Kako nam lahko dermatolog pomaga pri aknah?

Koža in akne so zagotovo tema, o kateri se pogovarjamo vse življenje. Akne so tudi nekaj, kar lahko najstnikom močno zagreni življenje in imajo težave s samopodobo.

To je proces, ki je pri vsakem malce drugačen, a ga je kljub temu treba vzeti resno in se ob težavah obrniti na dermatologa. Danes bom zato govorila z Vesno Tlaker, dr. med., specialistko dermatologije, ki je strokovnjakinja na omenjenem področju in izvedeli boste, ali lahko akne preprečimo ter kdaj je čas, da obiščemo dermatologa. Dobite pa tudi odgovor na to, kaj vpliva na akne, kakšna kozmetika je primerna in kako je z brazgotinami. Izveste pa tudi, ali so akne povezane z uživanjem čokolade.

Kakšen je prvi korak, ko opazimo, da se na obrazu našega najstnika začnejo pojavljati prvi mozolji?

Ko se na obrazu najstnika začnejo pojavljati prvi mozolji, je prvi korak uvedba preproste, dosledne in za kožo prijazne higiensko-negovalne rutine. Čistoča je ključnega pomena za obvladovanje blagih aken, vendar lahko prekomerno čiščenje in uporaba grobih pilingov ali agresivnih sestavin poslabša težave. Držati se je treba nežnega, a temeljitega čiščenja obraza dvakrat na dan z mlačno vodo in blagim, neabrazivnim in nealkoholnim čistilcem. Prav tako je pomembno, da najstniku odsvetujete praskanje in stiskanje mozoljev, saj to lahko privede do brazgotinjenja ali okužbe.

Vesno Tlaker, dr. med., specialistka dermatologije je tudi priznana strokovnjakinja, ki nam lahko pomaga tudi pri aknah. Foto: Peter Irman

Za ohranjanje zdrave kože priporočam nežno vlažilno kremo, ki je primerna za kožo, nagnjeno k aknam. Veliko najstnikov meni, da je treba kožo z aknami “izsušiti”, vendar to lahko kožo poškoduje ali jo celo spodbudi k proizvodnji več maščobe, kar lahko ima za posledico poslabšanje. Koristno je vključiti tudi kozmetične izdelke brez recepta za samozdravljenje aken.

Ali lahko akne kakorkoli preprečimo?

Čeprav ni mogoče popolnoma preprečiti aken, zlasti ker nanje vplivajo hormonske spremembe med puberteto, lahko verjetno naredimo marsikaj za njihovo obvladovanje, zlasti če gre za blage do zmerne akne. Redno čiščenje obraza, uporaba kozmetičnih izdelkov proti aknam brez recepta, zdrava prehrana, pitje dovolj vode, obvladovanje stresa in zadostno spanje lahko prispevajo k bolj zdravi koži.

Kljub vsem prizadevanjem pa so nekateri bolj genetsko nagnjeni k aknam, v teh primerih se še s tako velikim angažiranjem doma ne da storiti kaj dosti in je potrebna pomoč dermatologa.

Kako na pri tem pomagate vi kot dermatologinja? Kdaj je pravzaprav čas, da obiščemo dermatologa?

Dermatolog je zdravnik, specialist za kožo, ki lahko pomaga obvladati in zdraviti akne vseh stopenj, tudi najhujše. Če kozmetični izdelki proti aknam brez recepta niti po več tednih ne učinkujejo zadovoljivo ali če so akne hude, povzročajo stisko ali vodijo do brazgotin, je čas, da se posvetujete z dermatologom.

Dermatolog lahko predpiše lokalna zdravila – zdravila v obliki krem, gelov in tekočin, ki so mnogo učinkovitejša od izdelkov brez recepta. Dodamo lahko laserske terapije, napredne postopke nege in čiščenja kože, ki se izvajajo v dermatoloških centrih. Za srednje hude in hude akne lahko predpišemo oralna zdravila (tablete), s katerimi spravimo pod nadzor tudi najhujše akne. Vse te metode zdravljenja ne le, da pomagajo nadzorovati akne, ampak tudi zmanjšajo oziroma preprečijo brazgotinjenje ter olajšajo stisko in čustveni stres, ki pogosto spremljata akne.

Kaj vse vpliva na pojav aken? Je kakšna hrana, ki jo priporočate ali odsvetujete?

Čeprav so akne v glavnem povezane s hormonskimi spremembami, lahko na njihov pojav vplivajo določeni življenjski dejavniki, vključno s prehrano. Raziskave kažejo, da lahko hrana z visokim glikemičnim indeksom (kot so bel kruh, čips in sladkarije) in mlečni izdelki pri nekaterih ljudeh poslabšajo akne. Namesto tega je lahko prehrana, bogata s sadjem, zelenjavo, pustimi beljakovinami in polnozrnatimi izdelki, boljša tudi za zdravje kože.

Vendar pa je vsako telo drugačno; hrana, ki je za enega človeka problematična, morda ne bo vplivala na drugega na enak način. Opazovanje in razumevanje individualnih sprožilcev je ključnega pomena. Zato razen splošnega navodila o “zdravi hrani” ni posebnih prehranskih priporočil za zdravljenje aken, kar bo morda razočaralo dobromisleče babice, ki še vedno večinoma vztrajajo, da pri aknah najstniki ne smejo jesti čokolade.

Kaj naj vsebuje kozmetika, ki jo uporabljajo najstniki, ko se srečajo s prvimi aknami?

Ob prvih znakih aken je pomembno uvesti nekomedogene in brezoljne kozmetične izdelke, da se prepreči zamašitev por. Sestavine, kot so salicilna kislina, benzoil peroksid in niacinamid lahko pomagajo pri obvladovanju aken.

Salicilna kislina pomaga pri luščenju kože in odmaševanju por, benzoil peroksid se bori proti bakterijam, ki povzročajo akne, niacinamid pa lahko pomaga zmanjšati vnetje in prekomerno proizvodnjo maščobe. Sončna krema je tudi vitalna za zaščito kože pred sončnimi poškodbami, ki lahko poslabšajo akne in brazgotine od aken. Izberite brezoljne in nekomedogene sončne kreme.

Ali ima lahko nezdravljenje aken kakšne posledice?

Da, nezdravljene akne lahko privedejo do več posledic, vključno s fizičnimi in čustvenimi. Fizično lahko hude akne ali nepravilno zdravljene akne povzročijo temne lise ali brazgotine na koži, ki so lahko trajne. Čustveno lahko akne prispevajo k nizki samopodobi, depresiji in tesnobi, zlasti v občutljivih najstniških letih, ko je samopodoba zelo pomembna. Zato je ključno, da akne vzamemo resno in jih ne jemljemo le kot normalen del najstništva.

Nezdravljene akne lahko privedejo do več posledic, vključno s fizičnimi in čustvenimi.

Kako najbolje poskrbeti, da v tem času kože ne poškodujemo? Poznam primer, ko je zaradi stiskanja aken prišlo do podkožnega vnetja in posledično celo do zastrupitve. 

Da bi se izognili poškodbi kože, raje ne stiskajte, praskajte in ne “rofkajte” aken, saj to lahko privede do brazgotinjenja ali celo okužbe. Ohranjajte kožo čisto in vlažno ter uporabite izdelke, ki so na voljo brez recepta, ali poiščite strokovno pomoč, če je to potrebno.

Primerna zaščita pred soncem je tudi bistvena, saj sončna izpostavljenost lahko potemni brazgotine od aken in upočasni proces zdravljenja. Poskrbite za dosledno nego kože in bodite potrpežljivi. Ne pozabite, da lahko zdravljenja aken traja več tednov, da pokažejo rezultate.

Katere akne se lahko stiskajo in katere ne? Obstaja pravilen način stiskanja aken?

Načeloma aken doma ne bi smeli stiskati ali praskati, saj to lahko privede do brazgotinjenja ali okužbe. To lahko tudi potisne bakterije in vnetje globlje v kožo, kar vodi do hujšega izbruha ali cističnih aken.

Če ima mozolj črno, belo ali rumeno ‘glavo’, ga lahko nežno stisnete s čistimi rokami, vendar če se ne sprosti enostavno, ga je najbolje pustiti pri miru. Vendar pa je vedno najbolje, da ekstrakcijo opravi usposobljen strokovnjak, kot je kozmetičarka ali dermatolog.

Kdaj načeloma to obdobje pri najstnikih mine? Kaj svetujete najstnikom, ki jim akne dobesedno grenijo življenje?

Akne se običajno začnejo umirjati v poznih najstniških letih ali zgodnji odrasli dobi, vendar lahko pri nekaterih posameznikih vztrajajo dlje, nekateri dobijo akne v zgodnji odrasli dobi, nekateri pa nikoli. Natančen čas je lahko odvisen od dejavnikov, kot so genetika, hormoni, navade nege kože, prehrana in stres.

Najstnikom, ki se borijo z aknami, je pomembno povedati, da se veliko ljudi sooča s tem in to ni odraz njihove higiene ali življenjskega sloga. Spodbujajte jih, naj se držijo rutine nege kože in poiščejo strokovno pomoč, če je to potrebno. Prav tako jim opomnite, da njihov videz ne določa njihove človeške vrednosti. Če najstnik z aknami prosi za pomoč, ga vzemimo resno in obiščimo dermatologa.

Za več informacij kliknite na povezavo https://www.dermatologija.si/, več informacij o aknah pa najdete na povezavi https://www.dermatologija.si/services/akne/ ter na Medicinski center Dermatologija.si, Vilharjeva cesta 50, Ljubljana: www.dermatologija.si, kjer vam bodo z veseljem pomagali pri težavah s kožo in vam pomagali najti rešitev.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam