Vas muči napihnjenost? Potem ne spreglejte teh nasvetov!

Napihnjenost – tista neprijetna zadeva, ki povzroča slabo voljo. Še posebej, kadar smo v družbi ali pa kadar želimo zablesteti v oprijeti obleki ali kakšnih hudih kavbojkah. Povezana je s številnimi dejavniki, eden od njih pa so še posebej pri ženskah lahko tudi hormonske spremembe …

Najboljši korak za boj proti napihnjenosti je vsekakor to, da določimo, kaj jo povzroča …

Prebavila imajo pomembno nalogo, saj gre za pravo tovarno, ki nam omogoča, da iz hrane absorbiramo vse, kar potrebujemo. Žal pa pogosto pride do nevšečnosti, kakršna je napihnjenost, ki jo pogosto spremljajo bolečine, občutek teže, plini in celo slabost. 

Eden od razlogov za napihnjenost so lahko različne intolerance. Pogoste so preobčutljivosti na živila, kot so mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo in na pekovske izdelke z glutenom ali raznimi umetnimi dodatki. Tudi težave z zaprtostjo lahko imajo za posledico nadležno napihnjenost.

Ravno tako težave povzročajo napačen način prehranjevanje in razne razvade. Pijače z mehurčki, sladkor in sol, alkohol, kajenje, premalo vlaknin in celo nepravilna drža in premalo prežvečena hrana …

Če hrano premalo prežvečimo, se ob tem še sključeno držimo in ob obroku poleg hrane goltamo tudi zrak, so težave hitro tu. Podobno se lahko zgodi tudi pri žvečenju žvečilnega gumija. Izredno pomembno je torej, da se čim bolj zdravo prehranjujemo in pazimo, kako jemo.

Velik krivec so lahko tudi hormonske spremembe …

Skoraj vsaka je že občutila neprijetno napihnjenost pred in med menstruacijo. Po 40. letu starosti pa začne prihajati do dodatnih hormonskih sprememb. Zaradi njih se lahko upočasnita prebava in metabolizem, telo lahko zadržuje vodo, kar še dodatno prispeva k občutku polnosti in napihnjenosti, pogosto je tudi zaprtje. 

Pri uravnavanju hormonov si številne ženske pomagajo s perujsko gomoljnico maco. Maca pomaga uravnavati hormone tudi pri težavah z menopavzo, PMS-jem in motnjami v menstrualnem ciklu. Vpliva na prekrvavitev medeničnega predela in vpliva na proizvodnjo hormonov. Iz nje si lahko pripravimo tudi maca kavico, kakršno so svojim strankam poleg običajne mace ponudili v podjetju Malicni, kjer poročajo o odličnih rezultatih žensk, ki so se odločile za svoje hormone poskrbeti s pomočjo mace.

Maca pomaga uravnavati hormone tudi pri težavah z menopavzo, PMS-jem in motnjami v menstrualnem ciklu.

In kako si še lahko pomagamo?

Obstaja nekaj priročnih trikov, ki lahko pomagajo omiliti neprijetnosti, povezane z napihovanjem. 

  • Preizkusimo lahko nekaj položajev iz joge 

Nekatere asane oz. položaji lahko pomagajo trebušnim mišicam, da se stisnejo na način, ki bo telesu pomagal odpraviti pline, ki se zadržujejo v črevesju. Preprosta vaja je videti tako, da se uležemo na hrbet, potegnemo kolena k sebi in jih objamemo z rokami. Tako ostanemo približno minuto in se nežno zibamo levo in desno. To bo spodbudilo črevesje, da se hitreje znebi plinov.

  • Trebuh lahko tudi zmasiramo

Tudi masaža bo spodbudila prebavo in jo znova pognala v tek. Še posebej pomembno je, da masiramo spodnji del trebuha, kjer se nahaja črevesje. Z nežnim pritiskom z dlanjo krožimo po trebuhu od spodaj navzgor in potem spet od zgoraj navzdol. 

  • Gibanje in sprehodi

Že manjši krog hitre hoje lahko pomaga omiliti napetost v trebuhu, pri težavah z zaprtostjo pa je gibanje resnično nujno, saj pospeši gibanje črevesja, pospeši krvni obtok in metabolizem in tako se telo veliko lažje znebi plinov in odpadnih snovi. Kar mora ven, pač mora ven …

  • Privoščimo si toplo kopel

Topla kopel lahko pomaga omiliti pritisk v trebuhu in sprostiti telo. Blagodejno deluje proti stresu in tako lahko organizem ponovno lažje požene prebavne sokove, ki pospešijo prebavo in odpravijo napihnjenost.

Kaj pa prehrana?

V prvi vrsti je treba paziti na to, da jemo čim manj ocvrte in nezdrave hrane. Pri zelenjavi in sadju pazimo, da ju uživamo pred obrokom in ne med obrokom, da ne ostaneta na vrhu želodčne vsebine, kjer lahko zaradi hitrejšega razgrajevanja povzročita težave. Solato torej pojejmo pred kosilom. Poskrbeti pa moramo tudi za enega glavnih čistilcev črevesja – to so vlaknine.

Pomemben element, na katerega niti ne pomislimo …

Žal je v hrani, ki jo uživa večina, premalo vlaknin. Če seveda za to ne poskrbimo z obilico zelenjave, jagodičevja, polnozrnatih živil, lanenih semen, čim manj predelanih kosmičev in živil, kot so chia semena in psilium. Ker tega uživamo premalo, se lahko zgodi, da ko končno začnemo uživati več teh živil, sprva pride do napihnjenosti. A brez skrbi, saj ta pojav hitro mine …

Dobro je, da vlaknine v prehrano uvajamo postopno in tako nanje navadimo svoje črevo. Vlaknine v debelem črevesu fermentirajo in postanejo prebiotična hrana za bakterije, ki jih nujno potrebujemo za optimalno delovanje prebavnega trakta. Hkrati pa so vlaknine kot nekakšna metla, ki iz črevesja pomete odpadne snovi in telesu pomaga premagovati zaprtost. 

Kje dobiti kakovostne vlaknine?

To je pogosto vprašanje in pogosto se z njim srečujejo tudi v podjetju Malinca. Njihov nasvet je uživanje psiliuma oz. indijskega trpotca iz ekološke pridelave.

Ko psilium zaužijemo, le-ta v telesu nabrekne, saj se iz njega izloči sluz.

Ko psilium zaužijemo, le-ta v telesu nabrekne, saj se iz njega izloči sluz. Gre za vodotopne vlaknine, ki v stiku s tekočino tvorijo želatinasto snov, ta pa vpliva na prebavo in čisti črevo. S tem ustvari ugodne razmere za razmnoževanje dobrih bakterij, ki omogočajo dobro prebavo in tako preprečujejo napihnjenost.

Z zdravjem črevesja oz. z ravnovesjem med dobrimi in slabimi bakterijami v črevesju je namreč povezano veliko več kot le napihnjenost. Črevesje je namreč zibelka našega imunskega sistema.

Boj med dobrimi in slabimi bakterijami v črevesju

Dobre črevesne bakterije igrajo eno ključnih vlog za uravnavanje prebave, izdelujejo celo nekatere vitamine, povezane pa so tudi s filtriranjem nekaterih hormonov iz krvi. To je še posebej pomembno za ženske, saj lahko zaradi premalo dobrih bakterij pride tudi do neravnovesja hormona estrogena. Napihnjenost je le eden od simptomov neravnovesja. Nekatere študije neravnovesje črevesnih bakterij povezujejo tudi s stanji, kot so sindrom policističnih jajčnikov, težje oblike PMS-ja in na dolgi rok celo z boleznimi srca in ožilja.

 Pomagajmo črevesju do zdravja

Malinci svetujejo, da telesu pomagamo do večjega ravnovesja med dobrimi in slabimi bakterijami tudi s pomočjo dodajanja dobrih mikrobioloških kultur. V ta namen so s pomočjo strokovnjakov razvili Imunobiotike ki v črevesju, torej zibelki imunskega sistema, vzpostavijo ravnovesje med bakterijami.

Malincini Imunobiotiki vsebujejo kar 16 edinstvenih super sevov, ki so združeni v 20 milijard probiotičnih kultur na eno samo kapsulo.

Pomembno je, da uživamo take probiotike, ki zagotovijo zadostno število mikrobioloških kultur in delujejo tam, kjer morajo – torej v črevesju. Zato Malincini Imunobiotiki vsebujejo kar 16 edinstvenih super sevov, ki so združeni v 20 milijard probiotičnih kultur na eno samo kapsulo. V posebno DR HPMC kapsulo, ki omogoča, da probiotične kulture resnično pridejo v črevesje, pa so dodali tudi prebiotike. Torej hrano za mikrobiološke kulture.

Razlogov za napihnjenost je torej lahko več, vsekakor pa težava ni nerešljiva. Že nekaj drobnih sprememb v načinu življenja lahko prinese veliko olajšanje. Gibanje, prehrana in vlaknine so vsekakor pomembni dejavniki – pravo razmerje med dobrimi in slabimi baterijami pa lahko za zdravje pomeni še veliko več kot le manj napihnjenosti.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam