Kako po štiridesetem izbrati primerno kontracepcijo?

Zanosila pri štiridesetih? Zakaj ne, če se imata rada, če sta zdrava in če sta pripravljena na prečute noči leto ali dve in vzgojo najstnikov v letih, ko bosta najverjetneje želela več miru. 

Vendar večina 40-letnikov ni pripravljena na to. Ginekologi opozarjajo, da je največ neželenih nosečnosti kmalu po porodu in po štiridesetem. Celo po enoletnem izostanku menstruacije, po 45. letu, še vedno zanosi od 2 do 10 odstotkov žensk. Prof. dr. Špela Smrkolj, dr. med. iz Medicinskega centra Barsos, pravi, da praviloma kontracepcije ne potrebuje več le ženska, ki je stara nad 50 let, in sicer po enoletnem izostanku menstruacije. Če ste mlajši od 50, na kontracepcijo lahko pozabite šele po dvoletnem izostanku menstruacije.

Kako izbrati najprimernejšo kontracepcijo zase?

Najprej – premislite o tem, kaj se vam zdi najpomembneje pri vašem življenjskem slogu in kaj je najprimernejše za vaše zdravje. O tem se skrbno pogovorite s svojim izbranim ginekologom, pred odločitvijo za najprimernejšo kontracepcijo ginekologinja prof. dr. Špela Smrkolj priporoča tudi preventivni ginekološki pregled. Seveda ni nič narobe, če se o tem pogovarjate tudi s prijateljico, a hkrati imejte v mislih rezultate raziskave Truth Report, ki so jo pred petimi leti delali po vsem svetu, tudi v Sloveniji.

Razkrila je, da kar 50 odstotkov vprašanih uporabnic kontracepcije, ki so sodelovale v raziskavi, podatke o dostopnih kontracepcijskih možnostih najpogosteje dobi na spletu ali družbenih medijih, kot sta Twitter in Facebook, 25 odstotkov od prijateljic (Slovenke se odločamo o izbiri kontracepcije po pogovoru s prijateljicami kar v 37,8 %) in 17 odstotkov iz ženskih revij. In – pazite slednje – med slovenskimi uporabnicami kontracepcije je kar 94 % žensk, ki so že ali bi bile pripravljene deliti informacije o kontracepciji ali spolnosti, čeprav niso prepričane o njihovi pravilnosti oz. resničnosti! Ufff, številke so zgovorne in prijateljice so lahko krasna uteha in vir informacij, a tako kot njim ustreza drug šampon za lase, je najverjetneje tudi najprimernejša kontracepcija zanje povsem drugačna kot za vas. Prečešimo najpomembnejše podatke, nato pa se pogovorimo z ginekologom, ki nam bo najprimernejšo kontracepcijo svetoval tudi glede na naše zdravstveno stanje. 

Kar 50 odstotkov vprašanih uporabnic kontracepcije, ki so sodelovale v raziskavi, podatke o dostopnih kontracepcijskih možnostih najpogosteje dobi na spletu ali družbenih medijih.

Katere metode kontracepcije so nam na voljo v Sloveniji? 

Hormonski maternični vložek je dolgoročna izbira, ki vam omogoča zaščito od treh do petih let. Majhen plastičen pripomoček v obliki črke T v maternico vstavi ginekolog. Hormonski maternični vložek preprečuje oploditev jajčeca, hkrati pa izloča v steno maternice hormon levonorgestrel, ki poskrbi za šibkejše menstruacije. Po treh mesecih je mesečno perilo šibkejše, lahko pa zaznate rahle vmesne krvavitve kot posamične rdeče madeže. Ker maternični vložek deluje le na sluznico v maternici, delovanje jajčnikov ni spremenjeno.

Obstaja tudi maternični vložek brez hormonov, to je maternični vložek z bakrom, prav tako dolgoročna oblika kontracepcije (v maternici lahko ostane 5 ali 10 let), ki jo vstavi ginekolog. Tudi ta vrsta materničnega vložka ima obliko črke T, le da ni prekrit z rezervoarjem s hormonom, temveč z bakrom. Deluje tako, da v maternico sprošča bakrove ione, ki okvarjajo semenčice in tako preprečuje oploditev. Maternični vložek z bakrom po navadi povzroči močnejše krvavitve in lahko tudi vnetja, zato ni priporočljiv za ženske z močnimi menstruacijami in tistim, ki so podvržene vnetjem.

Vaginalni obroček oz. prstan je obroček z nizko vsebnostjo hormonov, ki ga sami vstavimo v nožnico in ga po treh tednih – ko je čas za mesečno krvavitev – odstranimo, po enem tednu premora pa ga spet vstavimo. Na kontracepcijo z njim nam ni treba misliti vsak dan, ne smemo pa ga pozabiti vstaviti po tednu premora za mesečno krvavitev.

Hormonske tabletke  ste morda jemali že v mladosti in so morebiti še vedno vaša kontracepcijska izbira.  Vsebujejo podobne hormone, kot jih izločajo jajčniki. Z njimi se prepreči dozorevanje in sproščanje jajčeca (ovulacijo). Farmacevtska industrija pripravlja vedno nove različice hormonskih tabletk z vedno manjšimi odmerki hormonov ter z najrazličnejšimi dodatnimi učinki, npr. proti zadrževanju vode v telesu in napetosti, za vzdrževanje telesne mase, za čistejšo kožo, proti PMS-jem … Glede na vsebnost določenih hormonov naj vam jih pomaga izbrati ginekolog, zavedajte pa se, da jih kadarkoli lahko zamenjate (seveda po dogovoru z ginekologom), če se po nekaj mesecih jemanja ob njih ne počutite najbolje.

Diafragma je danes povsem drugačna, kot je bila v naši mladosti; na videz je kot gumijasa kapica, napeta na obroču, ki s svojim izbočenim delom prekrije maternični vrat. Spada med manj učinkovite vrste kontracepcijske zaščite, saj ob njeni uporabi zanosi od 12 od 100 žensk. Uporabljati jo je treba skupaj s spermicidi. Morda vam je takšna oblika kontracepcije blizu zato, ker ne vsebuje hormonov in ker jo lahko vstavite že pred spolnim odnosom, nikar pa ne pozabite, da mora v vašem telesu ostati še najmanj 6 ur po odnosu (in ne več kot 24 ur).

Kondom je edina vrsta kontracepcije, ki ščiti pred spolnimi okužbami, če ga seveda uporabljamo ves čas spolnega odnosa. Ker ne vsebujejo hormonov in so priročni ter obenem ščitijo pred spolno prenosljivimi okužbami, so kondomi odlična izbira za vse, ki jih ne moti prekinitev odnosa zaradi natikanja kondoma in seveda za tiste, ki nimajo stalnega spolnega partnerja. 

Sterilizacija pri ženski je prekinitev prehodnosti jajcevodov, ki zahteva operacijo (v lokalni ali v splošni anesteziji) in dokončno onemogoči oploditev jajčeca. Običajno jajcevoda podvežejo, tako da nastane prepreka, ki onemogoči potovanje jajčne celice skozi jajcevod v maternico oziroma potovanje semenčic skozi jajcevod. Ženska ima po sterilizaciji še vedno menstrualni cikel; jajčece, ki dozori ob ovulaciji, pade v trebušno votlino in propade. Nekatere ženske imajo po sterilizaciji močnejše menstruacijske bolečine. Precej enostavnejši poseg sterilizacije je sterilizacija pri partnerju, kjer v lokalni anesteziji prekinejo prehodnost semenovodov: prerežejo in prevežejo tkivno cevko, po kateri semenčice potujejo iz mod v ejakulacijski kanal. Semenska tekočina se ob orgazmu še vedno izloča, vendar ne vsebuje več semena. 

Druge metode, kot so ženski kondom, obliž, injekcija, podkožni vsadek v Sloveniji niso najbolj priljubljene, nekatere tudi niso dostopne, določene zaradi zapletene uporabe, druge zaradi preveč stranskih učinkov, ki bi jih povzročile ženskemu telesu.  

Jutranja tabletka ni kontracepcijska metoda, temvečizhod v sili,če poči kondom ali je bilo vse skupaj res prevroče, zaščite pa ni bilo pri roki. Nujna kontracepcija je najbolj učinkovita v prvih 24 urah. Ulipristalacetat lahko vzamete do 5 dni po nezaščitenem spolnem odnosu, medtem ko je levonorgestrel učinkovit le 3 dni po nezaščitenem spolnem odnosu. Tabletke so na voljo brez recepta v lekarni.

Prekinjen spolni odnos, merjenje temperature v nožnici in podobne ‘naravne metode’ ne veljajo za kontracepcijske metode, čeprav se zanje odloča veliko parov. Ob prekinjenem spolnem odnosu naj bi zanosilo kar 60 odstotkov parov. Kako učinkovita je takšna ‘zaščita’ (če se zanjo odločata) pri vama s partnerjem, pa najbolj vesta sama, če sta skupaj že dolga leta.

Za strokovno pomoč pri pripravi članka se zahvaljujemo prof. dr. Špeli Smrkolj, dr. med. iz Medicinskega centra Barsos.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam