Kako naredimo domač sirup in domač liker iz zelišč in jagodičevja

Sredi poletja nam vrt ponuja obilje pridelka, ob skrbnem načrtovanju in dobri oskrbi pa nas lahko obdari tudi s presežki, ki jih tako ali drugače spravimo za ozimnico.

Presežke zelenjave vkuhamo, zamrznemo ali predelamo na drug način. Zelišča večinoma sušimo za čaje in začimbe, sadje pa vkuhamo v okusne marmelade in kompote ali ga enostavno shranimo v zamrzovalniku.

Slastno jagodičevje

Letošnja aprilska pozeba nam je pobrala dobršen del pričakovanega pridelka češenj, breskev, sliv ter zgodnjih hrušk in jabolk. Vendar nas je poletje vseeno obdarilo z obilico jagodičevja. 

Pri meni na vrtu rastejo rdeče, rumene in črne maline, kosmulje, ribez, gozdne jagode, dišeči ribez, josta, bezeg in še kaj. Nekaj jagodičevja vkuham v marmelade, precej pa ga zmrznem za uporabo pozimi.

Zadnja leta pa me navdušuje tudi izdelava domačih likerjev in sirupov, poslastice, ki se je ne da kupiti v trgovinah, povrhu pa je priprava sila enostavna.

Domači sirupi in likerji

Kako pripravimo domači sirup?

Obstaja veliko različnih receptov za pripravo sadnih in zeliščnih sirupov. Jaz sem z leti razvila svojo različico, ki je enostavna za pripravo, saj ne potrebuje natančnih mer, kot rezultat pa dobimo sirup, ki iz sestavin izvleče največ, predvsem pa nam v shrambi ne zavre (se ne pokvari). Priprava je enaka tako za sadje kot zelišča. 

Postopek priprave:

Veliko posodo napolnimo z izbranim jagodičevjem (meni so najljubše maline) ali zelišči (bezeg, meta, melisa …) in jih prelijemo s hladno vodo ter dodamo na tanke kolobarje narezano večjo neolupljeno bio limono. Vsebino obtežimo z manjšim keramičnim krožnikom, da so vse sestavine pod gladino vode. Posodo pokrijemo s pokrovom in postavimo v hladilnik za 24 do največ 48 ur. 

Po pretečenem času s čistimi rokami pregnetemo sestavine in jih pri tem ožamemo do suhega, odstranimo iz posode ter zavržemo na kompost. Tekočino precedimo skozi gosto sito ali gazo, da ostranimo vse drobne delce. Precejeno tekočino odmerimo in ji dodamo enako količino sladkorja. Če imamo torej liter in pol tekočine, dodamo kilogram in pol sladkorja. Sladkamo lahko tudi manj, vendar v tem primeru sirup ne bo tako obstojen (le kakšne tri mesece) in ga bomo morali ves čas hraniti v hladilniku.

Tekočino s sladkorjem na srednjem ognju mešamo, dokler se sladkor ne raztopi in tekočina zavre. Še vrelo prelijemo v steklenice, jih dobro zapremo, pokrijemo z brisačo in pustimo, da se ohladijo pri sobni temperaturi. Hranimo v temnem, hladnem prostoru. Pri meni sirup zdrži več kot leto dni, čeprav ga po navadi zmanjka že prej.

Za osvežilno pijačo ga redčimo z vodo v razmerju 1 : 10, lahko pa ga uporabljamo tudi nerazredčenega kot preliv za sladoled, carski praženec ali ga mešamo v poletne koktajle.

Limonin sirup

Kako pripravimo domači liker?

Pri pripravi likerja potrebujemo za osnovo alkohol brez izrazitega vonja in okusa. To je lahko domače žganje, sama pa raje uporabim vodko. 

Steklene kozarce poljubne velikosti s širokim grlom vsaj do polovice napolnimo z izbranim jagodičevjem, ki ga prej operemo. Sadje naj bo zdravo, brez vidnih poškodb ali gnilobe. Odstranimo tudi morebitna stebelca. Kozarec do vrha napolnimo z alkoholom, ga dobro zapremo in postavimo na temno mesto (omara, shramba) za kar šest tednov. V tem času se bo alkohol lepo obarval in iz sadja izvlekel dišečo aromo. 

Po šestih tednih sadje ločimo od alkohola, vendar ga ne zavržemo, saj zaradi alkohola lepo obdrži obliko in okus! Količino alkohola odmerimo in mu dodamo enostaven sirup v razmerju 3 : 1 (3 deli alkohola, 1 del sirupa). Enostaven sirup je sladkor, raztopljen v enaki količini vode (1 kg sladkorja na 1 liter vode). 

V lepo steklenico primerne velikosti nazaj naložimo sadje, ga prelijemo z mešanico alkohola in sirupa ter postavimo na temno mesto še za en teden. Po enem tednu je liker pripravljen. Hranimo ga v temnem prostoru, rok njegove uporabe pa je skoraj neomejen. 

Liker lahko pripravimo tudi iz mešanice zelišč, pri čemer v receptu sadje zamenjamo z izbranimi zelišči. Bolj je mešanica pestra, bolj bo liker okusen. Po šestih tednih zelišča zavržemo in alkohol precedimo, saj bi bili delčki zelišč moteči pri pitju. 

Okus domačih likerjev je zelo aromatičen in izrazit, zaradi sladkobe pa mnogokrat spominja na sok. Zato previdno pri pitju, saj je lahko hitro preveč!

Ko se v shrambi ozremo po ličnih steklenicah, napolnjenih z raznobarvnimi tekočinami in sadeži, nas zagotovo navda občutek zadovoljstva, vedoč, da smo jih pripravili sami.

Likerji z domačega vrta.

Recepta čim prej preizkusite, zagotavljam vam, da boste z doma izdelanimi sirupi in likerji več kot zadovoljni.

Foto: Iva Graša

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam