. 

Zapomnite si: ni nič narobe, če upoštevate ustrezno omejitev hitrosti in pustite drugim, da gredo mimo vas.

Na cesti ohranite mirno kri. 

Vožnja je lahko stresna, zato boste želeli ohraniti mirno kri, da boste lahko jasno razmišljali.

Če se med vožnjo zgodi kaj vznemirljivega, globoko vdihnite in se ohladite. Svojih čustev ne izživljajte na cesti ali voznikih okoli vas.

Spremljajte vreme in vremenske razmere.

V slabem vremenu vozite z nižjo hitrostjo, da se izognete težavam, ki se pojavijo, ko vozilo zaradi mokrega ali spolzkega cestišča začne nenadzorovano drseti. Prižgite luči podnevi ali ponoči, kadar dežuje ali je megla. 

Ne pozabite: kadar je vreme slabo, vozite počasneje, da boste ohranili boljši nadzor nad vozilom.

V križišču poglejte v obe smeri. 

Samo nekaj sekund je potrebnih, da pogledate v obe smeri, preden se ponovno odločite za vožnjo, ko se na semaforju prižge zelena luč. Preden zapeljete v križišče, se na hitro ozrite levo in desno, da se prepričate, da skozi križišče ne prihajajo drugi avtomobili.

Ohranjajte varnostno razdaljo. 

Nihče ne mara voznikov, ki se vozijo tik za njimi. Velja pravilo, da naj bo razdalja med avtomobilom pred vami tri sekunde. Če je slabo vreme, to število podvojite. 

Ne podcenjujte zavorne razdalje, ki jo potrebujete, da varno ustavite.

Pravilno držite volan. 

Roke na volanu držite v vzporednem položaju, ki se imenujeta tudi “9” in “3”, kar se nanaša na položaj urnih in minutnih kazalcev na uri. Ta položaj vam bo pomagal ohraniti dober oprijem in nadzor nad vozilom. Dober oprijem volana je koristen pri izogibanju nevarnostim na cesti.

Bodite pozorni in budni. 

Če ugotovite, da ste zaspani, je najbolje, da se ustavite in kratko zadremate. Če prepoznate, da ste pred vožnjo preveč utrujeni, potem je najbolje, da ostanete doma in se sploh ne usedete za volan. Če se vožnji ne morete izogniti, razmislite o tem, da vas odpelje nekdo drug ali pa prevozite krajšo razdaljo in se pred nadaljevanjem vožnje spočijte.

Varnostni pas uporabljajte na pravilen način. 

Prepričajte se, da sta trebušni in ramenski pas tesno pripeta in da imate trebušni del varnostnega pasu na bokih. Varnostni pasovi so namenjeni temu, da vas zaščitijo pred tem, da bi vas ob nesreči vrglo iz avtomobila. Pasovi rešujejo življenja, zato ga ne pozabite uporabljati ob vsaki vožnji. Najbolje je, da se pripnete takoj, ko sedete za volan.

Bodite pozorni na potek prometa. 

Včasih so znaki v pomoč, vendar to, da lučka ali znak sporoča, da imate prednost, ne pomeni vedno, da je tako tudi v resnici. Osredotočite se na prometni tok in na to, kaj počnejo drugi vozniki.

Pred vožnjo izberite pravo glasbo. 

Pomirjujoča glasba vam lahko pomaga, da boste na cesti mirni. Intenzivna ali hitra glasba pa vas lahko odvrne od vožnje ali vas spodbudi, da vozite hitreje, kot bi morali. Igranje z radijsko postajo ali glasbo odvrača pozornost med vožnjo in temu se je treba izogibati. Naslednjič nastavite svojo najljubšo glasbo, preden se odpravite na pot, ali pa imejte pripravljen seznam predvajanja.

Poglejte čim dlje predse. 

Svoje oči poskušajte usmeriti mimo prvih nekaj avtomobilov pred vami. S tem boste pripravljeni na to, kar vas čaka pred vami.

Imejte prižgane žaromete. 

Vožnja s prižganimi lučmi podnevi, zlasti če je oblačno ali megleno, lahko pomaga drugim, da vas na cesti hitreje in bolje opazijo.

Uporabljajte ročno zavoro. 

Če je ne uporabljate redno, lahko vaša parkirna zavora preneha pravilno delovati. Parkirne zavore poskrbijo, da ostane vaše vozilo na mestu pri parkiranju na nagnjenem terenu. Delujejo lahko tudi kot zavora v sili, če vaše običajne zavore prenehajo delovati.

Ne zavirajte, če se vam predre pnevmatika. 

Če se vam predre pnevmatika, ne pritisnite na zavoro, saj se lahko zgodi, da se vaše vozilo prevrne. Naredite nasprotno od tega, kar mislite, rahlo pritisnite na plin in poskušajte ostati čim bolj naravnost.

Nikoli ne pijte alkohola, ko vozite.

Ne vozite, kadar ste pod vplivom alkohola ali drugih snovi. Tudi če ste popili le eno ali dve pijači, se je treba izogibati vožnji “pod vplivom alkohola”. Čeprav se zdi, da bi to morala biti zdrava pamet, je veliko ljudi, ki se odločijo, da bodo sedli za volan, potem ko so spili eno pijačo preveč. Naredite sebi in vsem nam uslugo in pokličite taksi.

Odložite telefon. 

Naši mobilni telefoni so eden najbolj motečih dejavnikov pri vožnji. Novejši telefoni imajo funkcijo načina vožnje, pri kateri bo telefon odgovoril na sporočilo prijatelja in bo nazaj sporočil, da prav zdaj vozite. Če morate med vožnjo uporabljati telefon, na primer za navodila, razmislite o nakupu držala za telefon za svoje vozilo ali pa telefon povežite z avtomobilom preko povezave Bluetooth ali druge tehnologije prostoročnega upravljanja ali brezžične tehnologije.

Vendar ne pozabite: Najboljši način, da se izognete gledanju telefona, je, da ga umaknete z vidnega polja, dokler se varno ne ustavite na robu ceste ali pridete na cilj.

Na žalost se lahko tudi najvarnejši vozniki zapletejo v prometne nesreče. Ne glede na to, kako previdni ste, več časa, kot preživite za volanom, večja je verjetnost, da bo šlo kdaj kaj narobe. Zato je razumljivo, da manj, ko vozite, manjše je tveganje, da se vam pripeti prometna nesreča. Bistvo varne vožnje pa je, da upoštevate pravila cestnega prometa in ste vljudni do drugih voznikov. Nobena raztresenost ni vredna prometne nesreče ali življenja. Veliko pa lahko za svojo varnost in varnost drugih naredite tudi, da ima vaš avto varnostne lastnosti. Spodaj vam predstavljamo lastnosti Hyundai Kone, ki jo vozi naša Nepremagljiva Andreja:

Z naborom naprednih varnostnih in asistenčnih pomagal, združenih pod znamko Hyundai Smart Sense, bo vsaka vaša pot minila popolnoma brez skrbi.

Najnaprednejši asistenčni in varnostni sistemi

Ker za Hyundai nič ni pomembnejše od vaše varnosti in varnosti vaših najdražjih, so novi Koni namenili številne varnostne posodobive. Z naborom naprednih varnostnih in asistenčnih pomagal, združenih pod znamko Hyundai Smart Sense, so poskrbeli, da bo vsaka vaša pot minila popolnoma brez skrbi.

Sistem za samodejno ohranjanje voznega pasu (LFA)

Nova Kona je opremljena s sistemom za samodejno ohranjanje voznega pasu (LFA). Ko je aktiviran, ohranja vozilo na sredini voznega pasu. Deluje pri hitrostih med 0 in 200 km/h, tako na avtocesti kot na mestnih ulicah.

Sistem za zaznavanje mrtvih kotov s funkcijo preprečevanja trka (BCA)

Sistem s pomočjo dveh radarskih senzorjev v spodnjem delu zadnjega odbijača zaznava vozila v mrtvem kotu in opozarja nanje. Če želi voznik kljub temu zapeljati na drug pas, bo poleg zvočnega signala aktiviral zavore, da prepreči morebitno trčenje.

Pametni sistem za prednastavitev hitrosti s funkcijo Stop & Go (SCC w/ S&G)

Ta sistem s samodejnim zaviranjem in pospeševanjem do prednastavljene hitrosti ohranja izbrano razdaljo med vami in vozilom spredaj. Razdaljo vzdržuje tudi pri mestni vožnji.

Sistem za preprečevanje naleta s strani pri vožnji vzvratno (RCCA)

Sistem RCCA vas v situacijah, ko se iz slabše preglednih mest vzvratno vključujete v promet, opozori na vozila, ki se približujejo s strani, po potrebi pa tudi samodejno zaustavi vozilo.

Inteligentni sistem za prepoznavanje prometnih znakov (ISLW)

Sistem prepoznava prometne znake ob poti, pri čemer na zaslonu navigacijskega sistema ter zaslonu instrumentne plošče prikazuje trenutne omejitve hitrosti in podatke o zaporah ceste.

Sistem za varno izstopanje

Ta pametna funkcija preprečuje nesreče, saj zaznava vozila, ki se vam približujejo od zadaj. V primeru, da je izstop prenevaren, na to opozori s simbolom na zaslonu merilnikov ter zunanjih ogledalih, pa tudi z zvočnim signalom.

Opozorilo na potnike zadaj

Če pred vožnjo odprete zadnja vrata, si nova Kona to zapomni in vas po prihodu na cilj s sporočilom na instrumentni plošči ter zvočnim signalom opozori, da ne pozabite na potnike na zadnji sedežni klopi.

Sistem za opozarjanje na speljevanje vozila spredaj (LVDA)

Ta pametni sistem v mestni gneči ali v križišču opozori voznika, ko vozilo pred njim po postanku zopet spelje.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam